Ligurië Castel Vittorio, Bajardo & Isolabona – eeuwenoude schoonheid rondom Pigna
Tijdens ons tweede bezoek aan Liguria Holiday Homes in Pigna zien we het dorpje Castel Vittorio weer vanuit alle hoeken stralen. Tijdens ons eerste verblijf is het ons niet gelukt om dit juweeltje te bezoeken, maar dat gaan we dit keer dubbel en dwars goedmaken.
Castel Vittorio
Als een adelaarsnest ligt Castel Vittorio tussen de groene bergen, hemelsbreed op misschien maar vijfhonderd meter van Pigna. We kunnen het bijna aanraken, maar om er te komen dienen we ons wat meer moeite te getroosten en een aanzienlijk lange weg te rijden. Maar het is een mooie route, en het eindpunt maakt elke kilometer slingerweg dubbel en dwars waard.
De aanblik vanuit de verte is al uitzonderlijk mooi, maar eenmaal in het dorpje aangekomen blijkt Castel Vittorio nog charmanter dan gedacht. Het lijkt wel of de tijd daadwerkelijk stil heeft gestaan.
Bij de ingang van het dorp stuiten we op een informatiebord dat aangeeft dat de oudste kern rondom de Santo Stefano reeds tussen 900 en 1300 gebouwd is. Hier...
Recepten Zuppa di formaggio – kaassoep uit Culinair Sardinië
De kunst van het kaasmaken is al eeuwenoud, zo vertelt Loes Janssen Miraglia in Culinair Sardinië. Homerus refereert er zelfs al aan in de Odyssee, in de negende eeuw voor Christus: ‘Hij [de cycloop Polyphemus] melkte elke ooi met geoefende hand, liet de melk tot wrongel en wei stremmen, zeefde de wrongel in biezen manden om te laten uitlekken en goot de wei in kommen om af te koelen, zodat hij die bij zijn avondeten kon drinken.’
In de Griekse mythologie is het Aristaeus, de zoon van Apollo en Cyrene, die al dwalend door het Middellandse Zeegebied de techniek van het kaas produceren, olijven cultiveren en bijen houden onder de mensheid verspreidde.
Aristaeus speelt een rol in de mythe rondom Orpheus, waarin hij diens geliefde Eurydice opjaagt. In haar vlucht trapt ze op een adder die haar een beet toedient die dodelijk blijkt te zijn. De nimfen nemen vervolgens wraak op Aristaeus door al zijn bijen te doden.
Kaas is vrijwel zeker bij toeval ontstaan, door vergeten melk waaraan...
Recepten Tijd voor taart: crostata alla marmellata di arance uit het kookboek Lente in Sicilië
Ondanks het feit dat afgelopen weekend de wintertijd is ingegaan, willen we jullie vandaag een heerlijk zonnig recept voorschotelen voor een taart waarmee we vorige week werden verrast naar aanleiding van het nieuws dat er een boek van Ciao tutti gaat komen. Twee bloglezers-van-het-eerste-uur maakten namelijk een heel speciale Ciao tutti-taart:
Het recept voor deze taart is het ietsiepietsie aangepaste recept voor crostata alla marmellata di arance, oftewel sinaasappelmarmeladetaart, uit het kookboek Lente in Sicilië, dat overigens onlangs werd genomineerd als Kookboek van het Jaar. Een dubbele reden om deze prachttaart te maken en op te eten!
In Siciliaanse sferen
De jury roemt vooral de uitstraling van het boek en de prachtige verhalen: ‘Je komt helemaal in vakantiesfeer door de uitstraling van dit kookboek. Door de prachtige verhalen wil je meteen naar Sicilië afreizen om met eigen ogen de schoonheid van Sicilië te ontdekken, de heerlijke geuren op te snuiven en te proeven van...
Recepten Semifreddo met marsala uit het kookboek Sicilië
Sicilië is een fantastisch eiland, vol schilderachtige dorpjes, levendige markten en heerlijke stranden. Bovendien heeft Sicilië een geweldige keuken, met recepten om je vingers bij af te likken.
Giancarlo en Katie Caldesi delen in hun kleurrijke kookboek, dat simpelweg Sicilië heet, de allerlekkerste eilandrecepten, die stuk voor stuk naast buonissimo ook makkelijk te maken zijn.
Wat denk je bijvoorbeeld van gegrilde makreel met caponata, goudgeel gefrituurde arancini of gevulde puntpaprika’s? Van tuinbonensoep, meloen- en sinaasappelsalade met walnoot, pasta met worst en wilde venkel of lamscarré met citrusgremolata?
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de toetjes! Van zachte amandelkoekjes en frambozengranita tot saffraanijs en ricottataart, van amandelcake met vijgen tot semifreddo met marsala, gekaramelliseerde noten en rodewijnsaus… Van deze laatste lekkernij delen we vandaag het recept, dat hier al unaniem is verkozen tot lekkerste toetje ooit!
foto’s:...
Le Marche Toosten met Verdicchio Castelli di Jesi en Rosso Piceno bij Tenuta di Tavignano
Een bezoek aan Cingoli is niet compleet zonder een bezoek aan Tenuta di Tavignano, voor een proeverij van onder meer twee bijzondere wijnen die in Le Marche worden gemaakt: de Verdicchio Castelli di Jesi en de Rosso Piceno.
Bij aankomst hult de ondergaande zon de gebouwen in een prachtige warme gloed. We schieten snel nog wat mooie plaatjes voordat de zon definitief achter de horizon verdwenen is. Het domein van Tavignano is namelijk behoorlijk fotogeniek. Je merkt aan alles dat kwaliteit hier de boventoon voert.
We worden hartelijk ontvangen door de twee jonge gastheren, Giulio en David. Giulio vertelt het verhaal van Tavignano: ‘In 1970 kochten Stefano Aymerich di Lacona (met Sardijns en Spaans bloed) en zijn vrouw Beatrice deze boerderij. Na zo’n twintig jaar besloten ze om op de grond rondom de hoeve wijnranken aan te planten. De vruchtbare grond en de ligging (precies tussen de zee en de bergen) zorgen sinds die tijd voor een flinke druivenoogst, die op zijn beurt een...
Le Marche Mulino Bravi – een eeuwenoude watermolen in Le Marche
Vlak bij Cingoli, het dorpje dat ook wel bekend staat als ‘het balkon van Le Marche’ staat de oudste nog werkende watermolen van Le Marche, de Mulino Bravi. Na wat zoeken duikt de watermolen van de molenaarsfamilie Bravi voor ons op.
Anno 2017 wordt hier nog altijd op een traditionele manier gemalen – en dat al sinds vierhonderdvijftig jaar! Historische documenten bewijzen dat zich hier al in 1565 een molen bevond. Sinds 1970 is de mulino in het bezit van de familie Bravi. Eerst zorgde vader Guido dat de molen draaide, tegenwoordig beheren zijn drie zonen Andrea, Ubaldo en Francesco de watermolen.
Sergio, eveneens lid van de Bravi-familie, neemt ons mee voor een wandeling langs het toevoerkanaal, in de richting van de waterval. We volgen het twaalfhonderd meter lange bospad dat parallel aan het water loopt en omgeven wordt door prachtige groene bomen.
Sergio leidt ons naar een hoger gedeelte van waaruit het riviertje Musone afgetakt wordt naar het kanaal. Hij wijst ons op een...
Le Marche Culinair genieten aan de kust van de Monte Conero
Na zijn bezoek aan de prachtige Eremo dei Frati Bianchi reist Paul richting de zuidelijk gelegen La Riviera del Conero, een van de mooiste delen van de Adriatische kust. Hij geniet dit keer niet alleen van het adembenemende landschap, maar ook en vooral van twee fijne culinaire adresjes, die hij graag met jullie deelt.
Lunchen bij Marcello
Paul: ‘Voor de lunch hebben we een van de mooiste plekjes van dit stukje kust gevonden: Ristorante Marcello in Portonovo. Zeker als er een heerlijk voorjaarszonnetje aan de hemel staat, is het hier prima toeven.
Het uitzicht op de baai van Portonovo ziet er ongerept uit. Van bovenaf is het een prachtig gezicht, de glinsterende witte kiezelstenen van het strand in het zonlicht, terwijl van het strand af gezien vooral het heldere water en de blik op de Conero-rotsen adembenemend zijn.
Het strandseizoen is begonnen en dus is het een drukte van belang. Italianen doen en masse wat ze op zondag graag doen: buiten de deur lunchen. Wij volgen hun...
Le Marche Eremo dei Frati Bianchi – picknicken bij de paters
Op onze tocht door Le Marche passeren we velden vol wilde bloemen, slapende dorpjes en wijngaarden die zich zover het oog reikt tegen de glooiende heuvels aan vleien. Midden in dit schilderachtige tafereel ligt het eeuwenoude Eremo dei Frati Bianchi, een uniek klooster vlak bij het dorpje Cupramontana.
Dit ‘klooster van de witte broeders’ is een van de belangrijkste plekken die het ontstaan van het christendom in Le Marche symboliseert. Het huidige gebouw stamt uit 1790, maar reeds in de elfde eeuw woonden hier al paters.
Tot 1927 was het klooster nog in bedrijf. Daarna raakte het wat vervallen, maar sinds het in 2000 in particulier bezit kwam, heeft het een grondige restauratie ondergaan en is het een van de betoverendste plekken in Le Marche.
Het pad dat ons naar het klooster leidt, verklapt al een beetje hoe bijzonder deze plek is. Het klooster ligt namelijk geïsoleerd van de bewoonde wereld, midden in een beschermd natuurgebied. Het complex wordt omringd door zes hectare...
Piemonte Een dagje Turijn in vijf heerlijke adresjes
In Turijn maakten we kennis met Jehanne Oostra, een Nederlandse die in Turijn woont en de stad op haar blog Le Strade di Torino op een unieke manier vastlegt en deelt. Zo af en toe deelt ze de mooiste plekjes van haar stad ook op Ciao tutti, met vandaag vijf heerlijke adresjes voor een verleidelijk lekker dagje Turijn.
10.30 uur – ontbijt bij Pai Bikery
Jehanne: ‘De plek om de dag te beginnen in gezelschap van de bikers van Turijn. Bij Pai Bikery kun je namelijk niet alleen ontbijten, maar ook je fiets laten repareren of er één kopen. Het resultaat is een hippe en kleurrijke plek met zoet en hartig ontbijt, zoals overheerlijke cheesecake of parmigiana pancakes met gefrituurde aubergine, tomatensaus en mozzarella (echt een aanrader!).
Je vindt Pai Bikery aan de Via Cagliari 18. Pai Bikery is van dinsdag tot en met vrijdag geopend vanaf 09.30 uur, in het weekend vanaf 10.30 uur. Op maandag is Pai Bikery gesloten.’
13.00 uur – lunch bij Ballatoio
Jehanne: ‘Vanwege de...
Recepten 5x tiramisù voor Pasen – met paaseitjes, limoncello of frambozen
Wil je met Pasen een Italiaans dessert serveren? Wij gaan voor tiramisù, maar dan wél in Paasstijl, met deze vijf heerlijke variaties op dit verrukkelijke, op en top Italiaanse toetje!
Tiramisù met paaseitjes
Voor deze supersimpele paastiramisù gebruik je dit recept voor de perfecte tiramisù. Garneer de tiramisù met lekkere gesuikerde of chocolade-paaseitjes en klaar is je speciale paasdessert. Liever geen grote schaal op tafel? Maak dan voor iedereen een eigen schaaltje of een (koffie)kopje tiramisù.
Tiramisù met een paashaas
Leuk voor i bambini: serveer de tiramisù (nog altijd naar dit recept voor de perfecte tiramisù) in glaasjes, steek er twee lange vingers in als oren en maak met behulp van witte chocolade dragees, koffieboontjes en vloeibare chocolade een paashaassnoetje.
Tiramisù al limoncello
Met deze limoncellotiramisù tover je meteen de zon op tafel. Nog lekkerder als je er een ijskoud glaasje limoncello bij serveert!
Tiramisù met frambozen en pistachenootjes...
Recepten Gevulde courgettebloemen uit het kookboek Verrukkelijk Rome
We halen in het seizoen graag een bosje vrolijk gekleurde fiori di zucca, of fiori di zucchine, courgettebloemen. Met dit recept uit het kookboek Verrukkelijk Rome maak je er een heerlijk hapje voor bij de aperitivo of een buonissimo bijgerecht van.
Eleonora: ‘Zolang ik me kan herinneren, spelen courgettebloemen een belangrijke rol in de Romeinse eetcultuur. Ja, het is een pietepeuterig werkje om hun meeldraad en stamper te verwijderen voordat je ze kunt eten, maar laat je daardoor niet tegenhouden.
Achter hun schijnbaar moeilijk hanteerbare verschijning schuilen zalige bloemen die zacht en toch knapperig zijn, uitermate geschikt om te frituren of als topping op een pizza te gebruiken. In dit recept worden ze gevuld met een combinatie van heerlijke kazen.’
© foto: David Loftus
Voor vier personen heb je nodig: 12 grote courgettebloemen | 250 gram ricotta | 100 gram taleggio of fontina of een andere halfzachte kaas | 1 theelepel nootmuskaat | 1 theelepel witte peper | 3 eetlepels...
Italiaanse muziek Ci si arrende – de Italiaanse songtekst van Zucchero met Nederlandse vertaling
Van het album Black Cat van Zucchero Fornaciari vertaalt René Speetjens voor ons het mooie nummer Ci si arrende. Het is een klassieke ballad, waarop ook Mark Knopfler, de bekende gitarist en frontman van de Dire Straits, meespeelt.
In dit melancholische nummer probeert Zucchero zijn eerste ‘plattelandsliefde’ terug te vinden en haar te bekennen dat het onmogelijk is om die gevoelens van toen terug te krijgen, toen ze nog in de jeugd van hun leven waren en onbevangen. Ze zijn nu beiden volwassen en niet meer hetzelfde als toen. Ze moeten zich erbij neerleggen dat die puurheid van destijds er niet meer is… Bella canzone, bella storia!
De video is opgenomen in de uitgestrektheid van de Po-delta.
Onder de vertaling van René vind je nog een bijzondere Engelstalige variant van dit nummer, met een heel ander thema. Het wordt ook gezongen door Zucchero, maar is herschreven met teksten van Bono (U2) tot Streets of Surrender SOS, ter nagedachtenis aan de aanslagen in Parijs.
Ti...