Piemonte A tavola! Schuif aan bij Osteria Antiche Sere in Turijn
Je moet het centro storico van Turijn even verlaten als je wil proeven van al het traditionele, no nonsense lekkers dat in de keuken van Antiche Sere wordt bereid. Het menu wisselt elke dag en is dan ook een met de hand geschreven lijst vol heerlijkheden.
De simpele houten tafels bezwijken onder de eerste lading gerechten die worden geserveerd: een speciale worst van varkensvlees, zijdezacht geroosterde rode paprika met gezouten ansjovis, kleine kaasjes met een fruitige chutney en stukjes perfect gegaarde frittata.
Vervolgens kozen we minestra di pasta e ceci (een soep van pasta en kikkererwten, geserveerd met olijfolie en Parmezaanse kaas) en agnolotti con sugo d’arrosto.
Zorg zeker voor behoorlijk wat ruimte voor de dolci, want de budino di torone (nogapudding) is om je vingers bij af te likken.
Je vindt Osteria Antiche Sere aan de Via Cenischia 9. Reserveren is aan te bevelen en kan via 0039-0113854347.
met dank aan Elizabeth Minchilli voor de tip & een aantal foto’s
Italiaanse films & series Perfetti Sconosciuti – dé Italiaanse bioscoophit van dit jaar
Met een Italiaanse sterrencast en ruim drie miljoen bezoekers was de dramatische komedie Perfetti Sconosciuti (‘Perfecte vreemdelingen’) dé Italiaanse bioscoophit van dit jaar. Vanaf 17 november is deze film eindelijk ook in de Nederlandse filmhuizen te zien!
In de film maken we kennis met Eva en Rocco, beiden rond de veertig en ouders van een puberende dochter. Het echtpaar heeft drie bevriende stellen uitgenodigd voor een etentje. De meeste gasten kennen elkaar al vanaf hun jeugd, maar Carlotta, de tweede vrouw van Lele, is nog vrij nieuw in het groepje, dat vol spanning uitkijkt naar de komst van de pas gescheiden Peppe, die heeft aangekondigd zijn nieuwe vriendin mee te zullen nemen. Maar hij arriveert alleen; zijn vriendin voelde zich niet lekker.
Tijdens het voorgerecht komt het gesprek op een vrouw die haar man op overspel betrapte toen ze in zijn smartphone compromitterende boodschappen aantrof. Eva stelt jolig voor dat iedereen zijn mobieltje op tafel legt en dat ze alle...
Recepten Crostini met paddenstoelen uit het boek met het beste street food ter wereld
De Lonely Planet-gids Beste street food ter wereld brengt het lekkerste street food van over de hele wereld naar je eigen keuken. Het hart van een (nationale) keuken en de cultuur daarvan vind je steeds meer op straat: van tacokarretjes en noodlebarretjes tot straatmarkten en food trucks. Lonely Planet geeft honderd authentieke recepten voor de lekkerste street food-gerechten, zodat je de smaken van je vakantiebestemming thuis kunt ervaren.
In Venetië kiest Lonely Planet voor cicchetti, ‘kleine Venetiaanse snacks. Je vindt ze in bars in heel Venetië en ze lappen je weer op na een middagje verdwalen in de wirwar van kanalen en mensenmassa’s. Kijk uit naar een onopvallende winkelpui waar de lokale bevolking is samengedromd.
Vis is populair in Venetië en je treft hier dan ook calamari, oesters, scheermessen, baccalà mantecato (kabeljouwmousse met olijfolie) en sarde in saor (in azijn gemarineerde sardines en uien) aan. Andere lekkernijen zijn polpette (gefrituurde...
Recepten Pasta met courgette voor kleine Italiëliefhebbers naar recept van de Chiappa Sisters
Michela en Emanuela Chiappa, bekend van hun verrukkelijke kookboek Simply Italian, zijn beiden moeder en ervan overtuigd dat je jonge kinderen gezond en gevarieerd (mee) kunt laten eten. Met hun nieuwe kookboek Samen eten, met slimme combinaties van eenvoudige ingrediënten, laat je je kinderen al vroeg alles proeven en ontdekken.
Samen eten bevat tachtig recepten om met het hele gezin gevarieerd en lekker te eten. Daarnaast delen Michela en Emanuela hun visie, tips en recepten, allemaal doorspekt met het Italiaanse familiegevoel.
Wij delen alvast het recept voor pasta met courgette uit dit nieuwe kookboek, dat voldoende is voor één à twee babyporties.
Breng in een pan op matig vuur het water aan de kook en voeg de pastina (zeer kleine pasta) toe. Rasp de courgette. Draai als de pasta halfgaar is het vuur laag en voeg de geraspte courgette toe. Roer na een paar minuten de eidooier, Parmezaanse kaas en olijfolie erdoor. Draai het vuur zeer laag. Het mengsel wordt dikker en neemt...
Piemonte Proef het lekkerste Slow Food tijdens de Salone del Gusto in Turijn
Saskia was vorige week in Turijn voor de Salone del Gusto. Deze Slow Food-beurs werd voor het eerst in de stad zelf gehouden. In het Parco Valentino stond een lange reeks standjes waar je het lekkerste Slow Food van over de hele wereld kon proeven, maar ook elders viel er genoeg te beleven en te smullen. Overal doken de Slow Food-slakjes op, vergezeld van kraampjes en food trucks vol lekkers.
Vandaag laten we jullie meegenieten van deze culinaire reis. Aan de hand van 50 foto’s proef je samen met Saskia je weg door Turijn – met natuurlijk ook wat adresjes waar je het hele jaar door kunt proeven. Buon appetito!
We beginnen met een caffè bij het beroemde Caffè Torino aan het Piazza San Carlo, te herkennen aan het beroemde Martini-logo onder de portici én de stier voor de deur.
Bij Ristorante Consorzio genieten we van de eerste lunch: met vis gevulde courgettebloemen in een sausje van vongole (venusschelpen).
De lucht is strakblauw, Saskia’s perskaart is klaar: op naar...
Chianti Geiten kammen in de Chianti
Het gebeurt niet wekelijks dat we tussen geiten met namen als Cappuccino en Bella belanden, zeker niet midden in de heuvels van de Chianti. Normaal gesproken toeren we hier van wijnboerderij naar wijnboerderij, maar Eric, die net even buiten Florence de prachtige Villa Medicea di Lilliano runt, had dit keer een verrassender bestemming voor ons in petto.
Op zo’n vijf kilometer van Radda in Chianti schittert het domein van Nora Kravis, haar vijftien Maremmano-honden en ruim tweehonderd geiten. Die houdt Nora niet alleen voor de melk, maar ook en vooral voor hun vacht: het zijn kasjmiergeiten.
Nora kent elke geit bij naam, maar de stoere Cappuccino lijkt haar favoriet. Trots poseert hij voor onze lens, terwijl Nora vertelt hoe ze haar carrière als dierenarts verruilde voor een leven tussen de geiten. Bijzondere geiten, dat wel, maar het leven op de boerderij kan hard zijn. Zo is er altijd de angst voor wolven (vandaar ook de vele waakhonden) en de relatieve eenzaamheid, zo in the...
Recepten Pasta met olijven, ansjovis, citroen en gefrituurde broodkruimels
Simpel is vaak het lekkerst – en dit recept voor casarecce con olive, acciughe, limone e mollica fritta uit het kookboek Pizza & Pasta van Paolo Roberto is hierop geen uitzondering. De knapperige broodkruimels maken het helemaal af.
foto: Daniel Ohlsson
Wat heb je nodig?
Voor vier personen heb je nodig: 400 gram pasta, het liefst casarecce of een andere korte pastasoort | 1 snee boerenbrood, 1 dag oud (35 tot 50 gram aan broodkruimels) | olijfolie | 8 ansjovisfilets in blik, op olie | 45 gram zwarte olijven zonder pit | 1 teentje knoflook | 2 eetlepels fijngehakte peterselie + extra voor het bestrooien | geraspte schil van 1 citroen + extra voor het garneren (naar wens) | grof gemalen zwarte peper (naar wens)
Hoe maak je deze pasta?
Verkruimel het brood. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de broodkruimels lekker krokant.
Snijd de ansjovis en olijven grof en doe beide in een kom. Pers de knoflook erbovenuit en schep dan de peterselie en citroenrasp erdoor. Meng er...
Umbrië Twee routes in de voetsporen van Franciscus van Assisi
Umbrië is nauw verbonden met het leven van de Heilige Franciscus. Allereerst vind je zijn erfenis natuurlijk in Assisi, waar hij werd geboren en waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht. Maar ook in stadjes als Gubbio, Foligno, Bevagna en Spoleto zijn Franciscus’ voetsporen te vinden, evenals in de prachtige natuur waar Franciscus in de vogels en de andere dieren God ontdekte.
De officiële Franciscus-route, Il Sentiero di Francesco, loopt van La Verna (nét in Toscane) naar Assisi. Wij delen vandaag twee andere spirituele routes waarmee je in de voetsporen van de heilige treedt. Je zult Umbrië op een nieuwe manier beleven, met dank aan de prachtige plaatsen en het landschap waarmee Franciscus zich verbonden voelde.
Strada del Santo
De Strada del Santo start in Assisi. Bewonder de fresco’s in de San Francesco en breng een bezoek aan de Santa Chiara.
Even buiten Assisi wacht het Eremo delle Carceri, verborgen tussen de dichte eikenbossen op de hellingen van de Monte...
Recepten Limoncello waterijsjes uit ‘Altijd ijs’
IJs maken van limoncello? Het is een uitdaging, maar het kan, zo vertelt Marleen Visser in haar heerlijk verfrissende ijsboek Altijd ijs. Maar let op met de hoeveelheid, want ‘door te veel alcohol wordt het geen ijs maar een mousse. Daarom is meer dan die twee eetlepels limoncello echt niet toegestaan,’ aldus Marleen.
Maak zelf limoncello ijsjes!
Voor drie of vier ghiaccioli, ijslolly’s, heb je nodig: 180 ml creamy kokosmelk | 2 eetlepels limoncello | 3 eetlepels honing | sap van een halve citroen | snufje gemalen zeezout | vier ijsvormpjes van 65 ml elk of drie ijsvormpjes van 90 ml elk | houten stokjes
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng goed. Verdeel het mengsel over de ijsvormpjes, zet de houten stokjes erin en laat de ijsjes gedurende vier tot zes uur hard worden in de vriezer (als je ijsvormpje geen stokjeshouder heeft, voeg je de houten stokjes na ongeveer een tot twee uur toe, wanneer het mengsel al iets bevroren is). Een koud glaasje limoncello ernaast...
Campanië Caravaggio’s zeven werken van barmhartigheid voor de Pio Monte della Misericordia in Napels
In 1606 vluchtte Caravaggio vanuit Rome naar Napels, waar hij enige tijd verbleef voordat hij ook deze stad moest ontvluchten. Gelukkig was hij lang genoeg in Napels om voor de kerk Pio Monte della Misericordia een van zijn meesterwerken te schilderen, De zeven werken van Barmhartigheid.
Zijn opdrachtgevers, die deel uitmaakten van de grootste liefdadigheidsinstelling van Napels, stonden erop dat hij de belangrijkste werken van barmhartigheid, zoals ze in het evangelie van Matteüs vermeld stonden, op één altaarstuk zou weergeven: ‘Ik had honger en gij hebt Mij te eten gegeven, Ik had dorst en gij hebt Mij te drinken gegeven, Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen. Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed, Ik was ziek en gij hebt Mij bezocht, Ik zat in de gevangenis en gij zijt tot Mij gekomen’ (Matteüs 25, 35-36).
Hoe Caravaggio tot de compositie op het altaarstuk kwam, zullen we helaas nooit precies weten, maar zeker is dat hij de kunst niet bij een collega-schilder af...
Italiaanse films & series La prima cosa bella – zomerse film van Paolo Virzì
De beste remedie tegen het regenachtige weer in Nederland is de film La prima cosa bella. De perfecte manier om toch nog een zwoele zomeravond in de agenda te kunnen schrijven en het vakantiegevoel nog even vast te houden!
Zomer, 1971. Bruno en Valeria zijn getuigen van de lotgevallen van hun moeder, Anna, die door haar jaloerse echtgenoot op straat is gezet nadat ze was verkozen tot ‘mooiste mama van het strand’. Vanaf dat moment leidt Anna samen met haar kinderen een onzeker bestaan met talloze verhuizingen en verschillende minnaars.
2011. Het einde van het leven van de nog altijd strijdlustige en vrolijke Anna nadert. Valeria haalt Bruno over om terug te keren naar hun geboortestad Livorno en voor hun moeder te zorgen. Deze hereniging haalt een hoop emoties naar boven en zorgt voor onverwachte gebeurtenissen: een huwelijk, een verloren zoon, een scheiding en een verzoening. Een voorproefje in beeld:
Paolo Virzi en Livorno
Paolo Virzi is geboren op 4 maart 1964 in Livorno,...
Umbrië Beleef de Palio della Balestra in Gubbio in foto’s
Sinds 1594 vindt elk jaar op de laatste zondag van mei in het prachtige middeleeuwse Gubbio de Palio della Balestra plaats. Ciao tutti’s Paul was er afgelopen mei bij en laat jullie in deze fotoblog mee genieten van dit schouwspel.
Paul: ‘Bij dit schitterende spektakel strijden de kruisboogschutters van Gubbio (Umbrië) tegen die van Sansepolcro (Toscane). Ze proberen met hun pijlen de hoogste eer te verkrijgen. Met behulp van de mooiste balestre, kruisbogen, is het de bedoeling dat de balestrieri, kruisboogschutters, zoveel mogelijk pijlen in de roos van de schietschijf, die zich zesendertig meter verderop bevindt, schieten.
Beide dorpen zijn dan al dagen in de ban van de Palio. Als voorspel lopen de dorpelingen deze zondag in schitterende historische kostuums in een parade door de straten. Nadat de teams zich aan het publiek voorgesteld hebben met trommel- en trompetmuziek en kleurrijke vaandelzwaaiers, gaat de wedstrijd van start.
Het duel speelt zich af op het...