Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Umbrië

Monte Castello di Vibio & het kleinste theater ter wereld

Een typisch Umbrisch stadje met mooie doorkijkjes, uitzichten en klassieke gebouwen, dat is Monte Castello di Vibio. Het heeft een bijzondere geschiedenis, want nog voordat de Romeinen hier kwamen had de bevolking het stuk land langs de Tiber al ontwikkeld. Het was er een komen en gaan van kooplieden, reizigers en boeren uit de omgeving die hun oogst kwamen verkopen. Inge neemt ons er vandaag mee naartoe, voor een bezoek aan de grote trots van het stadje. Inge: ‘De huidige naam van het stadje heeft echter wel Romeinse roots. Het verwijst naar de familie Vibia, die de stad ten tijde van de eerste Romeinse Republiek opnieuw op de kaart zette. In de middeleeuwen bleef er helaas maar weinig over van het oude verleden. Het stadje zoals we dat nu kennen, is dan ook een typisch middeleeuwse stad – mét een bijzonder pareltje dat Monte Castello di Vibio tot ver over de Italiaanse landsgrenzen beroemd maakt. Ten tijde van Napoleon kwam er nieuw leven in Monte Castello di Vibio. Het...
Umbrië

Foligno & de Giostra della Quintana, een historische paardenrace

In het zuidoosten van Umbrië, niet ver van het kleurrijke Spello, ligt Foligno, een kleine stad met bijzondere tradities. Een van deze tradities is de Giostra della Quintana, een historische paardenrace. Inge bezocht Foligno een paar dagen voor deze spannende race, tijdens de koortsachtige voorbereidingen die het stadje dan al in hun greep houden. Ze neemt ons vandaag mee terug in de tijd. foto: Giostra della Quintana – Foligno Inge: ‘Het bezoek aan Foligno start met een rondleiding door het Palazzo Trinci, dat tussen 1305 en 1439 het thuis was van de familie die het in Foligno voor het zeggen had. Er zijn vijf kamers, waarin nog steeds prachtige fresco’s te zien zijn. Bijzonder is dat tijdens een grootschalige restauratie in 2000 onder sommige fresco’s weer andere tekeningen tevoorschijn kwamen. Aanvankelijk dacht men dat dit de gebruikelijke ‘ondertekeningen’ waren, maar in sommige gevallen bleek het om heel andere fresco’s te gaan. De meeste fresco’s in het...
Umbrië

Italiaanse kookworkshop met nonna bij wijnhuis Moretti Omero in Umbrië

Moretti Omero staat vooral bekend als wijnhuis, gericht op biologische wijnen. In 1992 kreeg Moretti Omero het officiële certificaat voor biologische wijnbouw. Eigenaar Omero startte de productie van wijn, maar tegenwoordig neemt zijn dochter Giusi het over. Tussen de wijngaarden en olijfbomen ligt het prachtige bedrijf, gevestigd in een mooi pand, vlak bij Montefalco. Ciao tutti’s Inge ging er niet alleen heen om een glaasje Montefalco Sagrantino te drinken, maar ook voor een kookworkshop. Inge: ‘Na een hartelijk welkom door de enthousiaste Giusi worden we kort rondgeleid. Veel tijd hebben we niet, want we moeten aan de slag: We beginnen tussen de olijfbomen, met het zoeken van de juiste kruiden voor de gerechten. Met een rieten mand kuieren we door de olijfboomgaard, genietend van de prachtige plaatjes, de rust en de heerlijke geuren. Het is nu al een feest! Wanneer we met alle kruiden terugkomen in la cucina, gaat plots de deur open. ‘Aaah, mia nonna!’ lacht Giusa. Ze...
Ligurië

Castel Vittorio, Bajardo & Isolabona – eeuwenoude schoonheid rondom Pigna

Tijdens ons tweede bezoek aan Liguria Holiday Homes in Pigna zien we het dorpje Castel Vittorio weer vanuit alle hoeken stralen. Tijdens ons eerste verblijf is het ons niet gelukt om dit juweeltje te bezoeken, maar dat gaan we dit keer dubbel en dwars goedmaken. Castel Vittorio Als een adelaarsnest ligt Castel Vittorio tussen de groene bergen, hemelsbreed op misschien maar vijfhonderd meter van Pigna. We kunnen het bijna aanraken, maar om er te komen dienen we ons wat meer moeite te getroosten en een aanzienlijk lange weg te rijden. Maar het is een mooie route, en het eindpunt maakt elke kilometer slingerweg dubbel en dwars waard. De aanblik vanuit de verte is al uitzonderlijk mooi, maar eenmaal in het dorpje aangekomen blijkt Castel Vittorio nog charmanter dan gedacht. Het lijkt wel of de tijd daadwerkelijk stil heeft gestaan. Bij de ingang van het dorp stuiten we op een informatiebord dat aangeeft dat de oudste kern rondom de Santo Stefano reeds tussen 900 en 1300 gebouwd is. Hier...
Gardameer

Van Desenzano del Garda via Salò naar San Felice del Benaco

Na alle drukte rond de Mille Miglia neemt Erwin ons in deze blog mee naar de zuidwestkust van het Gardameer, voor een bezoek aan Desenzano del Garda, Gardone, Salò en San Felice del Benaco én een boottochtje op het meer. Andiamo?! Desenzano del Garda Erwin: ‘We starten ons verblijf aan het Gardameer in Desenzano del Garda. Een heerlijk stadje dat klein aanvoelt, ondanks het feit dat het het grootste stadje aan het Gardameer is. We verblijven in Hotel Bonotto aan de rand van het historisch centrum; een ideale uitvalsbasis voor een vakantie aan het Gardameer. Het meest in het oog springend is de ontbijtzaal van het hotel, op de vijfde verdieping, met een werkelijk verbluffend uitzicht over het meer. Het ontbijt is typisch Italiaans: een cappuccino of caffè met een cornetto. Met dit uitzicht erbij is het op en top genieten. Na het ontbijt ontmoeten we gids Elena die ons zal vergezellen. Elena is enthousiast en heeft veel kennis van zaken over het historisch centrum van Desenzano...
Gardameer

Ontdek vier prachtige plekken rondom het Gardameer – van het Terrazza del Brivido tot de Monte Baldo

Vanuit Casa Cobelli in Monzambano rijden Paul en Lianne een heerlijke route rondom het Gardameer. Onderweg doen ze een viertal prachtige plekken aan, die ze in deze blog graag ook met jou delen, van het Terrazza del Brivido in Tremosine sul Garda tot een uitmuntend visrestaurant in Peschiera del Garda. Terrazza del Brivido in Tremosine sul Garda Paul: ‘Via een prachtig kleurrijk klaprozenveld bij Desenzano rijden we vanuit Monzambano langs de westkant van het Gardameer richting Tremosine sul Garda, waar we via de SP38, de mooiste weg ter wereld, naartoe rijden. De weg is inderdaad meer dan mooi en levert de meest prachtige vergezichten op. Boven in het dorpje staan we met enigszins knikkende knieën op het Terrazza del Brivido, waar je maar liefst zeshonderdvijftig loodrechte meters onder je voeten ziet verschijnen. Het is best wel eng, maar het uitzicht op het Gardameer is hier ongeëvenaard! Bellissimo! Lunchtip: bij Hotel Paradiso serveren ze heerlijke pasta’s. Wij...
Recepten

Zuppa di formaggio – kaassoep uit Culinair Sardinië

De kunst van het kaasmaken is al eeuwenoud, zo vertelt Loes Janssen Miraglia in Culinair Sardinië. Homerus refereert er zelfs al aan in de Odyssee, in de negende eeuw voor Christus: ‘Hij [de cycloop Polyphemus] melkte elke ooi met geoefende hand, liet de melk tot wrongel en wei stremmen, zeefde de wrongel in biezen manden om te laten uitlekken en goot de wei in kommen om af te koelen, zodat hij die bij zijn avondeten kon drinken.’ In de Griekse mythologie is het Aristaeus, de zoon van Apollo en Cyrene, die al dwalend door het Middellandse Zeegebied de techniek van het kaas produceren, olijven cultiveren en bijen houden onder de mensheid verspreidde. Aristaeus speelt een rol in de mythe rondom Orpheus, waarin hij diens geliefde Eurydice opjaagt. In haar vlucht trapt ze op een adder die haar een beet toedient die dodelijk blijkt te zijn. De nimfen nemen vervolgens wraak op Aristaeus door al zijn bijen te doden. Kaas is vrijwel zeker bij toeval ontstaan, door vergeten melk waaraan...
Recepten

Tijd voor taart: crostata alla marmellata di arance uit het kookboek Lente in Sicilië

Ondanks het feit dat afgelopen weekend de wintertijd is ingegaan, willen we jullie vandaag een heerlijk zonnig recept voorschotelen voor een taart waarmee we vorige week werden verrast naar aanleiding van het nieuws dat er een boek van Ciao tutti gaat komen. Twee bloglezers-van-het-eerste-uur maakten namelijk een heel speciale Ciao tutti-taart: Het recept voor deze taart is het ietsiepietsie aangepaste recept voor crostata alla marmellata di arance, oftewel sinaasappelmarmeladetaart, uit het kookboek Lente in Sicilië, dat overigens onlangs werd genomineerd als Kookboek van het Jaar. Een dubbele reden om deze prachttaart te maken en op te eten! In Siciliaanse sferen De jury roemt vooral de uitstraling van het boek en de prachtige verhalen: ‘Je komt helemaal in vakantiesfeer door de uitstraling van dit kookboek. Door de prachtige verhalen wil je meteen naar Sicilië afreizen om met eigen ogen de schoonheid van Sicilië te ontdekken, de heerlijke geuren op te snuiven en te proeven van...
Recepten

Semifreddo met marsala uit het kookboek Sicilië

Sicilië is een fantastisch eiland, vol schilderachtige dorpjes, levendige markten en heerlijke stranden. Bovendien heeft Sicilië een geweldige keuken, met recepten om je vingers bij af te likken. Giancarlo en Katie Caldesi delen in hun kleurrijke kookboek, dat simpelweg Sicilië heet, de allerlekkerste eilandrecepten, die stuk voor stuk naast buonissimo ook makkelijk te maken zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van gegrilde makreel met caponata, goudgeel gefrituurde arancini of gevulde puntpaprika’s? Van tuinbonensoep, meloen- en sinaasappelsalade met walnoot, pasta met worst en wilde venkel of lamscarré met citrusgremolata? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de toetjes! Van zachte amandelkoekjes en frambozengranita tot saffraanijs en ricottataart, van amandelcake met vijgen tot semifreddo met marsala, gekaramelliseerde noten en rodewijnsaus… Van deze laatste lekkernij delen we vandaag het recept, dat hier al unaniem is verkozen tot lekkerste toetje ooit! foto’s:...
Le Marche

Toosten met Verdicchio Castelli di Jesi en Rosso Piceno bij Tenuta di Tavignano

Een bezoek aan Cingoli is niet compleet zonder een bezoek aan Tenuta di Tavignano, voor een proeverij van onder meer twee bijzondere wijnen die in Le Marche worden gemaakt: de Verdicchio Castelli di Jesi en de Rosso Piceno. Bij aankomst hult de ondergaande zon de gebouwen in een prachtige warme gloed. We schieten snel nog wat mooie plaatjes voordat de zon definitief achter de horizon verdwenen is. Het domein van Tavignano is namelijk behoorlijk fotogeniek. Je merkt aan alles dat kwaliteit hier de boventoon voert. We worden hartelijk ontvangen door de twee jonge gastheren, Giulio en David. Giulio vertelt het verhaal van Tavignano: ‘In 1970 kochten Stefano Aymerich di Lacona (met Sardijns en Spaans bloed) en zijn vrouw Beatrice deze boerderij. Na zo’n twintig jaar besloten ze om op de grond rondom de hoeve wijnranken aan te planten. De vruchtbare grond en de ligging (precies tussen de zee en de bergen) zorgen sinds die tijd voor een flinke druivenoogst, die op zijn beurt een...
Le Marche

Mulino Bravi – een eeuwenoude watermolen in Le Marche

Vlak bij Cingoli, het dorpje dat ook wel bekend staat als ‘het balkon van Le Marche’ staat de oudste nog werkende watermolen van Le Marche, de Mulino Bravi. Na wat zoeken duikt de watermolen van de molenaarsfamilie Bravi voor ons op. Anno 2017 wordt hier nog altijd op een traditionele manier gemalen – en dat al sinds vierhonderdvijftig jaar! Historische documenten bewijzen dat zich hier al in 1565 een molen bevond. Sinds 1970 is de mulino in het bezit van de familie Bravi. Eerst zorgde vader Guido dat de molen draaide, tegenwoordig beheren zijn drie zonen Andrea, Ubaldo en Francesco de watermolen. Sergio, eveneens lid van de Bravi-familie, neemt ons mee voor een wandeling langs het toevoerkanaal, in de richting van de waterval. We volgen het twaalfhonderd meter lange bospad dat parallel aan het water loopt en omgeven wordt door prachtige groene bomen. Sergio leidt ons naar een hoger gedeelte van waaruit het riviertje Musone afgetakt wordt naar het kanaal. Hij wijst ons op een...
Le Marche

Culinair genieten aan de kust van de Monte Conero

Na zijn bezoek aan de prachtige Eremo dei Frati Bianchi reist Paul richting de zuidelijk gelegen La Riviera del Conero, een van de mooiste delen van de Adriatische kust. Hij geniet dit keer niet alleen van het adembenemende landschap, maar ook en vooral van twee fijne culinaire adresjes, die hij graag met jullie deelt. Lunchen bij Marcello Paul: ‘Voor de lunch hebben we een van de mooiste plekjes van dit stukje kust gevonden: Ristorante Marcello in Portonovo. Zeker als er een heerlijk voorjaarszonnetje aan de hemel staat, is het hier prima toeven. Het uitzicht op de baai van Portonovo ziet er ongerept uit. Van bovenaf is het een prachtig gezicht, de glinsterende witte kiezelstenen van het strand in het zonlicht, terwijl van het strand af gezien vooral het heldere water en de blik op de Conero-rotsen adembenemend zijn. Het strandseizoen is begonnen en dus is het een drukte van belang. Italianen doen en masse wat ze op zondag graag doen: buiten de deur lunchen. Wij volgen hun...