Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ca’ Dario – spookhuis in Venetië

Het is Halloween vandaag – een van origine Amerikaans feest dat ook in Italië steeds meer gevierd wordt. Wij houden de uitgeholde pompoenen, papieren vleermuizen en heksen met torenhoge hoeden echter voor wat ze zijn en bezoeken een écht spookhuis, in hartje Venetië.

Ca-Dario-Canal-Grande-Venetië

Het Venetiaanse spookhuis ligt niet in een afgelegen straatje of aan een stil, donker water. Nee, je vindt het pal aan het Canal Grande, met een façade die meer weg heeft van die van een kasteel dan van die van een huis.

Schijn bedriegt echter, want de Venetianen noemen het huis niet voor niets ‘het huis zonder terugkeer’. Deze bijnaam is te danken aan de mysterieuze doden die hier zijn gevallen – allemaal bewoners van dit op het eerste oog prachtige huis.

We gaan even terug in de tijd. Het huis werd gebouwd in 1487, in de Venetiaanse wijk Dorsoduro. Het heeft – zeker voor die tijd – kenmerkende schoorstenen en een façade van marmer en steen uit Istrië.

Het huis is ontworpen door Giovanni Dario, die ook zijn naam aan het huis gaf. Het huis zou tot in de negentiende eeuw in handen van deze familie blijven, ondanks alle slachtoffers die er te betreuren vielen.

Ca-Dario-Venetie-MonetCa’ Dario, geschilderd door Claude Monet

Het aantal eigenaren of familieleden dat overleed kort nadat het huis in hun bezit kwam, is namelijk schrikbarend hoog. Het eerste slachtoffer was de dochter van Giovanni Dario, die zelfmoord pleegde. Vervolgens werd zoon Vincenzo vermoord.

Meer leed bleef de bewoners van het huis helaas niet bespaard. De beroemde tenor Mario del Monaco raakte zwaargewond tijdens een auto-ongeluk in 1964. Hij overleefde het wel, maar de vloek van het huis is er niet minder om.

In de jaren zeventig werd Conte delle Lanza, een graaf die niet zo lang daarvoor zijn intrek in Ca’ Dario had genomen, vermoord. Christopher Lambert, de manager van de popgroep The Who, viel van de trap en overleefde de val niet– volgens velen was dit echter zelfmoord.

Nicoletta Ferrari overleed na een mysterieus auto-ongeluk in de jaren tachtig, terwijl Raul Gardini in 1993 onder verdachte omstandigheden zelfmoord pleegde in het huis.

Met zoveel doden op zijn geweten is het huis op dit moment niet meer in handen van een enkele familie. Het zou te koop staan, dus mocht je niet bijgelovig zijn aangelegd, dan kun je wellicht voor een mooie prijs de eigenaar zijn van een prachtig optrekje aan het Canal Grande…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *