Sicilië Filicudi – de grande finale van een fantastische zeilreis rondom de Eolische Eilanden
Na een heerlijke zeilreis langs Salina, Stromboli en Panarea liggen we de laatste avond voor anker bij Filicudi. Dit eilandje is heel wat ruiger dan Panarea, maar juist dankzij de shabby chic-uitstraling sluit Saskia Filicudi meteen in haar hart.
Saskia: ‘Net als op het nog kleinere buureiland Alicudi heeft de natuur op Filicudi veel meer vrij spel dan op de andere eilanden. Er was lange tijd geen elektriciteit, voor vers drinkwater waren de bewoners aangewezen op waterputten en de enige wegen waren (muil)ezelpaden. Op Alicudi zijn sommige huizen zelfs nog altijd alleen maar per (muil)ezel te bereiken!
Filicudi mag de laatste jaren wel wat meer bezoekers verwelkomen en is daardoor intussen wat verder ontwikkeld dan Alicudi. Je vindt er drie taxi’s en er is zelfs een bus die je van Filicudi Porto – over een van de weinige geasfalteerde wegen van het eiland, weliswaar met meer dan twintig bochten, zo vertellen de eilandbewoners – naar Pecorini a Mare brengt, het kloppend hart...
Sicilië Stromboli – spectaculair schouwspel boven op de vulkaan
Stromboli is de meest actieve vulkaan van Europa. Drie kraters op de top van de vulkaan zorgen continu voor explosies, gevolgd door gloeiende vulkanische bommen, die vooral ’s nachts voor spectaculaire beelden zorgen.
In 2014 is er een grote uitbarsting geweest, waarbij de lava tot aan zee stroomde. Sinds die enorme explosie was Stromboli lange tijd zeer rustig en liet hij nauwelijks van zich horen. Tot het voorjaar van 2017; de explosies keerden tot vreugde van de gidsen weer terug op Stromboli zoals voor 2014, met zo’n mooie regelmaat dat je de vulkaan weer kunt beklimmen om al dat spektakel van dichtbij te zien.
Linda Draak, die voor Tururi Tours de social media verzorgt, trekt samen met Marco en Giovanni de wandelschoenen aan en trotseert de vulkaan om de kraters van dichtbij te bewonderen.
Linda: ‘Met de wind in de zeilen stevenen we af op Stromboli. We gaan voor anker bij het gelijknamige dorp, aan de voet van de vulkaan. We liggen zij aan zij met enkele andere...
Sicilië Zeilen van Salina naar Stromboli
Eindelijk is Aiolos, de Griekse god van de wind, ons gunstig gezind. Na een paar nachten in de beschutting van de haven van Salina te hebben gedobberd, kan de Zephyr eindelijk de zee op. Op naar Stromboli!
Saskia: ‘We zijn klaar voor vertrek. Mario heeft de Zephyr voorzien van een flinke voorraad water en brandstof. Bij de plaatselijke alimentari hebben we wijn, water, groente, fruit, brood, kaas, pasta en ander lekkers ingeslagen om de komende dagen geen honger te hoeven lijden. De touwen mogen los, we kunnen het ruime sop kiezen.
De eerste twintig minuten houdt Aiolos ons een beetje aan het lijntje. De wind lijkt steeds van een andere kant te komen, waardoor zeilen een behoorlijke uitdaging is. Gelukkig draait de Griekse god uiteindelijk een beetje bij en kunnen we, als Salina langzaam uit het zicht verdwijnt, de zeilen hijsen.
Hoewel ik me had voorgenomen om uit de buurt van alle ‘zeilwerk’ te blijven, met mijn gebrek aan enige zeilkennis/ervaring, vind ik het stiekem toch...
Sicilië Ontdek het noorden van Salina per scooter
Salina is dan wel niet het grootste eiland van de Eolische archipel, maar wel het groenste. Niet voor niets wordt het ook wel il giardino delle Eolie genoemd, ‘de tuin van de Eolische Eilanden’. Het is een ideale plek voor lange wandelingen, waarbij de natuur je steeds opnieuw zal weten te verrassen.
Saskia: ‘Voor wie liever niet wil wandelen of maar even de tijd heeft om het eiland te ontdekken, is er een goede busverbinding tussen alle dorpjes. Maar als je de allermooiste en allergroenste plekjes van Salina wil zien, kun je het beste een scooter huren om het eiland in alle rust op eigen tempo te verkennen.
Dat kan bijvoorbeeld bij Rent Bongiorno, meteen in Santa Marina Salina, waar na onze gebruikelijke granita bij de chiosco (kiosk) van Silvio drie scooters op ons staan te wachten. Ik spring achterop bij Mario en al gauw laten we Santa Marina Salina achter ons.
Malfa – vijgen, wilde venkel & prachtige vergezichten
Malfa verwelkomt ons met de geur van vijgen en wilde...
Gardameer La Terrazza in Torbole – schuif aan voor een voortreffelijk vismenu
Vandaag nemen we jullie mee op een waanzinnige reis langs al het lekkers dat het Gardameer te bieden heeft. Elena streek neer bij La Terrazza in Torbole voor een zeer uitgebreide proeverij van zoetwatervis. Dit restaurant biedt een mooi uitzicht op het Gardameer, het perfecte decor voor deze lunch.
La Terrazza is al vijfentwintig jaar specialist in vis uit het Gardameer. Boterzachte filets, gegrilde en gebakken vis, gemarineerde, ingelegde, gefrituurde en rauwe vis: alle bereidingen passeren hier de revue. Buon appetito!
benvenuto della cucina
insalatina di farro con olive taggiasche ed arancia – salade van farro (een soort spelt) met olive taggiasche en sinaasappel
antipasti freddi
carpaccio di lavarello con pomodorini freschi e basilico, polpettine di cavedano – carpaccio van grote marene (een zalmachtige) met verse tomaat en basilicum en een visballetje van kopvoorn
salmerino marinato, peperoncino con alici e caperi – gemarineerde riddervis met een pepertje gevuld met...
Recepten Cin cin! Koffiecocktails met Tia Maria
Dol op koffie én op cocktails? Dan zijn deze drie koffiecocktails je op het lijf geschreven! Ze bevatten namelijk alle drie een lekkere shot espresso én een scheutje Tia Maria, de bekende Italiaanse likeur op basis van de allerbeste arabica-koffie met een hint van vanille en rum.
Tia Maria Espresso Martini
De Tia Maria Espresso Martini is een fijne variatie op de klassieke Espresso Martini, waarin Tia Maria, wodka en verse espresso samenkomen, met een finishing touch van verse koffieboontjes. Ook fijn na afsluiting van een etentje, overigens – na (of in plaats van) het dessert.
Ingrediënten: 25 milliliter Tia Maria | 25 milliliter wodka | 1 of 2 shots espresso | 5 milliliter suikersiroop
Doe de espresso, Tia Maria en wodka in een shaker met ijs. Hard schudden en vervolgens uitschenken in een gekoeld Martiniglas. Garneer met drie koffieboontjes.
Tia Maria Mint Americano
Onze zomerfavoriet is de Tia Maria Mint Americano. Een ‘shaken and stirred’ dubbele espresso met siroop die...
Valle d'Aosta Raften in Valle d’Aosta
De laatste dag van onze gevarieerde reis door Valle d’Aosta sluiten we af met een rafting-avontuur en een proeverij van streekproducten bij Maison Bertolin.
Na een uitgebreide uitleg van de do’s & don’t’s tijdens het raften krijgen we allemaal een wetsuit, windjack, surfschoenen en een helm aangemeten, zodat we als ware pro’s in de raft kunnen stappen.
Wij nemen de zogenaamde klassieke route van acht kilometer. Ons raftavontuur brengt ons door de prachtige Gole di Leveronge, met onderweg genoeg actie, wildwater en snelheid. Een waar avontuur, zoals deze actiefoto’s laten zien!
foto’s: Rafting Aventure Villeneuve | Thierry Vuillermoz
Na dit intensieve wateravontuur is een proeverij van lokale producten natuurlijk geen straf. We zijn uitgenodigd bij Maison Bertolin in Arnad, waar ons voorafgaand aan de proeverij een rondleiding door de salumificio staat te wachten. We worden hartelijk welkom geheten door een van de zeer vriendelijke medewerkers, Marta.
Haar...
Piemonte De heilige berg van Orta – pareltje aan het Lago d’Orta
Rik Rensen neemt ons in zijn verhalen mee naar zijn geliefde Piemonte, waar hij een gerestaureerde boerderij bezit die je ook kunt huren en van waaruit hij verhalen schrijft over deze regio. Dit keer neemt hij ons mee naar een pareltje aan het Lago d’Orta.
Rik: ‘Eigenlijk ben je er voorbij voor je er erg in hebt. Veilig verscholen in de oksel van de grote broer, het Lago Maggiore, ligt het Lago d’Orta. Met een lengte van 12,8 kilometer en een breedte van 1,2 kilometer is het een van de kleinere meertjes in de regio Piemonte.
Mensen uit de omgeving noemen het meer liefkozend La Cenerentola, Assepoester, omdat dit goed bewaarde geheim met zijn ingetogen schoonheid bekende toeristentrekkers als het Comomeer en het Lago Maggiore veruit overtreft. Hier geen schetterende disco’s of overvolle boulevards. Aan het Lago d’Orta is niets te doen. Behalve voor mensen die van rust, natuurschoon en van heilige bergen houden.
Deze ochtend gloort het oranje boven het Lago d’Orta. Een...
Recepten Busiate al pesto trapanese uit het kookboek Sicilicious
Vandaag verrast Loes Janssen Miraglia ons met een recept voor pasta met pesto uit Trapani. Loes: ‘Dit verrukkelijke gerecht komt uit Sicilië (waar mijn partner vandaan komt, waar wij een aantal jaren hebben gewoond en waar ook ons zoontje geboren is). Het is typerend voor de provincie Trapani (in het westen van het zonovergoten eiland).
Niets is met zekerheid te zeggen, maar hoogstwaarschijnlijk is deze pesto ontstaan nadat koopmannen uit het Noord-Italiaanse Genua, waar pesto op basis van basilicum en pijnboompitten oorspronkelijk vandaan komt, op hun zeereizen zijn neergestreken in het West-Siciliaanse Trapani. Tongstrelend deze versie met amandelen!’
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor vier personen): 4 teentjes knoflook | een bos verse basilicumblaadjes | 4 rijpe, middelgrote tomaten | 60 gram amandelen | 100 milliliter extra vergine olijfolie | zout en peper | 350 gram busiate
Hoe maak je deze pasta?
Pel de knoflook en stamp de teentjes met de basilicum fijn in een vijzel....
Sicilië De beste tips voor een dagje Syracuse – de mooiste stad aan de oostkust van Sicilië
Als we Cicero moeten geloven, was Syracuse de mooiste stad van de antieke wereld. Die schoonheid vind je nu vooral in de wijk Ortigia, op een schiereiland in zee.
In deze blog delen we de mooiste bezienswaardigheden, bijzondere verhalen en andere fijne tips voor je bezoek aan Syracuse, de mooiste stad aan de Siciliaanse oostkust!
Syracuse – overvloedigheid aan water
De naam Syracuse is afgeleid van Syraka, de naam die de Siculi aan deze stad gaven. Het betekende ‘overvloedigheid aan water’, aangezien dit gebied lang geleden meer een moeras was.
Bij de Grieken stond de stad ook wel bekend als Pentapoli, aangezien ze de stad hadden verdeeld in vijf verschillende wijken. De macht van het toenmalige Syracuse reikte ver; het was net als Athene, Rome en Carthago een stad om rekening mee te houden.
De eerste beginselen van de stad die we nu kennen als Syracuse, werden in 734 voor Christus gevormd. Na de eerste Griekse bloeiperiode volgde verovering op verovering. De stad viel...
Recepten Sinaasappel-vijgensalade met ricotta en pistachepraline uit het kookboek Citrus
Zoet, zuur, bitter en meeslepend – er zijn maar weinig smaken zo veelzijdig en zo breed inzetbaar als de smaak van citrusvruchten, van bloedsinaasappel tot grapefruit, van mandarijn tot limoen en van pompelmoes tot citroen.
Al dit lekkers speelt de hoofdrol in de ruim honderdvijftig recepten die te vinden zijn in het kookboek Citrus, van Catherine Phipps – een verrassende en fascinerende ode aan de schitterende citrusvrucht. Van verse salades tot taarten, van cocktails tot vlees- en visschotels, van snoepjes tot hartige hapjes, van ingemaakte citroenen tot citroenlimonade en marmelades.
Wat denk je bijvoorbeeld van gefrituurde citrusplakjes, citroenpizzette, salade van burrata en bloedsinaasappel of gebraden kip met bergamot? Van linguine met citroen en asperges, citrusrisotto, gebakken tomaatjes met citroentijm of bloedsinaasappel-rabarbertaart met meringue?
Wij delen als voorproefje het recept voor de sinaasappel-vijgensalade met oranjebloesemricotta en pistachepraline....
Sicilië Waar vind je het lekkerste ijs van Sicilië?
Elk jaar in september vindt op Sicilië het Sherbeth Festival plaats. Villa Bellini in Catania staat dan vier dagen lang helemaal in het teken van ijs. Tijdens het ijsfestival kun je volop ijs proeven, in allerlei klassieke én bijzondere smaken.
Tijdens het festival vindt ook de Internationale ijswedstrijd Procopio de’ Coltelli plaats. De competitie draagt de naam van de Siciliaanse chef Francesco Procopio Cutò, die ook wel ‘de vader van de gelato’ wordt genoemd. Hij nam de ijskoude lekkernij van Sicilië mee naar Frankrijk, toen hij daar in 1686 Café Le Procope opende – zo gaat het verhaal. Gelukkig bleef er genoeg kennis van het ijsbereiden achter op het eiland, iets waar je als bezoeker heerlijk van mee kunt genieten!
De beste ijssalons van Sicilië
Ook elders op Sicilië vind je heerlijk ijs. Gambero Rosso ging alvast voorproeven en heeft tien Siciliaanse ijssalons bekroond met zogenaamde coni (hoorntjes): zes ijssalons met twee coni (waar je een ottimo gelato, een...