Florence De beste restaurants voor bistecca alla fiorentina – de enige echte Florentijnse biefstuk
Het bekendste gerecht uit de keuken van Florence is de bistecca alla fiorentina, biefstuk waar je u tegen zegt! Het is met afstand de enige echte biefstuk die je in Florence en omgeving kunt bestellen. Schrik dan ook niet van de portie: een bistecca kan namelijk gemakkelijk meer dan zeshonderd gram wegen! Je bestelt (en betaalt) dan ook meestal per honderd gram.
De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van Chianina-runderen, parelwitte rasrunderen die beroemd zijn om de rijke, volle smaak en het vetarme, hormoonvrije vlees. De strenge, traditionele fokmethode en de zorg en de toewijding van de boeren die de Chianina-runderen houden, zorgen voor kwalitatief zeer goed vlees – dat daarmee tot het duurste en meest exclusieve van Italië behoort.
8x de beste bistecca in en om Florence
Voor wie een bistecca wil eten in of net buiten Florence, ontdekten we samen met Destination Florence acht heerlijke adressen waar deze bijzondere biefstuk wordt geserveerd.
Regina Bistecca
Met zo’n...
Rome Een bezoek aan de Giardini Vaticani – de tuinen van het Vaticaan
De Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pieter zijn de populairste bezienswaardigheden van Vaticaanstad, maar wist je dat dit kleine staatje in Rome nog meer moois omvat?
Naast het Campo Santo Teutonico, het kleinste kerkhof van Rome, vind je binnen de Vaticaanse muren de Giardini Vaticani. Hoewel ze maar liefst dertig van de vierenveertig hectare van Vaticaanstad beslaan, zijn de tuinen van het Vaticaan nog altijd een goed bewaard geheim.
Tijd om daar verandering in te brengen en tijdens een wandeling door de Giardini Vaticani al het moois in de tuinen van de paus te ontdekken, inclusief unieke kijkjes op de koepel van de Sint-Pieter.
Blik op de Vaticaanse tuinen vanaf de Sint-Pieter
Wie de koepel van de Sint-Pieter al eens heeft beklommen, heeft de Vaticaanse tuinen al zien schitteren. Voor wie dit nog nooit heeft gezien (of er eenmaal boven geen erg in heeft gehad), delen we een aantal beelden vanaf de koepel, zodat je ziet hoe uitgestrekt de Giardini Vaticani zijn:
...
Rome Modern Rome – 10 industriële locaties met een verrassende nieuwe functie
Rome staat natuurlijk bekend als enorm openluchtmuseum vol Romeinse ruïnes, barokke beelden en overdadige fonteinen. Maar de Eeuwige Stad heeft ook een eigentijdsere kant, met trendy musea en moderne architectuur.
Ook ontstaan er veel creatieve hotspots in oude fabrieken en openen hippe restaurants in gerestaureerde pakhuizen. Ciao tutti’s Liza, die in Rome woont, zette tien industriële gebouwen met een nieuwe functie voor je op een rij, van een street art-museum tot een chocoladefabriek.
Voor de street art-fans: MAAM in Colle Prenestino
Het Museo dell’Altro e dell’Altrove di Metropoliz, kortweg MAAM, wordt ook wel hét street art-museum van Rome genoemd, al is het officieel geen museum. De voormalige Fiorucci-fabriek, die tot de jaren tachtig vleeswaren verwerkte, stond jarenlang leeg.
Toen de eigenaar eindelijk besloot wat de bestemming van het complex moest worden, was de fabriek al bezet door een bonte verzameling van tweehonderd kunstenaars, immigranten en families die...
Toscane Impruneta (Toscane) – stad van terracotta
Impruneta ligt letterlijk in de schaduw van Florence, in het noorden van de Chianti, maar ook figuurlijk. Want hoewel Florence tijdens een bezoek aan Toscane hoog op het lijstje staat, brengen maar weinig mensen een bezoek aan de stad waar Brunelleschi de dakpannen voor de koepel van de Duomo in Florence haalde.
Ook wij waren er nog niet eerder geweest, maar na een tip van Bianca Ensinck reserveerden we deze keer een ochtend voor een bezoek aan de stad van gebakken klei, waar al zo’n drieduizend jaar (!) terracotta (letterlijk: ‘gebakken aarde’) wordt gemaakt.
De productie van terracotta in Impruneta dateert uit de periode van de eerste Etruskische nederzettingen. De Etrusken hebben namelijk ontdekt dat de gebakken klei uit Impruneta en omgeving zeer goed te verwerken was tot alledaagse gebruiksvoorwerpen. Ze bewaarden bijvoorbeeld wijn en olijfolie in kruiken en potten gemaakt van terracotta. Later hebben de Romeinen deze traditie overgenomen.
In 1308 werd het eerste gilde van...
Rome Heimwee naar het Chiostro del Bramante in Rome
Saskia: ‘Nu de hevige winterkou zich hier in Nederland sterker dan ooit doet voelen, groeit mijn verlangen naar Italië met de dag. Gelukkig zit ik over twee weken in het vliegtuig naar Rome om de sneeuw even van me af te schudden en me te warmen aan de Italiaanse passie en levenslust.
Wanneer mijn drukke werkzaamheden het toelaten mijmer ik boven een kopje (automaat)cappuccino al over de allereerste versgezette cappuccino waarvan ik in Rome slokje voor slokje zal genieten. Het is altijd weer spannend waar ik dat eerste kopje zal bestellen…
Bij het bekende – maar inmiddels eigenlijk te toeristische – Tazza d’Oro, bij het Pantheon, of bij het immer stampvolle Caffe Sant’Eustachio, aan het gelijknamige pleintje aan de andere zijde van het Pantheon? Of zal ik terugkeren naar het klooster van Bramante, dat ik tijdens mijn vorige reis op een zwerftocht door de stille steegjes achter het Piazza Navona ontdekte?
Hoewel ik al vaak in de buurt van het Piazza Navona had...
Toscane Lago di Vagli en het verzonken spookdorp Fabbriche di Careggine
Een verzonken spookdorp dat uit het water herrijst, dat klinkt als een scène uit een spannende Netflix-serie. In Italië wordt dat volgend jaar echter werkelijkheid: in 2021 zal het Toscaanse dorpje Fabbriche di Careggine, dat zich nu nog onder de waterspiegel van het Lago di Vagli bevindt, uit het meer tevoorschijn komen.
foto: Vagli Park
In aanloop naar deze bijzondere gebeurtenis nemen we je alvast mee naar dit bijzondere meer, dat gelegen is in de Garfagnana, de streek ten noorden van Lucca. Hier vind je niet het welbekende, zacht glooiende landschap met de iconische cipressen en olijfboomgaarden, maar ruige bergen en groene valleien met eeuwenoude dorpjes.
Diep onder de waterspiegel
Tussen deze dichtbeboste bergen ligt het Lago di Vagli, een kunstmatig meer dat in de jaren veertig door de grote Italiaanse energiemaatschappij Enel werd aangelegd. De eerste stap, de bouw van de bijbehorende dam, kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog even stil te liggen, maar werd een aantal jaren...
Rome Vier de zomer in Rome!
Hoewel het warm kan zijn, is de zomer een prima periode om Rome te ontdekken. Het is een stuk rustiger in de stad, zeker qua verkeer, en er worden veel unieke evenementen georganiseerd. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet, plus een aantal algemene zomerse tips, voor een onvergetelijke zomer in Rome!
Luna sul Colosseo – het Colosseum bij het licht van de maan
Het Colosseum is nóg indrukwekkender in het maanlicht. Normaal gesproken kun je het amfitheater na het vallen van de avond alleen nog van de buitenzijde bewonderen, maar deze zomer opent het Colosseum op zaterdagavond de deuren voor een aantal tours bij het licht van de maan.
Tijdens Luna sul Colosseo kun je een tour boeken in het Italiaans of in het Engels, op zaterdag 1, zaterdag 8, zaterdag 15, zaterdag 22 en zaterdag 29 augustus. Elke tour duurt ongeveer een uur en laat je niet alleen de arena en de eerste ring zien, maar ook de ondergrondse gangen van het Colosseum.
Een ticket kost € 24,- en voor...
Rome Fietsen in Rome – het fietspad van Valle Aurelia naar Santa Maria della Pietà
In Italië is de fiets aan een nieuwe opmars begonnen. Oude exemplaren zijn uit volgepropte kelders gehaald, afgestoft en opgepoetst; de vraag naar nieuwe exemplaren overstijgt elke verwachting. Ook in Rome, waar auto’s en motorino’s de dienst uitmaken, zijn er steeds meer fietsen in het straatbeeld te zien.
Jesper stapte ook op de pedalen, voor een verkenningstocht over het fietspad dat van Valle Aurelia naar Santa Maria della Pietà voert.
Jesper: ’Fietsen doe ik graag en veel, ook in Rome. Je moet hier wel een beetje weten waar je dat het beste kunt doen, want de Eeuwige Stad staat niet bekend om haar fietsvriendelijke infrastructuur. Er zijn wel een paar fietspaden, maar in het historisch centrum zijn het toch vooral de auto’s, scooters en voetgangers die de straten bevolken.
Ik ga zelf graag naar Villa Borghese, waar meer dan genoeg asfalt ligt om lekker mijn hoofd leeg te fietsen, of ik fiets een stuk langs de Tiber, waar direct langs de oever, diep onder het Romeinse...
Puglia 25 highlights van Puglia
Puglia, de hak van de Italiaanse laars, heeft heel wat moois te bieden. Je kunt er weken, maanden rondreizen en nog steeds verrast worden door een klein dorpje vol barokke palazzi, door een mooi zandstrand, een poel in de rotsen of een tuin vol vijgenbomen.
We krijgen steeds vaker de vraag wat je nu écht gezien moet hebben in Puglia. Hoewel dit een lastige vraag is (want het liefst willen we natuurlijk dat je ál het moois en lekkers in deze regio ontdekt), heeft Saskia toch haar best gedaan om een lijstje van 25 highlights van Puglia te maken, van de beroemde trulli in de Valle d’Itria tot het meest zuidelijke puntje van Puglia, bij Santa Maria di Leuca. Kun jij alle highlights al afvinken?
De namen van een aantal van deze highlights zijn rood – dan kun je erop klikken en lees je in een uitgebreide blog meer informatie over de betreffende plaats.
1 de trulli in de Valle d’Itria
2 het mysterieuze Castel del Monte bij Andria
3 de ‘Via delle Orecchiette’ in Bari
4 het...
Puglia Bewonder de fresco’s van de Santo Stefano in Soleto (Puglia)
Een speldenprikje op de uitgestrekte kaart van Puglia, diep in de hak van de Italiaanse laars, meer is Soleto niet. Het dorpje wordt in de meeste reisgidsen dan ook niet genoemd, alleen de locals in de provincie Lecce weten dat je er schitterende fresco’s uit een ver verleden vindt.
Een van de oudere mannetjes op straat nam ons er mee naartoe, zodat we il segreto di Soleto, het geheim van Soleto, konden bewonderen en met jullie kunnen delen.
Soleto ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Lecce. We raakten er bij toeval verzeild, deels omdat we nieuwsgierig waren naar dit kleine dorpje en deels omdat we hoopten er een kleine koffiebar te vinden voor de eerste cappuccino van de dag.
Na dit broodnodige cafeïneshot wandelden we er even rond, waarbij we de gevel van het kleine, bijna onopvallende kerkje fotografeerden. Een van de locals zag ons de foto maken en vroeg of we even binnen wilden kijken. Dat wilden we wel, al hadden we er werkelijk geen idee van wat we binnen zouden...
Napels Ontdek vijf metershoge muurschilderingen in Napels
Wie denkt aan Napels, denkt meestal aan smalle straten, hoge gebouwen en wapperende was in alle kleuren van de regenboog. De laatste jaren krijgen de hoge palazzi echter steeds vaker op een andere manier kleur: door metershoge muurschilderingen.
Tijdens hun tours komen Joël en Iris van Ontdek Napels ze regelmatig tegen. Ze tipten in deze blog al kleurrijke muurkunst, vandaag tippen ze nog meer werken, allemaal van enorm formaat. Ze zijn eigenlijk niet te missen, maar omdat ze vaak te zien zijn op plekken waar je als toerist niet meteen komt, verklappen Iris en Joël waar je precies moet zijn om deze megagrote murales te bewonderen.
Steeds meer street art in Napels
Joël: ‘De street art-scene in Napels is booming en dat zie je inmiddels overal in de stad. De positieve effecten van street art zijn ook de gemeente van Napels niet ontgaan. In 2016 lanceerde de stad een initiatief dat Napels inmiddels tientallen prachtige muurschilderingen heeft opgeleverd. Kunstenaars kunnen via de...
Napels 10 films en series met Napels in de hoofdrol
Niet alleen wij hebben ons hart verloren aan het prachtige Napels, veel film- en seriemakers raakten eveneens betoverd door deze magische stad. In de afgelopen vijf jaar alleen al zijn er meer dan duizend films en series in Napels opgenomen. Het is dan ook een van de populairste filmlocaties van dit moment.
Iris en Joël van Ontdek Napels hebben een lijstje gemaakt van tien films en series waarin Napels een grote rol speelt en die je voorafgaand aan je bezoek of na thuiskomst even meenemen naar la bella Napoli…
L’amica geniale
Een grote hit in Italië, maar ook in Nederland en België, deze serie naar de boeken van Elena Ferrante. In L’amica geniale (De geniale vriendin) leef je mee met Lila en Lenù, die samen opgroeien in een van de volkswijken van Napels.
De serie speelt zich af in de jaren vijftig. Voor een groot deel van de serie gebruikte men de Napolitaanse straten als decor, maar omdat niet alles op straat gefilmd kon worden, bouwde men in de buurt van Caserta een enorme...