Rome Museo del Barbiere – een bijzondere barbier met een uniek museum in Rome
Paraplu’s, koffiemachines, schoenen, Parmezaanse kaas, kurkentrekkers, wijnetiketten… Wat voor ons gewone gebruiksvoorwerpen zijn, zijn in Italië óók bijzondere museumstukken.
We dwalen graag door zo’n klein museum, met een eigenzinnige collectie die vaak voortkomt uit een ongebreidelde verzamelwoede van één enkele persoon, wiens hobbycollectie in de loop der tijd is uitgegroeid tot een museo.
Ook in het museumaanbod van Rome is zo’n bijzonder museum te vinden. Het misschien wel kleinste museum van de Eeuwige Stad is het Museo del Barbiere, dat is gewijd aan een van de oudste beroepen ter wereld: de barbier. Jesper ging er een kijkje nemen en dook in de wereld van de Romeinse barbiers.
Jesper: ‘Hoewel ik regelmatig door de straten tussen Piazza di Spagna en Piazza del Popolo wandel, valt me pas tijdens een van mijn laatste wandelingen het kleine museum op aan de Via Mario de’ Fiori. Aan de gevel draait het blauw-wit-rode teken dat zich hier een barbier bevindt. Hier...
Rome Vegetarisch / vegan eten in Rome – de lekkerste vegetarische en vegan restaurants
Het kan soms een uitdaging zijn een goed restaurant in Rome te vinden als je vegetarisch of veganistisch eet. Hoewel de meeste restaurants altijd wel een pasta al pomodoro of een ander passend gerecht kunnen maken, is het natuurlijk leuk als je gewoon vrij kunt kiezen van de menukaart.
We gingen op onderzoek uit en tippen de beste vegetarische en veganistische restaurants in Rome. De meeste van deze plekjes zijn ook geschikt voor mensen die een glutenvrij dieet volgen. Het zijn overigens natuurlijk óók aanraders voor niet-vegetariërs die eens iets anders willen proberen dan amatriciana en carbonara…
foto: Romeow Cat Bistrotfoto: Il Margutta Veggy Food & Art
Le Bistrot
Al sinds 1987 is Le Bistrot (Via delle Sette Chiese 160) een perfect adresje voor een vegan diner. Deze knusse osteria in de wijk Garbatella tovert Romeinse gerechten om tot vegan equivalenten, maar eigenaressen Barbara en Daniela zetten ook eigentijdse gerechten op de kaart.
Wij smulden er van paccheri met een ragù...
Rome De ultieme set – Rome met Rosita Steenbeek
Voor een reportage in De Smaak van Italië reisden Saskia en Willemijn naar Rome – maar dan anders. Ze bezochten dit keer geen Colosseum, Capitool of Castel Sant’Angelo. Geen Vaticaan of Vittoriano, geen Caravaggio of Michelangelo…
Nee, ze wandelen door het Rome van de film, over het decor van La dolce vita, Un americano a Roma, Vacanze romane, C’eravamo tanto amati en al die andere heerlijke films waarin Rome een grote rol speelt.
Rosita Steenbeek woont al vijfentwintig jaar in Rome en kent als geen ander die filmische kant van de stad. Samen met fotografe Chantal Ariëns zochten Saskia en Willemijn haar op en maakten ze, wandelend langs de plekken in de stad die zij leerde kennen aan de hand van Federico Fellini, een reis door de rijke Romeinse filmgeschiedenis en het daarmee innig verweven filmische leven van Rosita zelf.
Augustus in Rome
Saskia: ‘Het is nog vroeg in de ochtend en het is al bloedheet: het is augustus in Rome. ‘Augustus hing kleverig over de stad. De...
Rome Ostiense – karakteristieke Romeinse volkswijk vol street art en culinaire hot spots
Als doorgewinterde Romebezoeker, ken je de wijken in het centrum inmiddels wel zo’n beetje. Het echte Romeinse leven speelt zich echter voornamelijk af buiten het hart van het historisch centrum, in wijken als Testaccio, San Lorenzo en Pigneto.
Nog zo’n authentieke wijk is Ostiense, waar je de op één na grootste kerk van Rome, muren vol street art en een zeer divers horeca-aanbod vindt. Liza ging op onderzoek uit en neemt je mee langs de beste plekjes van Ostiense.
Ostiense is een relatief grote wijk ten oosten van de Tiber, die begint ten zuiden van Testaccio, bij metrostation Piramide, en doorloopt tot aan het Parco del Ninfeo, waar de wijk EUR begint.
Ostiense beslaat ook de wijk Garbatella, die aanvoelt als een klein dorpje midden in Rome. Net als Testaccio is Ostiense een authentiek bolwerk van A.S. Roma-fans (met Garbatella, waar de vlag van de voetbalclub trots uit verschillende ramen hangt, als epicentrum).
Het is een voormalig industrieel gebied, waar tussen het...
Veneto Montagnana – een ommuurd middeleeuws dorp tussen Verona en Padova
De regio Veneto is vooral bekend om de toeristentrekpleisters Venetië en Verona, maar wist je dat er ook tal van prachtige, verstilde borghi vindt? Montagnana staat op de lijst van de borghi più belli d’Italia (de mooiste dorpjes van Italië) en heeft een van de best bewaarde en oudste stadsmuren van Europa.
Liza ging met Visit Montagnana een weekend lang op ontdekking langs de mooiste, leukste én lekkerste plekken van dit middeleeuwse dorp.
Liza: ‘Het is al donker als ik in Montagnana aankom, maar als ik richting het historisch centrum rijd, zie ik al snel de omtrek van de stadsmuren voor me opdoemen, die er dankzij de schijnwerpers zelfs in het donker imposant uitzien. De auto lijkt maar net door de oude toegangspoort te passen.
De komende twee dagen zal ik kennismaken met het oude dorpscentrum van Montagnana, dat sfeervol en goed onderhouden is. Net als in bijvoorbeeld Bologna en Turijn worden de straten op veel plekken overkapt door portici, overkapte zuilengalerijen. Op...
Veneto Caorle – het kleine Venetië
Felgekleurde huisjes, smalle straatjes en kleine piazza’s én een schitterende lagune – stuk voor stuk ingrediënten die je aan Venetië doen denken. Hier in Caorle heerst echter, zeker op een vroege voorjaarsochtend, nog een diepe rust.
Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de wereldberoemde Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway op slag verliefd werd op dit stadje en op de lagune. Zeker niet als je weet dat je vanuit Caorle zo kunt neerstrijken op het achttien kilometer lange zandstrand…
Als je door het historisch centrum van Caorle wandelt, lijkt het alsof je in een miniatuurversie van Venetië terecht bent gekomen, met de smalle straatjes (calli), de kleine pleintjes (campielli) en felgekleurde huizen, die je ook op Burano ziet. De huizen zouden in deze felle kleuren geschilderd zijn zodat ze goed opvallen vanaf zee, ook bij mistig weer.
Vroeger bestond het centrum van Caorle uit drie eilandjes, die met elkaar verbonden waren door vier bruggen. Er waren op dat...
Rome Sopra le righe – nieuwe street art van Alice Pasquini in de wijk Quadraro (Rome)
We zijn groot fan van Alice Pasquini, een van de beroemdste street artists van Italië. Inmiddels tovert ze over de hele wereld street art op de muren.
Vorig jaar juni waren we in het geboortedorp van haar opa, Civitacampomarano (in de regio Molise), voor een bijzonder street art festival. Op deuren, muren en luiken schitteren veel van haar karakteristieke portretten.
Afgelopen maand schilderde Alice in de Romeinse wijk Quadraro het werk Sopra le righe, voor het project Muri Sicuri, dat eerder neerstreek in de wijk Torpignattara.
Jessica Stewart van Rome Photo Blog legde Alices nieuwe werk prachtig vast:
https://www.instagram.com/p/BvKTQ8zhuZG/?utm_source=ig_web_copy_link
Rome Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia – een pauselijk palazzo vol schatten van de Etrusken
Galleria Borghese, de Vaticaanse Musea, de Capitolijnse Musea… Rome telt verschillende musea waar je een hele dag rond kunt dwalen. Erwin bezocht dit keer een van de wat minder bekende musea, het Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia, in het park Villa Borghese, op een steenworp afstand van het Piazza del Popolo.
Erwin: ‘Villa Giulia ligt aan de rand van het park Villa Borghese. Het werd gebouwd in de zestiende eeuw, als zomerverblijf voor paus Julius III. Het ontwerp is van de hand van Giacomo Barozzi da Vignola.
Ten tijde van de bouw stond de villa aan de rand van de stad. De perfecte plek voor de paus om tot rust te komen en te ontsnappen aan de hectiek van Rome. Sinds 1889 is de villa in gebruik als museum. En hoewel weinig mensen het kennen, is dit het belangrijkste Etruskische museum van Italië.
Als ik aankom bij de villa is het direct duidelijk dat het grote publiek dit museum nog niet heeft gevonden. Waar het in het centrum een drukte van belang is, ben ik hier...
Florence Palazzo Pitti & de Giardino di Boboli in Florence
Een van de niet te missen palazzi in Florence is het imposante Palazzo Pitti, het grootste renaissancegebouw van de stad, waarachter zich de Giardino di Boboli uitstrekt, het groene hart van de stad en een heerlijke plek voor een rustpauze na al het cultuur snuiven.
Grootse dromen van Luca Pitti
Alleen de voorgevel van Palazzo Pitti meet al bijna tweehonderd meter. Het was de succesvolle bankier Luca Pitti, die de opdracht voor de bouw van het palazzo gaf. Hij wilde een thuis dat nog grootser en nog mooier was dan alle andere palazzi in de stad. Hij bedacht echter ‘slechts’ het centrale deel; de poort en de twee verdiepingen daarboven, alles bij elkaar zeven ramen breed.
Pitti wilde de strijd aangaan met de andere families in de stad, met name De’ Medici en Strozzi. De binnenplaats van zijn nieuwe palazzo moest daarom precies zo groot zijn als het hele Palazzo Strozzi bij elkaar, en zijn ramen precies even hoog en breed als de poort van het Palazzo Medici.
Helaas voor...
Puglia Fietsen in de Valle d’Itria – van Cisternino naar zee & van Locorotondo naar Martina Franca
Niets heerlijkers dan op de fiets te stappen en te genieten van de vrijheid om onderweg te stoppen waar je maar wil. Ook in Puglia kun je perfect fietsen. We nemen je in deze blog mee naar de Valle d’Itria, waar de GAL (Gruppo d’Azione Locale) een prachtig netwerk aan fietspaden heeft aangelegd.
Er strekt zich hier maar liefst dik vijfhonderd kilometer aan fietspaden uit, voor schitterende tochten langs trulli, olijfbomen, muretti a secco en witte dorpjes.
Sara van Masseria Poesia is onze gids tijdens een prachtige fietstocht over het platteland van de Valle d’Itria. Andiamo?!
Sara: ‘Masseria Poesia is de perfecte uitvalsbasis voor wie de Valle d’Itria per fiets wil verkennen. Meteen bij de ingang vind je een van de fietsroutes die de GAL heeft uitgestippeld. Van hieruit fiets je naar het centrum van Cisternino, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.
Op het panoramaterras van de History Bar serveert Anna je graag een colazione da campioni,...
Puglia Kookles in de trullo van Anna en Frans in Puglia
Frans en Anna wonen op het platteland van Puglia. Je kunt bij hen terecht voor een kookles, gewoon bij hen thuis, in een authentieke trullo die ze geheel hebben ingericht als keuken.
Eerst ga je gezamenlijk aan de slag en duik je de keuken in. Na ongeveer drie uur is alles klaar om opgegeten te worden en schuif je met Anna en Frans aan om te genieten van al het lekkers dat je hebt bereid, inclusief wijn, nagerecht, koffie en likeur.
Op het menu staan authentieke Zuid-Italiaanse recepten, uit de keuken van Anna’s moeder, die vanuit het noorden van Italië naar het zuiden verhuisde en heel anders moest leren koken.
Frans: ‘Toen mijn vrouw Anna een jaar of acht was (meer dan een halve eeuw geleden), woonde ze met haar familie in Padova. Haar vader studeerde destijds natuurkunde aan de universiteit van dezelfde stad.
Om zijn vrouw en zijn vijf kinderen te kunnen onderhouden, solliciteerde hij naar een tijdelijke baan als chemisch analist in een suikerfabriek. Probleem was wel dat...
Turijn Palazzo Saluzzo Paesana – slapen in een filmdecor in hartje Turijn
Als je de film Fai bei sogni van Marco Bellocchio hebt gezien, weet je wellicht dat deze zich grotendeels afspeelt in Turijn, de elegante en eigenzinnige hoofdstad van Piemonte. Weinigen weten echter dat een van de locaties van deze film het majestueuze barokke Palazzo Saluzzo Paesana is, in hartje Turijn.
Dit imposante palazzo nobile uit het begin van de achttiende eeuw, gelegen tussen het Piazza Savoia en het Piazza Arbarello, is het grootste in zijn soort in het historisch centrum van Turijn.
Een historisch project
In opdracht van markies en senator Baldassare Saluzzo di Paesana ontwierp architect Gian Giacomo Plantery dit schitterende, weelderige gebouw. Hij wilde concurreren met de Veneria Reale, even buiten Turijn.
Het palazzo is een schoolvoorbeeld van klassieke barokke architectuur en heeft een prachtige cortile (binnenhof) met rondom, in perfecte harmonie, de woonvertrekken. Het project was in feite ook een innovatief sociologisch experiment: op de begane grond bevonden zich...