Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gasparotto, de koning van de panciotto

Niet alles is altijd wat het lijkt. En dat is vooral in Napels vaak het geval. Het winkeltje van Gaspare in een piepklein hoekje van het Piazza Dante is daar een goed voorbeeld van: in de openlucht, bestaand uit een paar kledingrekken, geïmproviseerde toonbank en heel veel reclameborden.

Joël en Iris van Ontdek Napels komen er soms meerdere keren per dag langs. Deze keer stopten ze er voor een langer praatje, zodat ook jij kennis kunt maken met Gasparotto, il re del panciotto.

Il panciotto
Gaspares winkel hangt er vol mee. Il panciotto, of zoals wij in het noorden zeggen: het gilet. Een klassiek kledingstuk dat al stamt uit de zestiende eeuw, maar dat je in Napels nog steeds veel gedragen ziet worden op straat (op een casual manier).

Gaspare vertelt dat zijn favoriete kledingstuk in de jaren vijftig en zestig een revival maakte, doordat filmsterren het begonnen te dragen.

Gasparotto, il Re del panciotto
Achter het Piazza Dante vind je een kleine straat die Cavone genoemd wordt, in een piepkleine volksbuurt achter de statige gebouwen van het Piazza Dante. Hier werd Gaspare geboren, in een familie van kledingverkopers.

Zijn vader, zijn opa en zijn oom waren allemaal panciarottari. Ook Gaspare ging uiteindelijk gilets verkopen. Het kleine hoekje naast de ingang van de San Michele Arcangelo werd zijn verkooppunt en daar vind je Gaspare nu nog steeds.

Met veel gevoel voor theater presenteert hij zichzelf aan iedere voorbijganger die interesse toont in de honderden vestjes die hij uitgestald heeft: ‘Ik ben de allerberoemdste panciarottaro van de hele wereld. Van Italië zeggen ze, maar ik denk zelf van de hele wereld. De koning van de panciotto!

Waarom moet je een gilet dragen?
In de openluchtwinkel van Gaspare vind je niet alleen gilets en vestjes voor heren, maar ook voor dames. ‘Voor slechts vijf euro heb je een panciotto en voor twee euro krijg je er een stropdas bij!’

Maar waarom zouden we een panciotto moeten dragen, vragen we ons hardop af? Gaspare antwoordt: ‘Als je een panciotto aantrekt, word je een artiest! Je voelt je direct een groot acteur of popster met een van mijn vestjes aan.’

Volgens Gaspare zijn bekendheden als Nino D’Angelo en acteurs van de soapserie Un posto al sole in het verleden al eens bij hem langsgekomen voor een mouwloos vest.

Kun je ook niet wachten om je een perfecte panciotto aan te laten meten door de koning zelf? Je vindt Gasparotto bijna iedere dag op Piazza Dante, rechts van de San Michele Arcangelo kerk. Behalve op dagen dat het regent of heel slecht weer is natuurlijk, want het blijft een winkel zonder dak.

Wil je Gasparotto samen met Joël en Iris van Ontdek Napels bezoeken? Boek dan hier een wandeltour door het historisch centrum, waarbij ze je laten kennismaken met een aantal markante plekken én personen van Napels.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *