Toscane La vita è bella – geniet van het mooie leven in Arezzo
De film La vita è bella (geregisseerd door Roberto Benigni, die zelf ook een grote rol heeft) is grotendeels opgenomen in de historische binnenstad van Arezzo. Vandaag bezoeken we deze stad in Toscane en tippen we een aantal plekken die je er gezien moet hebben!
La vita è bella-route in Arezzo
Een van de meest bekende fragmenten uit de film is de scène waarin Benigni op zijn fiets naar beneden zoeft en zijn toekomstige echtgenote van de sokken rijdt, onder de vrolijke uitroep ‘Buongiorno principessa!’ Dit alles speelde zich af op het schitterende Piazza Grande, het grote plein, dat schuin afloopt en daardoor een bijzonder effect bewerkstelligt.
Maar ook het Caffè dei Constanti en de trappen van de Duomo zijn zeer herkenbaar voor iedereen die de film heeft gezien. Overal in de stad vind je foto’s met verschillende filmscènes die precies op die plek zijn opgenomen.
Wil je zeker weten dat je geen enkele plek mist? Via deze link vind je een volledig overzicht van de...
Veneto Pieropan – proef Soave Classico en Amarone vol passie
Wat een oase van rust en schoonheid! Vanaf het dakterras van de familie Pieropan bewonderen we de omgeving. De wijnranken in hun winterse, slapende staat zijn verdeeld over de heuvels die het dorp omringen.
Op de top van de heuvel die het meest in het oog springt, staat een prachtig kasteel waarvandaan de stadsmuur naar beneden slingert. Binnenkort, als de lente begint, ontwaken de wijnstokken uit hun winterslaap. Dat moet een prachtig gezicht zijn.
Soave Classico, heet het gebied waarop we uitkijken. Hier groeien voornamelijk Garganega-druiven. Die vormen, samen met een klein percentage Trebbiano di Soave, de basis voor de Soave-wijnen. De Soave Classico van Pieropan staat voor levendigheid. Dit was namelijk de allereerste wijn die de familie maakte, in het begin van de twintigste eeuw.
Deze wijn is lekker fris en aromatisch, vol met fruit zoals rijpe sappige peren en bitterfrisse grapefruit ondersteund door een lichte mineraliteit – levendigheid ook op je tong dus. Met de lente op...
Toscane Beleef de Palio in Siena
Langzamerhand maakt Siena zich op voor de Palio, de beroemde paardenrace die twee keer per jaar wordt gehouden op het Piazza del Campo. De paarden een keer over het plein zien galopperen en alle festiviteiten eromheen meemaken, staat hoog op vele wensenlijstjes.
Het ís ook een heel bijzonder evenement. Dat geldt echter niet alleen voor de race zelf, maar ook en vooral voor alle voorbereidingen die er in aanloop naar de Palio worden getroffen. In de dagen voorafgaand aan de drie rondjes om het plein groeit de passie van de Senesi tot ongekend niveau.
Er wordt gezongen, met vlaggen gezwaaid en op trommels geslagen. Er zijn diners aan lange tafels in de openlucht, in een grote tuin of soms midden op straat. Er wordt gebeden, waarbij ook het paard mee de kerk in wordt geleid om gezegend te worden, er worden heel wat nagels stukgebeten en het geluk wordt afgedwongen door tal van rituelen en gebruiken.
Saskia was er een paar keer bij. Ze at met de fantino, ruiter, en de inwoners van de...
Venetië Carnaval in Venetië – maskers verplicht!
Tijdens het misschien wel beroemdste carnavalsfeest ter wereld, het Carnevale di Venezia, dost iedereen zich onherkenbaar maar schitterend uit, met bijzondere kostuums en bijpassende maskers. Kijk maar mee naar al deze prachtige carnavalsvierders!
Het carnaval in Venetië is een eeuwenoude traditie. Er wordt zelfs verteld dat er al in 1094 jaarlijks een soort carnavalsfeest werd gevierd. Het carnaval werd tijdens de Venetiaanse Republiek een officieel feest, dat ook toen al meerdere dagen duurde.
Gedurende een korte periode per jaar mochten de inwoners van La Serenissima de rust en de stilte doorbreken om zich helemaal uit te kunnen leven, waarna ze de rest van het jaar weer netjes in het gareel moesten lopen.
De oudste vermelding van het gebruik van maskers in Venetië is teruggevonden in een document dat gedateerd is op 2 mei 1268. Eind achttiende eeuw werd het dragen van maskers echter van hogerhand – men zegt door toedoen van Napoleon – stopgezet. Men moest voortaan...
Toscane Vier carnaval in Foiano della Chiana!
Viareggio is niet de enige stad in Toscane waar het carnavalsgedruis losbarst. Ook in Foiano della Chiana (bij Arezzo) kun je de hele maand februari genieten van de mooiste praalwagens en kleurrijke kostuums.
Hoe meer we ons in het Italiaanse carnaval verdiepen, hoe meer mooie tradities we ontdekken. Natuurlijk kennen we het Carnevale di Venezia, met de mooie maskers. Ook bukten we ooit voor de sinaasappels die in Ivrea tijdens het carnaval door de lucht vliegen en waren we vorig jaar bij het bijzonder kleurrijke carnaval in Manfredonia.
We waren van de partij bij het Carnevale di Fano (in Le Marche), het zoetste carnaval van Italië. Met het carnaval in het bloed (Saskia werd geboren op Carnavalsmaandag en Hans was ooit Prins Carnaval) kwamen we ook meteen in de stemming toen er een mailtje vol confetti en papier-maché vanuit Foiano in onze mailbox landde.
Dit kleine Toscaanse dorpje, het hart van de Valdichiana, brengt met carnaval een eeuwenoude traditie tot leven. Weken, maanden...
Toscane Carnaval vieren in Viareggio, de ‘hoofdstad van het carnaval’
Hoewel veel mensen bij de combinatie van carnaval en Italië vooral denken aan het carnaval van Venetië, met zijn schitterende maskers en kostuums, is het de Toscaanse kuststad Viareggio die zich ‘hoofdstad van het carnaval’ noemt.
Het was in februari 1873, aan de tafeltjes van het café van het Casinò, waar een aantal jongeren uit het gegoede milieu van Viareggio het idee opvatte om een optocht met praalwagens te organiseren om carnaval eens op een andere manier te vieren.
Zo gezegd, zo gedaan – en al snel vormden de kleurrijk versierde carri een jaarlijks terugkerende traditie. Ook dit jaar trekken er weer verrassende creaties op wielen door de straten van de Toscaanse badplaats.
Het Carnavale di Viareggio is inmiddels uitgegroeid tot een van de mooiste en grootste carnavalsfeesten ter wereld. De carnavalswagens worden elk jaar groter en mooier (sommige zijn zelfs zo’n twintig meter hoog), en de gebeurtenissen die worden uitgebeeld (vaak wordt ook de nationale en...
Toscane Cappella della Madonna di Vitaleta – bellissimo blikvanger de Val d’Orcia
Een van de mooiste plekken van Italië is de Cappella della Madonna di Vitaleta, in de Val d’Orcia. Deze kapel is een bijzondere verrassing voor iedereen die door de heuvels van de Val d’Orcia toert. Je verwacht het niet, maar ineens duikt het kapelletje voor je op, als je over de SS146 van Pienza richting San Quirico d’Orcia rijdt.
Wij reden er zelf al tientallen keren langs, stapten meestal even uit en legden de kapel op verschillende momenten van de dag en van het jaar vast op de gevoelige plaat. Deze plek kun je niet even snel voorbij rijden…
De kapel is vernoemd naar de Madonna di Vitaleta, een Mariabeeld van de hand van Andrea della Robbia. Hij maakte deze mooie Madonna in 1590 en lange tijd was de Cappella di Vitaleta haar thuis.
Inmiddels staat Della Robbia’s Madonna in de San Francesco, in het dichtbijgelegen dorpje San Quirico, die ook wel bekend staat als de Chiesa della Madonna. Maar ook zonder Maria blijft deze kapel een van de mooiste plekjes in Toscane…
Rome De Stanze van Rafaël in het Vaticaan – concurrentie voor de Sixtijnse Kapel?
Rafaël is onmiskenbaar een van de grootste kunstenaars van de renaissance, samen met Leonardo da Vinci en Michelangelo. Maar toch worden de fresco’s die hij maakte in het privé-appartement van paus Julius II vaak over het hoofd gezien tijdens een bezoek aan de Vaticaanse Musea.
Ondanks het feit dat Rafaël aan dit project even lang zou werken als Michelangelo aan de Sixtijnse Kapel – en ondanks het feit dat zijn fresco’s misschien wel net zo mooi zijn, of misschien zelfs mooier – dan die van Michelangelo.
Rafaël kreeg de opdracht voor de fresco’s van de paus toen hij nog maar vijfentwintig jaar oud was, een jonge kunstenaar, zonder noemenswaardige reputatie. Het enorme project nam een groot deel van Rafaëls leven in beslag en toen hij stierf in 1520, zevenendertig jaar oud, waren de fresco’s nog lang niet voltooid. Slechts twee kamers in het appartement zijn dan ook geheel door Rafaël zelf geschilderd, de andere kamers zijn deels door zijn leerlingen voltooid.
Het...
Toscane Volterra – stad van wind, steen en albast
De Italiaanse dichter Gabriele D’Annunzio noemde Volterra ooit ‘een stad van wind en steen’. Beide elementen zijn inderdaad niet te missen als je door het stadje dwaalt. Door de ligging, hoog boven op een heuveltop, vangt Volterra altijd wel wat wind en voel je zelfs op een warme zomerdag een lekker briesje dat rond de stenen gebouwen waait.
Volterra is ook en vooral de stad van albast. Het is namelijk de enige plek in heel Italië waar albast gewonnen wordt. Deze zachte, kalkachtige steensoort wordt in de verschillende ateliers in en om Volterra bewerkt tot prachtige beelden, gebruiksvoorwerpen, sieraden en souvenirs.
alab’Arte – een kijkje in een albastatelier
Een van de weinige echte albastmeesters die nog in Volterra te vinden zijn, zijn Roberto Chiti en Giorgio Finazzo. Beiden werken ze al vanaf hun achttiende met albast en samen runnen ze sinds 1986 alab’Arte, een atelier en winkel ineen. We nemen je mee naar deze werkplaats vol schitterende creaties (en stof)!
We...
Puglia Slapen in een trullo – een must do tijdens je vakantie in Puglia
In het hart van Puglia bevindt zich de meest beroemde vallei van de regio: de Valle d’Itria. Deze roem heeft de Valle d’Itria te danken aan de talloze, betoverende trulli die je er kunt vinden: witte huisjes met een kegelvormig dak.
De ‘hoofdstad’ van de trulli is Alberobello, waar het oude centrum bestaat uit kronkelige straatjes waarlangs meer dan duizend traditionele trulli staan.
Sinds 1996 zijn alle trulli in Alberobello toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Prachtig om te zien, maar eerlijk gezegd vinden we het veel leuker om de trulli ‘in het wild’ te spotten, op het platteland rondom Alberobello.
Het landschap is hier een lappendeken van trulli, felrode klaprozen en uitbundig bloeiende veldbloemen, stenen muurtjes a secco (van op elkaar gestapelde stenen, zonder cement) en olijfbomen.
Ook rondom de plaatsen Locorotondo, Cisternino, Ceglie Messapica en Martina Franca zie je de puntdaken van de trulli overal bovenuit piepen, prachtig afstekend tegen het...
Toscane Giardino dei Tarocchi – de tarottuin van Niki de Saint Phalle in Capalbio
Toscane is betoverend mooi, of je nu in Siena of Florence rondwandelt, door de Chianti rijdt of de Val d’Orcia ontdekt. Het meest betoverende plekje in Toscane is misschien wel de Giardino dei Tarocchi, oftewel de Tarottuin, in de buurt van Capalbio. De tuin is een ontwerp van Niki de Saint Phalle.
We nemen je er in deze blog mee naartoe, met veel kleurrijke foto’s zodat je als het ware met ons mee door de tarottuin wandelt. Geniet ervan!
Geïnspireerd door Gaudí
Niki de Saint Phalle werd bekend door haar wulpse vrouwenbeelden en haar vrolijk gekleurde fontein bij het Centre Pompidou in Parijs. Inspiratie voor de Tarottuin deed ze op in Parc Guell in Barcelona, waar Antonio Gaudí een vrolijke fantasiewereld creëerde. Nadat het idee voor de tuin langzaam vorm kreeg, duurde het nog twintig jaar voordat de beeldentuin helemaal klaar was.
Tijdens de aanleg van de tuin en de bouw van de beelden die de tuin bevolken, woonde Niki de Saint Phalle zelf in een van haar creaties. In de...
Napels Stazioni dell’Arte – de kunstige metrohaltes van linea 6 in Napels
Waarschijnlijk heb je al eens gelezen over de kunststations van de metro in Napels. Die waren er tot voor kort alleen op linea 1, in het centrum.
Sinds juli 2024 zijn er echter een paar fraaie metrohaltes toegevoegd aan de metro die door het hart van Napels gaat. Iris en Joël van Ontdek Napels kochten een kaartje en namen metrolijn 6.
Linea 6: van 1979 tot 2024
Voor de geschiedenis van lijn 6 van de Napolitaanse metro gaan we meer dan dertig jaar terug in de tijd.
Voor het WK voetbal van 1990, dat in Italië gehouden werd, zou in Napels een treinverbinding met de wijk Fuorigrotta aangelegd worden. Hier ligt nu nog steeds het voetbalstadion.
Het project liep uit op een groot fiasco, maar de treinstations Augusto, Lala en Mergellina werden wel gebouwd. Het station Mergellina is het enige station dat uiteindelijk in gebruik werd genomen als treinstation.
In 1997 werd besloten om het traject te veranderen in een metroverbinding, die zou aansluiten op linea 1, die een aantal jaren eerder...