Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Drie smakelijke souvenirs uit Milaan

Lang was Milaan de stad van fashion en design. Nu is dat nog steeds het geval, mede dankzij de oh zo populaire designbeurs, die de hotelprijzen meerdere keren over de kop laat gaan en de fashion week die vier keer per jaar wordt gehouden en waar de hele wereld naar uitkijkt. Maar ook food wordt een steeds belangrijke trekker voor toeristen en professionals.

Inge vertelt je in deze blog waarom je Milaan als food-liefhebber niet mag overslaan én wat je als souvenir kunt meenemen om thuis lekker lang na te genieten van de smaken van Milaan.

Inge: ‘Gedurende het jaar komen veel toeristen naar Milaan en de meesten besteden minstens een halve dag aan shoppen. Niet zo verwonderlijk gezien de prachtige winkels die Milaan rijk is. Maar hoe graag ze het misschien ook willen, de meeste toeristen kunnen het zich niet permitteren om echte fashion te kopen. En dus belanden ze uiteindelijk bij de grote ketens die ze ook in hun thuisstad kunnen bezoeken. Eigenlijk wel jammer, want het is juist zo leuk om iets bijzonders mee te nemen als herinnering aan de dagen die je in Milaan hebt doorgebracht.

Hieronder drie tips voor bijzondere souvenirs uit Milaan, die prima geprijsd zijn, die typisch zijn voor de stad en die je ook nog eens naar winkels brengen waar de gemiddelde bezoeker van Milaan niet komt…

Eataly, voor de ‘luie food souvenir shopper’

Chocolade

In de zomer niet het handigste cadeau om in je koffer te stoppen, maar in alle andere jaargetijden is dit echt een aanrader die zeker weten gewaardeerd wordt. De enige echte Milanese chocoladewinkel vind je in een zijstraat van Corso Como, onder de moderne architectuur van het Piazza Gae Aulenti.

In het begin van de vorige eeuw opende Zàini Milano hier zijn eerste fabriek voor ‘cioccolato e caramelle’. Vanwege de snelle groei van het bedrijf moesten ze al snel een andere ruimte zoeken, net buiten het centrum, maar tijdens het honderdjarig bestaan besloten ze precies op de plek waar het bedrijf werd opgericht hun eerste (en voorlopig enige) winkel te openen.

Hoewel Milaan veel minder bekend staat om de chocolade dan buurstad Turijn, waar lekkernijen als bicerin en gianduia vandaan komen, kun je bij Zaini toch een heleboel traditionele producten vinden, al dan niet geïnspireerd op de Turijnse chocoladekeuken.

Hun oudste uitvinding is de Boeri, een kersenbonbon van pure chocolade gevuld met kers en kersenlikeur. Maar ze hebben ook moderne smaken, zoals pure chocola met zeezout of met rode peper. Het leuke aan de winkel is dat elke keer wanneer je terug komt (en dankzij mijn Old Milano Food Tour kom ik hier regelmatig), ze weer iets anders bijzonders hebben. Met speciale gelegenheden zoals Kerstmis, Valentijnsdag en Pasen verkopen ze hun producten zelfs in zeer gewilde gelimiteerde oplages.

De winkel heeft trouwens een prachtig interieur dat helemaal in stijl is met de kwaliteit die de winkel biedt. Het is dan ook zeker de moeite waard om tijdens of na het winkelen aan de bar te genieten van een lekkere kop koffie of warme chocolademelk!

Salami

Salami is een typisch Italiaans product en elke streek heeft zo zijn eigen varianten. De salami milanese komt, zoals je kan verwachten door de naam, uit Milaan. Het bestaat uit een mix van gemalen varkens- en rundvlees, aangevuld met vet en kruiden. Ondanks zijn nogal simpele uitstraling (het ziet er uit als cervelaat) kan de prijs (en daarmee als het goed is ook de kwaliteit) toch flink omhoog gaan.

Een andere, lekkere (gedroogde) worst is de cacciota. Deze is klein van formaat en weegt zo’n driehonderd gram, waardoor het een ideaal cadeau is voor in je handbagage. Je kunt deze worst bij alle slagers en op alle markten van de stad vinden.

Mocht je nu op de eerste of derde zaterdag van de maand in Milaan zijn, dan raad ik je aan naar de Mercato della Terra te gaan. Deze markt, georganiseerd doos Slow Food, vindt dus twee keer per maand plaats op het plein van de Fabbrica del Vapore, niet ver van de Chinese wijk rondom Via Paolo Sarpi en de begraafplaats Cimitero Monumentale.

Op de markt vind je allerlei lekkers van boeren die in een straal van veertig kilometer rondom Milaan werken: kazen, meel, risotto (hierover later meer), honing, jams, brood enzovoorts. Voor de cacciota ga je naar de kraam van Cascina Lassi, een moderne boerderij ten zuidoosten van Milaan die wordt gerund door een jonge generatie boeren.

Je kunt op deze markt trouwens ook prima een picknick bij elkaar kopen, die je ter plekke of in het nabijgelegen Parco Sempione op eet.

Mocht je wat meer budget hebben of echt iets bijzonders willen meenemen, ga dan naar de Salumeria Strada & Zucca in de wijk Brera. Deze traiteur verkoopt naast kazen en kant-en-klaargerechten een hele bijzonder worst: de Salame di Varzi DOP.

Deze lekkernij wordt gemaakt in Oltrepò Pavese, een gebied ten zuiden van Pavia, zo’n vijftig kilometer van Milaan. In tegenstelling tot vele andere worsten wordt voor de bereiding gebruik gemaakt van een zeer hoge kwaliteit vlees en vet dat van varkens komt die in de bovengenoemde streek worden geboren, vetgemest en geslacht.

De hogere prijs van de worst (tussen de vijfendertig en veertig euro per kilo) wordt verklaard door het gebruik van kwaliteitsdelen en de kleinschaligheid van het gebied waarin het product wordt gemaakt.

Risotto

Last but not least: risotto. Een ideaal cadeau, want zo ongeveer iedereen eet het, je hebt geen gedoe met het kiezen van smaken en het is supermakkelijk te bewaren. Daarnaast is de verpakking van de risotto op zich vaak al een cadeau om te zien, zeker als het je lukt om risotto verpakt in een stoffen zak te vinden.

Risotto is een typisch product uit het noorden van Italië; met name in Lombardije en buurregio Piemonte is dit een belangrijk landbouwproduct. In Milaan is een bijzonder en geliefd gerecht ontstaan dat je tijdens je verblijf zeker moet proeven: risotto alla milanese, risotto op smaak (en kleur!) gebracht met saffraan.

Er is ook nog een leuke legende die de ontstaansgeschiedenis hiervan uitlegt. Om die te kennen, kun je een tour bij mij boeken, waarin ik je alles vertel over de geschiedenis van Milaan en de rol van voedsel en eten hierin.

Ah, en mocht je er nu een typisch Milanees cadeau van maken en nog wat geld overhebben, ga dan ook op zoek naar een paar gram saffraan, het liefste verbouwd in de omgeving van de stad. Je kan dit (en veel andere lekkernijen) onder andere kopen bij La Buona Bottega, vlak bij metrohalte Conciliazione. Trouwens ook een goed excuus om deze kant van de stad eens te verkennen, waar toeristen schaars zijn, maar leuke bars en restaurants in overvloed. Geniet van al dit lekkers!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *