Recepten Ricottaballetjes in tomatensaus uit Puglia
Het kookboek Tomato tomato van Julie D’heygere van think tomato is een ode aan de tomaat, het hele jaar door. Of het nu hoogzomer of hartje winter is, met de veelzijdige tomaat maak je altijd lekkere gerechten en smaakvolle sauzen.
Van absolute klassiekers zoals bolognesesaus of soep van geroosterde tomaten tot een hartige tomatencake, tomatenfondue en een verrassende sabayon, met Tomato tomato in huis gaat geen enkele tomaat meer verloren!
De perfecte tomatensaus kan natuurlijk niet ontbreken: in dit boek vind je niet alleen het ultieme basisrecept terug, maar ook een smakelijke variatie voor elk seizoen. Daarnaast toont Julie ook hoe je huisgemaakte tomatenketchup, -confituur en -olie kunt maken en leert ze je de kneepjes van het fermenteren.
Ricottaballetjes in tomatensaus
Als voorproefje kiezen we voor de ricottaballetjes in tomatensaus uit Puglia. Julie: ‘Dit gerecht heb ik ontdekt toen ik op rondreis was in Italië. Toen we in een klein stadje in Puglia aankwamen, heb ik...
Puglia The Vespa Trip Puglia – roadtrip langs fotogenieke dorpjes, betoverende trulli en een schitterende kustlijn
Sinds dit jaar kun je ook met The Vespa Trip naar Puglia. Je zoeft door de Valle d’Itria, de vallei van de trulli in het hart van Puglia, en verkent fotogenieke dorpjes als Ostuni, Alberobello, Locorotondo, Cisternino, Monopoli en Polignano a Mare.
Annerike laat je meegenieten van deze roadtrip door het magische landschap van Puglia.
‘Bij aankomst op Masseria Don Sante in Fasano, de uitvalsbasis van The Vespa Trip in Puglia, staat Amber me al op te wachten. Een leuk weerzien, want Amber was ook mijn gids tijdens The Vespa Trip aan de Amalfikust.
Samen met haar collega Angela begeleidt ze dit jaar de Vespatours in Puglia. Om er weer in te komen, krijg ik een korte opfrisles van Amber, want na mijn reis aan de Amalfikust heb ik helaas niet meer op een Vespa gezeten. Al snel voelt het als vanouds om de Vespa te starten en weg te rijden.
Daarna is er alle tijd om even te settelen en te genieten van de sfeer op de masseria.
Warm welkom bij Masseria Don Sante
Op de eerste avond is...
Le Marche Cammino dei Cappuccini – wandel in de voetsporen van de Kapucijner monniken van Fossombrone naar Ascoli Piceno
Al wandelend over Il Cammino dei Cappuccini ontdek je in zeventien etappes het ontstaan van de Kapucijnen en geniet je van de inspirerende omgeving.
Op de route wandel je als het ware door de geschiedenis van deze kloosterorde. Het pad slingert over bijna vierhonderd kilometer van Fossombrone naar Ascoli Piceno, dwars door het binnenland van Le Marche, waar betoverende dorpjes worden afgewisseld met prachtige natuur.
Onderweg verzamel je de prachtigste stempels, bezoek je unieke kerken, kloosters en andere heiligdommen en laaf je je aan de helende kracht van de natuur in dit unieke stukje Italië.
Van Fossombrone naar Fabriano
De route begint in Fossombrone, bij het Kapucijner klooster bij de Colle dei Santi, waar je voor je start een mooie openingsliturgie kunt bijwonen, met de broeders die nog in het klooster wonen.
Je wandelt verder naar de betoverende Gola del Furlo, waar de rivier Candigliano tussen de imposante rotswanden meandert. Tijdens de derde etappe bereik je het...
Lombardije Onbekende(re) pareltjes in Brescia – van fladderende citaten en de beste bakker tot een knusse B&B en stijlvolle winkels
In 2023 was Brescia, samen met Bergamo, de culturele hoofdstad van Italië. We deelden toen al verschillende tips, van het Museo di Santa Giulia tot de ‘Sixtijnse Kapel van Brescia’, van het Romeinse hart van de stad tot tien tips voor een onvergetelijk bezoek aan Brescia.
Gelukkig valt er nog veel meer te ontdekken in deze verrassend veelzijdige stad. Saskia logeerde een weekend bij B&B Il Cantuccio di Gioia en deelt een aantal pareltjes in Brescia die je naast het bewonderen van alle bekende(re) bezienswaardigheden ook niet mag missen.
Carmine – charmante wijk vol historie
Saskia: ‘De Vlaamse An Beirens, die ons als gids ook mee op pad nam in Brescia tijdens de Ciao tutti-lezersreis in 2023, neemt me mee naar de historische wijk Carmine, met veel winkels van jonge artigiani, ambachtslieden.
Onze favoriet is Off-Art, een winkel vol kleurrijk keramiek gecreëerd door Pamela Venturi. We zouden alles wel mee willen nemen!
Fladderende citaten aan het plafond
Bijna meteen...
Rome De rozentuin in Rome – geniet van een zoet rozenbriesje op de Aventijn
Elk jaar gaan op 21 april, de verjaardag van Rome, de poorten van de Roseto Comunale, Romes rozentuin op de Aventijn, open voor bezoekers. Onder het genot van een zoet rozenbriesje wandel je langs schitterend gekleurde rozen, in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken.
De rozentuin ligt precies op de plek van het voormalige joodse kerkhof in Rome. Dit kun je nog steeds zien aan de vorm die de paden en de planten aannemen: ze vormen samen een menora, een zevenarmige kandelaar.
De Roseto Comunale is een van de meest romantische plekken van de stad. Tot circa half juni wandel je er tussen de verliefde Romeinse stelletjes en hoor je niets anders dan romantisch gefluisterde liefdesverklaringen en het ruisen van de rozenblaadjes.
Je vindt de rozentuin aan de Via di Valle Murcia 6 (op de Aventijn). De tuin is vanaf 21 april tot en met half juni dagelijks geopend van 8.30 tot 19.30 uur en gratis toegankelijk. Via deze link vind je alle informatie.
Van de...
Italiaanse taal Boh – in één woord vloeiend Italiaans
Boh – het is een van die Italiaanse woorden die wij ook in Nederland het meest gebruiken. Het is immers een perfect antwoord op een vraag waarop je het antwoord eigenlijk niet weet.
Wat is dat daar? Boh! Hoe ging je gesprek gisteren? Boh… Wat ga je straks doen? Boh. Denk je dat het droog blijft? Boh!
Het antwoord is telkens dus simpelweg ‘Boh!’ Vergezeld van een lichte opwaartse kinbeweging en grimas wordt de betekenis meteen duidelijk – ook voor wie geen Italiaans spreekt. Ook je schouders ophalen kan prima samen met ‘Boh!’
De betekenis kan overigens variëren van een simpelweg ‘ik weet het niet’ tot een sterk ‘weet ik veel – en waarom denk jij wel niet dat ik dat zou moeten weten!’ Als altijd zijn de Italianen inventief en kunnen ze met een kort woordje een heel scala aan gevoelens uitdrukken en overbrengen. Met slechts drie letters zeg je alles…
Afgelopen blog tour, in en om Verona en het Gardameer, stonden we weer even stil bij de ultieme betekenis van...
Proef het beste van Italië Tover je eigen pizza op tafel met deeg van Tante Fanny
In de Italiaanse keuken is het normaal gesproken la mamma of la nonna die ons culinair de weg wijst, met tal van authentieke recepten en onmisbare tips. Tijdens deze quarantaine duiken we regelmatig de keuken in met Tante Fanny, dankzij haar perfecte kant-en-klare pizzadeeg waarmee je in een handomdraai een verse pizza op tafel tovert.
Of je nu gaat voor een pizza rossa (met tomatensaus) of een pizza bianca (zonder tomatensaus maar met lekker veel kaas), Tante Fanny heeft het meeste werk al gedaan. Dankzij het verse pizzadeeg, opgerold op bakpapier en dus meteen klaar voor gebruik, kun je meteen aan de slag.
Je kunt kiezen uit vers pizzadeeg met of zonder kruidige Italiaanse tomatensaus, uit spelt-pizzadeeg en rustiek pizzadeeg (een combinatie van speltbloem en volkoren tarwemeel). Alle pizzadeegsoorten zijn geschikt voor een vegetarische en zelfs voor een veganistische maaltijd.
Nu we na een dag schrijven, plannen en (online) vergaderen niet even een Italiaanse pizzeria kunnen...
Lago Trasimeno San Feliciano – veelzijdig vissersdorp aan het Lago Trasimeno met onvergetelijke zonsondergangen
San Feliciano is klein in oppervlakte maar groots qua sfeer. Talrijke Umbriëliefhebbers vinden hun weg naar dit vissersdorp met een pittoresk haventje, lekkere adresjes en onvergetelijke zonsondergangen.
Het eerste wat je opvalt bij aankomst in San Feliciano is de rust die je tegemoet komt vanaf de waterkant van het schilderachtige Lago Trasimeno. Kleurrijke vissersboten wiegen zachtjes op het kalme water terwijl de horizon wordt gedomineerd door de majestueuze heuvels van Umbrië.
Je kunt de vissers zien terugkeren, terwijl ze hun netten repareren en hun verhalen delen in de lokale trattoria’s. De warme gastvrijheid van de inwoners weerspiegelt de eeuwenoude band met het meer en de omringende natuur.
Wandel de pier op en geniet van het uitzicht op Isola Polvese. Je kunt van hieruit de boot nemen naar het grootste van de drie eilanden in het meer.
Waterpret op het Lago Trasimeno
Tijd voor actie! In Monte del Lago, het dorpje even verderop, kun je bij Aqua Dolce Sailing een kajak...
Lago Trasimeno Strijk neer bij de lekkerste adresjes rondom het Lago Trasimeno!
Rondom het prachtig gelegen Lago Trasimeno, in het noorden van Umbrië, zijn veel fijne osteria’s, trattoria’s en restaurants te vinden, waar je geniet van lokale specialiteiten, pasta’s, cocktails of culinaire stergerechten.
We nemen je mee op een heerlijke reis rondom het meer, dus warm die smaakpapillen al maar op!
foto’s: Ristorante Il Molo
La Pigra Tinca – Castiglione del Lago
We starten onze culinaire reis in Castiglione del Lago. Aan de Lungolago kun je bij La Pigra Tinca bijna óp het meer dineren.
Dit restaurant is al een halve eeuw verbonden met de geschiedenis van Castiglione. Na een grootscheepse renovatie is La Pigra Tinca helemaal terug, en hoe! Het knappe interieur geeft je het gevoel op een boot te zitten: mahoniehout, elegante tafeltjes, een prachtig uitzicht op het meer dankzij de grote ramen en het leuke terras maken dit tot een perfecte plek voor een culinaire pitstop aan het meer.
Op het menu van La Pigra Tinca speelt het meer de hoofdrol. Zoetwatervis,...
Proef het beste van Italië Zelf mozzarella maken
Mozzarella is misschien wel de bekendste Italiaanse kaas buiten de grenzen van de laars. We eten hem met tomaat en basilicum in een insalata caprese of gesmolten op een pizza. Al wordt in het laatste geval vaak mozzarella van koemelk gebruikt, die officieel fior di latte heet.
Mozzare
De naam mozzarella is een afgeleide van het woord mozzare, in stukken scheuren of afbreken. Dat geeft namelijk precies aan hoe men te werk gaat bij het maken van mozzarella. Mozzarella wordt verkregen door toevoeging van stremsel aan (buffel)melk. Dit zorgt ervoor dat de eiwitten uit de melk gaan samenklonteren en zich afscheiden van het melkvocht.
De ontstane wrongel wordt vervolgens in kokend water met een stok tot een dikke, elastische massa gedraaid. Daarna wordt de kaas in een bak met koud water gelegd, waar men de kaasmassa goed kneedt. Ten slotte is de fase van het mozzare aangebroken. De kaas wordt in stukken gescheurd en verpakt – om later, in nette plakjes of in stukken gescheurd, op je bord...
Proef het beste van Italië La Vigilia – kerstavond op z’n Italiaans: zeven gangen vis
Voor de Italianen is kerstavond, oftewel la Vigilia (letterlijk: ‘de vooravond’) het hoogtepunt van Kerstmis. De hele familie komt bij elkaar en er wordt uitgebreid gedineerd. Hierbij gelden wel strenge regels, die ook nog eens per regio verschillen. Zo bestaat het diner op kerstavond altijd alleen maar uit visgerechten.
Zeven gangen met vis
Meestal is ook het aantal gangen vastgesteld: in de meeste regio’s horen er zeven verschillende gerechten met vis op tafel te verschijnen. In een aantal gebieden pakt men echter nog meer uit en staan de mamma’s dagenlang in de keuken om negen, elf of soms zelfs dertien verschillende gangen met vis te bereiden.
Niet alleen een hels karwei voor degene die het allemaal moet bedenken, organiseren en bereiden, maar ook voor de gasten die gang na gang hun eetlust moeten zien te bewaren.
Van paling tot spaghetti alle vongole
Wat er precies op het menu staat, verschilt per regio of zelfs per stad. In Rome wordt bijvoorbeeld vaak capitone...
Proef het beste van Italië Geniet ook thuis van de Toscaanse delicatessen van Trattoria Da Burde in Florence
Bij Trattoria Da Burde in Florence schuif je aan om te genieten van traditionele Toscaanse gerechten. De trattoria bestaat al sinds 1901 en is altijd in handen gebleven van dezelfde familie. Tegenwoordig staat Paolo Gori, als vierde generatie, aan het hoofd van de keuken, en zorgt zijn broer Andrea voor de mooiste wijnen.
Wat er precies op het menu staat, verandert regelmatig, afhankelijk van de seizoenen en het aanbod op de markt. Wat niet verandert, is dat alle gerechten gebaseerd zijn op de recepten van nonna Irene.
Net als de trattoria zelf wortelen ze in Toscaanse traditie. Met elk gerecht neem je hier de culinaire historie van Florence met al je zintuigen in je op.
Menu vol traditionele Toscaanse gerechten
Je begint bijvoorbeeld met Toscaanse antipasti als crostini met kippenlevertjespaté, vleeswaren als finocchiona (venkelworst) en kazen.
Deze worden gevolgd door soepen als pappa al pomodoro, ribollita, carabaccia (uiensoep) en minestra di farro e fagioli en pasta’s als...