Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geniet van een heerlijke pizza margherita

‘Franco Manca’s Pizza’s are the best,’ aldus de Britse krant The Observer. De pizza’s van pizzaketen Franco Manca worden door velen als de beste in Groot-Brittannië beschouwd. Maar eigenaar Giuseppe Mascoli, zelf geboren Napolitaan, weet als geen ander dat de ultieme pizza uit Napels komt. In het boek Pizza om zelf thuis te maken ging hij terug naar zijn roots.

Pizza-Franco-Manca (1)

Dit boek is gericht op thuiskoks die niet per se hoeven te beschikken over een traditionele houtoven – de recepten zijn ook geschikt voor thuisbakkers in bezit van een pizzasteen of zware bakplaat. Franco Manca’s beroemde zuurdesemrecept – met een heerlijk zachte en licht verteerbare korst – zal veel lof scoren aan tafel, maar ook de andere pizzarecepten en de fritti (gefrituurde pizza’s) smaken naar meer.

Pizza margherita
De Margherita is een klassieker en biedt de ultieme smaaktest voor de basisingrediënten deeg, tomaten, olijfolie en kaas. Zorg dat die van de allerbeste kwaliteit zijn, dan kan het niet misgaan. Gebruik dit recept uit Franco Manca’s nieuwe boek om je vaardigheden en de basisingrediënten te testen voordat je de wondere wereld van andere toppings betreedt.

Pizza-Franco-Manca (2)

Voor één pizza margherita heb je nodig: 1 deegbal, anderhalf tot twee uur gerezen | bloem, om te bestuiven | 1 dessertlepel tomatensaus | 1 dessertlepel olijfolie | 60 gram mozzarella fior di latte, in 5 stukken gebroken | 4 basilicumblaadjes, gescheurd, plus meer voor erbij

Schuif een rek zo hoog mogelijk in de oven en zet de grill op de hoogste stand. Verhit als de grill heet is een ingevette gietijzeren pan met een doorsnee van 26 centimeter op middelhoog vuur op het fornuis.

Bestuif je handen en het werkvlak met bloem, druk de deegbal met je vingers plat en rek het deeg uit, of rol het uit met een deegroller. Pak de pizzabodem op en rek hem zachtjes nog iets verder uit over je vuisten, zonder hem kapot te trekken. Leg de bodem in de hete pan en laat hem rijzen.

Spreid zodra het deeg hard begint te worden de tomatensaus met de achterkant van een metalen lepel uit over de bodem. Besprenkel de bodem met de olijfolie en verdeel de mozzarella en basilicum erover.

Bak de pizza circa drie minuten op het fornuis en zet de pan dan nog drie tot vier minuten onder de grill. Garneer de pizza met nog een beetje basilicum.

Tip! Een pizza margherita bevat soms een piepkleine hoeveelheid crotonese (een schapenkaas uit Calabrië), die een heel sterke, maar wel ronde smaak heeft. Ervaren pizzaioli gebruiken ook wel eens een eetlepel reuzel om de smaak te versterken.

Pizzacadeautjes
Ken je iemand die je wakker mag maken voor pizza? Dan vind je in deze blog de leukste cadeaus in pizzastijl. Uiteraard ook perfect voor een cadeautje voor jezelf!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *