Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Calabrië

Costa degli Dei – de kust van de goden met pareltjes als Pizzo, Tropea en Nicotera Marina

De kustlijn tussen Pizzo en Nicotera Marina, in de provincie Vibo Valentia, wordt ook wel de Costa degli Dei genoemd, de ‘kust van de goden’. Het landschap is uitzonderlijk mooi, met fijne zandstranden en betoverend blauw water. Dit stukje kust is wereldwijd bekend en geliefd. Pizzo Een juweeltje aan deze goddelijke kust is het hoog op de rotsen gelegen Pizzo, vanwaar je de hele Golfo di Sant’Eufemia kunt bewonderen. Op maar een paar vierkante kilometer belichaamt dit stadje alles waar Calabrië voor staat: een kristalheldere zee, mediterrane charme, lage huizen en kruizen van kerken die daar bovenuit steken. In een van deze kerken, de San Giorgio, kun je een Christusbeeld bewonderen van de hand van Gianlorenzo Bernini, de beroemde zeventiende-eeuwse architect en beeldhouwer die onder meer tekende voor de Fontana dei Quattro Fiumi op het Piazza Navona in Rome. Wat je in Pizzo zeker niet mag missen is de tartufo: hazelnootijs met een hart van chocolade en bedekt met...
Campanië

Het gouden licht van Santa Maria di Castellabate

Acht jaar geleden kwamen Marga en Hans Pilon voor het eerst in de Cilento en sindsdien komen ze er elk jaar terug. Ze vonden er een prachtige natuur, met zee en bergen, authentieke dorpjes, een heerlijke keuken en een vriendelijke gastvrije bevolking, trots op hun Cilentaanse cultuur. In een aantal blogs delen Marga en Hans dit stille geheim, met vandaag Santa Maria di Castellabate. Magda en Hans: ‘Een van de mooiste kustplaatsen van de Cilento is Santa Maria di Castellabate, een eeuwenoud vissersplaatsje. In het middeleeuwse deel hangt een bijzondere sfeer, door de combinatie van prachtige oude gebouwen en de idyllische ligging aan het goudgele strand van een kleine baai. Palazzo Perotti, het oude kasteel, met de robuuste Torre della Pagliarola, ligt direct aan het strand. Ook het Palazzo Belmonte staat met zijn muren in het zand. In het zonlicht harmoniëren de kleuren prachtig met het honingkleurige strand. Het werd vroeger als jachtverblijf voor de koning van Spanje gebruikt,...
Toscane

Viale dei Cipressi – weg van de cipressen tussen Bolgheri en Castagneto Carducci

Cipressen en Toscane, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Toscaanse landschap is niet compleet zonder deze prachtig donkergroene bomen, die strak in het gelid staan langs oprijlanen en zandpaadjes. Wie in Toscane vakantie viert, kan bijna niet thuiskomen zonder deze boom op de gevoelige plaat te hebben vastgelegd, en een karakteristieke ansichtkaart met Groeten uit Toscane telt minstens één cipressenplaatje. Viale dei Cipressi De mooiste cipressen vind je langs de circa vier kilometer lange Viale dei Cipressi, die Castagneto Carducci met Bolgheri verbindt. De lange laan wordt aan beide zijden geflankeerd door eeuwenoude cipressen. De cipressen van Bolgheri zijn vooral beroemd geworden door de dichter Giosuè Carducci, die jarenlang in deze streek heeft gewoond. In zijn gedicht Davanti San Guido roemt hij de cipressen. Davanti San Guido – Giosuè Carducci Voor degenen onder jullie die Italiaans spreken (of hard aan het studeren zijn), het hele gedicht zoals Carducci...
Campanië

Vallone del Marcellino – puur natuur in de Cilento

Ben je een liefhebber van mooie, ongerepte stranden? Ze bestaan nog! Hans en Marga nemen je mee naar het strand bij de vallei van Marcellino, in de Cilento. Een stukje pure natuur aan de Massetakust, tussen Scario en Marina di Camerota, waar zowel zee als land beschermd natuurgebied zijn. Hans en Marga: ‘De reis erheen is al een belevenis op zich. In de zomermaanden vertrekken dagelijks bootjes van de ‘taxi del mare’ vanuit Scario om badgasten af te zetten op drie idyllische strandjes aan de voor auto’s onbereikbare Massetakust. Het laatste strandje is Spiaggia Marcellino, een rotsstrandje met kristalhelder water, waar de smalle groene vallei van Marcellino uitloopt in zee. Direct achter het strand, in de koele schaduw van bomen, staat het eenvoudige huis van de enige bewoner van Marcellino. De eigenaar woont hier het hele jaar, ver van de bewoonde wereld. Alleen in de zomermaanden krijgt hij gezelschap van badgasten en wandelaars. Hij is zelfvoorzienend en herder van een...
Italiaanse taal

Buona Pasqua, fijne Pasen!

Ciao tutti! Met dit gedichtje wensen we jullie een fijne Pasen: ‘Dall’uovo di Pasqua è uscito un pulcino di gesso arancione col becco turchino. Ha detto: Vado, mi metto in viaggio e porto a tutti un grande messaggio. E volteggiando di qua e di là attraversando paesi e città ha scritto sui muri, nel cielo e per terra: Viva la pace, abbasso la guerra.’ Maria Loretta Giraldo
Proef het beste van Italië

Carluccio’s, Locanda Locatelli & Bocca di Lupo – 3x Italiaans eten in Londen

De Big Ben, Buckingham Palace, London Eye en de Tower Bridge staan normaal gesproken waarschijnlijk boven aan het lijstje als je Londen bezoekt. Wij hebben de Big Ben echter alleen even vanuit de verte gezien, vanaf de trappen van The National Gallery. In plaats van de beroemde bezienswaardigheden dompelden we ons onder in Botticelli’s meesterwerken, gingen we op zoek naar een verdwenen Florentijnse kerk en schoven we aan bij de beste Italiaanse restaurants die Londen rijk is. Carluccio’s We begonnen ons verblijf in Londen bij Carluccio’s. Antonio Carluccio mag met recht de godfather van de Italiaanse keuken in Groot-Brittannië genoemd worden. Hij werd geboren in Vietri sul Mare, aan de Amalfikust, maar groeide grotendeels op in Piemonte. Op achtendertigejarige leeftijd verhuisde hij naar Londen, waar hij in eerste instantie als wijnhandelaar aan de slag ging. Zes jaar later stond hij voor het eerst in een professionele keuken, in een restaurant in Covent Garden, waar hij zich...
Proef het beste van Italië

Antiek Romeins stoofpotje uit het kookboek De re coquinaria

De Romeinse keuken anno 2016 staat mijlenver af van de antieke Romeinse keuken. De tomaat kenden de Romeinen nog niet en waar nu basilicum wordt gebruikt was dat tweeduizend jaar geleden koriander. Toch zijn er parallellen die de tand des tijds hebben doorstaan, zoals een voorliefde voor stoofgerechten in de koudere maanden. foto: Jeroen Savelkouls Manon Henzen dook voor Ciao tutti in de Romeinse kooktradities. Manon is historica en richtte in 2012 historisch kookatelier eet!verleden op: een kenniscentrum, winkel én kookruimte ineen. Haar voornaamste doel is oude smaken en smaakcombinaties opnieuw tot leven te wekken. Hiervoor stoft Manon receptenboeken af, struint langs binnen- en buitenlandse markten en experimenteert in haar atelier – onder meer met het recept voor dit Romeinse stoofpotje. Boodschappenlijstjes Manon: ‘Wanneer je de smaak van de antieke Romeinse keuken op tafel wilt zetten, kom je al snel terecht bij het enige kookboekje dat we nog kennen uit de oudheid: De re...
Proef het beste van Italië

Feestelijke lunch bij Jamie’s Italian in Rotterdam

Afgelopen weekend schoof een groot deel van het Ciao tutti-team aan bij Jamie’s Italian in Rotterdam (inmiddels gesloten, red.) om Ciao tutti’s zesde verjaardag te vieren. Vandaag blikken we met een kleurrijk fotoverslag terug op deze onvergetelijke lunch. We startten natuurlijk met een toost op onze verjaardag, op alle reizen die we hebben gemaakt en die we in 2016 nog mogen maken, op alle Italiaanse belevenissen en ervaringen én op een mooie vriendschap die mede dankzij Ciao tutti tussen ons is ontstaan. Saskia, Joke & MariskaNadine & Willemijnv.l.n.r. met de klok mee Elena,Djoni, Merle, Nadine, Saskia, Joke en Mariska (Willemijn maakte de foto) Na uitgebreid te hebben bijgepraat doken we in het menu, maar zoals zo vaak was het lastig kiezen tussen al dat lekkers. Daarom besloten we vooraf een selectie van antipasti te bestellen om samen te delen. Binnen de kortste keren stond de tafel vol met klassieke huisgemaakte focaccia met rozemarijn, krokante carta di musica, grissini,...
Toscane

Castello di Sammezzano – het kleurrijkste kasteel van Italië

In Reggello, op nog geen veertig kilometer afstand van Florence vind je een kasteel dat zomaar lijkt te zijn ontsnapt uit het sprookje van Duizend-en-een-nacht: Castello di Sammezzano. Het kasteel, dat nu helaas niet meer in gebruik is, is maar zelden open voor publiek. Wij laten je echter graag even binnenkijken! Voor elke dag een andere kamer Het kasteel werd gebouwd in 1605, in opdracht van de Spaanse edelman Ferdinando Panciatichi Ximenes d’Aragona. Het telt 365 kamers, voor elke dag van het jaar één. Iedere kamer is anders ingericht, maar overal vind je een weelde aan details. Het mooist is misschien wel de Kamer van de Pauw, met kleuren en patronen die je doen duizelen. Maar ook de Witte Kamer is prachtig, met Marokkaans mozaïek op de vloer en bijzondere kroonluchters, net als de Spiegelgalerij en de speciale Galerij der Geliefden. Rondom het kasteel strekt zich een enorm park uit, dat wel gewoon te bezoeken is. Zo kun je in elk geval van de buitenkant een glimp...
Ciao tutti City Walks

City Walk Maastricht – Italië aan de Maas

Maastricht is misschien wel de meest Italiaanse stad van Nederland. Niet alleen omdat Ciao tutti er gevestigd is, maar vooral vanwege de aanwezigheid van de vele Romeinse resten (die je onder andere kunt bewonderen aan de Maas en in de museumkelder van het Derlon Hotel) én vanwege de vele Italiaanse culinaire adressen. Met deze wandeling ontdek je de lekkerste Italiaanse adresjes in Wyck, in het Stokstraatkwartier, het Jekerkwartier en in het centrum van Maastricht, waarbij het dolce vita-gevoel met elke stap wordt aangewakkerd. Buon divertimento! Saskia Lengte: circa 4,5 kilometer Duur: een hele dag, inclusief een zoektocht naar Romeinse resten, een bezoek aan het vagevuur, de beste Italiaanse adresjes voor cappuccino, lunch, ijs, wijn, aperitivo en diner, binnenkijken bij de mooiste boekhandel van Nederland en wijnkelders vol historie - plus een aantal extra tips buiten de route Deze Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de...
Proef het beste van Italië

1 april-grap van de BBC: spaghetti van bomen plukken

Op 1 april 1957 zond het programma Panorama van de BBC het filmpje Spaghetti picking in the spring uit: Het filmpje toont hoe de bewoners van de dorpen rondom het Meer van Lugano spaghetti uit de bomen plukken en de slierten in de zon te drogen leggen. Een zeer serieuze commentator beschrijft tot in detail de zogenaamde spaghettibomen, waar tientallen kilo’s spaghetti aan zouden groeien. Ook deelt hij mee dat de boeren altijd een beetje in angst zitten als de spaghetti-oogst zich eind maart aandient. Strenge vorst zou namelijk funest zijn voor de smaak van de spaghetti. Maar de BBC maakte het nog bonter: men verklaarde dat het door de jarenlange expertise en kennis van de boeren eindelijk was gelukt om bomen te kweken die spaghetti van dezelfde lengte produceerden. Dit was vooral erg handig bij het plukken van de spaghetti – maar natuurlijk ook bij het bereiden ervan! Na de uitzending werd de BBC dan ook overspoeld door telefoontjes van mensen die zelf een spaghettiboom wilden...
Sardinië

Ontdek het schitterende Sardijnse schiereiland Sinis – van de ruïnes van Tharros tot bijzondere kwartsstranden

Aan de westkust van Sardinië, ten noordwesten van Oristano, ligt het grote schiereiland Sinis. Een natuurgebied vol lagunes, wetlands en landbouwvelden, dat nog niet ontdekt is door de grote massa, maar wel zeer rijk is aan historie én schitterende stranden. We delen de mooiste bezienswaardigheden op dit Sardijnse schiereiland, van de ruïnes van Tharros tot de mooiste stranden, van bijzondere maskers tot het dorpje dat het decor vormde voor vele spaghettiwesterns. Tharros – Romeinse ruïnes op Sinis Aan de zuidkant van het schiereiland ligt San Giovanni di Sinis. Dit gedeelte oogt misschien nog wel het meest toeristisch, vanwege het kleine toeristenkantoortje en enkele restaurantjes. Hier vind je de ruïnes van Tharros, de stad die in de achtste eeuw voor Christus werd gesticht door de Feniciërs en onder Romeins bewind vanaf 238 voor Christus uitgroeide tot een welvarende havenstad, met thermen, tempels en een castellum. Zelfs tot ver in de Romeinse tijd werd er gebruik gemaakt...