Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Sicilië"

Sicilië

Casa Kimiyà – magisch boutique hotel in Modica

Casa Kimiyà is vernoemd naar het Arabische woord voor alchemie. Een perfect gekozen naam, want dit boutique hotel weet je meteen te betoveren. Casa Kimiyà ligt in een stil straatje, op tweehonderd meter van de Duomo di San Giorgio, in het hart van het historisch centrum van Modica, dat net zo magisch is als Casa Kimiyà. Met haar barokke architectuur prijkt het stadje niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In deze blog vertellen we je waarom Modica zo magisch is en wat je er niet mag missen. Al laten onderstaande foto’s van het terras met uitzicht ook meteen zien hoe betoverend Modica is. Zie je jezelf hier al zitten, met een goed glas wijn, na een dag heerlijk genieten van Siciliaanse sferen? De twee tweepersoonskamers van Casa Kimiyà vormen de perfecte uitvalsbasis voor je bezoek aan Modica. Ze zijn ingericht in authentiek Siciliaanse stijl, met witte houten balken aan het plafond, ijzeren bedden en tal van details die het eiland in je dromen brengen. De...
Reizen door Italië

5x nazomeren in de mooiste natuurgebieden van Italië

De zon heeft zich deze zomer in het noorden niet van zijn beste kant laten zien. Gelukkig straalt hij in Italië nog volop. Tijd dus om nog even heerlijk te nazomeren in Italië – en waar kun je dat beter doen dan in een van de prachtige groene gebieden die het land rijk is? Ciao tutti tipt vandaag vijf zonnige nazomerbestemmingen uit het aanbod van SNP Natuurreizen. Het zijn stuk voor stuk prachtige natuurgebieden die uitnodigen tot lange wandelingen of fietstochten. Dankzij de adembenemende panorama’s waarop je onderweg wordt getrakteerd, de ver-weg-van-de-massa-routes en de kleinschalige accommodaties waar je elke dag gastvrij ontvangen wordt, zul je tijdens elke reis een uniek stukje Italië ervaren. Andiamo?! Cilento – de groene long van het gelukkige land De Romeinen noemden de regio rondom Napels Campania Felix, ‘gelukkig land’ – en daarmee sloegen ze de spijker op zijn kop. Met het bruisende Napels, de vruchtbare grond rondom de Vesuvius, de adembenemende...
Proef het beste van Italië

De (ruim) 50 beste pizzeria’s van heel Italië

Bijna elk dorpje in Italië heeft er wel één: een pizzeria, waar Italiaanse families aanschuiven voor verse pizzabodems uit de houtoven, al dan niet rijkelijk belegd naar fantasie van de pizzaiolo. Meer dan vijfhonderd van deze pizzeria’s werden bezocht voor 50 Top Pizza, een lijst van de vijftig beste pizzeria’s in heel Italië. Er werd door een honderdtal pizzaproevers in heel het land pizza gekeurd, maar voor veel toppers in deze lijst (negentien pizzeria’s om precies te zijn) moet je naar de regio Campanië, de bakermat van de pizza verace, de originele pizza. Na honderden pizza’s achter de kiezen stelden de pizzaproevers deze top 50 samen, met bij elke pizzeria ook een suggestie voor de pizza die je er zou moeten bestellen: 1 Pepe in Grani – calzone met krulandijve, olijven en ansjovis uit Cetara Vicolo San Giovanni Battista 3, Caiazzo (Campanië) foto: Pepe in Grani  2 Sorbillo – pizza margherita met buffelmozzarella Via dei Tribunali 32, Napels (Campanië) 3...
Reizen door Italië

Oneindig ontspannen aan het zwembad – de mooiste infinity pools in Italië

We vieren de zomer met een duik in zeven schitterende infinity pools. Stuk voor stuk pareltjes die meteen bij de eerste aanblik een paradijselijk gevoel oproepen, met hun helderblauwe water en oneindig panorama. Je hoort het water bijna zachtjes klotsen, ziet de tinten blauw van het zwemwater overgaan in die van lucht en zee en steekt je teen al even voorzichtig in het water voor je straks een duik neemt. Hier kun je de hele dag ontspannen, van een frisse ochtendduik tot een aperitivo aan de rand van het in de avondzon schitterende water. 1 Hotel Caruso aan de Amalfikust De allermooiste infinity pool is die van Hotel Caruso in Ravello, aan de Amalfikust. Het kost een vermogen om hier te slapen, maar in plaats van een nachtje in een van de superdeluxe kamers dromen wij vooral van een duik in dit hemelse zwembad. 2 Hotel Caesar Augustus op Capri Een goede tweede infinity pool vind je bij Hotel Caesar Augustus, een eindje verder in zee, op Capri. Vanaf het terras van dit hotel – én...
Reizen door Italië

Eilandhoppen – de mooiste eilanden van Italië

Italië kent tal van eilanden en eilandjes. Vandaag hoppen we langs de mooiste van deze eilandjes, voor een onvergetelijke tocht door heel Italië. De eilanden van de Toscaanse archipel We beginnen voor de kust van Toscane, waar het eiland Elba schittert in de zee. Volgens een mooie legende over de ontstaansgeschiedenis van het eiland was het niemand minder dan Venus, godin van de liefde en de schoonheid, zelf die aan de wieg van het eiland stond. Ze zou haar parelketting hebben gebroken, precies boven de Tyrrheense Zee. Elke parel die het wateroppervlak raakte, zou zijn veranderd in een eiland. Zo ontstonden Elba, Giglio, Giannutri, Capraia, Pianosa en Montecristo. Sardinië – een van de twee grootste eilanden van Italië Van Elba maken we de oversteek naar Sardinië, een van de twee grootste eilanden van Italië. Rondom dit eiland vind je echter ook tal van kleinere eilandjes en eilandengroepen, zoals La Maddalena, Tavolara, Asinara, Sant’Antioco en San Pietro. Bij Tavolara is...
Bologna

Middeleeuwse schat om van te smullen – Il libro de la cocina in de mooiste bibliotheek van Bologna

Voor de culinaire reis naar Bologna, die Saskia dit najaar samen met Manon van eet!verleden organiseert, had Manon één grote wens. Ze wilde de deelnemers graag oog in oog laten staan met een uniek en zeer bijzonder middeleeuws kookboek dat in de universiteitsbibliotheek van Bologna wordt bewaard. Saskia en Manon bezochten de bibliotheek om dit te regelen en bladerden verbluft door het bijzondere handgeschreven kookboek van ruim zeshonderd jaar oud. Middeleeuwse kookboeken Manon: ‘Het kookboek dat we bekeken, dateert uit ongeveer 1400 en wordt Il libro de la cocina genoemd. Het zit ingebonden in een dik boek, waarin een aantal handgeschreven boeken van uiteenlopende aard uit de middeleeuwen bijeen zijn gebracht. Direct na Il libro de la cocina zit er bijvoorbeeld nóg een kookboek! Il libro de la cocina wordt aangeduid als manuscript A en het Tratto di cucina als manuscript B. Het eerste kookboek (A) staat bekend als Anonimo Toscano, de Anonieme Toscaan, en is het...
Reizen door Italië

Verken vier Italiaanse wijnregio’s – een afwisselend palet aan smaak en tradities

Italië staat wereldwijd bekend om de heerlijke en uitzonderlijke wijnen. Het land kent veel verschillende wijnregio’s, met elk een eigen uniek karakter en wijnproductie. In dit artikel nemen we je mee naar vier van deze Italiaanse wijnregio’s, van Piemonte in het noorden tot Sicilië in het zuiden. Wie weet doe je inspiratie op en zit jij binnenkort onder een pergola te genieten van een glas Italiaanse wijn! Piemonte – wijn, truffels & meer lekkers In het noordwesten van Italië ligt de regio Piemonte, een voortreffelijke bestemming voor de nazomer. Piemonte is beroemd om de verfijnde wijnen, maar ook om de voortreffelijke kwaliteit truffels. Hier wordt de misschien wel bekendste Italiaanse wijn gemaakt, de Barolo. Deze wijn – die wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif – wordt vooral geroemd om zijn krachtige smaak. Je kunt een glas Barolo natuurlijk het beste proeven in het plaatsje Barolo of de directe omgeving daarvan. Nog meer proeven? Barbera en Barbaresco zijn eveneens...
Reizen door Italië

Praktische tips voor het reizen met de trein in Italië

We krijgen steeds meer vragen over reizen met de trein, niet alleen van Nederland of België naar Italië, maar ook over het treinen in Italië zelf. Eerder tipten we de mooiste treinreizen in Italië, maar we zetten in deze blog ook graag een aantal praktische tips voor het reizen met de trein in Italië voor je op een rijtje, grotendeels uit eigen ervaring, aangevuld met tips uit het net verschenen boek Treinreizen in Europa van Lonely Planet. Hogesnelheidstreinen in Italië Het hogesnelheidsnetwerk van Italië is overzichtelijk, met een noord-zuidlijn van Turijn in het noorden tot Salerno (even voorbij Napels) in het zuiden, en een oost-westlijn van Turijn naar Venetië. Frecciarossa (‘rode pijl’) is de hogesnelheidsdienst van Trenitalia. Deze trein, die tot driehonderd kilometer per uur gaat, wordt vaak de ‘Ferrari op de rails’ genoemd. Frecciargento (‘zilveren pijl’) staat een treetje lager dan de Frecciarossa, maar rijdt evengoed nog met snelheden tot...
Proef het beste van Italië

Ciao tutti’s panettoneparade – de lekkerste panettone voor een Italiaanse kerst

Panettone is onmisbaar voor een Italiaanse kerst. Maar waar koop je nu de állerlekkerste panettone? We proefden ook dit jaar weer kilo’s panettone, om deze kleurrijke panettoneparade samen te stellen, met prachtig verpakte en écht lekkere panettones voor Kerstmis. Of je nu kiest voor een traditionele panettone of voor een versie met een twist van chocolade, fruit of pistache, je kerst wordt extra lekker met zo’n feestelijke panettone op tafel! Panettone – Italiaans kerstbrood Maar eerst, voor degenen die het nog niet kennen: wat is een panettone? Het is een soort kerstbrood of -cake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar die het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme chocoladesaus bijvoorbeeld. Hoewel de panettone inmiddels ook ver buiten Italië te krijgen is, ligt de oorsprong van de panettone in Milaan. Al eeuwenlang wordt deze traditionele kerstcake met rozijnen en gekonfijte vruchtjes door de Milanese...
Italië dichtbij

Italiaanse tradities & gebruiken met Pasen

In Italië gaat Pasen volgens goed gebruik gepaard met verschillende (culinaire) tradities. De bijzonderste zetten we in deze blog voor je op een rijtje. Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi Allereerst: volgens de Italianen geldt het gezegde ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’. Kerstmis vier je met de familie, Pasen met wie je wilt. Iedereen is welkom en dankzij het mooie weer is een picknick op Pasquetta, Tweede Paasdag, waarbij iedereen aan kan schuiven ideaal. Een dolce duif om op te eten Naast paaseieren zul je overal de colomba pasquale tegenkomen. Deze zoete cake is een beetje vergelijkbaar met de panettone die met Kerstmis wordt gegeten. De paascake is gemaakt in de vorm van een duif en staat symbool voor vrede. Zelf maken is een bewerkelijk project, maar kan met dit recept. Wil je liever een mooi verpakte colomba pasquale kopen, dan tippen we in dit artikel onze favorieten. Napolitaanse paastaart Als je deze colomba pasquale toch een beetje te bewerkelijk vindt,...
Recepten

Take the cannoli! – het recept voor Siciliaanse deegrolletjes met ricotta

Wie aan Sicilië denkt, denkt niet alleen meteen aan lekker eten maar ook aan de maffia. Soms blijken die twee wonderwel samen te gaan. Heb je The Godfather gezien? Dan herinner je je vast de uitspraak ‘Leave the gun. Take the cannoli.’ Deze cannoli zijn knapperige deegrolletjes gevuld met gezoete ricotta; een typisch Siciliaanse specialiteit. De cannoli zouden zijn ‘bedacht’ door de Romeinen. Zij waren een van de eersten die de gewoonte aannamen om na het diner nog wat zoete deegwaren te nuttigen. Zo waren de tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte factus Cicero’s favoriete nagerecht. Deze tubi farinari, deegrolletjes, zijn in feite niets anders dan de cannoli siciliani die de eilandbewoners nu maken. Volgens Cicero maak je ze als volgt klaar: je hebt 200 gram meel, 1 eetlepel suiker, eiwit van 2 eieren, zout en 1 eetlepel reuzel nodig voor het deeg. Voor de vulling heb je verse ‘witte’ kaas (ricotta), honing, gekookte wijn en kaneel nodig. Meng alle ingrediënten...
Italië dichtbij

De mooiste films van Giuseppe Tornatore

De Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore werd geboren in Bagheria. In veel van zijn films laat hij dit stadje of andere schitterende plekken op Sicilië terugkomen. Wij zetten de drie mooiste films van Tornatore op een rijtje. Cinema Paradiso Allereerst (natuurlijk) de klassieker Cinema Paradiso, een film die elke Italiëliefhebber minimaal eens per jaar zou moeten kijken. Het is een prachtige ode aan de liefde, aan de film en aan die heerlijke Italiaanse combinatie die die twee samen opleveren. Als hij van zijn moeder hoort dat zijn dierbare vriend Alfredo is overleden, keert Salvatore, een succesvol regisseur, na dertig jaar terug naar zijn geboortedorp op Sicilië. Hij denkt terug aan Alfredo, die de filmoperateur van de plaatselijke bioscoop Cinema Paradiso was, waar Salvatore de gelukkigste momenten van zijn jeugd doorbracht. In deze bioscoop bracht Alfredo hem de liefde voor film bij. Salvatore, die zelf geen vader meer had, beschouwde Alfredo als zijn vader. Hij stond hem...