Puglia Cagnano Varano – een idyllisch dorpje aan het Lago di Varano (Gargano)
Gisteren namen we je mee naar de lagune van Lesina, in het noordelijkste puntje van Puglia. Deze lagune maakt deel uit van het Parco Nazionale del Gargano, een uitgestrekt natuurgebied waarin je ook Cagnano Varano vindt, een dorpje aan het Lago di Varano.
Onder een strakblauwe hemel stappen we in de trein die ons vanuit Apricena naar Cagnano Varano brengt. Deze bijzondere treinreis voert langs de zuidzijde van het Lago di Varano, dwars door de Monte d’Elio (‘zonneberg’), die het Lago di Lesina en het Lago di Varano van elkaar scheidt. De zonnestralen zetten de uitzichten op het meer in een warme gloed.
Eenmaal aangekomen in Cagnano Varano, een van de best bewaarde historische vestingstadjes van de Gargano, is het eerst tijd voor een caffè.
Daarna vervolgen we onze weg langs witte huizen, trappen, smalle doorgangen en eeuwenoude paleizen. De entree tot Cagnano Varano is de poort die deel uitmaakt van het Palazzo Baronale.
Het bood in de twaalfde eeuw een veilige plek voor de...
Puglia Een gouden zonsondergang in Ischitella – Gargano
Op onze ontdekkingstocht door de lagunes in het noorden van Puglia kan een bezoek aan Ischitella niet ontbreken. Dit vredige dorpje, boven op een heuvel, kijkt uit over het Lago Varano en daarachter de Adriatische Zee. Op heel heldere dagen kijk je zelfs tot aan de Isole Tremiti.
Wandel aan de hand van dit fotoverslag met ons mee door dit nog onontdekte pareltje, terwijl het gouden licht van de zonsondergang de straten verlicht.
Voordat je het vestingstadje inloopt, kom je de Cipresso di San Francesco tegen. Het verhaal gaat dat deze cypres zou zijn gegroeid uit de staf van de heilige Franciscus, die op bedevaart was in de Gargano.
De bewoners van Ischitella beweren dat de duivel de boom op zijn kop geplaatst heeft, omdat het lijkt alsof de wortels van de boom de lucht in steken.
Aan de voet van deze cipres vind je een getekende stadsplattegrond van Ischitella in vroegere tijden. Dit middeleeuwse deel van de stad, dat nog steeds bestaat, noemen de inwoners La Terra.
Het deel ernaast...
Puglia La leggenda di Cristalda e Pizzomunno (Vieste) – Max Gazzè
Tijdens het Festival di Sanremo bracht Max Gazzè de legende van Cristalda e Pizzomunno tot leven, die sterk verbonden is met het prachtige Vieste, in Puglia.
Er was eens een knappe visser, Pizzomunno, die elke dag, weer of geen weer, de zee op ging om verse vis te vangen. Alle vrouwen waren verliefd op hem, maar dat niet alleen: ook de zeemeerminnen kwamen maar wat graag boven water om een blik van Pizzomunno op te vangen.
Pizzomunno ziet hen echter allemaal niet staan – of zwemmen. Hij is dolverliefd op Cristalda, het mooiste meisje van Vieste, met lange blonde haren die schitteren in de zon. Gelukkig is de liefde wederzijds en de twee geliefden zijn zo veel mogelijk bij elkaar.
Als Pizzomunno uitvaart, kunnen zelfs de mooiste zeemeerminnen hem niet verleiden. Ten einde raad besluiten ze Cristalda te ontvoeren. Terwijl het meisje op haar visser wacht, wordt ze door een enorme golf de zee ingesleurd.
Wanneer Pizzomunno haar silhouet niet ziet als hij naar de haven van Vieste...
Puglia 5x een lekkere aperitivo in Lecce
Na een middag slenteren door de straatjes van Lecce zijn we wel toe aan een aperitivo. Joelle van der Heiden runde tien jaar lang Little Dolce, een fijne bed & breakfast in het historisch centrum van de stad. Ze tipt ons vijf fijne plekken voor een aperitivo met net een beetje meer.
Caffè Cittadino
Vlak bij Piazza Sant’Oronzo, aan de Via Francesco Rubichi 35, vind je Caffè Cittadino. Overdag maken ze hier de lekkerste cappuccino’s en espresso’s.
Later op de dag kun je er heerlijk aan de bar zitten met een glas wijn of een Aperol Spritz met een schaaltje vol taralli en olijven.
De barman tipt dat we ook zeker even boven een kijkje moeten nemen. Onder het genot van jazzmuziek heb je daar prachtig uitzicht over het Piazza Sant’Oronzo. Zeker als het donker is en het plein mooi verlicht, kun je uren met een fles wijn voor het raam zitten.
Povero
Iets verderop aan de Via Francesco Rubichi, op nummer 4, vind je Enogastronomia Povero. Hier werken ze volgens het zero chilometro...
Recepten Ricottaballetjes in tomatensaus uit Puglia
Het kookboek Tomato tomato van Julie D’heygere van think tomato is een ode aan de tomaat, het hele jaar door. Of het nu hoogzomer of hartje winter is, met de veelzijdige tomaat maak je altijd lekkere gerechten en smaakvolle sauzen.
Van absolute klassiekers zoals bolognesesaus of soep van geroosterde tomaten tot een hartige tomatencake, tomatenfondue en een verrassende sabayon, met Tomato tomato in huis gaat geen enkele tomaat meer verloren!
De perfecte tomatensaus kan natuurlijk niet ontbreken: in dit boek vind je niet alleen het ultieme basisrecept terug, maar ook een smakelijke variatie voor elk seizoen. Daarnaast toont Julie ook hoe je huisgemaakte tomatenketchup, -confituur en -olie kunt maken en leert ze je de kneepjes van het fermenteren.
Ricottaballetjes in tomatensaus
Als voorproefje kiezen we voor de ricottaballetjes in tomatensaus uit Puglia. Julie: ‘Dit gerecht heb ik ontdekt toen ik op rondreis was in Italië. Toen we in een klein stadje in Puglia aankwamen, heb ik...
Droomplekken voor een vakantie in Italië Logeren in een albergo diffuso in Italië
Droom je er van om in een Italiaans dorpje te wonen, sta je het liefst de hele dag te discussiëren met de opaatjes al bar, maar vind je het tegelijkertijd ook wel fijn om van de luxe van een hotel te kunnen genieten? Dan zit je in een albergo diffuso helemaal op je plek.
Een albergo diffuso is letterlijk een ‘verspreid hotel’: een accommodatie die verdeeld over verschillende woningen, appartementen en kamers in een en hetzelfde dorpje wordt aangeboden. Dit betekent dus dat je tussen de lokale bevolking verblijft en zo een authentieke ervaring op de koop toe krijgt.
Horizontaal hotel
De bijzondere albergo diffuso-formule is ideaal als je niet van standaardhotels houdt. Hierbij vind je vaak grote gebouwen waarvan de kamers veelal hetzelfde zijn. Bij een albergo diffuso is de opzet horizontaal, oftewel: je verblijft in dezelfde soort woningen als de inwoners van het dorpje en wordt tijdelijk hun buren. Iedereen zit dus op een gelijk niveau en maakt deel uit van dezelfde community....
Boeken uit & over Italië Inspirerende boeken en reisgidsen met verhalen en tips voor je treinreis naar Italië
Zou je graag met de trein naar Italië willen? Deze boeken zorgen voor volop inspiratie – en soms ook fijne praktische tips – voor een treinreis naar en/of in Italië. Heerlijk voor de voorpret, maar soms ook een perfecte reisgenoot. Tutti a bordo? Partiamo!
Tussen de rails – Sander Groen
We beginnen met het nieuwste treinboek, Tussen de rails, waarin reisjournalist Sander Groen je meeneemt op vijfendertig mooie treinreizen in heel Europa. Zo reis je heel Italië door en maakt dan mét trein op de veerboot de overtocht naar Sicilië, een reis die we nog altijd graag eens willen maken.
‘Het ziet er vreemd uit, zo’n veerboot op zee met een trein aan boord. Maar die trein moet er ook weer vanaf en dus volgt na de overtocht van nog geen half uur weer een stief uur rangeren.
De drie treindelen worden van de boot op de kade gerold, vervolgens worden de tien wagons eindeloos heen en weer gerangeerd en uiteindelijk worden er twee treinen samengesteld; vijf rijtuigen rijden...
Reizen door Italië Bezoek de leukste culinaire musea in Zuid-Italië
In het zuiden van Italië geniet je niet alleen van prachtige steden als Napels, Lecce en Palermo of van uitgestrekte stranden en een smaragdblauwe zee, maar ook van allerlei culinaire hoogstandjes, van cannoli en pasticciotti tot sfogliatelle en orecchiette.
Ook is er in het zuiden een aantal bijzondere culinaire musea te vinden, waar je meer leert over een aantal Italiaanse producten en delicatessen. Er is voor iedere lekkerbek wel een passend museum te vinden op reis in Italië!
In deze blog tipten we al de leukste culinaire musea in het noorden van Italië, via deze link vind je onze favoriete culinaire musea in Midden-Italië.
Hieronder zetten we de culinaire musea in het zuiden van Italië voor je op een rijtje, in de regio’s Campanië, Basilicata, Calabrië, Puglia, Sicilië en Sardinië.
CAMPANIË
Museo della Pasta – Gragnano
Gragnano staat bekend als La Città della Pasta, de stad van de pasta. Je vindt er schitterende street art met pasta in de hoofdrol, heel veel...
Droomplekken voor een vakantie in Italië Op vakantie bij Nederlanders in Italië
Droom je wel eens van een eigen bed & breakfast of agriturismo in Italië? Veel Nederlanders gingen je al voor en verwelkomen je graag op hun droomplek in Toscane, in Umbrië en Le Marche, in Puglia en op Sardinië of in een van de andere prachtige regio’s die Italië rijk is.
In dit artikel delen we – van noord naar zuid, per regio – onze tips voor kleinschalige bed & breakfasts en agriturismo’s in Italië die worden gerund door Nederlanders.
Casa le Rondini – ToscaneHartje Puglia
Het zijn stuk voor stuk heerlijke uitvalsbases voor een onvergetelijke vakantie, met volop natuur binnen handbereik en prachtige steden en dorpjes, waar nog veel onontdekte pareltjes te vinden zijn.
Al meteen na aankomst voel je je thuis en wil je hier – net als de eigenaren van de genoemde adressen – nooit meer weg!
PIEMONTE
Casa Passero
kleinschalige vakantieappartementen in de vallei van de rivier Erro
Casavabene
voor een heerlijke vakantie in het grensgebied tussen de regio’s Piemonte en...
Reizen door Italië Het parcours van de Giro d’Italia 2021 – van Turijn naar Milaan
Op zaterdag 8 mei gaat de Giro d’Italia 2021 van start met een tijdrit in Turijn. De renners zullen drie weken later, op zondag 30 mei, finishen in Milaan, na een tocht langs verschillende pareltjes in de laars.
In deze blog nemen we je mee op reis langs alle etappes van het parcours, waarbij we steeds een of meer highlights op de route uitlichten. Zo kun je je eigen Giro d’Italia samenstellen. Andiamo?!
Etappe 1 – tijdrit in Turijn
De eerste dag starten de renners in de voormalige hoofdstad van Italië. Nog altijd heeft Turijn een zeer koninklijke uitstraling. De renners fietsen onder meer langs de Po, door het Parco del Valentino en over de Ponte Umberto I.
Het Parco del Valentino, dat zich uitstrekt langs de Po, tussen de Ponte Umberto I en de Ponte Principessa Isabella, is het grootste park van Turijn. In totaal beslaat deze groene oase ongeveer 450.000 vierkante meter, met veel wandel- en fietspaden, grasvelden en kiosken waar je iets kunt drinken.
Midden in het park...
Proef het beste van Italië Chiara’s Food – de lekkerste delicatessen uit het zuiden van Italië
In het hart van Chiara zit een speciaal plekje voor Sicilië, het eiland waar ze werd geboren en waar ze liefst een paar keer per jaar terugkeert om de zee te zien en te horen, om familie en vrienden te bezoeken maar ook en vooral om nieuwe producten in te kopen voor Chiara’s Food, haar online delicatessenwinkel.
Na haar studie in Bologna woont Chiara nu in Amsterdam, waar het grootste deel van haar huis wordt ingenomen door Siciliaanse en andere Zuid-Italiaanse lekkernijen, van pasta en olijfolie tot chocolade en tomatensaus, allemaal afkomstig van kleine producenten die Chiara persoonlijk kent.
Op zoek naar de beste producten
Chiara: ‘Van kleins af aan was ik geboeid door waar alles op mijn bord vandaan kwam. Ik wilde graag mijn nonni helpen om tomaten te plukken en in te maken, of met mijn vader mee om verse buffelmozzarella te halen in Campanië, toen we een tijdje in Rome woonden. Ik ben dol op de verhalen achter al dat lekkers, dat vaak al generaties lang door een familie...
Proef het beste van Italië Lekkerissimo! – Frans van Munster
Zijn cantuccini met vin santo de perfecte manier om de dag af te sluiten, een ontbijtje met un caffè en een handvol amaretti zorgt voor een heel ontspannen begin van de dag. Niks is lekkerder dan op een terrasje in het zonnetje de ronde zachte koekjes in je koffie dopen, genietend van de ietwat bittere maar tegelijkertijd zoete nasmaak van deze amandelkoekjes.
Frans van Munster denkt daar in Puglia, helemaal in het zuiden van Italië, net zo over. Sterker nog, hij bedacht er een heel nieuwe term voor: lekkerissimo, een combinatie van het Nederlandse lekker en het Italiaanse buonissimo. Dubbel lekker dus!
De term wordt inmiddels ook volop gebruikt door Frans’ Italiaanse vrouw Anna, zelfs als Frans kookt – ook al doet hij dat volgens Anna niet altijd op de traditionele manier.
Lekkerissimi amaretti
Het volgende recept voor de echte Italiaanse amandelkoekjes, amaretti genaamd, is door Anna goedgekeurd om te worden opgenomen in Frans’ culinaire boek, dat hij uiteraard de titel...