Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Puglia"

Puglia

Kaas maken en proeven bij Agriturismo La Vecchia Stalla in Vieste

Vierentachtig jaar familiegeschiedenis heeft La Vecchia Stalla in Vieste. De boerderij was lange tijd in handen van nonno Antonio. Sinds tien jaar heeft zoon Luigi de leiding. Er wordt nog steeds kaas, olijfolie en wijn geproduceerd, maar tegenwoordig biedt La Vecchia Stalla nog veel meer lekkers uit eigen productie en teelt aan in een gezellige, natuurlijke setting op hun landelijk gelegen terrein. Luigi heeft maar liefst tien zussen en een broer, maar hij is de enige die het boerenbedrijf van zijn vader heeft voortgezet. Gelukkig is de derde generatie van de familie Germinelli, in de vorm van zijn twee zonen, al actief, zowel in de kaasmakerij als in de keuken van het restaurant. Marlou van Marilu-in-italia.nl neemt je mee naar dit familiebedrijf en laat je zien wat er bij La Vecchia Stalla voor lekkers te proeven is. Barbapapa-kaas Marlou: ‘Elke ochtend vroeg wordt er bij La Vecchia Stalla kaas gemaakt en ik mag er een keer bij zijn om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Aan het...
Recepten

Ricottaballetjes in tomatensaus uit Puglia

Het kookboek Tomato tomato van Julie D’heygere van think tomato is een ode aan de tomaat, het hele jaar door. Of het nu hoogzomer of hartje winter is, met de veelzijdige tomaat maak je altijd lekkere gerechten en smaakvolle sauzen. Van absolute klassiekers zoals bolognesesaus of soep van geroosterde tomaten tot een hartige tomatencake, tomatenfondue en een verrassende sabayon, met Tomato tomato in huis gaat geen enkele tomaat meer verloren! De perfecte tomatensaus kan natuurlijk niet ontbreken: in dit boek vind je niet alleen het ultieme basisrecept terug, maar ook een smakelijke variatie voor elk seizoen. Daarnaast toont Julie ook hoe je huisgemaakte tomatenketchup, -confituur en -olie kunt maken en leert ze je de kneepjes van het fermenteren. Ricottaballetjes in tomatensaus Als voorproefje kiezen we voor de ricottaballetjes in tomatensaus uit Puglia. Julie: ‘Dit gerecht heb ik ontdekt toen ik op rondreis was in Italië. Toen we in een klein stadje in Puglia aankwamen, heb ik...
Puglia

Squinzano – van oude mannetjes en dagen die voorbijgaan…

Het is een van de meest kenmerkende taferelen van een Italiaans dorp: de oude mannetjes die zich bij de lokale bar, op de trappen van de kerk of op een van de pleintjes verzamelen. Ze lijken er de hele dag te zitten en alleen even naar huis te gaan voor de lunch die op hen staat te wachten. Daarna keren ze in rustig tempo terug naar hun vaste stekje, om te praten, een kaartje te leggen en de dag voorbij te zien glijden. In Squinzano (in Puglia) stuitte Saskia in het voorjaar van 2014 op de prachtigste oude mannetjes, die ze ook op de foto mocht zetten. In groepjes genieten ze op het plein, dicht bij hun eigen confraternità (broederschap, waarvan Squinzano er een heel aantal kent) van de aanwezigheid van een buitenlandse dame. Saskia: ‘Vier jaar later, in het voorjaar van 2018, ben ik terug in Squinzano. Op het plein is het nog steeds een komen en gaan van oude mannetjes. Ik denk er een aantal te herkennen van vier jaar geleden en meng me voorzichtig in hun gesprekken. Ze...

Ciao tutti Italië Agenda – november

In onze agenda vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land. Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken […]

Ciao tutti Italië Agenda – september

In onze agenda van september vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land. Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun […]

Ciao tutti Italië Agenda – oktober

In onze agenda vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land. Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken […]
Droomplekken voor een vakantie in Italië

Logeren in een albergo diffuso in Italië

Droom je er van om in een Italiaans dorpje te wonen, sta je het liefst de hele dag te discussiëren met de opaatjes al bar, maar vind je het tegelijkertijd ook wel fijn om van de luxe van een hotel te kunnen genieten? Dan zit je in een albergo diffuso helemaal op je plek. Een albergo diffuso is letterlijk een ‘verspreid hotel’: een accommodatie die verdeeld over verschillende woningen, appartementen en kamers in een en hetzelfde dorpje wordt aangeboden. Dit betekent dus dat je tussen de lokale bevolking verblijft en zo een authentieke ervaring op de koop toe krijgt. Horizontaal hotel De bijzondere albergo diffuso-formule is ideaal als je niet van standaardhotels houdt. Hierbij vind je vaak grote gebouwen waarvan de kamers veelal hetzelfde zijn. Bij een albergo diffuso is de opzet horizontaal, oftewel: je verblijft in dezelfde soort woningen als de inwoners van het dorpje en wordt tijdelijk hun buren. Iedereen zit dus op een gelijk niveau en maakt deel uit van dezelfde community....
Boeken uit & over Italië

Inspirerende boeken en reisgidsen met verhalen en tips voor je treinreis naar Italië

Zou je graag met de trein naar Italië willen? Deze boeken zorgen voor volop inspiratie – en soms ook fijne praktische tips – voor een treinreis naar en/of in Italië. Heerlijk voor de voorpret, maar soms ook een perfecte reisgenoot. Tutti a bordo? Partiamo! Tussen de rails – Sander Groen We beginnen met het nieuwste treinboek, Tussen de rails, waarin reisjournalist Sander Groen je meeneemt op vijfendertig mooie treinreizen in heel Europa. Zo reis je heel Italië door en maakt dan mét trein op de veerboot de overtocht naar Sicilië, een reis die we nog altijd graag eens willen maken. ‘Het ziet er vreemd uit, zo’n veerboot op zee met een trein aan boord. Maar die trein moet er ook weer vanaf en dus volgt na de overtocht van nog geen half uur weer een stief uur rangeren. De drie treindelen worden van de boot op de kade gerold, vervolgens worden de tien wagons eindeloos heen en weer gerangeerd en uiteindelijk worden er twee treinen samengesteld; vijf rijtuigen rijden...
Reizen door Italië

Bezoek de leukste culinaire musea in Zuid-Italië

In het zuiden van Italië geniet je niet alleen van prachtige steden als Napels, Lecce en Palermo of van uitgestrekte stranden en een smaragdblauwe zee, maar ook van allerlei culinaire hoogstandjes, van cannoli en pasticciotti tot sfogliatelle en orecchiette. Ook is er in het zuiden een aantal bijzondere culinaire musea te vinden, waar je meer leert over een aantal Italiaanse producten en delicatessen. Er is voor iedere lekkerbek wel een passend museum te vinden op reis in Italië! In deze blog tipten we al de leukste culinaire musea in het noorden van Italië, via deze link vind je onze favoriete culinaire musea in Midden-Italië. Hieronder zetten we de culinaire musea in het zuiden van Italië voor je op een rijtje, in de regio’s Campanië, Basilicata, Calabrië, Puglia, Sicilië en Sardinië. CAMPANIË Museo della Pasta – Gragnano Gragnano staat bekend als La Città della Pasta, de stad van de pasta. Je vindt er schitterende street art met pasta in de hoofdrol, heel veel...
Reizen door Italië

Het parcours van de Giro d’Italia 2021 – van Turijn naar Milaan

Op zaterdag 8 mei gaat de Giro d’Italia 2021 van start met een tijdrit in Turijn. De renners zullen drie weken later, op zondag 30 mei, finishen in Milaan, na een tocht langs verschillende pareltjes in de laars. In deze blog nemen we je mee op reis langs alle etappes van het parcours, waarbij we steeds een of meer highlights op de route uitlichten. Zo kun je je eigen Giro d’Italia samenstellen. Andiamo?! Etappe 1 – tijdrit in Turijn De eerste dag starten de renners in de voormalige hoofdstad van Italië. Nog altijd heeft Turijn een zeer koninklijke uitstraling. De renners fietsen onder meer langs de Po, door het Parco del Valentino en over de Ponte Umberto I. Het Parco del Valentino, dat zich uitstrekt langs de Po, tussen de Ponte Umberto I en de Ponte Principessa Isabella, is het grootste park van Turijn. In totaal beslaat deze groene oase ongeveer 450.000 vierkante meter, met veel wandel- en fietspaden, grasvelden en kiosken waar je iets kunt drinken. Midden in het park...
Proef het beste van Italië

Chiara’s Food – de lekkerste delicatessen uit het zuiden van Italië

In het hart van Chiara zit een speciaal plekje voor Sicilië, het eiland waar ze werd geboren en waar ze liefst een paar keer per jaar terugkeert om de zee te zien en te horen, om familie en vrienden te bezoeken maar ook en vooral om nieuwe producten in te kopen voor Chiara’s Food, haar online delicatessenwinkel. Na haar studie in Bologna woont Chiara nu in Amsterdam, waar het grootste deel van haar huis wordt ingenomen door Siciliaanse en andere Zuid-Italiaanse lekkernijen, van pasta en olijfolie tot chocolade en tomatensaus, allemaal afkomstig van kleine producenten die Chiara persoonlijk kent. Op zoek naar de beste producten Chiara: ‘Van kleins af aan was ik geboeid door waar alles op mijn bord vandaan kwam. Ik wilde graag mijn nonni helpen om tomaten te plukken en in te maken, of met mijn vader mee om verse buffelmozzarella te halen in Campanië, toen we een tijdje in Rome woonden. Ik ben dol op de verhalen achter al dat lekkers, dat vaak al generaties lang door een familie...
Proef het beste van Italië

Lekkerissimo! – Frans van Munster

Zijn cantuccini met vin santo de perfecte manier om de dag af te sluiten, een ontbijtje met un caffè en een handvol amaretti zorgt voor een heel ontspannen begin van de dag. Niks is lekkerder dan op een terrasje in het zonnetje de ronde zachte koekjes in je koffie dopen, genietend van de ietwat bittere maar tegelijkertijd zoete nasmaak van deze amandelkoekjes. Frans van Munster denkt daar in Puglia, helemaal in het zuiden van Italië, net zo over. Sterker nog, hij bedacht er een heel nieuwe term voor: lekkerissimo, een combinatie van het Nederlandse lekker en het Italiaanse buonissimo. Dubbel lekker dus! De term wordt inmiddels ook volop gebruikt door Frans’ Italiaanse vrouw Anna, zelfs als Frans kookt – ook al doet hij dat volgens Anna niet altijd op de traditionele manier. Lekkerissimi amaretti Het volgende recept voor de echte Italiaanse amandelkoekjes, amaretti genaamd, is door Anna goedgekeurd om te worden opgenomen in Frans’ culinaire boek, dat hij uiteraard de titel...