Trentino-Alto Adige Schaatsen op het Lago di Tovel
Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Voor Ciao tutti doet ze regelmatig verslag van haar leven in de bergen, met dit keer een bijzonder mooie plek om te schaatsen.
Roos: ‘Het is 1 januari 2016. In Trentino, in de Dolomieten, worden we omringd door skipistes maar sneeuw is er nog niet dit jaar. De herfst was heel mooi, droog en zonnig. We besluiten om te genieten van deze eerste dag van het nieuwe jaar en maken zoals gebruikelijk met mooi weer een uitje in de bergen.
Dit keer kozen we voor het Lago di Tovel, puur uit nieuwsgierigheid, omdat ik op Facebook foto’s zag van een dichtgevroren meer. Het Lago di Tovel, dat deel uitmaakt van het Brenta Nationaal Park, is een bergmeer dat op ongeveer vijftien kilometer van ons huis ligt.
Vanaf het meer kun je omhoog lopen naar de Passo del Groste, een bekende bergpas die op de route van de Brenta Trekking ligt en die tevens het startpunt is van geweldig mooie vie ferrate. Ook is deze pas het beginpunt van...
Trentino-Alto Adige Crafucins & apfelstrudel – kookles in een Zuid-Tiroler keuken
In een authentiek boerenhuis vlak bij Selva staat Anna ons al op te wachten. Anna is de vrouw des huizes maar heerst vooral over het fornuis. Samen met haar dochter Mary verzorgt ze Tiroler kooklessen. Vandaag op het menu: crafucins (spinazieravioli) en Apfelstrudel als toetje.
We betreden het huis en weten niet waar we moeten kijken. Het is net een museum: overal hangen en staan spullen. In elk hoekje staan kleine frutsels en tierlantijntjes. Aan religieuze beeldjes geen gebrek en ook de liefde voor houtsnijwerk, waarvoor dit gebied bekend staat, is duidelijk zichtbaar.
Het is rommelig, maar tegelijkertijd zie je ook met hoeveel liefde en geduld dit alles is uitgestald. De Zuid-Tiroler sfeer is meteen duidelijk voelbaar door al het hout, de rood met witte tinten en de accordeon.
Voor een Zuid-Tiroler lied is er echter geen tijd, de keuken wacht. De vrouwen des huizes hebben al wat voorbereidend werk gedaan en dus kunnen we meteen aan de slag. We beginnen met het maken van de...
Dolomieten Op pad in de Dolomieten
Ruig, verticale wanden, kliffen, smalle en lange valleien, kleurrijk, immens en rotsig… Allemaal woorden die de Dolomieten goed beschrijven. De Dolomieten, gelegen in de Italiaanse Alpen, is een berggebied met wel achttien bergtoppen met een hoogte van minimaal drieduizend meter verspreid over ruim honderdveertigduizend hectare.
Het is een dynamisch gebied, dat constant verandert door lawines en erosie. Het ontstaan van dit gebergte gaat wel tweehonderdvijftig miljoen jaar terug, naar de tijd dat de massieve rotsen werden opgebouwd uit versteende algen en koraal. Pas toen het water van de zee zakte, kwamen de lichtgrijze bergen tevoorschijn.
Drie eeuwen geleden begrepen wetenschappers pas waarom de bergen anders waren dan bijvoorbeeld de Alpen. Ze bestaan namelijk uit kalksteen. Dankzij deze unieke geologische eigenschap en het feit dat de Dolomieten worden gekenmerkt als een van de mooiste bergketens ter wereld, werd het gebied in 2009 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van...
Lombardije Livigno – mountainbike-hoofdstad van Italië
Mountainbiken: Livigno en omgeving zijn ervoor geschapen. Een paradijs voor fietsers die willen genieten van weidse vergezichten in de bergen, omringd door toppen van meer dan drieduizend meter hoog.
Ook voor de minder geoefende fietsers onder ons is het mogelijk een fietstocht van enkele tientallen kilometers te maken – zonder een uitgeput gevoel na afloop. De oplossing? De e-bike!
Een e-bike huren in Livigno
Livigno heeft een aardige reputatie opgebouwd als het gaat om mountainbiken. Trots noemt het dorp zichzelf ‘de mountainbike-hoofdstad van Italië’. Rondom Livigno, in het prachtige Alta Rezia-gebied, ligt meer dan drieduizend kilometer aan wegen en paden, waarvan de meeste ook op de GPS te vinden zijn.
Natuurlijk kun je de bergkilometers op een gewone mountainbike bedwingen. Maar sinds dit seizoen worden er op diverse punten in het centrum van Livigno ook e-bikes verhuurd. Wil je een e-bike huren? Dan doe je er goed aan de sportshop Dr. Rent aan de Via Bondi 473/a te...
Bologna Bezoek de San Domenico in Bologna & bewonder een engel van Michelangelo
Begin dertiende eeuw kwam Dominicus aan in Bologna, toen al een bruisende stad – met name vanwege de twee eeuwen eerder geopende universiteit. Zijn orde vestigde zich in eerste instantie bij de Santa Maria della Purificazione, een kerk buiten de stadsmuren, maar deze kerk barstte al snel uit haar voegen.
San Nicolò delle Vigne
Begin dertiende eeuw namen de Dominicanen hun intrek in de San Nicolò delle Vigne. Ze startten meteen met de bouw van een klooster om al hun broeders in Bologna onderdak te kunnen bieden. Hier blies Dominicus in de zomer van 1221 zijn laatste adem uit, waarna hij werd begraven in de kerk.
Inmiddels zul je de naam San Nicolò delle Vigne niet meer op de stadsplattegrond van Bologna aantreffen. De naam van de heilige Dominicus is inmiddels versmolten met de naam van de kerk, die de Bolognesi van nu kennen als de San Domenico – maar die de heilige zelf waarschijnlijk niet meer zou herkennen, zoveel is er in de loop der tijd aan- en bijgebouwd.
Een...
Dolomieten Wellness in de Dolomieten – van koude sneeuw naar een warme spa in Zuid-Tirol
Wie wel eens op wintersport gaat, weet hoe vermoeid de spieren kunnen aanvoelen na een dag op de piste. Heerlijk is het om dan nog even een duik te kunnen nemen in het zwembad en de sauna in te gaan. Elena genoot in Alpe di Siusi van de faciliteiten van twee wellnesshotels en vertelt ons over haar ervaringen.
Elena: ‘Bij aankomst in Hotel Arvina voel je je meteen welkom. De rustige sfeer laat alle stress (veroorzaakt doordat ik vanochtend bijna mijn vliegtuig miste) meteen van me af glijden. De ruime kamers van dit wellnesshotel hebben ieder een eigen balkon, waar je in de namiddag van een heerlijke aperitivo kunt genieten.
Binnen in de kamers is een lokaal tintje aangebracht. Tussen twee glazen wanden zit Zuid-Tirols berghooi, wat een geneeskrachtige werking zou hebben. De Zuid-Tirolers bieden al vanaf 1890 hooibaden aan in de dorpsschuren, waardoor de regio al snel als een kuuroord bestempeld werd.
Voor de eerste middag staat een anti-stressmassage op het programma, waarbij...
Trentino-Alto Adige Wine Skisafari: een wijnproeverij op tweeduizend meter hoogte in Zuid-Tirol
Van het zonnige Sicilië reizen we komende dagen naar het hoge noorden, waar Ciao tutti’s Elena eind maart nog genoot van winterse taferelen.
Hoog in de Dolomieten weten ze hoe je van skiën een culinaire ervaring maakt: leg een mooie route aan, presenteer bij elke skihut een uitgebreide selectie van lokale wijnen en vergeet vooral de hapjes niet. Een paar pistes afdalen, een glas wijn drinken, weer de ski’s op, nog een wijntje… Dat klinkt menig mens als muziek in de oren, toch?
De Wine Skisafari (Dé dl Vin in het Ladinisch, de derde taal van Zuid-Tirol) is een unieke manier om het gebied te ontdekken in zowel sportief als culinair opzicht. Om de ervaring compleet te maken, is er onderweg ook nog eens live muziek. Zet dat weekje wintersport in Zuid-Tirol maar alvast in je agenda, want dit moet je een keer meemaken!
‘s Ochtends om tien uur stapt Ciao tutti’s nieuwste medewerkster Elena met haar reisgenoten in de skilift naar Piz La Villa, Corvara. Elena: ‘We vliegen over...
Emilia-Romagna Tabiano en de immer aanwezige wind die je zorgen wegblaast
Lang geleden sprak een Romeinse veldheer, die zetelde in Tabiano Castello, over ‘de immer aanwezige wind die je zorgen wegblaast.’ Deze wind waait nog immer over dit goed verborgen dorpje in de provincie Parma (Emilia-Romagna), zo vertellen Jannieke van Geet, Annemarie Hendrikx en Paula de Geest ons vandaag.
Deze drie dames komen al tijden in Tabiano en in het nabijgelegen Salsomaggiore en kennen er dan ook goed de weg. Voor ons was het, ondanks onze tours door Emilia-Romagna, nog een ongebaand pad, maar de dames zijn zo enthousiast dat we graag alvast een voorproefje nemen op een later bezoek, met een aantal persoonlijke tips van Jannieke, Annemarie en Paula.
Ronkende motoren
‘Door de centrale ligging in Noord-Italië is er veel te ondernemen, voor jong en oud. De autoliefhebber komt volledig aan zijn trekken tijdens een dagje in en om Modena. Met het bezoeken van het woonhuis van Enzo Ferrari, het Ferrari-museum, het museum van Lamborghini, van Maserati of van Ducati… het...
Bologna Tortellini – een goddelijke legende, het enige echte recept & tips voor kookworkshops
Wie Bologna zegt, zegt tortellini. Deze gevulde pastabuideltjes worden, aldus John Dickie in Delizia! – De geschiedenis van de Italianen en hun keuken sterker met Bologna vereenzelvigd dan met welke andere Italiaanse plaats ook.
‘Ze werden in de achttiende eeuw zelfs een symbool voor de stad. Tortellini alla bolognese zijn een subtiele, smeuïge delicatesse. Wie ze wel eens geproefd heeft, zal het daarmee eens zijn.’
Tijd om deze lekkernij eens onder de loep te nemen, in een verrukkelijke, veelzijdige blog met onder meer een goddelijke legende over de tortellini, het enige echte recept dat is gedeponeerd bij de Bolognese Kamer van Koophandel, en kookworkshops om zelf perfecte tortellini te leren maken.
Een vrouwelijke navel en goddelijke vormen
Volgens een Italiaanse legende zouden tortellini zijn gemodelleerd naar de navel van Venus, de godin van de schoonheid.
Volgens de middeleeuwse verhalenverteller Tasso zou een waard ze voor het eerst hebben gemaakt nadat hij een van zijn...
Dolomieten Wandel rondom de Rosengarten naar het Lago di Carezza en ontdek de sprookjesachtige legendes van Val d’Ega
Na een sportief bergontbijt in Naturhotel Pfösl maakt Marloes zich op voor een dag wandelen in Val d’Ega (Eggental).
Marloes: ‘We gaan op pad met Stephanie Völser, de directrice van de VVV van Val d’Ega. Ze neemt ons mee voor een mooie wandeling rondom de Rosengarten (Catinaccio in het Italiaans), met spectaculaire uitzichten en een paar interessante legendes.
Deze wandeling start bij Passo Costalunga, die je zowel met de auto als met de bus vanuit het hotel goed kunt bereiken. Vanaf de parkeerplaats lopen we de 1A naar het Lago di Carezza, via Restaurant Tschein.
Al bij het begin van de wandeling zien we de indrukwekkende Rosengarten, een bergmassief met behoorlijk rechte wanden. Stephanie vertelt ons hoe dit massief is ontstaan en hoe het aan zijn unieke vorm komt.
Terug in de tijd in de Dolomieten
‘Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar de Dolomieten waren zo’n tweehonderdvijftig miljoen jaar geleden een soort eiland, dat je kunt vergelijken met een...
Trentino-Alto Adige Wijn, architectuur en design – de mooiste cantina’s in Trentino-Alto Adige
De wijnen die in de regio Trentino-Alto Adige worden gemaakt, zijn letterlijk en figuurlijk van zeer hoog niveau.
Je kunt op tal van plekken proeven, maar in dit artikel nemen je mee naar vijf cantina’s die ook qua architectuur bijzonder zijn: Cantina Tramin, Nals Margreid, Cantina Kurtatsch, Cantina Mezzacorona en Cantina Bolzano.
Cantina Tramin – Termeno
Cantina Tramin is een coöperatie die al sinds 1898 bestaat. Inmiddels hebben zich honderdzestig kleine wijnboeren bij Cantina Tramin aangesloten.
De cantina is gebouwd naar een ontwerp van architect Werner Tscholl. Hij breidde het oorspronkelijke gebouw uit door aan beide kanten een glazen vleugel te plaatsen. Deze vleugel kreeg een stalen omhulsel in de vorm van een wijnblad.
Met zijn groene kleur versmelt het volledig met het landschap. Achter het groene frame gaat een glaswand schuil, waarin het wijnlandschap mooi wordt weerspiegeld.
De groene vleugels lijken de wijnvelden te omarmen. Het architectonische bouwwerk is...
Emilia-Romagna Comacchio – dertien eilandjes, flamingo’s en Slow Food-paling
Vorige week lieten we jullie meegenieten van Venetië, maar Italië kent veel meer prachtige steden die gebouwd zijn op eilandjes. Zo is er bijvoorbeeld Chioggia, dat ook wel Klein Venetië wordt genoemd, maar ook Comacchio, in de buurt van Ferrara. Dit stadje is gebouwd op dertien eilanden die door bruggen met elkaar verbonden zijn.
Paling – de delicatesse van Comacchio
Comacchio mag trots zijn op een bijzondere delicatesse: paling. De paling die hier wordt gevangen heeft zelfs een Slow Food-keurmerk. De vissen komen helemaal uit Midden-Amerika. Het kost ze twee tot drie jaar voor ze de oceaan zijn overgestoken en in het zoute water van Comacchio belanden, waar ze nog even mogen rondzwemmen voor ze uiteindelijk, voor ze terug kunnen keren naar open zee, worden gevangen.
Met respect voor het dier, want dat is natuurlijk wel waar het bij Slow Food ook om draait. Wie geïnteresseerd is in de bijzondere palingvangst, neemt een kijkje bij de Manifattura dei Marinati en het Museo...