Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Osteria Madonnetta – schuif aan voor Slow Food in Marostica

Slow Food wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Sinds de oprichting van de Slow Food-beweging in 1989, in Piemonte, is er steeds meer aandacht en waardering gekomen voor traditionele recepten en het gebruik van lokale producten.

Inmiddels vind je door heel Italië verschillende Slow Food-adresjes waar je heerlijk kunt genieten van authentieke gerechten. Een van deze adresjes is Osteria Madonnetta in het historisch centrum van Marostica, in de regio Veneto.

Een van de oudste osteria’s van Italië

Osteria Madonnetta is een van de oudste nog bestaande osteria’s in Italië. Al sinds 1904 serveren ze hier traditionele Venetiaanse gerechten. Nóg mooier is dat Osteria Madonnetta al sinds het begin in handen is van dezelfde familie.

Het is een magische plek waar iedereen zich thuis kan voelen en waar reizigers, kunstenaars, directeuren en gepensioneerden allemaal gelijk zijn en genieten van een goed glas wijn en een traditionele maaltijd.

Het zou kunnen dat deze spontane sfeer de reden was dat Osteria Madonnetta een van de favoriete plekken was van de jonge Ernest Hemingway, toen hij in 1918 op achttienjarige leeftijd naar Italië kwam om vrijwilligerswerk te gaan doen als ambulancechauffeur.

Ook vandaag de dag is het nog altijd een geliefde plek onder ontwerpers en internationale kunstenaars die graag in de provincie Vicenza komen, deels ook vanwege de kantoren van beroemde modemerken zoals Diesel.

Van stal tot Slow Food-restaurant

Het pand van de osteria was oorspronkelijk een stal. In de zeventiende eeuw keek het uit op het Piazza di Marostica, waar de winkels waren gevestigd die het kasteel van Marostica bedienden.

In 1904 kocht Giuseppe Polita, lokaal beter bekend als Bepi, het pand voor zijn geliefde vrouw. Sindsdien – en misschien is dat wel de reden voor het grote succes – is het restaurant altijd een ‘vrouwenzaak’ geweest, met zorgzame eigenaresses aan het roer.

Het magische familiegevoel weet ook Annamaria Guerra nog steeds te bieden aan haar gasten. Samen met haar man Franco en hun drie kinderen ontvangt ze je in een gezellige sfeer.

Herinneringen aan eerdere generaties

In de osteria zie je nog veel authentieke meubels die van generatie op generatie zijn overgegaan: een slingeruurwerk, een tafel gemaakt van de stam van één enkele boom, de eeuwenoude open haard, de bar (nu in gebruik als bureau) en andere voorwerpen vol verhalen die met liefde worden verzorgd door zwager Antonio, een gepassioneerd restaurateur.

Ook de muren hangen vol met herinneringen aan vroeger en met name aan de eerdere generaties die de osteria runden: oude foto’s, handgemaakte bekers uit de nabijgelegen fabriek in Nove, uit de tijd dat wijn nog in bekers werd geserveerd, satirische grapjes en krantenknipsels achtergelaten door vrolijke gasten.

Aan de muur hangt ook een afbeelding van de Madonna del Dito, die Mimma, Annamaria’s schoonzus, heeft geïnspireerd tot het schilderen van het prachtige uithangbord van het restaurant. De naam van de osteria lijkt te zijn afgeleid van de afbeelding van Maria aan het begin van de straat.

Van bigoli tot baccalà

Osteria Madonnetta is bekroond met de Slow Food Chiocciola. Deze chiocciola, de rode slak, is het symbool van de Slow Food vereniging en wordt gebruikt als teken voor de erkenning van Slow Food-restaurants.

De gerechten zijn hier dan ook allemaal huisgemaakt, naar voorbeeld van recepten zoals nonna die op feestdagen bereidde, met slow ingrediënten uit de moestuin of van lokale producenten.

Enkele typische Venetiaanse gerechten op het menu zijn bijvoorbeeld bigoli all’anatra (een dikke soort spaghetti met eend), pasta met bonen, baccalà met polenta en fegato alla veneziana (plakjes kalfslever gekookt met ui, peterselie, olie, zout en peper).

Toosten met Torcolato en Ciliegino

Bij deze gerechten worden uitstekende lokale wijnen uit Breganze geserveerd, waaronder de beroemde Torcolato, gemaakt van gedroogde druiven, en de wijnen van Diesel Farm, het wijnhuis van Renzo Rosso, de oprichter van modemerk Diesel.

Proef aan het einde van de maaltijd zeker een van de dessertwijnen  of likeuren van het huis, samen met een typisch Venetiaans dessert, zoals de maccafame. Dit toetje, dat letterlijk ‘stilt de honger’ betekent, wordt gemaakt met oud brood, appels en gedroogd fruit.

Je kunt ook genieten van een glaasje Ciliegino, kersenlikeur gemaakt volgens een oud ‘geheim’ familierecept, waardoor je de osteria met een tevreden glimlach verlaat.

Lunchen of dineren bij Osteria Madonnetta

Wil je graag aanschuiven bij Osteria Madonnetta? Je vindt de osteria aan de Via Vajenti 21 in Marostica. Je kunt er terecht van 10.00 tot 15.00 uur en van 18.00 tot 24.00 uur. Om teleurstelling te voorkomen, kun je het beste een tafeltje reserveren via 0039-042475859.

foto’s: Osteria Madonnetta

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *