Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Proef het beste van Italië

Het dolcissimo Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Ciambelline, amaretti, baci di dama, cantucci, ricciarelli, brutti ma buoni, tortelli dolci, cannoli, pesche dolci, millefoglie, salame di cioccolato, crostate, focaccine… Zodra je Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari openslaat, loopt het water je in de mond. De paginagrote foto’s van de Italiaanse lekkernijen geven je meteen zin om een schort voor te binden en bloem, eieren en melk tevoorschijn te halen. Al komt die zin in bakken misschien nog wel meer door de foto’s die het boek sieren. Als Sarena samen met haar oma en haar tante aan het bakken is, spatten de passie en het plezier van hen allemaal af. Je hoort bijna Sarena’s vrolijke lach en de Italiaanse plagerijtjes die net als de bloem tijdens het bakken over de tafel vliegen. Het is prachtig om te zien hoe Sarena dat typisch Italiaanse gevoel van huiselijkheid, van authenticiteit en van traditie heeft weten te verpakken in een kook- of beter gezegd bakboek. Het is misschien nóg prachtiger om te zien hoezeer haar...
Nieuws uit Italië

Ape van Piaggio – geliefde Italiaanse bezige bijtjes op drie wielen

In Rome kom je ze op elke straathoek tegen, de kleine vrachtwagentjes met drie wielen die – als broertje van de Vespa (‘wesp’ in het Italiaans) – de naam Ape (Italiaans voor ‘bij’) kregen. De wagentjes die door de smalle straatjes van Rome hobbelen zien er meestal niet al te glamourous meer uit. Het zijn grotendeels aftandse wagentjes, met roestplekken, butsen en graffiti – en volgeladen met veel meer dan het wagentje eigenlijk kan bevatten. Geen toonbeeld van Italiaans design Wat dat betreft is de Ape nu niet het toonbeeld van het Italiaans design, in tegenstelling tot zijn broer de Vespa, die sinds enkele jaren weer enorm in populariteit is gestegen, ook buiten de Italiaanse landsgrenzen. De Ape kan zijn populaire grote broer echter niet bijhouden – zowel niet qua snelheid als qua imago. Maar jullie hebben, net als wij, vast wel eens vertederd staan kijken naar zo’n aftands karretje. Vooral in de stad maken ze echt deel uit van het beeld dat we van Italië hebben,...
Calabrië

I Bronzi di Riace – gebronsde mannen uit zee

In het zuiden van Italië bevindt zich het grootste museum ter wereld, althans volgens de Franse archeoloog Salomon Reinach. Toen een paar vissers in 1928 in de zee bij Marathon in plaats van vissen originele Griekse beelden opvisten, schreef hij: ‘Het rijkste museum van oudheden in de hele wereld ligt op een voor ons ontoegankelijke plek; op de bodem van de Middellandse Zee.’ Twee bronzen mannen opgedoken Ook voor de kust van Calabrië zijn belangrijke ontdekkingen gedaan. Zo zijn er vlak bij het plaatsje Riace twee bronzen mannen uit zee opgehaald. In zijn boek De Middellandse Zee – een persoonlijke geschiedenis vertelt Fik Meijer het verhaal van deze gebronsde mannen die eeuwenlang op de bodem van de zee leefden: ‘Het waren in dit geval geen vissers die er bij toeval op stuitten. Een Italiaanse sportduiker, Stefano Mariottini, zag ze als eerste. Op 16 augustus 1972 dook hij in zee voor wat een routineduik leek te worden. Maar toen hij op een diepte van acht meter een...
Amalfikust

Amalfi & Cilento – ontdek de spectaculaire kustlijn van Campanië

Toen de uitnodiging voor de blogtour #SalernoC2C in onze virtuele brievenbus belandde, stonden we allemaal te stuiteren. Een paar dagen langs de Amalfikust en door de Cilento reizen, dat wilden we allemaal wel. Helaas voor ons bleken onze agenda’s bezet. Gelukkig wilde Nadine Landman, een trouwe lezer die Ciao tutti al vanaf dag één volgt, graag onze plek innemen. De komende dagen doet ze verslag en neemt ze ons mee naar de spectaculaire kustlijn van de regio Campanië. Nadine: ‘Ik was al verliefd op Italië, maar na deze vijfdaagse blogtour langs de absoluut romantische Amalfikust is mijn liefde voor Italië nóg groter geworden! De lokale gidsen lieten mij en andere reisbloggers het allermooiste van de Amalfikust en de Cilento zien, om ook de onbekendere plaatsjes in dit gebied op de kaart te zetten. Wees dus gewaarschuwd: na mijn verhalen en vooral bij het zien van de foto’s zul je dit kleine doch veelzijdige paradijs op aarde niet langer kunnen weerstaan. Het dolce...
Proef het beste van Italië

Proef de magische pasta van Benedetto Cavalieri uit Puglia

Voor het proeven van Puglia hoef je niet helemaal naar de hak van de Italiaanse laars te reizen. In eigen land proef je van een van de beste pasta’s ter wereld: de magische pasta van Benedetto Cavalieri, die wordt gemaakt in Puglia. Benedetto Cavalieri was een gepassioneerde man uit Zuid-Italië. Een man met een droom: hij wilde iedereen laten genieten van de allerbeste pasta, pasta die gemaakt wordt van het gouden graan dat groeit onder de warme Pugliese zon. Hij richtte een klein bedrijfje op dat nu al door de derde generatie wordt gerund en gevestigd is in Maglie, in de buurt van Otranto. Daar groeit namelijk het beste graan van heel Italië, daar maakt men de beste selectie van harde tarwesoorten. Zoals Benedetto Cavalieri voor ogen had, beheert het bedrijf het hele proces: vanaf de kweek van de verschillende soorten harde tarwe tot de rijping, van het drogen van het graan (dat minimaal een jaar duurt) tot het maken van het meel en uiteraard de productie van de pasta zelf. Voor...
Proef het beste van Italië

Wereld Nutella Dag – 5 februari

Vandaag is het World Nutella Day, oftewel Wereld Nutella Dag! Deze bijzonder lekkere dag werd voor het eerst georganiseerd in 2007 en is een initiatief van de Nutella-fans Sara Rosso en Michelle Fabio, twee Amerikaanse schrijfsters die in Italië wonen en helemaal verslingerd zijn aan de bekende hazelnootpasta. Bij ons wordt Nutella vooral geconsumeerd als boterhambeleg – maar dankzij Het grote Nutella-kookboek is daar wel een beetje verandering in gekomen. Van de uit Italië bekende crêpes met Nutella tot bijzondere koekjes, taarten en toetjes: als Nutella-fan moet je dit boek gewoon op de plank hebben staan! Speciaal voor deze Wereld Nutella Dag hebben we een makkelijk maar heerlijk recept voor een mokkataart met Nutella gekozen. Niet al te veel werk, maar een overheerlijk resultaat. Duik dus snel de keuken in zodat je straks kunt roepen: Festeggiamo il Giorno della Nutella! Laten we Nutella Dag vieren! Mokkataart met Nutella Ingrediënten: 6 eieren | 250 gram suiker | een halve...
Proef het beste van Italië

Aperol Spritz: het recept van een ‘drankje voor watjes’

Venetiëkenner Joost trakteert ons vandaag op een verhaal over het lekkerste drankje van Venetië, dat je ook steeds vaker in Nederlandse cafés en restaurants vindt. De kleur van het drankje past dan ook goed bij ons land. Het ziet er een beetje uit als oranjebitter. Maar het smaakt veel beter. Het is Aperol Spritz! Aangelengde wijn Veel plaatsen in Noord-Italië claimen dat Aperol Spritz bij hen is ontstaan. Maar voor mij is het puur Venetiaans. Voor de kookboeken met Venetiaanse recepten trouwens ook. Al geven deze receptenboeken wel aan dat de Venetianen niet de uitvinders van deze drank zijn. Dat zijn de Oostenrijkers. Toen Oostenrijkse soldaten eind achttiende eeuw Noord-Italië bezetten, vonden ze de lokale wijnen veel te sterk. Dus vroegen ze de obers de wijn aan te lengen met sodawater. Al hadden de soldaten het niet over ‘aanlengen’ maar over ‘injecteren’. In het Duits: ‘spritzen’. Dus eigenlijk is Spritz gewoon aangelengde wijn. Niet echt een drankje voor stoere...
Toscane

Een kijkje bij Fattoria La Vialla in Toscane

Welkom op La Vialla! Vanaf vandaag brengen we een kleine week door op dit landbouwbedrijf in Toscane, dat wordt gerund door de warme en enthousiaste Italiaanse familie Lo Franco, drie generaties vol culinair talent. Aangezien we ongeveer elke week een doos vol heerlijkheden van La Vialla bestellen, besloten we ook maar eens een kijkje te gaan nemen op het landgoed waar al deze heerlijkheden worden verbouwd, gebakken of geperst. Uiteraard niet zonder ook jullie een kijkje in de keuken te gunnen! Het gouden huis van La Vialla Maar eerst een beetje geschiedenis. Piero en Giuliana, de oudste generatie op La Vialla, vertellen: ‘In februari 1978 kochten we een klein, verlaten landhuis, Ca’ dell’Oro (huis van goud) genaamd. Een duidelijk plan hadden we eigenlijk niet, maar we waren op slag verliefd op het huis en op de bijzondere naam. En verliefde mensen doen gekke dingen, zo ook wij. We wilden de olijfbomen die rond het huis stonden en de kleine wijngaard opknappen, we wilden een...
Nieuws uit Italië

La Befana (6 januari) – cadeautjes van een heks op een bezemsteel

Als het goed is, worden de Italiaanse kinderen in de nacht van 5 op 6 januari verwend door la Befana, een oude vrouw die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kleintjes die braaf zijn geweest. Wie te vaak stout was, krijgt slechts wat as en kolen. Het feest heeft wel wat weg van onze Sinterklaastraditie: kinderen hangen hun sokken bij de open haard en zorgen dat la Befana een mandarijn of een sinaasappel en een glas wijn krijgt. De volgende ochtend zijn deze lekkernijen verdwenen. Een handafdruk in de as is het enige wat nog over is van haar bliksembezoek, net als de cadeautjes natuurlijk. Net als bij Sinterklaas kan de grootte van de cadeaus nogal verschillen, en vaak bevat elke sok toch ook een beetje kolen of as – geen enkel kind is immers het hele jaar door braaf geweest. Iedereen die La Befana ziet, krijgt een klap met haar bezemsteel omdat ze niet gezien wil worden. Italiaanse kinderen weten dus niet precies hoe ze eruit ziet. Op de meeste afbeeldingen...
Sardinië

Tour door Cagliari met een Ape Calessino

‘Laten we dit jaar naar Sardinië gaan!’ riep Pepijn door de kamer toen we aan het brainstormen waren welk stukje Italië we in de zomer zouden gaan verkennen. Elkes nieuwsgierigheid voor het eiland was meteen gewekt. Ze dook in verschillende reisgidsen en websites om een fijne route uit te kunnen stippelen. In juli vorig jaar vertrokken ze richting Genua, vanwaar ze de boot namen voor een rondreis over Sardinië én een tour met een Ape Calassino door Cagliari, waarvan Elke in dit artikel verslag doet. Op weg naar Cagliari Elke: ‘Nadat we de oostkant van Sardinië hadden ontdekt, reden we via het binnenland richting het zuiden, naar de hoofdstad Cagliari. We stopten in dorpjes waar de tijd stil leek te hebben gestaan en kwamen in gesprek met Sarden die enthousiast en vol trots over hun eiland vertelden. We reden door imposante ruige landschappen met oleanders, rotswanden en kloven. Tegen de avond kwamen we aan in ons tijdelijke thuis bij Cagliari, waar we gelijk konden genieten...
Proef het beste van Italië

Welkom aan Tafel – (web)winkel met de lekkerste Italiaanse delicatessen, olijfolie en wijn

Benvenuti bij delicatessenwinkel Welkom aan Tafel, waar smaakvolle Italiaanse producten op tafel staan, elk met een eigen verhaal. Het zijn stuk voor stuk bijzondere producten, van kleine, gepassioneerde producenten die Nicolai en Nicole, de initiatiefnemers van Welkom aan Tafel, persoonlijk kennen, bij wie ze aan tafel hebben gezeten en met wie ze hebben geproefd en gelachen. Om ook jou mee te laten genieten van al dit lekkers, halen ze deze producten naar Nederland, zodat je ze kunt kopen in hun webshop of in hun eigen winkel in hartje Utrecht. Culinair genieten aan een lange tafel Nicolai en Nicole: ‘We zijn Welkom aan Tafel gestart vanuit een passie voor eerlijke wijnen en goed en lekker eten. Het begon tijdens een foodfestival in het voorjaar van 2018, in het stadje Soave, in de regio Veneto, waar we aan lange tafels genoten van heerlijk eten, vergezeld van de prachtige wijnen van Sandro de Bruno, met op de achtergrond Italiaanse muziek en natuurlijk de zon. Het was la dolce...
Proef het beste van Italië

Een drankje voor wie ‘niets’ wil drinken – de geschiedenis van Liquore Niente en Bonaventura Maschio

Het einde van de jaren vijftig was in Italië het gouden tijdperk voor likeuren en bitters. Dankzij de opkomst van reclame werden drankjes als Amaro Lucano en Strega steeds populairder, ook ver buiten het gebied waar ze werden gemaakt. Minder bekend maar zeer de moeite waard om te vertellen is de geschiedenis van Distilleria Bonaventura Maschio, in de regio Veneto, en in het bijzonder die van hun Liquore Niente. Likeur met een knipoog De familiedistilleerderij Bonaventura Maschio werd opgericht in 1903. In die tijd was koning Vittorio Emanuele III aan de macht in Italië. Het land stond aan het begin van de industriële revolutie, met alle technologische vooruitgang die daarbij hoorde, van de luchtvaart tot de radio. De familie van Bonaventura Maschio hield zich op dat moment al jaren bezig met de ambachtelijke distillatie van grappa. Vanuit Cismon del Grappa verhuisden de Maschio’s naar Gaiarine, in de provincie Treviso, een gebied dat recent ontgonnen was en daardoor veel nieuwe...