Campanië 3 wijnen die je moet proeven als je in Campanië bent
Het is lang niet zo’n beroemd wijngebied als bijvoorbeeld Toscane en Piemonte, maar ook Campanië heeft een aantal mooie wijnen om trots op te zijn. Wist je dat deze regio ooit de beste wijnstreek van het Romeinse rijk was? Een omschrijving waar de wijnmakers in dit gebied weer hard naar streven.
Zorg dat je tijdens je vakantie in Napels en omgeving dus ook de tijd neemt om een van de regionale wijnen te proeven. Iris & Joël van Ontdek Napels hebben hun favoriete wijnen voor je op een rijtje gezet.
Lacryma Christi – ‘traan van Christus’ op de helling van de Vesuvius
Joël: ‘Op de vruchtbare hellingen van de Vesuvius groeien onder meer de druivenrassen Coda di Volpe (‘Vossenstaart’ – een naam die waarschijnlijk te danken is aan de vrij langgerekte druiventros) en Piedirosso. Met deze druiven wordt respectievelijk rode en witte Lacryma Christi DOC gemaakt.
Letterlijk betekent de naam van deze wijn ‘traan van Christus’. Volgens een oude legende moest Christus huilen...
Recepten Pizzoccheri – pasta uit de keuken van de Valtellina (Lombardije)
Op een koude en grijze dag in Lombardije liet de nonna, oma, van de Italiaanse vriendin van Niels van Toia hem kennismaken met pizzoccheri. Al snel stond hij zelf in de keuken om dit pastagerecht te maken en op zijn beurt deelt hij het recept voor pizzoccheri nu met ons.
Niels: ‘Dit gerecht doet mij denken aan het belang van traditie in de Italiaanse keuken en hoe die traditie wordt doorgegeven, van generatie op generatie. Klassiek Italiaans eten is per definitie duurzaam en niet onderhevig aan trends.
Op het eerste gezicht leek het me niet het meest Italiaanse gerecht dat ik ooit had gegeten. De combinatie van kaas, pasta en groente leek in dit gerecht anders dan ik het gewend was. De smaak van dit gerecht gaf echter meteen kleur aan mijn dag!
Een aantal maanden gingen voorbij en ik begon de pizzoccheri meer en meer te waarderen. Na het stellen van een aantal vragen aan familie en vrienden kwam ik erachter dat het gerecht niet alleen in Italië wordt gegeten, maar dat er ook...
Campanië Kerstmis in Campanië – 10 feestelijke tradities
De kerstperiode staat voor de deur en voor velen is dit toch wel de gezelligste tijd van het jaar. In Italië heeft iedere regio zijn eigen tradities en specialiteiten rond deze periode die onmisbaar zijn.
In de regio Campanië wordt goed uitgepakt in aanloop naar de feestdagen, zowel qua versiering als qua lekkernijen. Felicia van SalernoTravel tipt de mooiste en lekkerste tradities die je in deze tijd van het jaar in Napels, in de dorpjes aan de Amalfikust en in Salerno kunt tegenkomen.
#1 Presepi – kerststalletjes
Felicia: ‘In de kerstperiode kom je ze vrijwel overal tegen: kerststalletjes. Vooral Napels staat hier om bekend, en dan met name de Via San Gregorio Armeno, de straat waar het het hele jaar door kerst is. Kijk maar eens naar deze kerststalletjes en -figuren uit deze straat!
Vanaf 8 december prijkt er ook in elke kerk een kerststal, de een wat uitgebreider dan de andere maar over het algemeen met pizzabakkers, straatverkopers en wasvrouwen naast de herders en de...
Napels & de Amalfikust – praktische tips & informatie voor je vakantie
Op zoek naar een bruisende stedentrip in Zuid-Italië? Ga dan naar Napels! Ciao tutti heeft alle praktische informatie op een rijtje gezet, van het vinden van vluchten en het openbaar vervoer in de stad tot fijne accommodaties en mooie bezienswaardigheden in de stad. Ook lees je hoe je het beste naar de Amalfikust kunt reizen, […]
Ligurië Italiaans studeren bij taalschool Omnilingua in Sanremo
Annerike reisde naar Sanremo, aan de Ligurische kust, waar ze via Italstudio een week lang de schoolbanken in dook voor een cursus Italiaans bij taalschool Omnilingua.
Annerike: ‘Trrrring! Trrrring! Het is lang geleden dat ik het geluid van een schoolbel heb gehoord. Het is maandagochtend negen uur en het is al een gezellige drukte op school.
De studenten stromen langzaam de klaslokalen binnen of staan nog met elkaar te kletsen op de gang, tot de docenten arriveren en het tijd is om met de les te beginnen. Samen met drie andere nieuwe studenten word ik hartelijk ontvangen door docent Barbara, die al bijna twintig jaar aan deze taalschool werkt.
Dan volgt het moment suprême: de schriftelijke taaltest, die elke student aan het begin van een cursus krijgt voorgelegd en die het niveau bepaalt van de klas waarin je komt. Voor mij is het inmiddels bijna vier jaar geleden dat ik voor het laatst een cursus Italiaans heb gedaan en dus is het flink graven in mijn geheugen naar de grammatica....
Molise 10x doen & proeven in Termoli – aan de kust van de regio Molise
De Adriatische kust is een geliefde vakantiebestemming, zowel voor de Italianen zelf als voor buitenlandse bezoekers. Geen wonder als je de bruisende badplaatsen in Emilia-Romagna, de prachtige stranden in Le Marche en de schitterende kustlijn van Puglia ziet.
Het grote nadeel van deze aantrekkingskracht is dat het in al die kustplaatsen vaak wel druk is. Zeker in de zomer, als ook de Italianen zelf op vakantie gaan, worden de stranden bedekt door eindeloze rijen bedjes en parasols.
Gelukkig is er nog een klein stukje Adriatische kust dat nog bijna niemand kent, behalve de Italianen zelf: de kustlijn van Molise. Het is met vijfendertig kilometer lengte maar een klein stukje kust, maar je vindt er een aantal fijne stranden en een paar gezellige badplaatsen. Onze favoriet aan de kust van Molise is Termoli, waar Christel van Molise Promotions Saskia de mooiste plekjes laat zien.
Cappuccino & citroentaartjes bij Le Delizie del Grano
Saskia: ‘We hebben geluk met parkeren, want als we aan...
Nieuws uit Italië Hoeveel geef je uit aan een vakantie?
Voor de meeste Italiëliefhebbers is het geen geheim: Italië is niet alleen een heerlijk vakantieland, maar ook een relatief goedkope bestemming om je vakantie door te brengen. Zeker als je een beetje van de door andere toeristen gebaande paden afwijkt en authentieke dorpjes bezoekt of een achterafstraatje opzoekt voor je lunch of diner.
Maar ook in een grote, druk bezochte stad als Rome is er ontzettend veel gratis te zien en te doen. We maakten recent een lijst met 50 gratis activiteiten in Rome, maar zonder veel moeite zouden we nog eens vijftig gratis tips voor de Eeuwige Stad kunnen geven.
Ook eten hoeft niet duur te zijn. Mijd de grote toeristentrekkers (met flinke uithangborden en een ober voor de deur die elke langslopende toerist naar binnen probeert te krijgen) en kies in plaats daarvan voor de kleine, authentieke osteria’s en trattoria’s een paar straatjes slenteren verderop. Vaak zonder uithangbord, maar mét een nonna van formaat in de keuken, die op het fornuis een...
Proef het beste van Italië Kleurrijk lekkers van Leone – Italiaanse snoepjes in snoezige blikjes
Welke Italiëliefhebber kent ze niet, de kleine, prachtig versierde doosjes met snoepjes die elke toonbank kleur geven? De Pastiglie Leone, de snoepjes van Leone, zijn net als Prosciutto di Parma en mozzarella di bufala tekenend voor het land van la dolce vita. De snoepjes bestaan al meer dan honderdzestig jaar en daarmee bestaat het merk Leone langer dan Italië zelf!
De allereerste Leone-snoepjes
Het verhaal van Leone begint in 1857, in een kleine winkel in Alba, een stad in de regio Piemonte. Hier creëerde de oprichter van Leone, Luigi Leone, zijn eerste pastilles. Hoewel de snoepjes in de smaak vielen bij de koninklijke familie en andere hooggeplaatste personen, had Luigi Leone nooit kunnen vermoeden dat zijn snoepjes zo’n enorme groei zouden doormaken.
Ambitieus was Luigi Leone echter wel. In 1880 besloot hij de winkel in Alba te sluiten en naar Turijn te verhuizen. Hier opende hij zijn snoepwinkel aan de Corso del Re (what’s in a name ?). Turijn was echter net hoofdstad...
Toscane Proef de cantuccini van Biscottificio Antonio Mattei in Prato en Florence
Het zijn waarschijnlijk de bekendste koekjes uit Italië: cantuccini, langwerpige amandelkoekjes die net als beschuit twee keer gebakken worden.
De koekjes bevatten naast amandelen, bloem en suiker (maar geen boter!) specerijen als kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs. Soms worden er ook nog stukjes chocolade of pistachenootjes toegevoegd. Ze worden in Italië vaak geserveerd als nagerecht, samen met een glaasje vin santo (‘heilige wijn’).
Biscotti di Prato
De cantuccini zijn de traditionele lekkernij van de Toscaanse stad Prato, en daarom worden ze ook wel biscotti di Prato (koekjes van Prato) genoemd. Volgens ons worden de állerlekkerste cantuccini ook gebakken in Prato, bij Biscottificio Antonio Mattei.
De allereerste cantuccini
Antonio Mattei begon al op 29 september 1858 (toen de Italiaanse regio’s zich nog niet verenigd hadden) met het bakken van cantuccini, naar eigen – nog altijd geheim – recept. We weten alleen dat Mattei bijzondere amandelen uit Puglia...
Umbrië Tribewanted – ecotoerisme in Monestevole
Ten noordoosten van het Lago Trasimeno ligt Monestevole, een groene plek in het typische Umbrische landschap van heuvels, wijngaarden en olijfbomen.
Inge brengt voor Ciao tutti een bezoekje aan het in dit dorpje gelegen Tribewanted, een bijzonder concept voor groen, duurzaam toerisme. Tribewanted werd opgericht in 2006, ver van Umbrië: op een van de Fiji eilanden. Het idee was om met een community van online reizigers een project te starten. Tribewanted breidde na het eerste succes uit naar andere landen en zo ook naar Italië.
Inge: ‘Het doel in Monestevole was om een community op te zetten die zo zelfvoorzienend mogelijk kan leven, maar die ook open is voor gasten. Zo is er een eigen watervoorziening en wordt er gewerkt aan een eigen stroomcircuit. Dit is al deels in gebruik, maar voor sommige delen wordt nog een back-up van de algemene stroomvoorziening gebruikt.
Het idee van Monestevole is om niet op losse locaties of in ontwikkelingslanden duurzaam te leven, maar juist ‘...
Friuli-Venezia Giulia 10x doen & proeven in Trieste – stad van koffie, schrijvers en zeilboten
Benvenuti in Trieste, de hoofdstad van de nog vrij onbekende regio Friuli-Venezia Giulia (die in het Nederlands ook wel Triëst wordt genoemd). De stad ligt in het noordoosten van Italië, ingeklemd tussen de Adriatische Zee in het zuiden en de Alpen in het noorden, en is een ideale bestemming voor een weekendje weg. Wij tippen tien dingen die je in Trieste zeker moet doen en proeven.
Genieten van een bijzondere cappuccino
Trieste is een koffiestad bij uitstek. Het is het thuis van het koffiemerk illy en van de historische cafés, waar iedereen elkaar ontmoet en op de hoogte brengt van alle laatste nieuwtjes – een traditie die is komen overwaaien uit Wenen.
Bestel bijvoorbeeld een nero (een gewone espresso), een gocciato (een espresso met een beetje melkschuim), een capo (een kleine cappuccino) of een nero in B (een espresso in een glas). Onze favoriet is een capo in B, een kleine cappuccino in een glas.
De koffiebar waar we dat het liefste doen is Caffè degli Specchi (Piazza...
Proef het beste van Italië DENF Coffee – Eindhovense espressobar met een Italiaans tintje
Trots torent ze boven de daken van Eindhoven uit, de Witte Dame. Onder haar vleugels vind je DENF Coffee, een bijzondere branderij annex espressobar met een Italiaans tintje. Inge van Beekum ging er voor Ciao tutti proeven en neemt ons mee naar dit lekkere adresje in de lichtstad.
Inge: ‘DENF Coffee opende eind 2016. Eigenaar Daan Verleg begon de espressobar en branderij vanuit zijn passie voor koffie en koffiecultuur. Op verschillende manieren heeft hij de Italiaanse bijzonderheden van het koffie maken en drinken verweven in zijn bar.
Daan is een paar jaar geleden begonnen met het branden van koffie. Het was zijn grote wens om met zijn kennis van koffie, de herkomst van koffiebonen en de verschillende smaken een eigen blend samen te stellen, met een vleugje Italiaanse kracht.
De blend kon pas worden samengesteld na heel veel proeven en na het uitgebreid bestuderen van de samenstelling van koffieblends. Daan vertelt me dat er twee ‘hoofdsoorten’ zijn wat koffiebonen betreft: de...