Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De vereeuwigde stad – een literaire reisgids door het antieke Rome

Reisgidsen over Rome hebben we nooit genoeg. Zeker niet als ze zo informatief, praktisch, compact, origineel en interessant zijn als De vereeuwigde stad. Het is een literaire reisgids door het antieke Rome, van Nero’s Gouden Huis tot het Pantheon, van de Tempel van Vesta tot de Via Appia.

Reis terug naar de tijd van de Romeinen
Als lezer word je meegenomen naar het oude Rome en onderga je het effect dat de monumenten op de Romeinen zelf gehad zouden moeten hebben. Zo spreekt het Rome van tweeduizend jaar geleden, vereeuwigd in literatuur, met oude prenten en schetsen die de verbeelding verder aanwakkeren.

Met deze reisgids in de hand reis je bijna echt terug in de tijd, met reisleiders als Ovidius, Cicero en Vergilius. Er wordt een beeld geschetst van wat er ooit was en wat nog altijd voortleeft als je de ruïnes van het oude Rome met andere ogen bekijkt.

Een bijzondere blik op de Eeuwige Stad
In De vereeuwigde stad passeren twintig locaties en monumenten de revue. Ze worden behandeld aan de hand van enkele literaire passages (voornamelijk uit de oudheid) en hun culturele context, die door korte essays met elkaar verbonden worden. Voor het lezen van dit boekje is het niet nodig Latijn of Grieks te beheersen: alle citaten zijn voorzien van een vertaling.

Om de verbeeldingskracht van de lezer te stimuleren is ervoor gekozen om geen foto’s van de plaatsen op te nemen, maar tekeningen of prenten ter illustratie te gebruiken. Waar mogelijk hebben de samenstellers voor afbeeldingen van de achttiende-eeuwse kunstenaar Giovanni Battista Piranesi gekozen, wiens afbeeldingen (vedute) van de Romeinse monumenten het beeld van Rome bij veel mensen in de achttiende en negentien eeuw sterk hebben beïnvloed.

Deze manier van illustreren brengt je inderdaad in de juiste sfeer. We zouden al lezend het liefst zonder telefoon, laptop en camera maar gewapend met schetsboek en potlood naar Rome afreizen om dat oude Rome te zien herrijzen.

Extra weetjes & leestips
Niets leukers dan dit boekje ter plekke in Rome te raadplegen en de fragmenten te lezen, zittend bij het desbetreffende monument. Om het boekje luchtiger te maken, zijn er kleine kaders met extra weetjes per hoofdstuk toegevoegd.

Twee plattegronden helpen om de locaties van de verschillende gebouwen voor te stellen. Ook zijn er suggesties voor meer lectuur over Rome. Bij elk van die boeken staat het gewicht aangegeven, voor het geval ze meegaan in de koffer naar Rome.

Bij de reisgids maakten de samenstellers ook Devereeuwigdestad.nl. Hier vind je een handige plattegrond (waarbij je ook kunt zien waar je je precies bevindt), wandelroutes en extra informatie.

De vereeuwigde stad – een literaire reisgids door het antieke Rome | Nathasja van Luijn, Christoph Pieper en Mark Oldenhave (red.) | ISBN 9789462986152 | € 16,99 | Amsterdam University Press | bestel De vereeuwigde stad via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *