Amalfikust Atrani – een magische plek aan de Amalfikust
Ingeklemd tussen rotsachtige bergwanden, gevuld met nauwe steegjes en een sfeervol dorpsplein, heeft het piepkleine dorpje Atrani aan de Amalfikust iets onbeschrijfelijks magisch. Je herkent het wellicht van de beelden uit de succesvolle serie Ripley of van de etsen van Escher?
Het dorpje ligt aan het einde van de Dragone-vallei, heeft slechts een handjevol inwoners en vormt met nog geen vierkante kilometer oppervlakte een van de kleinste gemeentes van Italië.
Hoewel het een klein dorp betreft, raadt Felicia van Salerno Travel je aan om toch de tijd te nemen hier even te stoppen omdat er hier – hoe klein het ook is – veel te zien valt. Ze geeft een aantal tips zodat jij de bijzondere sfeer van Atrani zelf kunt ervaren.
Een barokke kerk en een kleurrijke koepel
Felicia: ‘In het verleden heeft de schoonheid van het pittoreske Atrani al heel wat mensen weten te betoveren. De Duitse filosoof Walter Benjamin omschreef de kustplaats als ‘een magnifieke en magische plek waar de...
Amalfikust Kijk je mee terug op Saskia’s reis naar Campanië?!
In september reisde Saskia naar de regio Campanië, met een bezoek aan onder meer Salerno, Amalfi, Ravello en Napels. In deze blog blikt ze terug op deze heerlijke reis en laat ze je meegenieten van de mooiste foto’s die ze onderweg maakte.
Saskia: ‘Wat was het heerlijk om weer op pad te zijn! Aangezien mijn reis in het voorjaar in het water was gevallen en ik mijn nieuwe boek over Napels nog niet ter plekke had kunnen uitdelen aan vrienden en partners, stond de bestemming van de eerste reis na de Italiaanse lockdown al snel vast: de regio Campanië.
Salerno – street art, pizza & aperitivo aan zee
Salerno is een heerlijke stad voor een citytrip. Dankzij de ligging aan zee heb je meteen een vakantiegevoel en de vele terrasjes, restaurants en gezellige barretjes zorgen ervoor dat je overal kunt neerstrijken voor een hapje en een drankje.
Samen met Felicia van Salerno Travel en fotografe Carola bezocht ik de Duomo, met een crypte die een van de hoogtepunten van je bezoek aan...
Campanië Uva di Sabato – een Romeinse druif die nieuw leven wordt ingeblazen
De vruchtbare grond van de regio Campanië brengt al veel kwaliteitsproducten voort, van blozende tomaten tot romige buffelmozzarella.
Waar we eerder in de wereld van de citroenen doken, nemen we je dit keer mee naar de goedgevulde wijnranken in de heuvels van Vico Equense, gelegen op het Sorrentijns schiereiland, ten zuiden van Napels.
De paarse, sappige druiven die hier aan de wijnstokken bungelen, zijn namelijk zeldzamer dan je in eerste instantie zou vermoeden. Felicia en Saskia dompelden zich een dagje onder in de wereld van deze Uva di Sabato, de ‘zaterdagdruif’.
Laatbloeier
De oorsprong van deze druif gaat terug tot de Romeinse tijd. Over de naam bestaan verschillende theorieën, waarvan de meest logische een verwijzing is naar de oogsttijd.
De Uva di Sabato is namelijk pas laat rijp voor de pluk. Door de Romeinen werd de oogsttijd van deze druivensoort daarom aangeduid als ‘de zesde periode’. Later werd dit vertaald als de zesde dag van de week; vandaar dat deze...
Amalfikust Il Sentiero delle Formichelle – het pad van de mieren aan de Amalfikust
Al eerder schreven we over de sfusato amalfitano van de Amalfikust en de verschillende mogelijkheden om je onder te dompelen in de frisse geuren en kleuren van deze beroemde citroenen.
Een van deze mogelijkheden is de wandelroute met de toepasselijke naam Il Sentiero dei Limoni, het pad van de citroenen, dat je langs kleurrijke citroenboomgaarden tussen de kustplaatsen Maiori naar Minori voert. In deze blog vertellen we je daar meer over.
Met een duur van slechts een uur is deze wandeling vrij gemakkelijk en goed te doen. Ben je echter op zoek naar net iets meer uitdaging en wil je bovendien meer van de omgeving zien, dan heeft Felicia goed nieuws voor je: sinds kort is er namelijk een uitbreiding op deze populaire wandelroute ontwikkeld: Il Sentiero delle Formichelle, ‘het pad van de mieren’.
Deze interessante wandeling start in het hart van de groene berggemeente Tramonti, net achter de badplaats Maiori, en geeft je een kijkje in de geschiedenis van dit gebied en het rijke...
Amalfikust Gallo Lungo – een eiland in de vorm van een dolfijn voor de kust van Positano
Naast de bekende eilanden als Elba, Capri en natuurlijk Sicilië en Sardinië kent Italië een groot aantal kleinere eilandjes, die soms niet of nauwelijks bekend zijn buiten de laars. We namen jullie al mee naar onder meer Ponza, Procida, Panarea en Salina, dit keer bezoeken we Gallo Lungo.
Dit bijzondere eiland ligt even voor de Amalfikust, tussen Positano en het eiland Capri in. Je kunt er geen voet aan wal zetten, maar omdat het eiland zo’n bijzondere vorm én een unieke geschiedenis kent, willen we deze unieke plek toch met jullie delen.
Vanuit de lucht zie je meteen wat we met bijzondere vorm bedoelen: Gallo Lungo heeft de vorm van een buitelende dolfijn, waarbij de snuit, de rugvin en de staart duidelijk te herkennen zijn. Niet gek dus dat het door de locals ook wel ‘dolfijneiland’ wordt genoemd.
Maar dat is niet waarom de meeste Italianen het eiland bij naam kennen. Voor hen is de archipel Li Galli, die naast ‘dolfijneiland’ bestaat uit La Castelluccia (ook wel Gallo...
Amalfikust Het achterland van Amalfi – Pontone, de Torre dello Ziro en de Valle delle Ferriere
Het plaatsje Amalfi trekt jaar in, jaar uit veel bezoekers. In deze blog tipte Felicia vijf dingen die je er niet mag missen, dit keer vertelt ze over de directe omgeving van Amalfi, die vaak wordt overgeslagen maar die meer dan de moeite van het ontdekken waard is.
Wanneer je vanuit de haven van Amalfi een blik werpt op het gebied, kun je hoger in de bergen kleine groepjes huizen waarnemen die worden afgewisseld door prachtig groene bospartijen. Op een van de bergtoppen schittert een oude verdedigingstoren, die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van dit gebied.
Pontone
Pontone is een klein dorpje op vijf kilometer van Amalfi. Het is vanuit Amalfi op verschillende manieren te bereiken. Te voet is een mogelijkheid, al zal niet iedereen de klim op prijs stellen. Geen zorgen: om de paar uur vertrekt er vanuit Amalfi een bus die onder andere een stop maakt in dit dorpje.
Pontone maakt deel uit van de gemeente Scala. In het verleden heette het dorpje zelfs Scalella, maar...
Campanië Mario Talarico maakt in zijn winkel in Napels paraplu’s voor de paus
Terwijl de kardinalen in conclaaf zijn, stuitten wij op een foto van een paraplu met een afbeelding van Benedictus XVI, in de winkel van Talarico, de enige echte Napolitaanse paraplumaker.
foto: Claudia Murena
Hoewel het in Napels meestal mooi weer is, is paraplumaker Talarico al sinds 1860 een begrip in de stad. Achille Talarico was de eerste van vele generaties Talarico die in een werkplaats aan de Via Trinità degli Spagnoli samen met tachtig werknemers bijzondere paraplu’s maakte, beschilderde en verkocht.
Honderd procent handwerk
Honderd procent handwerk, zo’n Talarico-plu, en dus ook zeer in trek bij de rijkere clientèle, zoals de Koninklijke familie. Zij konden immers hun wapen in de paraplu laten verwerken of paraplu’s laten maken van speciale, kostbare producten als ivoor en schildpadvel.
Aangezien Italianen een hekel hebben aan regen en bij elke druppel een plu tevoorschijn toveren, deed Talarico van begin af aan ook met paraplu’s ‘voor de gewone man’ goede...
Amalfikust Vietri sul Mare (Amalfikust) – een dorp vol kleurrijk keramiek
Vorige week aten we een paar heerlijk arancini (gefrituurde risottoballetjes), geserveerd op een vrolijk bordje. Nieuwsgierig vroegen we de eigenaar van de pizzeria waar hij die leuke bordjes vandaan had. Hij wees ons vol trots op het stempel op de achterkant, met daarop: Ceramica Vietri Mare | F.ll Solimene, Vietri sul Mare.
De bordjes kwamen uit Vietri sul Mare, een onbekend(er) pareltje aan de Amalfikust, ten westen van Salerno. Dit dorpje is verweven met keramiek.
In de vele werkplaatsen die het stadje rijk is, worden al sinds 1600 dagelijks nieuwe bordjes, vazen, schalen, tegeltjes en andere keramieken voorwerpen gecreëerd, gebakken, beschilderd en versierd. Stuk voor stuk handwerk, dus je kunt je eigen gewenste kleurencombinatie doorgeven.
Reden genoeg voor een bezoek aan Vietri sul Mare. We belanden eerst in Albori, een gehuchtje dat onder de hoede van Vietri sul Mare valt. Het wordt gekenmerkt door smalle straatjes met gekleurde huisjes die gezellig tegen elkaar leunen....
Campanië Wijn proeven in Pompeï & op de flanken van de Vesuvius
Na ons wijnbezoek aan de Amalfikust reizen we naar Pompeï en de Vesuvius, om bijzondere wijn met Romeinse roots te proeven.
Mastroberardino – wijn van de Romeinen
We gaan allereerst op bezoek bij de familie Mastroberardino, die de vergeten druivenrassen van de oude Romeinen weer op de kaart heeft gezet. De Mastroberardino’s gingen op zoek naar de druiven waarvan de Romeinen in Pompeï wijn maakten – en wisten die uiteindelijk niet alleen te achterhalen maar ook opnieuw aan te planten, met authentieke Romeinse wijn als gevolg.
Het verhaal van deze familie leest als een avonturenroman. Piero, de huidige generatie Mastroberardino’s die aan het roer van het wijnbedrijf staat, vertelt je er graag over. Het was zijn vader, Antonio, die zich in 1996 op verzoek van de Soprintendenza Archeologica di Pompeï over de vondsten van de opgraving van de Villa dei Misteri in Pompeï boog.
Men had hier onder meer een aantal wijnrankwortels, instrumenten van wijnmakers en ondergrondse...
Amalfikust Le Vigne di Raito – wijn proeven aan de Amalfikust
Plinius de Oudere sprak over ‘Campania Felix’ om de vruchtbaarheid van deze Zuid-Italiaanse regio te onderstrepen. Wanneer je enkel kijkt naar de Amalfikust, waar groene terrassen met geurige citroenen worden afgewisseld met wijngaarden vol goed gevulde wijnranken, begrijp je waar zijn benaming vandaan komt.
De vruchtbare grond van de regio Campanië vormt dan ook de basis van een aantal smaakvolle wijnen. Felicia neemt je graag mee naar een bijzonder wijnwalhalla aan de Amalfikust: Le Vigne di Raito.
Le Vigne di Raito
Felicia: ‘In het kleurrijke Raito, een klein dorpje aan de Amalfikust dat ligt ingeklemd tussen de bergen en de zee, wordt een zeer fraaie wijn geproduceerd. Bij aankomst in het dorpje zie je de groene terrassen al schitteren in de zon, uitkijkend over de Tyrreense Zee.
Waar de geschiedenis van sommige familiebedrijven honderden jaren oud is, is die van Le Vigne di Raito nog vrij jong. De terrassen zijn het eigendom van Patrizia Malanga, die dit stuk grond in...
Campanië Castel dell’Ovo – het oudste kasteel van Napels
Bij Napels denk je wellicht aan smalle, donkere straatjes, met wapperende was, zingende mamma’s, kleine scootertjes en voetballende jochies. In sommige delen van de stad is dit inderdaad het heersende straatbeeld.
Waar Napels grenst aan de blauwe zee, wordt het beeld echter gedomineerd door witte rotsen, cruiseschepen en het Castel dell’Ovo, het kasteel van het ei.
Castel dell’Ovo en de legende van het ei van Vergilius
Het Castel dell’Ovo is het oudste kasteel van Napels. Het dankt zijn naam volgens de overlevering aan het ei dat Vergilius er heeft begraven, diep onder de grond. Hij waarschuwde de Napolitanen voor de dag dat het zou breken. Dan zou namelijk ook het kasteel instorten, waarna Napels getroffen zou worden door een ramp die niemand in de stad zou overleven.
Hoe gek het misschien ook klinkt, het idee dat het ei dat de Latijnse dichter hier verstopte kan barsten, boezemt de Napolitanen meer angst in dan de Vesuvius, waarvan de contouren aan de overkant van de Golf...
Amalfikust Een dag tussen de citroenen – de Lemon Tour in Amalfi
Wanneer je een rit langs de Amalfikust maakt, valt op dat het landschap voornamelijk wordt bepaald door de vele terrassen met citroenbomen. Aan het begin van de elfde eeuw werden de citroenen hier geïntroduceerd, waarna deze vrucht langzaam maar zeker uitgroeide tot symbool voor dit zonnige kustgebied – met dank ook aan de limoncello die ervan wordt gemaakt, al eindigen lang niet alle citroenen die aan de Amalfikust groeien in deze citroenlikeur.
De sfusato amalfitano, zoals de Italiaanse benaming van de citroensoort luidt, draagt trots de naam in zich van het unieke gebied waar deze vrucht groeit, hoog boven zee. Met zijn sappige, licht zure smaak en weinig pitjes, is het een prima dorstlesser.
Maar wist je dat er een heel verhaal achter deze citroen schuilgaat? Niet alleen omdat deze citroensoort sinds 2002 het IGP-keurmerk draagt, waarmee aan hoge kwaliteitseisen moet worden voldaan, maar ook omdat het hele productieproces van deze citroen een rijke geschiedenis heeft, die maar...