Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kerststallen in kersenpitten en mosselschelpen – Museo Divino (Napels)

Naast de kleurrijke kerststalfiguren die op verschillende plekken in Napels opduiken, heeft de stad ook een unieke verzameling mini-kerststalletjes – in het Museo Divino.

Het is een klein maar fijn museum met vijfenzeventig minuscule kunstwerkjes, waaronder drieëndertig kerststalletjes in miniatuur, vervaardigd in mosselschelpen, lege pistachenootjes, zaden, (kersen)pitten en eierschaal. Dat maakt meteen duidelijk dat de kerststalletjes echt in minuscuul formaat zijn vervaardigd.

De grootste figuurtjes zijn vijf millimeter hoog, de kleinste, een pasgeboren Jezus, is gemaakt van een hennepzaadje. Je krijgt een loep om al dit moois te kunnen bekijken, maar zelfs met zo’n vergrootglas blijft het nauwelijks te geloven dat ze door mensenhanden zijn gemaakt.

Het waren de handen van Antonio Maria Esposito (1917-2006) die de kerststalletjes met eindeloos geduld hebben gevormd. Antonio werd geboren in Castellammare di Stabia, ten zuiden van Napels.

Zijn allereerste kerststal maakte hij in een medicijndoosje van zijn moeder, nadat ze was overleden. Antonio was toen net 23 jaar en studeerde voor priester. Naast zijn werk voor de kerk is hij altijd kerststallen blijven maken, waarvoor hij slechts natuurlijke materialen gebruikt. Met behulp van chirurgische instrumenten zette Antonio de figuurtjes op hun plek.

De ‘grootste’ kerststal maakte hij in een kokosnoot, met meer dan twintig personen, drie dorpjes, een brug, twee wandelpaden, een grot, de dieren, een meertje en een waterval. Een van de kerststalletjes mocht Antonio ooit aanbieden aan de paus, die prijkt nu in het Vaticaan – een tweelingversie is nog altijd in het Museo Divino te zien.

Antonio toverde overigens niet alleen kleine kerststallen tevoorschijn; hij voorzag ook 42 walnoten van scènes uit Dantes Divina Commedia, met dertig fragmenten uit de hel, elf uit het vagevuur en één voor het paradijs, die eveneens in het museum te zien zijn.

Je vindt het Museo Divino aan de Via San Giovanni Maggiore Pignatelli 1b (een zijstraatje van de Spaccanapoli). Je kunt het museum bezoeken in ruil voor een vrijwillige bijdrage. Op de website Museo Divino Napoli vind je details als openingstijden.

© foto’s: Giorgio Cossu | Museo Divino

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. marijn de koning

  wat is dit nu allemaal toch weer ontzettend leuk, op zaterdagmorgen om half negen, buiten dichte mist.. Toch een klein beetje reizen in dat verrukkelijke Italie ! dank jullie wel .In juni hoop (!) ik even naar Bari te gaan. .wie weet ,lukt het ,gevaccineerd..ik ben al behoorlijk oud…
  Hartelijke groet,
  Marijn

 2. Wie een meer inspirerende blog weet dan Ciao Tutti mag het zeggen. Zo boordevol ontzettend originele ideeën voor een vakantie naar Italië, ik kan bijna niet wachten tot we weer mogen reizen wanneer en waarheen we maar willen. Alle medewerkers van CiaoTutti alvast heel erg bedankt! Jullie maken echt mensen blij!

 3. Grazie mille Cees, jouw fijne reactie maakt mij weer blij!
  In 2021 komt er weer volop reisinspiratie online, voor als we weer kunnen reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *