Italië dichtbij Bewonder de perfecte kopie van de Sint-Pieter in het Brabantse Oudenbosch
Als je de kerk van Oudenbosch (in Noord-Brabant) bewondert, moet je twee keer met je ogen knipperen. Sta je nu in een Brabants dorpje of midden in Rome? De koepelkerk lijkt als twee druppels water op de Sint-Pieter, zowel van de buitenzijde als van binnen.
Een kopie van de Sint-Pieter in Rome
Pastoor Hellemons was zo onder de indruk van de Sint-Pieter dat hij in eigen parochie precies zo’n zelfde kerk wilde laten bouwen. Ondanks dat Oudenbosch toen slechts 3500 inwoners had, wilde hij een kerk die niet onderdeed voor de thuisbasis van de katholieke kerk.
Hij had ontelbaar vaak door de Sint-Pieter gedwaald en wist precies welke elementen van deze basiliek ook in ‘zijn’ kerk aanwezig moesten zijn. Mgr. Van Hooydonk, de eerste bisschop van Breda, gaf in 1864 toestemming voor dit bijzondere bouwplan.
De eerste steen voor de H.H. Agatha en Barbara werd gelegd in 1867, met als bouwmeester de beroemde architect Pierre Cuypers (die ook verantwoordelijk was voor onder meer het...
Boeken uit & over Italië Oriana Fallaci – een inspirerende vrouw
Ter ere van La Festa della Donna zetten we vandaag een inspirerende Italiaanse dame in het zonnetje: Oriana Fallaci. Fallaci (1929-2006) verwierf internationale bekendheid als journalist, auteur en opiniemaker.
Al jong ontdekte ze dat het leven vaak ook een strijd is en vanaf haar eerste baan in de journalistiek bleek ze geïnspireerd door de pijnlijke waarheden uit haar eigen leven. Haar liefdesleven bijvoorbeeld was altijd vol drama en verdriet – een onuitputtelijke inspiratiebron voor haar romans maar ook de drijvende motor achter haar feministische houding en tomeloze ambitie.
Onlangs verscheen bij Xander Uitgevers het boek Oriana, een vrouw. Dit veelbewogen verhaal van een sterke, complexe maar bovenal inspirerende vrouw en is de eerste en enige biografie van Fallaci die is geschreven met medewerking van haar familie.
Een fragment uit Oriana’s jeugd
Speciaal voor La Festa della Donna selecteerden we een bijzonder fragment uit Oriana’s jeugd:
‘Van jongs af aan wordt ze...
Italië dichtbij Bestia – de regels van dit Italiaanse kaartspel
De feestdagen komen er weer aan, de kerstboom staat, de discussies over het eten met Kerstmis en Oud & Nieuw zijn al lang en breed gevoerd.
Het allermooiste van deze periode is voor Isaac, Brabander van geboorte maar inmiddels een echte Romein, echter niet de boom of het eten, maar bestia! Hij vertelt ons vandaag over hoe je dit spel speelt.
Isaac: ‘Bestia is een kaartspel met traditionele Italiaanse speelkaarten, dat wel iets wegheeft van het Nederlandse (of misschien het Brabantse) toepen. Het spel bestia werd geboren in Frankrijk in de achttiende eeuw.
Het wordt beschreven in het boek Académie Universelle des Jeux (Parijs, 1739). De eerste Italiaanse vermelding van bestia is van Raffaele Bisteghi, in 1753. Het bestia van de achttiende eeuw werd echter anders gespeeld dan tegenwoordig.
De regels van bestia
Voor wie het deze kerst eens wil proberen, een kleine inwijding in de regels van bestia. Bestia wordt gespeeld met drie tot tien spelers met veertig traditionele Italiaanse...
Recepten De Zilveren Lepel per regio – kookboek vol met regionale gerechten uit heel Italië
Het nieuwe kookboek De Zilveren Lepel per regio neemt je mee op een culinaire reis door de twintig regio’s van Italië – van romige fonduta uit Valle d’Aosta tot onweerstaanbare Siciliaanse cannoli, met ook veel minder bekende gerechten die vaak alleen bij Italianen thuis en in restaurants te vinden zijn.
Ontdek van elke regio de unieke ingrediënten en traditionele gerechten voor antipasti, primi, secondi, contorni en dolci. Met de ruim honderdvijftig authentieke en verrassende recepten proef je de unieke smaken die elke regio te bieden heeft van arancini (Sicilië) tot maritozzi (uit Lazio), van gubana (Friuli-Venezia Giulia) tot bistecca alla fiorentina (Toscane).
Je proeft pasta’s als orecchiette (Puglia), pizzoccheri (Lombardije) en malloreddus (Sardinië), maar ook baccalà con peperoni cruschi (Basilicata) en gevulde olijven (Le Marche). Te veel om op te noemen, met voor elke week wel een andere lekkernij uit de laars!
Linzensoep uit Umbrië
Als voorproefje maken we...
Boeken uit & over Italië Venuskind – ontrafel de geheimen van Botticelli
Met Venuskind heeft Sònia Lleonart Dormuà een prachtige historische roman geschreven, over de zoektocht naar een eeuwenoud geheim dat meerdere generaties omspant.
In Florence krijgt Carla Bas, een getalenteerde restaurateur, de kans van haar leven: werken aan een prestigieuze expositie over Botticelli. Daar ontdekt ze een verborgen dagboek van Botticelli dat een eeuwenoud geheim onthult over een verboden liefde en een verloren schilderij. De zoektocht naar dit schilderij vormt het mysterie dat Carla moet oplossen, terwijl ze de waarheid over haar verleden ontdekt.
Een fragment uit Venuskind
We delen alvast een voorproefje, gedateerd 17 mei 1510, in Florence: ‘Pater Sorvino en zijn assistent renden van de Ognissanti-kerk naar het huis van de schilder en leunden tegen de deurposten om even op adem te komen. Ze waren met spoed ontboden: de meester lag op sterven. De priester klopte aan, maar niemand deed open. Hij keek naar zijn assistent en klopte nog een keer, ditmaal wat harder....
Boeken uit & over Italië Keizers van het Colosseum – de woelige levens van de drie Flavische keizers
Met het Colosseum bezorgden de drie Flavische keizers Vespasianus, Titus en Domitianus Rome een monument voor altijd. In het onlangs verschenen boek Keizers van het Colosseum beschrijft Anton van Hooff de woelige levens van deze drie keizers. Ook gaat hij in detail in op de bouw van dit grootse monument.
‘Het voordeel van de locatie was dat er niet eerst gesloopt hoefde te worden. Wel was het natuurlijk zaak Nero’s plas (de vijver bij Nero’s Domus Aurea) te laten leeglopen en het gebied, vijf voetbalvelden groot, voorgoed te draineren. Daartoe werden ondergrondse kanalen naar de Tiber aangelegd, die tot de dag van vandaag het terrein droog houden. De ondergrond bleek stevig genoeg om de enorme hoop stenen te dragen.’
Meer wetenswaardige details over het Colosseum
‘Berekend is dat de hoeveelheid materiaal goed zou zijn geweest voor drie kathedralen. Maar er werd bij de bouw een allesbehalve middeleeuws tempo aangehouden; binnen zeven à acht jaar was het Colosseum in...
Comomeer Baita TreeB Bellagio – genieten in het groen rondom het Comomeer
Samen met haar gezin verbleef Inge een aantal dagen bij Baita TreeB, aan de rand van Civenna, een dorpje op ruim zeshonderd meter hoogte, in de zogenaamde Triangolo Lariano, de driehoek van het Comomeer tussen Como, Lecco en Bellagio.
Een onbekend(er) stukje Comomeer
Inge: ‘Het Comomeer ligt op nog geen uur ten noorden van Milaan. Wij reizen er vanuit de stad altijd met het openbaar vervoer heen, dus zelfs als je besluit met het vliegtuig naar Milaan te komen, kun je hier makkelijk geraken.
Wij gaan vaak een dagje op en neer vanuit Milaan. Toen ik mijn reisgids voor het Comomeer schreef, waarvoor mijn partner Roy de foto’s maakte, waren we er bijna elk weekend te vinden.
We hebben dan ook veel plekken aan het meer gezien, maar gaan nog altijd graag terug om te genieten van het groen rondom het meer.
Baita TreeB ligt in een relatief onbekend stuk van het Comomeer, in de zogenaamde Triangolo Lariano. Deze driehoek ligt tussen de twee benen van het meer, die wordt gevormd tussen...
Boeken uit & over Italië Bomber! – de mooiste bijnamen in het Italiaanse voetbal
In Bomber! geeft Jarno Timmermans een dwarsdoorsnede van de Italiaanse voetbalgeschiedenis aan de hand van honderden bijzondere bijnamen van spelers, trainers en andere spelprominenten, aangevuld met levendige anekdotes van het veld of daarbuiten.
Het Italiaanse voetbal is voor Jarno een onuitputtelijke bron van mooie verhalen. Na zijn voetbalwoordenboek Calcio! dook hij in de bijnamen van spelers en trainers, waaraan je de intense beleving en rijke voetbalgeschiedenis kunt aflezen.
Dieren, beroepen, stripfiguren, geschiedenis, een volksliedje, een literair meesterwerk… Alles kan aanleiding zijn voor een bijnaam en achter élke bijnaam zit een verhaal.
Ontdek wie de fiets, opa, de kameel en de bank van Napels werden genoemd en hoe creatief voetbalsupporters zijn in hun taalgebruik. We delen alvast een kleine selectie bijnamen als voorproefje.
Banco di Napoli – Han Olof ‘Hasse’ Jeppson
De Zweedse aanvaller van SSN Napoli werd de ‘bank van Napels’ genoemd vanwege het...
Italië dichtbij De mannen van Michelangelo – unieke bruiklenen voor de tentoonstelling in het Teylers Museum in Haarlem
Vanaf 15 oktober 2025 is in het Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling De mannen van Michelangelo te zien. Daarvoor komen unieke bruiklenen van over de hele wereld naar Nederland, zoals een brief aan Michelangelo’s grote liefde, het allerlaatste houten beeldje dat hij maakte en een bijzondere voorstudie van een androgyne figuur in de Sixtijnse Kapel.
Grote gemene deler is dat ze gaan over het mannelijk lichaam: van geïdealiseerde, gespierde lijven die de goddelijke perfectie van Adam benaderen tot het fragiele lichaam van Christus.
figuurstudie voor een ignudo in de Sixtijnse Kapel | Michelangelo Buonarroti | ca. 1511
Gefascineerd door het mannelijk lichaam
Michelangelo Buonarroti (1475-1564) was gefascineerd door het mannelijk lichaam. In bijna al zijn kunstwerken speelt het een rol, veelal naakt, gespierd en in een spannende houding.
De mannen van Michelangelo bekijkt het mannelijk lichaam in het werk en leven van Michelangelo van alle kanten: van de invloed van zijn...
Boeken uit & over Italië Angelino en de drie koningen – een Napolitaanse kerststal als Gouden Boekje
We zijn dol op de Napolitaanse kerststallen. Niet alleen de herders en de drie koningen komen dan Jezus bewonderen. Nee, de Napolitaanse kerstkribbe is dik bevolkt met allerhande dorpsbewoners, van straatmuzikanten tot de bakker, van de wasvrouw tot de scharensliep, van de plaatselijke landloper tot de waard en de kwakzalver.
Op dit fenomeen baseerde Koos Meinderts een schitterend kerstverhaal, met in de hoofdrol Angelino. Dit Italiaanse jongetje – met zijn onafscheidelijke trommel – is de eerste die de drie koningen aan ziet komen. Hij kondigt hun komst aan met enthousiast tromgeroffel en vertelt aan iedereen die het maar horen wil dat er hoog bezoek op komst is.
Hij klopt aan bij de burgemeester, waarschuwt de mooiste meisjes van het dorp en snelt naar de bakker om ook hem te verwittigen. Het grappige is dat alle dorpelingen denken dat de koningen speciaal voor hen op weg naar het dorp zijn.
De mooie meisjes snellen naar huis om zich nóg mooier te maken; de koningen zoeken...
Umbrië Verken de omgeving van Borgo Castello Panicaglia: Nocera Umbra, op truffeljacht en olijfolie proeven
In het middeleeuwse dorpje Panicaglia ligt een bijzondere borgo uit de dertiende eeuw: Borgo Castello Panicaglia. Midden op het platteland van Umbrië waan je je hier even terug in de tijd, met de luxe van vandaag.
Tijdens haar heerlijke verblijf bij Borgo Castello Panicaglia bezocht Simone Nocera Umbra, een van de mooiste dorpjes van Italië, ging ze op truffeljacht met Lorenzo en hond Bruna en bezocht ze Olio Ronci in Bevagna om olijfolie te proeven.
Nocera Umbra – een van de borghi più belli d’Italia
Op een kwartiertje rijden van Borgo Castello Panicaglia ligt Nocera Umbra, dat tot de borghi più belli d’Italia behoort, de mooiste dorpjes van Italië.
In de verte doemt het middeleeuwse dorpje op, prachtig gedrapeerd op een heuvel. De verschillende torens die Nocera Umbra rijk is, zorgen voor een reliëfrijk uitzicht.
Al in de zesde eeuw voor Christus streken de oorspronkelijke Umbriërs hier neer. Later werd hun plek ingenomen door de Romeinen, die van de nederzetting in...
Boeken uit & over Italië Over antieke wegen – fiets met Rosita Steenbeek van Rome naar Mycene
Na het verlies van haar moeder maakt Rosita Steenbeek een sensationele fietsreis van Rome naar Mycene. Samen met fotograaf Art Khachatrian fietst ze over de Via Appia naar Puglia, waar ze inschepen voor de oversteek naar Griekenland.
In Over antieke wegen doet ze verslag van dit avontuur. Zware bergbeklimmingen en duizelingwekkende dalingen mengen zich met een emotionele en spirituele reis. De ontmoeting met mythische plekken en personages geven een gevoel van verbondenheid. De oude geschiedenis is nog steeds dichtbij, net als haar moeder.
Fietsend over de Via Appia, denkt Rosita aan de mensen die haar voorgingen, Romeinse keizers, Julia, Vergilius, de apostel Paulus. Kilometer voor kilometer komt de geschiedenis tot leven, van Formia waar Cicero schreef over het verlies van zijn dochter Tullia tot Venosa, Horatius’ geboortestad, die is behangen met zijn teksten. Alles verandert, niets gaat verloren.
Ook in Griekenland voert de route door grandioze landschappen en roemruchte...