Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bombardino – hartverwarmend drankje tijdens de wintersport in Italië

Bombardino is een populair drankje tijdens de wintersport in Italië. In wintersportgebieden als Val Gardena zie je het overal op de kaart staan, zodat je je na een mooie skitocht of een paar uur snowboarden kunt warmen aan dit ‘bommetje’.

Een Bombardino – die warm wordt geserveerd – maak je door zabaglione (eiercrème) te mengen met brandy en vervolgens af te toppen met slagroom. Er zijn verschillende variaties mogelijk, met onder meer koffie, rum of whisky. We delen een aantal recepten, stuk voor stuk heerlijk om even lekker op te warmen!

Bombardino Classico
Allereerst een recept voor zabaglione, want deze eierlikeur is de basis van elke Bombardino. Je maakt hem voor een Bombardino wel met brandy, terwijl de klassieke versie met Marsala wordt gemaakt.

Voor 4 personen heb je 4 eidooiers nodig, 50 gram fijne kristalsuiker en 120 ml brandy. Zet een hittebestendige kom op een pan nauwelijks pruttelend water, op laag vuur. Klop de dooiers met de suiker au bain-marie tot een lichte, luchtige massa.

Haal de kom even van het vuur en roer beetje bij beetje de brandy (houd als verhouding de helft of driekwart zabaglione aan en de helft of een kwart brandy) door het eiermengsel. Zet de kom weer boven de pan en blijf kloppen tot het mengsel gaat rijzen, maar laat het niet koken. Het volume moet verdubbeld zijn en het mengsel moet als een lint van de garde lopen.

Haal het mengsel dan van het vuur en schenk het in een (liefst verwarmd) glas. Garneer met een flinke toef slagroom en wat cacao.

Mocht je niet veel tijd hebben, dan kun je ook advocaat gebruiken. Even verwarmen, slagroom en cacao erop en smullen maar!

Drie variaties op de klassieke Bombardino
*Pirata: voor deze variant gebruik je geen brandy maar rum

*Calimero: voor deze variant gebruik je een derde zabaglione, een derde espresso en een derde brandy

*Scozzese: met whisky in plaats van brandy

Salute!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *