Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

StarsBOX – slapen onder de Italiaanse sterrenhemel

Sinds een aantal jaar is glamping enorm in opmars en ondertussen kun je in elke streek volledig ingerichte safaritenten vinden. Maar de Italianen gaan nog een stapje verder en zijn creatief aan de slag gegaan met het glampingconcept, hetgeen tot originele resultaten leidt.

In Piemonte zijn twee jonge architecten, Fabrio en Lara van Officina82, aan de slag gegaan met het idee dat het weliswaar erg romantisch is om onder de blote sterrenhemel te slapen, maar dan wel met de luxe van een comfortabele matras én de zekerheid dat een plotse regenbui je romantische plannen niet letterlijk in het water doet vallen.

Fabrio en Lara lieten zich inspireren door de tijdelijke bivakhutjes, die werden gebouwd door de herders die met hun dieren in de Alpen rondtrokken. Ze creëerden een eigenzinnig ontwerp, dat ze StarsBOX genoemd hebben.

De StarsBOX is een origineel en volledig Italiaanse constructie, bekroond als Beste Project 2018 door Archilovers . Het is een strakke houten doos op poten, je kunt er net een tweepersoonsmatras in kwijt, met een cabriolet-dak dat geopend kan worden om vanuit je bed naar de sterren te kijken en raampjes die je de kans bieden om te genieten van de omliggende natuur.

Bij Agriturismo Verdita staat zo’n schitterende StarsBOX. Natascha: ‘Toen wij de StarsBOX voor het eerst zagen, waren we op slag verliefd. We fantaseerden namelijk al een paar jaar over een buitenbed in ons lavendelveld. Maar de praktische bezwaren zoals een nachtelijke regenbui en dieren zoals everzwijnen schrikten ons af. De StarsBOX bleek dé perfecte oplossing voor ons en we namen dan ook snel contact op om er een te bestellen.

Groot was onze teleurstelling toen we hoorden dat er het eerste jaar slechts vijftien gemaakt werden en wij helaas nummer zestien waren die er eentje wilden. De definitieve beslissing zou echter pas een maand later genomen worden en ondertussen zou een van de vijftien anderen van gedachten kunnen veranderen.

De maand ging voorbij en we kregen het jammerlijke nieuws dat we helaas niet bij de gegadigden waren. We verbeten onze teleurstelling en begonnen te werken aan alternatieve ideeën. Tót we een week later het nieuws kregen waar we al lang niet meer op durfden te hopen : mensen uit Puglia vonden de vervoersperikelen toch te lastig en trokken hun aanvraag in. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat we toen gezamenlijk een enorm gat in de lucht sprongen van blijdschap.

Ondertussen staat onze StarsBOX te blinken tussen de bloeiende lavendel en ik denk dat ik er al minstens honderd foto’s van heb gemaakt. Zij – want volgens de ontwerpers kan ze niet anders dan vrouwelijk zijn – staat daar zo fier te wezen onder de aanblik van de middeleeuwse toren!

Oud en nieuw pronken harmonisch op onze heuvel en de paarse lavendelzee die met het ritme van de zomerwind mee beweegt, maakt het plaatje helemaal af.

De eerste gasten spreken over een unieke ervaring en staan te popelen om terug te keren. Ook zelf hebben we het natuurlijk een nachtje uitgetest en het voelt heerlijk bevrijdend om helemaal ondergedompeld in de natuur en haar geluiden in slaap te vallen, wetende dat je tegelijk knus en beschermd op een lekkere matras ligt.

Ook de andere StarsBOXen werden ondertussen geïnstalleerd. Allemaal staan ze op unieke panoramische plekken, de StarsBOX-constellatie wordt dit netwerk genoemd. Je kunt bijvoorbeeld in een StarsBOX slapen in de Alpi Marittimi bij Rifugio Mongioie of bij olijf- en wijnboerderij Fattoria La Maliosa in Toscane.

Ben je een natuurliefhebber op zoek naar een romantische belevenis in Italië? Boek dan ook je nachtje StarsBOX bij ons of bij een van de andere locaties, die allemaal terug te vinden zijn op de StarsBOX-website.’

foto’s: Simone Mondino

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *