Naar hoofdinhoud Naar navigatie
4 november 2025

Pantanello – proef de Siciliaanse droom van Rhiannon & Taco

De van oorsprong Britse Rhiannon en Nederlandse Taco verwelkomen je graag in Pantanello, in de buurt van Noto, in het zuidoosten van Sicilië. Hier hebben ze hun gezamenlijke droom kunnen verwezenlijken.

Ze studeerden beiden in Amsterdam, waar ze elkaar vonden in hun liefde voor kunst en Italië. Inmiddels zijn ze ouders van drie kinderen én beheren ze Pantanello, een prachtig landgoed met eeuwenoude olijfbomen, johannesbroodbomen en citroenbomen, waar de Nederlandse viervoeter Whisky vrolijk rondrent.

Pantanello – perfecte extra vergine olijolie

Toen Chiara voor haar Siciliaanse bottega in Amsterdam op zoek was naar Siciliaanse olijfolie, ontdekte ze een mooie fles met interessante en aantrekkelijke vormgeving. Ze nam contact op met de makers, die dus uit Amsterdam bleken te komen. Il mondo è davvero piccolo!

Chiara: ‘Hun verhaal sprak me meteen aan. Het klonk als een droom, waarbij in elk woord de liefde voor dit eiland weerklonk, dezelfde liefde die ik voel en probeer uit te dragen.

De olijfolie van Pantanello (uiteraard extra vergine) is een blend van drie Siciliaanse soorten: Moresca, Nocellara dell’Etna en Verdese. Elke druppel die in een fles belandt, heeft mogen genieten van de goede zorgen van Rhiannon en Taco, van hun aandacht voor detail en respect voor het gebied.

Het is geen sinecure om olijfbomen goed te onderhouden, de olijven op het juiste moment te plukken en de natuur op het landgoed in evenwicht te houden.

Gelukkig hebben Rhiannon en Taco een sterk lokaal netwerk van buren én kennis opgebouwd. Er zijn veel buren en vrienden die helpen bij het ploegen, die op het juiste moment snoeien en irrigeren en die de amandelen en johannesbroodbonen oogsten.

Vers van de pers

Wanneer de olijven worden geplukt is afhankelijk van het gebied, de staat van de olijfbomen en het klimaat. Rhiannon en Taco plukken eind september, begin oktober, waarna de olijven onmiddellijk koud worden geperst en de olijfolie vervolgens direct wordt gebotteld.

Een van de belangrijkste kenmerken van een extra vergine olijfolie van hoge kwaliteit is de hoeveelheid tijd die verstrijkt tussen de oogst en het persen in de olijfmolen. Dat is hier heel weinig, slechts enkele uren.

Wat ook meehelpt voor de hoge kwaliteit is dat de olijven uitsluitend met de hand worden geplukt, om zowel de olijven zelf als de bomen niet te beschadigen en een nog betere opbrengst bij het persen te garanderen.

De olijfolie van Pantanello is biologisch en krijgt na botteling een DOP-certificaat (Denominazione di Origine Protetta). Puur al perfect van smaak, maar ook heerlijk bij vis en gegrilde groente.

Proeven van dit groene goud kan natuurlijk als je bij Pantanello verblijft, maar de olijfolie is ook alvast te bestellen bij Chiara’s bottega in Amsterdam én in de webshop.

Geniet van een onvergetelijke vakantie bij Pantanello

Sinds deze zomer kun je ook op Pantanello vakantie vieren, voor een verblijf gericht op verbinding met de natuur, met eten als middelpunt. Een tafel waar verschillende culturen elkaar ontmoeten in een reis vol smaken.

Stel je de verschillende momenten van de dag voor: de ochtend in aangename stilte, met de geur van vers gezette koffie, koekjes van de lokale bakker, vers brood en zelfgemaakte jam.

Brood dat je misschien de dag ervoor zelf hebt gebakken in de oude oven in hun keuken, die je net als de keuken van mijn oma vroeger bijna vanzelf uitnodigt om gerechten te maken die onvergetelijke verhalen en herinneringen met zich meebrengen.

Daarna ga je lekker op pad, naar Syracuse, Ragusa of Noto bijvoorbeeld of naar de natuurreservaten van Eloro, Cavagrande en Cava del Cassibile.

Pantanello ligt centraal genoeg om veel moois te ontdekken, om eenmaal weer ‘thuis’ te genieten van ultieme rust en de uitgestrekte en immense natuur.

Je kunt ook een dagje naar het strand, bijvoorbeeld bij Vendicari. Als je terugrijdt, zie je chilipepers of tomaten die op houten planken liggen te drogen om nog meer smaak op te doen dan ze van nature al hebben.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

Bol AlgemeenBol Algemeen