Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10x peuterparadijs Venetië

Joost genoot samen met zijn vrouw en kinderen van een heerlijk weekje Venetië. Vooral de kleintjes genoten van alle leuks in deze stad. Joost: ‘Nadat mijn zoontje van drie-en-een-half een halve kilometer in Venetië had gelopen, zei hij al enthousiast: ‘Wat zijn hier veel trappen!’ Weer vijfhonderd meter later was hij helemaal blij: ‘Wat kun je hier goed verstoppen!’ In de dagen daarna merkten hij en zijn tweejarige zusje steeds weer wat voor een paradijs de stad is. Op zijn minst tien dingen vonden ze geweldig in Venetië.

Verstoppertje spelen
In de smalle straatjes en leuke pleintjes staan veel portieken, pilaren, putten, beelden en andere dingen waar peuters zich prima achter kunnen verstoppen. Zo ook in de wijk Cannaregio, waar we in mei via City Apartments een appartement huurden. Als we na een uitstapje terugliepen naar dit appartement, duurde het altijd best lang voordat we het bereikten. Maar ook andere wandelingetjes duurden altijd wat langer dan gedacht. Want zomaar door de straatjes lopen, zonder te verstoppen, dat was voor de kinderen geen optie.

Venetië-voor-kinderen (1) Venetië-voor-kinderen (10)

Trappen lopen
Ik weet niet hoe het met andere peuters is, maar die van ons houden erg van trappen lopen. En dan boffen ze maar in een stad met al die bruggetjes. Als ik mijn dochter droeg omdat ze niet meer wilde lopen, wurmde ze zich uit mijn armen zodra ze een brug zag. Want daar mocht ik haar niet dragen. Die trappen wilde ze zelf doen. Net als mijn zoontje. Voorzichtig beklommen ze de trappen, de leuning braaf vasthoudend. En even voorzichtig daalden ze weer af. Goed oplettend, maar met een enorme glimlach op hun gezicht.

Venetië-voor-kinderen (9)

Leeuwen aaien
Het symbool van Venetië is de leeuw. En die zie je er dan ook overal. In alle soorten en maten. Bijvoorbeeld die grote leeuwenkop die op de grond van het jezuïetenklooster in Cannaregio ligt. Maar ook de kleine leeuwtjes die aan de deur geplakt waren, omdat ze dienst doen als deurklopper of deurbel. Wat is er nu leuker om al die leeuwen te aaien? Nou vooruit, één ding vonden onze peuters leuker: bij zo’n grote leeuwenkop de hand in de bek doen. En dan heel hard ‘au’ zeggen. Heerlijk!

Venetië-voor-kinderen (4) Venetië-voor-kinderen (5)

IJsjes kopen
Voordat we naar Venetië gingen, verheugde ons zoontje zich op twee dingen: pizza’s en ijsjes. Eenmaal in Venetië vond hij de pizza’s niet zo lekker. Ze waren heel anders dan de pizza’s die papa bakte. Maar die ijsjes waren wel heel geslaagd. Vooral het schepijs. Nou ja, de waterijsjes vonden mijn zoontje en dochtertje misschien wel net zo lekker. Maar vooral de ouders reageerden enthousiaster op het schepijs.

Ze vonden het speciaal om met zijn allen zo’n gelato te eten. Op een bankje. Ergens op een mooi pleintje. Of bij een typisch Venetiaanse put. Zo’n mooie locatie, met een prachtige achtergrond, dat maakte zo’n ijsje alleen maar lekkerder. Vond ik dan. De kleintjes vonden alles best, zo lang ze maar lekker konden likken.

Venetië-voor-kinderen (2)

Pootjebaden
Met het eiland Lido had ik niet zoveel. Met al die historische gebouwen in de buurt, hoefde ik niet op het strand te liggen. Waar moest je trouwens liggen? Ik dacht dat al die stranden toebehoorden aan de hotels en dat je er niet zomaar het strand op kon. Maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Al snel vonden we in Lido een heel mooi strand dat voor iedereen toegankelijk is. Dit strand vonden de peuters meteen heel leuk. Het was gaaf om te zien hoe ze genoten. Van die golfjes die over hun voeten spoelden. Van de schelpjes waarnaar ze zochten en die ze vervolgens in de zee gooiden. Daarna gingen ze nog lekker wat ravotten in het leuke speeltuintje daar. Zo bleek het Lido een heerlijke aanvulling op al die historie te zijn.

Venetië-voor-kinderen (7)

Naar boten zwaaien
Voor onze kinderen was het heel makkelijk om naar de boten te zwaaien. Ze hoefden alleen de ramen van ons appartement open te doen. Onder hen zagen ze dan allerlei boten en bootjes voorbij varen. Veel boten die de winkeltjes aan het bevoorraden waren. Maar ook af en toe een watertaxi. En soms een gondel. Een mooi schouwspel vonden mijn kinderen dat. Vrolijk zwaaiden ze de bootvaarders na. Ook buiten ons appartement zwaaiden ze naar boten. En dat kunnen andere peuters ook doen. In Venetië hoef je maar een paar honderd meter te lopen en je komt wel een watertje tegen waarin allerlei boten varen. Waarvan de inzittenden vertederend terug zwaaien naar de aandoenlijk zwaaiende peuters.

Venetië-voor-kinderen (6)
In de busboot zitten
Ook populair was de busboot, ofwel de vaporetto. Vooral de oudste vond het erg leuk. Na elke boottocht kon hij er enthousiast over vertellen. Zijn favoriete tocht voerde over het Canal Grande. Met grote ogen keek hij uit het raam naar al die palazzi. En helemaal gaaf vond hij het om onder de Rialtobrug te varen, want van die brug had hij al gehoord.

Venetië-voor-kinderen (3)

De boottocht naar Murano vonden hij en zijn zusje wat minder. Dat er een hele tijd alleen maar water te zien was en geen enkel palazzo, was toch wel wat saai. Gelukkig had mama snoepjes meegebracht om de tijd wat te verdrijven. Zo werd het toch nog een speciale boottocht.

In een tunnel roepen
In Venetië heb ik heel veel bruggen en bruggetjes gezien. Maar een tunnel nog nooit. Maar dat kwam omdat ik met een volwassen blik keek. En niet die van een peuter. Mijn zoontje zag overal tunnels. En in zo’n tunnel kun je heel fijn roepen, zoals hij ook altijd doet in de tunnels waar we met onze bakfiets doorheen fietsen. Maar dat zijn toch wel heel andere tunnels dan in de Noord-Italiaanse stad.

Maar wat voor tunnel heeft Venetië dan? Nou, dat is de sottoportego. Ofwel de doorgang onder de huizen. Door die sottoportego kun je gewoon je weg vervolgen, terwijl boven je mensen wonen. In de lagunestad heb je heel veel verschillende soorten sotoporteghi. Maar ze hebben één ding gemeen: je kunt er lekker hard in roepen. Echo! Echo!

sottoportego-Venetië

Kruimels morsen
Ik vind het terecht hoor, dat duiven niet gevoerd mogen worden in Venetië. Voordat je het weet wordt heel Venetië ondergescheten en slijten de huizen nog sneller dan ze door het water toch al doen. Maar ja, je kunt niet altijd voorkomen dat een duif per ongeluk toch wat voedsel krijgt. Omdat je buiten wat aan het eten bent en een beetje morst. Dat kan van het hoorntje van een ijsje zijn. Van een crackertje. Of van een soepstengel. Etenswaren waarmee we in Venetië de ergste trek verdreven. En waarvan de kinderen wel eens morsten.

In Venetië was dat extra leuk. Want op die kruimels kwamen duiven op af. In het begin moesten onze peuters even schrikken, maar al gauw kwamen ze erachter dat je die duiven makkelijk kunt wegjagen. En dat ze dan toch weer snel komen. Dat is leuk! Onze zoon en dochter zouden er bijna expres voor morsen. Maar dat mocht niet van hun ouders, hoor.

duiven-Venetië

Roberto roepen
Italianen houden van kinderen. En kinderen houden van Italianen. Niet van alle Italianen, maar er is er vast wel één met wie je peuter veel heeft. Hoe je die vindt? Ga met je peuter lunchen in een Venetiaans restaurantje. En vraag dan de ober met wie je het meeste hebt naar zijn naam. Grote kans dat je peuter die naam dan gaat roepen. Net zoals ons zoontje deed in ons favoriete Ristorante Al Profeta in Dorsoduro.

Toen hij hoorde hoe zijn favoriete ober heette, bleef hij zijn naam roepen. Roberto! Roberto! Daarna liet hij zich zo maar door Roberto oppakken, terwijl hij dat meestal niet leuk vindt. Als Roberto hem even niet kon dragen omdat hij moest werken, volgde onze zoon hem naar de keuken. Wij hadden geen kind aan hem. En ook niet aan de jongste, die lekker mee aan het roepen was. Ondertussen had Roberto een geweldige middag. Zo populair was hij zelden geweest. Dat hij af en toe bijna struikelde over kleine beentjes van zijn grootste fan, nam hij graag op de koop toe.

Venetië-voor-kinderen (8)

Ben jij wel eens met peuters naar Venetië geweest? En vonden zij heel andere dingen leuk? Ik hoor het graag.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *