Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Orto Botanico di Padova – de oudste botanische tuin ter wereld

De botanische tuin van Padova prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Terecht, zo wisten wij meteen na ons eerste bezoek aan deze groene oase.

‘De Orto Botanico di Padova is de origineelste van alle botanische tuinen in de wereld en vertegenwoordigt het ontstaan van de wetenschap, van wetenschappelijke uitwisselingen en het begrip van de relatie tussen natuur en cultuur. De tuin heeft grote bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van vele moderne wetenschappelijke disciplines,’ aldus Unesco.

Orto-Botanico-Padova-botanische-tuin-Padua (7)

Hoewel veel mensen Padova vooral bezoeken vanwege de Basilica di Sant’Antonio en de Cappella degli Scrovegni, met schitterende fresco’s van Giotto, mag je dit bijzondere stuk groen tussen beide bijzondere bezienswaardigheden niet overslaan.

Orto-Botanico-botanische-tuin-Padua

De oudste botanische tuin

De botanische tuin is vooral beroemd omdat het de oudste botanische tuin is die nog altijd gevestigd is op de plek waar de tuin ooit werd aangelegd, in 1545. De botanische tuin van Pisa is weliswaar een jaar eerder gesticht, maar deze tuin werd twee keer verplaatst. Pas sinds 1591 heeft de Orto Botanico van Pisa een vaste plek.

In de botanische tuin van Padova vind je op een oppervlakte van ruim twintigduizend vierkante meter tal van bomen, bloemen en planten. Ook zijn er portretten van vooraanstaande botanici van over de hele wereld (onder wie Carolus Linnaeus), een theater, verschillende kassen en mooie fonteinen, zonnewijzers en standbeelden. Onze favoriet is de fontein die de vier seizoenen uitbeeldt.

Orto-Botanico-Padova-botanische-tuin-Padua (1) Orto-Botanico-Padova-botanische-tuin-Padua (3) Orto-Botanico-Padova-botanische-tuin-Padua (4)

De tuin is ontworpen door Daniele Barbaro, een Venetiaanse edelman die Vitruvius’ De Architectura nauwkeurig had bestudeerd. Hij volgde het voorbeeld van de architectuur van de zogenaamde horti conclusi (omheinde tuinen) en ontwierp een tuin met een perfect patroon. Wie goed kijkt, ziet namelijk binnen de cirkel een vierkant dat in vieren wordt verdeeld door twee paden die naar het noorden, oosten, zuiden en westen wijzen.

Op onderstaande historische plattegrond is dat meteen goed te zien:

Orto-Botanico-Padova-botanische-tuin-Padua (6)

Goethe-palm

Bekijk tijdens je bezoek aan de botanische tuin zeker ook de Goethe-palm, in de speciale serre. Dit is een eeuwenoude palm – hij werd al in 1585 geplant – die is vernoemd naar Goethe, omdat deze schrijver de palm noemde in zijn Metamorphose der Pflanzen.

Orto-Botanico-Padova-botanische-tuin-Padua (2) Orto-Botanico-Padova-botanische-tuin-Padua (5)

Of wij ooit met een boom of plant worden we vereerd nu we over de Orto Botanico schrijven, weten we niet, maar we weten wel dat de tuin een heerlijk rustpunt is in hartje Padova. Om te wandelen, te schrijven, na te denken en te genieten van al wat er om je heen groeit en bloeit!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *