Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het recept voor de perfecte tiramisù

Vorige week vroegen we jullie welk ‘perfect recept’ jullie graag zouden willen zien op Ciao tutti: de perfecte ragù alla bolognese, de perfecte pasta, de perfecte risotto, de perfecte pesto of de perfecte tiramisù.

Alhoewel veel lezers graag het perfecte recept voor de enige echte bolognesesaus zouden zien, ging de strijd van begin af aan tussen de perfecte risotto en de perfecte tiramisù. Uiteindelijk komt de tiramisù als winnaar uit de bus, dus zoals beloofd schotelen we jullie het perfecte tiramisù-recept voor!

De auteur van het kookboek Perfect schrijft over dit heerlijke Italiaanse toetje: ‘Het was oorspronkelijk de bedoeling dat tiramisù, of ‘trek me omhoog’ zoals de letterlijke vertaling luidt, een perfecte shot suiker en cafeïne was om je na een geweldig Italiaans feestmaal de nacht in te lanceren. Jammer genoeg kun je na de Nederlandse vertaling van dit gerecht waarschijnlijk niet veel meer doen dan je pyjama aantrekken, en dan hoop je maar dat-ie een elastiek in de taille heeft.

Afgeladen met roomkaas, gelatine en crème fraîche – ik kijk naar jou, Gordon Ramsay –, double cream – ja jij, Heston Blumenthal – en zelfs gecondenseerde melk – schaam je, Phil Vickery –, is het nou niet bepaald het dessert dat een lasagne of een ossobuco helpt verteren. Tiramisù wordt gewoonlijk met eieren gemaakt: de eidooiers maken de mascarpone lekker vol en het eiwit geeft het volume.

Jamie Oliver geeft een recept voor een ‘snelle’ versie zonder ei, die wordt bedekt met een met vanille doortrokken mascarpone. Ik twijfel over de vanille en het sinaasappelsap dat hij aan de bodem van lange vingers toevoegt, maar ik vind zijn idee om wat vin santo (Italiaanse dessertwijn) door de nogal flauwige zoete mascarpone te kloppen wel leuk.

Het klassiek Italiaanse kookboek De zilveren lepel geeft een traditioneler recept dat meer op custard lijkt, en dat ondanks dat het veel lichter is dan de vele romige Britse versies, toch heel machtig is. Ik heb een voorkeur voor het recept van Angela Hartnetts tante Maria, dat in verhouding meer eieren dan mascarpone heeft, waardoor de topping meer op een mousse dan een crème lijkt.

Volgens haar zit ’m het geheim in de in sterke koffie geweekte lange vingers met flink wat drank als tegenhanger van de zoetigheid erop. Ik heb wat suiker aan de koffie en cognac toegevoegd en een klein scheutje notenlikeur aan de topping, maar je kunt een van de twee of beide natuurlijk weglaten.’

Om de perfecte tiramisù te maken heb je (voor 6 personen) het volgende nodig:
175 gram savoiardi, 130 gram witte basterdsuiker, 200 ml vers gezette sterke zwarte koffie (afgekoeld), 25 ml cognac, 4 grote scharreleieren, 150 gram mascarpone (op kamertemperatuur), 30 ml Frangelico of een likeur naar keuze, chocolade (om erover te raspen)

Leg de savoiardi in een enkele laag in een grote maar relatief ondiepe schaal van grofweg 32 bij 26 centimeter*; je moet sommige misschien breken, zodat ze langs de randen passen. Roer 30 gram van de suiker door de koffie en voeg dan de cognac toe. Schenk dit over de lange vingers.

Splits de eieren en klop de eidooiers samen met de rest van de suiker (100 gram) tot een bleke massa die in volume is verdubbeld. Dat duurt ongeveer 3 minuten met een elektrische mixer en veel langer met de hand. Klop de mascarpone erdoor en druppel als het een zacht geheel is de likeur er heel langzaam door; klop alles tot het goed is gemengd.

Klop de eiwitten tot ze stijve pieken vormen en spatel ze dan heel langzaam en voorzichtig door het mascarponemengsel. Schep dit over de lange vingers en strijk de bovenkant voorzichtig glad. Zet de tiramisù minstens een paar uur in de koelkast en rasp er vlak voor het serveren een laagje chocolade over**. Geniet van dit lekker ‘luchtige’ Italiaanse dessert!

*bij gebrek aan een grote schaal maken wij gewoon twee (of meer laagjes) van de savoiardi en het mascarponemengsel. Giet in dat geval de koffie wel over alle savoiardi en hevel ze voorzichtig over naar de schaal

**Italiaanse kanttekening: officieel hoort dit een laagje cacao te zijn – al is chocolade inderdaad wel erg lekker!

Benieuwd naar de andere perfecte recepten? Bestel Perfect via deze link bij bol.com!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *