Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zonsondergang op het Lago Trasimeno

Het Lago Trasimeno is na het Gardameer, het Lago Maggiore en het Comomeer het grootste meer van Italië. Vanuit het langgerekte plaatsje Tuoro sul Trasimeno zullen we op een zeilboot stappen die ons – onder het genot van een wijnproeverij en een ondergaande zon – naar het idyllische Isola Maggiore zal varen, de laatste plek in Umbrië die we op deze trip bezoeken.

Bij aankomst blijkt echter dat de harde wind roet in het eten gaat gooien. Het is té gevaarlijk en niet comfortabel om met een zeilboot het meer op te gaan. De vervangende motorboot laat echter een hele tijd op zich wachten, maar nét voordat we denken dat we de zonsondergang kunnen vergeten stappen we alsnog op een vervangende boot die ons in naar het eiland zal brengen.

Al rap bevinden we ons op het ietwat wilde water en – alsof het zo moet zijn – breekt de zon weer door de bewolking. We genieten we van een prachtig zakkende zon, die straks op het eiland tot een schitterende zonsondergang moet bereiken, aldus onze schipper. ‘Let maar eens op,’ zegt hij, ‘dadelijk wordt het nog veel mooier’.

Ondertussen worden de eerste flessen wijn ontkurkt en de glazen gevuld met heerlijke witte biologische Vecchia Fornace van Bianchini. Er wordt druk nagepraat over de indrukken van de afgelopen dagen en vooral over de schoonheid van het pure Umbrië. We hebben talloze inwoners van deze regio ontmoet en wat ons opvalt is dat ze ook hier trots zijn op hun kunst, cultuur en geschiedenis. Bovendien zijn ze eerlijk, bescheiden en echt.

Ook de afwisseling van de landschappen heeft diepe indruk gemaakt. Van prachtige steden tot mooie meren, van ruige groene bergen met valleien tot middeleeuwse fotogenieke dorpjes en van de totale rust tot talloze mogelijkheden voor outdoor sporten, Umbrië biedt het allemaal.

De omgeving rondom Lago Trasimeno is niet het mooiste gedeelte van Umbrië. We hebben zeker mooiere plekken gezien, zoals het gebied rondom Norcia met de Piano Grande en indrukwekkende plekken in de provincie Terni. Daarentegen is onze eindbestemming, Isola Maggiore, wel weer een pareltje van de bovenste plank; écht een eilandje om verliefd op te worden!

Onze schipper legt de boot voor anker ter hoogte van de enige aanlegsteiger van het hele eiland, vlak voor de Via Guglielmi, de hoofdstraat van het Isola Maggiore. Het is opvallend hoeveel mooie huizen er hier pal aan de oever liggen. Elk huis beschikt over een royale voortuin en een bootje om mee naar het vasteland te varen.

Eenmaal aan land hebben we nog een uurtje tijd voordat we gaan dineren en dat uurtje gebruiken we om het eiland te voet te verkennen. Er zijn hier geen auto’s toegestaan, dus het is heerlijk rustig in de straatjes.

Het loopt tegen zevenen en de zonsondergang is nu op z’n mooist, de schipper had gelijk. De zon laat de gevels van de huizen baden in diepe gele en oranje kleuren en zet de oever en de rest van het eiland in een unieke gloed. We genieten met volle teugen van de laatste warme zonnestralen van deze mooie dag.

We sluiten de avond af bij Da Sauro (aan de Via Guglielmi 1) waar we van een compleet (zoetwater)vismenu mogen smullen.

Het voorgerecht bestaat uit een mix van latterini (zilveren visjes), verschillende soorten crostini con rucola e tinca (met rucola en zeelt) en gefrituurde visballetjes. Allemaal lekker vers uit het Lago Trasimeno.

De primi zien er ook voortreffelijk en smakelijk uit en bestaan uit gnocchi di patatei e tomato (met baars en tomaat) en penne con tinca (met zeelt). Het hoofdgerecht is gepaneerde persico (baars) uit de oven, met spinazie en bietola (snijbiet) met citroen, knoflook en olijfolie.

Na al deze heerlijkheden kunnen we echt niet meer. Onze buikjes staan rond maar de kokkin staat erop dat we ook de dolci moeten proeven: crema catalana e frutti di bosco  en chocoladecake. Het is niets teveel gezegd, het is écht overheerlijk.

Maar het is al laat en dus is het tijd om weer op de boot te stappen die ons in het donker naar het vasteland zal brengen. Al varend over het inmiddels rustige water van het meer dwalen onze gedachten nog even af naar deze prachtige trip langs de mooiste plekjes van Umbrië.

We waren er al eens geweest maar hadden nog nooit de tijd gehad om deze magnifieke regio eens dieper te doorgronden. Umbrië heeft ons verrast, verbaasd en vervoerd met haar simpele maar échte boerenkeuken, de vriendelijke, eenvoudige maar trotse mensen en de schoonheid van de prachtige natuur. Hier komen we zeker nog eens terug!

Nog meer moois in Umbrië

In onze Special Umbrië, het groene hart van Italië ontdek je nog veel meer moois in Umbrië. We delen ruim driehonderd pagina’s vol bezienswaardigheden, bijzondere steden en dorpjes, kleurrijke kunst, culinaire tips en veel, veel meer…

Bestel Umbrië, het groene hart van Italië

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Umbria Tourism

Voor meer informatie over de regio Umbrië kun je kijken op www.umbriatourism.it, het officiële toerismeportaal van de regio, of op de Facebookpagina www.facebook.com/InUmbrie

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *