Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Skiën tussen de sterren

In het Italiaanse Zuid-Tirol kun je skiën tussen de sterren – en daarmee bedoelen we niet dat de bergtoppen hier tot in de hemel reiken. Nee, deze Italiaanse regio heeft niet alleen schitterende skigebieden, maar ook een bijzonder hoog aantal sterrenrestaurants. Hier eet je letterlijk en figuurlijk op hoog niveau!

Zuid-Tirol-eten-sterren

Culinair op de latten
Zuid-Tirol heeft een fantastische keuken en een uitzonderlijk mooi landschap. De Dolomieten, bekroond als Unesco-Werelderfgoed omwille van zijn uitzonderlijke natuurlijke schoonheid, zijn het langste aaneengeschakelde skigebied in Europa, met maar liefst 1200  kilometer aan pistes, onder de noemer Dolomiti SuperskiSkiing with a view!

En met lekker eten dus! In geen enkel skigebied ter wereld liggen de sterrenrestaurants zo dicht bij de skipistes. De culinaire geneugten van Zuid-Tirol worden jaarlijks bekroond in de gastronomiegidsen Michelin en Gault Millau. Zuid-Tirol zet het nieuwe seizoen extra sterk in. Met 23 Michelin-sterren en 112 Gault Millau Koksmutsen is het de regio met de meeste sterren (ten opzichte van het aantal inwoners en de oppervlakte) in Italië.

.

In de Michelingids van 2014 niets dan lof aan het adres van de Zuid-Tiroolse gastronomie. In de laatste editie prijken 20 restaurants met een totaal van 23 Michelin-sterren. Restaurants St. Hubertus in San Cassiano/Sankt Kassian, Jasmin in Chiusa/Klausen en Trenkerstube in Tirolo/Dorf Tirol zijn sinds kort de trotse eigenaars van twee Michelin-sterren. Vijftien andere Zuid-Tiroolse restaurants wisten hun kwaliteit van vorig jaar te evenaren en behielden hun Michelin-ster. Verder mocht de gastronomiegids ook twee nieuwe Zuid-Tiroolse restaurants opnemen: restaurant Tilia in Dobbiaco/Toblach en restaurant Alpes in Val Sarentino/Sarnthein.

Gault&Millau heeft aan elf restaurants een betere beoordeling toegekend en maar liefst tien nieuwe restaurants verwelkomd in zijn uitgave van 2014. Restaurant St. Hubertus in Hotel Rosa Alpina (San Cassiano/Sankt Kassian) behoudt zijn vier Koksmutsen en restaurants Trenkerstube (Tirolo/Dorf Tirol), Gourmetstube Einhorn (Campo di Trens/Freienfeld), Kuppelrain (Castelbello/Kastelbell) en Sissi (Merano/Meran) wisten hun drie Koksmutsen te bewaren. Restaurant Jasmin in Chiusa/Klausen steeg van twee naar drie Koksmutsen.

.

Skiën met sterren – een paar tips van niveau
• Aan de skipiste Sorega ligt het gerenommeerde restaurant St. Hubertus (San Cassiano/Sankt Kassian). Het is een pittoreske pizzeria met slechts negen tafels. Chef Norbert Niederkofler staat er achter het fornuis. Zijn passie voor traditie en lokale producten bezorgde hem al tal van onderscheidingen. In de Gault Millau Zuid-Tirol 2014 kreeg St. Hubertus vier Koksmutsen toegekend. Bovendien is chef Norbert Niederkofler eveneens de trotse bezitter van twee Michelin-sterren.

• In de buurt van de skipiste Col Alt bevindt zich Hotel La Perla met zijn voortreffelijk restaurant La Stüa de Michil (Corvara/Kurfar). Het telt twee Michelin-sterren en bovendien bereikbaar met ski’s.

Zuid-Tirol-eten-sterren-4

• Zeker een bezoek waard: Anna Stuben. Dit restaurant telt één Michelin-ster en is gelegen in het centrum van het dorp Ortisei/Sankt Ulrich. Het restaurant bevindt zich op vijf minuten van de skipistes.

• In het restaurant van Hotel Alpenroyal (Selva/Wolkenstein) kun je eveneens culinair genieten in de nabijheid van de skipistes. Het restaurant werd bekroond met één Michelin-ster.

Zuid-Tirol-eten-sterren-5© foto’s Südtirol Marketing

Genieten op niveau
Genieten van Zuid-Tirol? Zuid-Tirol is makkelijk met de auto bereikbaar: de hoofdstad Bolzano/Bozen ligt op nauwelijks 125 kilometer van het Oostenrijkse Innsbruck en op 280 kilometer van München. Reken vanuit Amsterdam 1000 kilometer; vanuit Brussel op een 900 kilometer – hoofdzakelijk via autowegen. Zorg voor vertrek wel voor goede winterbanden, bijvoorbeeld voor de Alpine 4A van Michelin, verkrijgbaar via Tirendo.nl. Zo weet je zeker dat je kunt genieten van een veilige reis naar en door de schitterende sneeuwlandschappen van Zuid-Tirol.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *