Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Reis terug in de tijd in het Museo Provinciale degli Usi e Costumi bij Brunico

Tijdens een bezoek aan het Museo Provinciale degli Usi e Costumi dell’Alto Adige in Teodone (bij Brunico) reis je even terug in de tijd. Het is een van de mooiste openluchtmusea in Europa, waar je ontdekt hoe het boerenleven in de bergen was.

Het middelpunt van het museum is het barokke Mair am Hof, dat in 1690 werd gebouwd in opdracht van de familie Sternbach. Het laat zien hoe de adel op het platteland leefde. Je kunt de keuken en de wijnkelder bezoeken en ademloos naar de met stucwerk versierde plafonds kijken.

Daaromheen bewonder je op een oppervlakte van ruim drie hectare ongeveer twintig verschillende boerenhoeves, graanschuren, stallen, hutjes, werkplaatsen en moestuinen. Alle woningen zijn in oorspronkelijke staat nagebouwd, als een exacte kopie van bestaande woningen in Alto Adige.

Zo krijg je een prachtig beeld van de geschiedenis van de streek, waarbij je zelf voor even onderdeel uitmaakt van die historie. Zeker als je een ambachtsman aan het werk ziet, een varken rond ziet scharrelen of de omvangrijke collectie oude gereedschappen bewondert, is het alsof je echt een stap terug in de tijd hebt gedaan.

Ook met kinderen is een bezoekje een aanrader, mede dankzij de oude waterpomp die ze mogen bedienen, de vele dieren en de speciale activiteiten die regelmatig worden georganiseerd.

Geniet alvast mee van een virtuele wandeling door het openluchtmuseum, aan de hand van onderstaande foto’s:

Praktische informatie
Je vindt het Museo Provinciale degli Usi e Costumi aan de Via Duca Diet 24 in Teodone (Brunico). Het museum is geopend van 15 april tot 31 oktober, van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zon- en feestdagen van 14.00 tot 18.00 uur. Trek voor een bezoek zo’n twee tot drie uur uit.

Op de website van het museum vind je details als de prijs van een toegangsticket en een overzicht van alle activiteiten (van brood bakken tot het scheren van de schapen). Een plattegrond van het openluchtmuseum vind je hier.

foto’s: Erwin van Heteren

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *