Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De toppers van Trentino – Monte Vioz

Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Voor Ciao tutti doet Roos regelmatig verslag van haar leven in de bergen, met dit keer het eerste deel in de serie ‘De toppers van Trentino’, waarin Roos de mooiste dagtochten in Trentino beschrijft. Tochten die ze zelf een aantal keren liep en die ze zeker nog vaker gaat lopen, met insider tips over de mooiste bergwandelingen die je in het noordwesten van Trentino kunt maken.

Trentino-bergen-wandelen-Monte-Vioz (1)

Roos: ‘Flavio daagde me in oktober 2012 uit om de Monte Vioz te lopen. Het is enkele maanden na onze eerste ontmoeting en ik reis voor een week af naar Trentino om mijn toekomstige partner beter te leren kennen. We nemen een week vrij om te wandelen in de bergen. Flavio, die erg sportief is, daagt me uit om de Monte Vioz te beklimmen, met 3645 meter de op een na hoogste bergtop in Trentino.

We slapen beneden in een van de valleien, in het berghuisje van de familie. Flavio ontpopt zich als personal trainer: elke dag werken we aan onze conditie en maken we een plan om deze hoge berg te bestijgen. We starten met inlopen, ondernemen een aantal minder zware tochten en voeren geleidelijk aan de moeilijkheidsgraad op. De Monte Vioz is immers een mooie maar zware tocht.

Trentino-bergen-wandelen-Monte-Vioz (2)Trentino-bergen-wandelen-Monte-Vioz (3)

Val di Peio
We gaan inlopen in Val di Peio, een prachtige weidse vallei met uitzicht op en toegang tot de twee hoogste bergtoppen van Trentino: Vioz en Cevedale (3679 meter). In de Val di Peio kun je naast hoge bergtoppen beklimmen gelukkig ook mooie en relatief gemakkelijke tochten ondernemen.

De eerste dagen lopen we deze minder zware tochten. Al heb ik thuis getraind, het omhoog lopen valt me zwaar. Het verschil in conditie tussen Flavio en mij is erg groot, ik kan hem niet bijbenen en probeer mijn eigen ritme te zoeken.

Trentino-bergen-wandelen-Monte-Vioz (4)

Monte Vioz
Enkele dagen later, op 24 oktober, is het zover. Het is stralend weer en we gaan ervoor: vandaag is het Monte Vioz-dag. Er zijn meerdere mogelijkheden om de Monte Vioz te overmeesteren, maar in het naseizoen zijn zowel de skiliften als de rifugi dicht. Er is nu slechts één optie: de langste en zwaarste route zonder overnachting. We zullen op eigen kracht de hoogtemeters moeten overstijgen en dezelfde dag het hele stuk ook weer te voet moeten afdalen.

We vertrekken en lopen eerst nog door bos, daarna door graslandschappen en eindelijk komt het echte ruige berglandschap zonder begroeiing. Eerst nog met een pad, maar daarna wordt het steeds ruiger en steiler. Mijn uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld, maar elke stap is de moeite waard. De uitzichten zijn adembenemend.

Het laatste stuk is erg zwaar, het is zeer steil en hoog. We zijn al uren onderweg en hebben veel inspanning geleverd. Ik ben moe, het gaat maar langzaam vooruit. We nemen een pauze en eten wat. Al zijn we vlak bij de top, deze laatste paar honderd meter gaan tijd in beslag nemen. Het is al ver in de middag, de rifugio vlak boven ons is dicht en ons eten is op. Na zeventien kilometer en 1700 hoogtemeters besluiten we om af te dalen, om niet in het donker te belanden. De top is voor een andere keer. Al hebben we de top niet gehaald, ik ben trots op mezelf. Ik heb mijn toelatingstest tot de bergen met glans gehaald.

Trentino-bergen-wandelen-Monte-Vioz (5)

De Monte Vioz is een klassieker die ik daarna nog verschillende keren opnieuw bezoek. Op 21 juli 2014 bereik ik met Flavio Rifugio Vioz (Mantova) op 3535 meter hoogte. Op 7 juli 2015 sta ik met Nederlandse vrienden dan eindelijk op de top. Wat een overwinning!

Trentino-bergen-wandelen-Monte-Vioz (7)Trentino-bergen-wandelen-Monte-Vioz (6)

Ook de Monte Vioz beklimmen?
Vanuit Val di Peio zijn er drie toegangsroutes: via Rifugio Doss dei Gembri (op 2315 meter), via het eindpunt van de telecabine Peio3000 (op 3000 meter) of via pad 105 achter het dorpje Peio (tot de top circa achttien kilometer heen en terug, met 1900+ hoogtemeters).

Via deze link kun je een PDF-bestand downloaden met de routebeschrijving – of zoek het pad O105 op de digitale kaarten van de Dolomieten. Vanaf Rifugio Vioz kunnen getrainde en goed uitgeruste alpinisten interessante bergtochten ondernemen, waaronder de klassieker van Rifugio Vioz naar Rifugio Cevedale. Meer info vind je via deze link.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *