Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Maak een archeologische reis door het verleden in het Parco Archeo Natura di Fiavè

Op 24 juni opende het Parco Archeo Natura di Fiavè de deuren in de Noord-Italiaanse regio Trentino Alto-Adige. Dit archeologisch park maakt deel uit van het ruim drieduizend jaar oude paalwoningendorp Fiavè, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Je maakt er een avontuurlijke reis door de tijd, dankzij een indrukwekkende reconstructie van het prehistorische dorp, gebaseerd op de vondsten van jarenlange opgravingen in het gebied.

Prehistorische paalwoningen
Fiavè is een van de ruim honderd plaatsen in de Alpen waar prehistorische palafitte, paalwoningen, zijn teruggevonden. Samen zijn deze paalwoningen in 2011 door Unesco tot werelderfgoed zijn uitgeroepen.

Het unieke paalwoningendorp van Fiavè ligt tussen het Gardameer en de Brenta Dolomieten. Het werd ooit gebouwd aan de oevers van het oude Lago Carera. Het meer, dat nu een veenmoeras is geworden, heeft duizenden jaren lang de sporen van de geschiedenis van onze verre voorouders bewaard.

Deze sporen zijn in het begin van de jaren zeventig blootgelegd door archeologen en verwerkt in de reconstructie van het dorp, dat levensgroot is nagebouwd, compleet met steunpalen, hutten, ingenieuze vakwerkfundering en omheining.

Combinatie van archeologie, geschiedenis en natuur
In het park zijn vijf verschillende hutten nagebouwd, waarvan je er drie kunt bezoeken, via een loopbrug over het water. Dankzij informatieborden langs de looproute en een bezoekerscentrum met foto’s en videobeelden word je echt even ondergedompeld in het dagelijkse leven van de vroegere inwoners van het historische dorp.

Paalwoningmuseum
Al eerder kon je de historische vondsten in Fiavè bekijken in het paalwoningenmuseum, dat in 2012 de deuren opende. Je kunt hier op een interactieve manier kennismaken met de archeologische vondsten van het dorp.

Ook beschikt het museum over een collectie van meer dan driehonderd houten voorwerpen zoals serviesgoed en keukengerei; uniek in Europa! Helemaal bijzonder is dat er hier ook etenswaren uit die tijd tentoongesteld worden.

Praktische informatie
Het Parco Archeo Natura di Fiavè is te bereiken vanuit het paalwoningenmuseum in het centrum van Fiavé, door middel van een comfortabele wandeling van ongeveer een half uur, door de weilanden en over houten loopbruggen.

Parco Archeo Natura di Fiavè is ook vanaf de parkeerplaats langs de weg naar Riva del Garda te bereiken. Via deze link vind je alle details voor je bezoek, van openingstijden en kaartjes reserveren tot evenementen.

foto’s: Tommaso Prugnola

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *