Home » Reizen door Italië » Toscane » Puccini’s vlinderdame
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Puccini’s vlinderdame

vlinders‘Chi sarà? Chi sarà?
E come sarà giunto
che dirà? che dirà?
Chiamerà Butterfly dalla lontana.
Io senza far risposta
me ne starò nascosta
un po’ per celia, un po’ per non morire
al primo incontro, ed egli alquanto in pena
chiamerà, chiamerà:
‘Piccina – mogliettina
olezzo di verbena’
i nomi che mi dava al suo venire.’

Zo luidt een stukje uit een van de aria’s uit Madame Butterfly, een van de bekendste opera’s van Giacomo Puccini. Toen Puccini in 1900 in Londen David Belasco’s toneelstuk Madama Butterfly zag, vond hij dat een ideaal gegeven voor een opera. Hoewel de componist nauwelijks Engels verstond, maakte het stuk enorme indruk op hem. Na de rechten voor het libretto verworven te hebben, verdiepte hij zich in de Japanse cultuur en schreef hij zijn beroemde opera.

Madame-Butterfly

Puccini in Lucca
Puccini werd op 22 december 1858 geboren in Lucca. Ondanks het feit dat Puccini overal ter wereld kwam om zijn opera’s ten gehore te brengen, bleef hij zijn geboorteplaats trouw. Lucca was zijn muze, zijn inspiratiebron. Er zijn nog veel plekken in de stad die aan hem herinneren, zoals het bronzen beeld op de Corte di San Lorenzo, vlak bij de Via Fillungo.

Puccini Lucca

Puccini begon zijn dag vaak met een kopje koffie buiten de deur. Ook nu nog kun je in de voetsporen van Puccini treden, en wel door een cappuccino te drinken in het Antico Caffè Di Simo (Via Fillungo 58). De overheerlijke gebakjes zijn hier overigens ook onweerstaanbaar!

Puccini’s paradijs
‘Dit is het paradijs!’ schijnt Puccini geroepen te hebben toen hij voor het eerst het meer van Massaciuccoli zag. Hij kocht dan ook binnen de kortste keren een villa aan de oever van dit meer, in het plaatsje Torre del Lago. In deze villa, die tegenwoordig een museum is en waar Puccini samen met zijn vrouw begraven is, componeerde Puccini zijn bekendste opera’s: Tosca, Madame Butterfly en La Bohème.

pianoforte nel salone

Puccini Festival
Aan de oevers van het meer wordt elke zomer het Puccini Festival gehouden, dat in 1930 op initiatief van Giacomo Puccini zelf in het leven geroepen werd. Het oorspronkelijke theater was een provisorisch geheel, dat door Puccini’s vrienden in elkaar was getimmerd. De eerste opvoering in Puccini’s eigen theater was La Bohème. Sindsdien is het festival enorm gegroeid. Het theater, dat deels over het wateroppervlak valt, vormt een schitterend decor voor de opera’s van Puccini; in de zwoele buitenlucht bezorgen de klanken van Puccini’s Madame Butterfly je nog meer kippenvel. 

Butterfly in Amsterdam
Komende week kunnen we in eigen land genieten van Puccini. Op woensdag 21 augustus en vrijdag 23 augustus is bij het Hilton in Amsterdam de speciale muziektheatervoorstelling Butterfly te zien (aanvang om 20.30 uur). Puccini’s onvergetelijke partituur is helemaal omgewerkt tot een nieuwe kameropera waarin onder meer de volgorde van de originele opera is aangepast. Op deze manier komt de kracht van het verhaal nog beter tot zijn recht en kan echt iedereen zich herkennen in de pakkende muziek en het tragische lot van de hoofdpersoon.

Butterfly

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *