Zelf staan we vooraan in de rij als het op ijs proeven aankomt, maar sommige ijssalons vragen erom geproefd te worden door de échte experts: kinderen.
Daarom gingen Jeroen (10) en Anna (6) samen met hun ouders Martijn en Angelique op pad om het ijs van een hele nieuw ijssalon in Lucca te proeven: Gelatarium. Jeroen en Anna wonen al een tijd in Italië, dus zij weten als geen ander hoe een ijsje moet smaken!
Martijn, de vader van Jeroen en Anna, vertelt: ‘Lucca is een van de steden waar we als gezin, naast Florence, heel graag komen. Ondanks dat de stad omringd is door een hoge muur en het er zo af en toe heel erg druk kan zijn, heerst er altijd een relaxte sfeer.
Moe van het fietsen over de stadswal gingen we op zoek naar wat verkoeling. Water dachten wij, ijs dachten Jeroen en Anna. Nu hebben we niet echt goede ervaringen met de ijssalons in Lucca. We zijn te verwend door ‘onze’ Genius in Ginestra en GROM in Florence. Maar die dag troffen we een wel hele bijzonder gelateria aan.
‘Kijk eens! Er hangen schommels aan het plafond!’ riepen de kinderen. Er hingen inderdaad schommels aan het plafond! Maar daarnaast was het een open lichte zaak, met fris wit meubilair en kraakhelder. Was dit een ijssalon?
We raakten in gesprek met de bedrijfsleider, Antonio. Hij vertelde ons: ‘We wilden al heel lang een ijssalon openen, maar niet hetzelfde doen als alle collega’s’ We hebben gezocht naar een concept waarbij de klant zelf kan bepalen hoeveel ijs hij koopt en niet voor verrassingen komt te staan bij het afrekenen. Zodoende ontstond het idee voor selfservice ijs tappen.’
Aan de linkerzijde van de winkel bevinden zich zestien hendels waar je zelf je ijs kunt tappen. ‘Het is zeker geen softijs,’ zo legde Antonio uit. ‘Zodra je de hendel naar je toe haalt, wordt de basismix instant bevroren met als gevolg dat je origineel freschissimo, supervers, ijs krijgt.
Softijs is zacht en heeft een heel andere bereidingswijze, echt vers is het niet. Ons ijs is dat wel en vooral stevig, met een zijdezachte smaak.’ Hij zet zijn woorden kracht bij door het bakje ondersteboven te houden en te schudden. ‘Zie je wel, fortissimo.’
Hij vertelde enthousiast verder: ‘We maken de basismixen met de beste ingrediënten. Roomijs bestaat echt uit melk en room en voor de fruitsmaken wordt alleen water en fruit gebruikt, zodat mensen met een melkintolerantie ook gerust kunnen genieten van ons ijs.
We gebruiken alleen maar pure ingrediënten om het ijs op smaak te brengen. Door weinig suiker te gebruiken, proef je de echte pure smaak, purissimo. Aan de wand bij de deur laat hij trots de natuurlijke concentraten zien die ze in hun ijs gebruiken.
Het concept van Gelatarium werkt als volgt. Je neemt een bakje en tapt ijs naar keuze. Vervolgens kan je kiezen uit een van de vele toppings. Fruitsauzen, nootjes, Smarties, maar ook marshmallows voor de liefhebber.
De prijs van het ijs gaat per 100 gram, hetgeen duidelijk staat vermeld op de counter in het midden van de zaak. Bij de kassa wordt je ijs-creatie gewogen en reken je af.
‘Soms schrikken mensen wel van de totaalprijs, maar ik kan garanderen dat onze prijzen echt en eerlijk zijn, net zoals ons ijs,’ verzekerde Antonio ons. ‘Ga maar eens naar een reguliere gelateria en je zal schrikken van de hoeveelheid die je krijgt voor dezelfde prijs.’
De kinderen namen van alles en nog wat – voor hen is het hier echt een ijsparadijs. Maar ook ijspuristen kunnen zich hier uitleven. Ik koos zelf voor de hendel met pistacchio.
Antonio had me net verteld dat het concentraat net zo duur is als goud, maar het beste van het beste is. Ik betwijfelde of het waar zou zijn, maar nadat ik mijn eerste hap had genomen, wist ik dat hij gelijk had. Geweldig, weer een reden om vaker naar Lucca te komen!
Ik nam net als de kinderen plaats op een schommel en genoot van het weidse uitzicht in de winkel. Tranquillissimo.’
Ook proeven? Je vindt Gelatarium aan de Via Vittorio Veneto 36 in Lucca. Er is ook een vestiging in Verona, aan de Corso Umberto I 12.
Ontdek la bella Lucca
Lucca is een rijke stad, met schitterende kerken en vele schatten die je ook buiten de musea kunt bewonderen.
Onze City Walk laat je al dat moois zien, maar brengt je ook bij Osteria Baralla voor een heerlijke lunch, bij het Palazzo Pfanner en bij het huis van Puccini, die in Lucca veel inspiratie opdeed. Ook geven we extra tips voor een wandeling of fietstocht over de stadsmuren van Lucca en een bezoek aan een duivelse brug ten noorden van het stadje.
Download City Walk Lucca Opent in een nieuw tabblad:
Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.
Hi,
I am one of the owner of Gelatarium Lucca. I would like to thank you mery much for the nice article and fantastic photos. I showed it to Antonio and to my partners and all were delightful. Thanks again and I hopo to see you again very soon…
Riccardo
Ps. can you give me the authorization to use some of your photo of Gelatarium?If so pls can you send me to my email address? Best regards
Grazie mille Riccardo! Siamo contenti di sentire che l’articolo vi è piaciuto. Il fotografo vi manda qualche foto. Buona giornata!