Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Als een speer terug in de tijd: Toscaans boogschieten voor gevorderden

Opgelet! We zijn vandaag bij Il Palio della Balestra, een kruisboogtoernooi dat al sinds 1594 iedere tweede zondag van september in het Toscaanse Sansepolcro (in de buurt van Arezzo) wordt gehouden, en waarbij de pijlen je om de oren vliegen!

Palio-Balestra-Sansepolcro (2) Palio-Balestra-Sansepolcro (2a)

De lokale boogschutters verzamelen zich dit jaar op 14 september op het Piazza Torre di Berta, onder toeziend oog van de dorpelingen die allemaal zijn uitgedost in schitterende historische kostuums. Ze nemen het echter niet op tegen elkaar, maar tegen de boogschutters van het in Umbrië gelegen Gubbio. Dat gaat gepaard met een hoop ceremonieel vertoon, zoals het zegenen van de kruisbogen en kleurrijke demonstraties vaandelzwaaien.

Palio-Balestra-Sansepolcro (3) Palio-Balestra-Sansepolcro (4) Palio-Balestra-Sansepolcro (6)

Als je daar tussen staat lijkt het net alsof je een tripje met de tijdmachine hebt gemaakt. Ons leek dat wel wat en dus heeft Sophie zo’n tijdreis geboekt. Ze gaat van 12 tot en met 14 september meemaken hoe deze eeuwenoude traditie er anno 2014 aan toe gaat.

Tijdens de Time Travel Experience gaat Sophie proeven van de sfeer, de typische gerechten en het boogschuttersleven van de groene regio Valtibertina. Als klap op de vuurpijl wordt de tijdreis afgesloten met de spannende schuttersstrijd in Sansepolcro: Il Palio della Balestra.

Palio-Balestra-Sansepolcro (8) Palio-Balestra-Sansepolcro (9)

Dit traditionele toernooi, waarbij de kunst van het boogschieten sinds jaar en dag van vader op zoon wordt doorgegeven, vindt zijn oorsprong tussen de late middeleeuwen en het begin van de renaissance. De kunst van Piero della Francesca, Luca della Robbia en andere grootmeesters gaat gepaard met deze bewogen periode en deze kunstenaars zullen dan ook een voorname plek innemen tijdens de ontdekkingstocht naar het verleden. Burchtdorpjes Anghiari en Monterchi dienen als achtergrond voor dit alles en zullen ongetwijfeld hun historische steentje bijdragen aan de reis terug in de tijd.

Palio-Balestra-Sansepolcro (1)foto’s: Società Balestrieri Sansepolcro

Een driedaagse, doch tijdloze ervaring vol middeleeuwse uitdagingen, historische toernooien en kunstzinnige ontdekkingen die stuk voor stuk zijn overgoten met een sausje uit de renaissance. Wat ons betreft nu al een schot in de roos!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *