Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Terugblik september: uitpakken, inpakken & wegwezen

We blikken terug op de maand september, die stiekem wel zestig dagen geteld lijkt te hebben, zoveel hebben we gedaan, gezien en geproefd. Het was bovendien de maand waarin Saskia – en daarmee Ciao tutti – naar Maastricht verhuisde. Inmiddels zijn alle dozen uitgepakt en wordt er alweer hard gewerkt, want komende week vertrekt Saskia weer richting Italië, op zoek naar nieuwe verhalen. Maar voor ze haar koffer pakt, blikt ze terug op deze drukke maand.

Saskia: ‘Na wekenlang opruimen, inpakken en klussen was het dan op 23 september eindelijk zo ver. De verhuizers stonden voor de deur, met een indrukwekkende verhuislift, om alle dozen vol boeken, gidsen, brochures en andere reisinspiratie van Amsterdam naar Maastricht te verhuizen.

Ondanks het gure herfstweer stond alles al snel droog in de verhuiswagen en was er zelfs nog even tijd om met een vriendin te genieten van een cappuccino bij Alberto Pozzetto, voor een Italiaans afscheid van de Albert Cuyp.

Inmiddels is bijna alles weer uitgepakt en netjes opgeborgen. Mijn nieuwe werkplek is ingericht en ik heb er afgelopen dagen alweer heel wat uurtjes zitten schrijven, met uitzicht op lekker veel groen. Met twee Italiaanse etentjes in het nieuwe huis voel ik me er in elk geval al helemaal thuis!

Nu alle dozen zijn uitgepakt, mag ik mijn koffer weer inpakken, voor een reis naar Levanto (Ligurië). Daarna verken ik weer een stukje van de Lunigiana, met Ilaria van B&B La Luna di Quarazzana als gids.

De charme van Chiusdino
Tussen het inpakken door was ik ook nog even op pad. Ik logeerde bij Podere di Santa Maria, op het platteland ten zuiden van Siena. Gianna nam me natuurlijk mee naar de Abbazia di San Galgano, waar ik al een paar keer eerder was maar waar ik steeds weer geraakt word door de betoverende sfeer die er hangt. Ook ontdekte ik de charme van Chiusdino, een klein maar fotogeniek dorpje.

Weerzien in Siena
Daarna volgde ik een bijzondere kookworkshop in de Chianti, met opera in de openlucht als afsluiting. Vervolgens reisde ik naar Siena, voor een weerzien met Felice, die ook regelmatig voor Ciao tutti op pad ging maar inmiddels in Argentinië woont. We hadden elkaar twee jaar niet gezien, dus dan is het terras van Liberamente Osteria, aan het Piazza del Campo, een perfecte plek om bij te praten!

Hiken in Val di Fassa
Marloes ging voor het eerst op reis voor Ciao tutti. Als echte berggeit neemt zij het spreekwoordelijke stokje van Felice over voor de actieve reizen in de bergen (waar ik dankzij mijn hoogtevrees liever niet ga wandelen). In oktober doet ze uitgebreid verslag van haar belevenissen.

Op vakantie in Italië
Natuurlijk gaan Ciao tutti’s reisbloggers als het even kan ook op vakantie in Italië. Er gaat toch niets boven die heerlijke mix van mooie dorpjes, lekker eten, aardige mensen en het ritme van de Italiaanse taal die het vakantiegevoel versterkt, alleen al bij het bestellen van een kopje koffie.

Paul keerde terug naar Albero Capovolto op Sardinië, Nadine genoot van een reis naar onder meer Valle d’Aosta, La Morra, Parma en het Gardameer, Erwin reist langs de Amalfikust en Inge verkent Palermo en de westkust van Sicilië.

Italië in eigen land
Ook in eigen land genieten we zo veel mogelijk van Italië. Nadine schoof aan voor het jubileumdiner van Roberto’s Restaurant, dat dit najaar 25 jaar bestaat. In deze blog lees je er alles over.

Zelf dook ik een paar dagen onder voor het maken van een overzicht van de mooiste Italiaanse films en series. Dat leverde een lijst vol inspiratie voor de lange herfst- en winteravonden op!

Overigens ben ik nog altijd in filmsferen, want ik werk voor komende maand aan een artikel over Sophia Loren, die onlangs de Grand Acting Award van Film by the Sea in Vlissingen in ontvangst mocht nemen.

Via Roma gaat internationaal
Na een Duitse vertaling is Willemijns boek Via Roma nu ook verschenen in de Verenigde Staten. Op het moment dat het boek daar voor het eerst op de planken stond, werden de vertaalrechten verkocht aan Zuid-Korea. Binnenkort kunnen dus ook de Zuid-Koreanen de geschiedenis van Rome ontrafelen door een wandeling door de meest bijzondere straten van de stad.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *