Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaanse citroencake van The Lemon Kitchen

Niets zo lekker als een smeuïge citroencake! Een dikke plak van deze cake naar recept van Jadis van The Lemon Kitchen smaakt heerlijk bij een cappuccino maar kun je ook met een bolletje ijs als toetje serveren. Het is bovendien ideaal voor een picknick of een gezellige brunch.

Jadis: ‘Deze Italiaanse citroencake is niet zo vast en compact als de Nederlandse variant. Hij is luchtig, een beetje smeuïg en door de frisse icing aan de buitenkant licht krokant. Als je dit recept gaat maken, is het belangrijk om een biologische citroen te gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar de Siciliaanse citroenen van EkoPlaza. Deze zijn simpelweg het lekkerst!

Ingrediënten: 275 gram bloem plus wat extra om de bakvorm mee te bestuiven | 4 eieren | 100 gram ongezouten roomboter plus wat extra om de bakvorm in te vetten | 325 gram poedersuiker (225 gram voor de cake en 100 gram voor de icing) | rasp en sap van een halve citroen | 2 theelepels bakpoeder | een halve theelepel zout

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een tulband (of een andere bakvorm) ruim in met boter en bestrooi dit lichtjes met bloem.

Smelt de boter en laat deze volledig afkoelen. Mix in een grote kom de vier eieren met 225 gram poedersuiker tot het mengsel heel licht van kleur en luchtig is. Dit kan wel een paar minuten duren. Voeg dan de bloem, de boter, de citroenrasp, het bakpoeder en het zout toe aan het eiermengsel. Mix alles goed door elkaar tot het een luchtig geheel is geworden.

Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake in de vorm volledig afkoelen en haal dan de cake pas uit de vorm.

Meng ten slotte 100 gram poedersuiker met 1 à 2 eetlepels lauw water en sap van een halve citroen toe. Roer het geheel goed tot er een glanzende witte massa ontstaat en druppel dit over de citroencake.’

Zin in meer gerechten met citroen? In Jadis’ kookboek vind je nog veel meer inspiratie!

The Lemon Kitchen kookboek | Jadis Schreuder | ISBN 9789024588305 | €20,- | uitgeverij Luitingh-Sijthoff | bestel The Lemon Kitchen kookboek via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *