Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De wijnkaart, alsjeblieft – wereldatlas van wijn

In Italië proeven we altijd graag van de lokale wijnen, maar we lezen en leren er ook graag over. Dat kan natuurlijk ter plekke, maar met het prachtig uitgevoerde wijnboek De wijnkaart, alsjeblieft duik je nu ook gewoon vanuit je luie stoel in de wereld van wijn.

Jules Gaubert-Turpin en Adrien Grant Smith Bianchi zijn niet alleen grote wijnliefhebbers, ze zijn ook dol op cartografie. De wijnkaart, alsjeblieft is het schitterende resultaat van beide passies. Het is dan ook een onmisbaar boek voor alle wijnliefhebbers en een perfect cadeau voor iedereen die nieuwsgierig is naar de verhalen achter een fles wijn.

Ben je benieuwd waar jouw favoriete Chardonnay vandaan komt? Wil je weten waar men in het jaar 1500 al wijn maakte? De antwoorden op deze en heel veel andere wijnvragen vind je al bladerend en lezend in dit mooi geïllustreerde boekwerk, waarin de hele wereld in wijn in kaart is gebracht.

Je bezoekt al bladerend 57 landen (met bijna honderd kaarten) en doorloopt achtduizend jaar geschiedenis. De teksten zijn niet belerend, maar sprankelend en inspirerend. Ze nodigen uit tot lezen, kijken, reizen, leren én proeven.

Je ontdekt hoe wijn door de eeuwen heen de wereld heeft veroverd en in welke landen welke wijnen worden gemaakt, met beschrijvingen van de verschillende druiven en hun smaakprofielen. En wat voor beschrijvingen! Het is bijna poëzie… Zo schrijven de auteurs over de nebbiolo (uit Piemonte): ‘De nebbiolo is een balletdanseres die sierlijkheid verkiest boven overvloed.’

Italiaanse wijnen
Uiteraard krijgen de Italiaanse volop aandacht in deze wijnatlas. Wist je dat Italië het enige land is waar in alle regio’s wijn wordt gemaakt? Volgens de auteurs zijn er zo veel verschillende klimaten, terroirs, en druivenrassen dat het je je hele leven kost om de Italiaanse wijnen te leren kennen…

Dertien regio’s worden in detail behandeld: Piemonte, Trentino-Alto Adige, Lombardije, Friuli-Venezia Giulia, Veneto, Emilia-Romagna, Le Marche, Abruzzo, Toscane, Umbrië, Campanië, Puglia en Sicilië.

Elk van deze regio’s heeft een eigen kaart. Heerlijk om je daarin te verliezen. Ook zijn er volop leuke weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat Sicilië meer wijngaarden heeft dan Australië? Of dat de Verdicchio (uit Le Marche) zijn naam dankt aan de groene reflectie van de druiven?

Je verliest je al snel in de combinatie van kaarten en tekst, dwalend door de Italiaanse regio’s of de hele wereld over. Zet De wijnkaart, alsjeblieft alsjeblieft snel boven aan je verlanglijstje!

De wijnkaart, alsjeblieft | Jules Gaubert-Turpin en Adrien Grant Smith Bianchi | ISBN 9789021569543 | € 25,99 | Kosmos Uitgevers | bestel De wijnkaart, alsjeblieft via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *