Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wijn van de Etna – laat je verleiden door de geheimen van de vulkaan

De toppen van de Etna zijn tot ver in het voorjaar nog wit van de sneeuw. Daaronder is het groen, met bossen vol kastanjebomen en eiken, citrusgaarden, amandelbomen, olijfbomen én wijngaarden.

Al eeuwenlang worden er op de vulkanische grond druivenranken aangeplant – met groot succes. De verschillende druivenrassen leveren uitstekende wijnen op, die onder de naam Etna-wijn de krachtige smaken van de vulkaan bundelen.

De speciale terrasbouw die je op de hellingen van de vulkaan ziet, is kenmerkend voor het gebied. Sommige wijngaarden zijn meer dan honderd jaar oud. De Etna is daarmee een van de oudste en meest belangrijke wijngebieden van Sicilië.

Buiten het eiland was de Etna-wijn lange tijd echter niet zo bekend. De meeste vulkaanwijn werd op Sicilië zelf gedronken. Het is dan ook de perfecte begeleider voor Siciliaanse pasta’s (denk aan pasta alla Norma of pasta met sardientjes en venkel), met dank aan de mineralige ondertonen.

Inmiddels houden de Sicilianen hun vulkanische wijn niet meer voor zichzelf. Er is steeds meer vraag naar deze unieke wijn, zeker omdat de wijnboeren de traditie van het wijn maken naar een hoger niveau hebben getild.

In 1968 kreeg de eerste Etna-wijn een DOC-keurmerk (Denominazione di Origine Controllata). Wijnen mogen pas een DOC-keurmerk dragen als ze aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Zo wordt er onder meer gelet op het percentage van bepaalde druivenvariëteiten en de geografische herkomst.

Proef de wijnen van Pietradolce
Een van de bekendste producenten van wijnen van de Etna is Pietradolce, dat in 2005 werd opgericht door Michele Faro. Al na vijf jaar mocht Michele de vruchten plukken van zijn harde werk; in het jaar 2010 kreeg hij namelijk een schitterende beoordeling van zijn Barbagalli, die een jaar later door de toonaangevende wijngids Gambero Rosso werd uitgeroepen tot de ‘beste wijn van Italië’.

Pietradolce ligt in Solicchiata, niet ver van Castiglione di Sicilia, op de noordelijke hellingen van de Etna. Pietradolce telt zevenentwintig hectare aan wijngaarden, op een hoogte tussen de twee- en drieduizend meter.

Pietradolce betekent letterlijk ‘zoete steen’, een verwijzing naar het zwarte lavasteen dat de bodem van de wijngaarden vormt en dat zorgt voor enigszins zoete tannines en een voortreffelijke, sappige textuur.

De bodem waarin de wijnranken wortelen kent door de vele uitbarstingen van de Etna door de eeuwen heen een unieke samenstelling. De Etna heeft bovendien een microklimaat dat je nergens anders op Sicilië vindt, met meer temperatuurschommelingen. De temperatuur kan in de winter dicht bij het vriespunt liggen, maar ook na lange, hete zomerdagen koelt het er ’s avonds goed af.

Pietradolce maakt een rode wijn van de Nerello Mascalese druif, ‘de kleine zwarte uit de stad Mascali’, een eerbetoon aan Micheles grootvader die van deze druivensoort al prachtige wijnen van maakte.

Het bouquet van deze wijn is krachtig, met verleidelijke geuren van kersen, karamel, kaneel en cranberry. De smaak is vol en weelderig, met tonen van het rijpste zomerfruit: pruimen, frambozen en granaatappel. De Nerello-druif is dankzij haar vulkanische hart uniek – en dat proef je terug in elke slok. Salute!

met dank aan Pietradolce voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *