Ontdek Italië op een Vespa!

Ontdek de botteghe storiche van Genua

KLM vliegt sinds kort dagelijks rechtstreeks naar Genua, een van de zeven nieuwe Europese bestemmingen van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Volgens KLM maken de rijke culturele geschiedenis van de stad en het eten Genua tot een aantrekkelijke bestemming voor een weekendje weg of een stedentrip.

Ciao tutti’s Paul mocht de pracht en praal van Genua en de zonnige Rivièra van Ligurië ontdekken en stapte aan boord van de allereerste vlucht. Eenmaal geland in Genua duikt hij meteen in het spinnenweb van caruggi, de kleine steegjes in het centro storico, voor een ontdekkingstocht langs een aantal van de beroemde botteghe storiche, historische winkeltjes, die Genua rijk is.

Paul: ‘In Genua vind je ze nog, die historische winkeltjes waar met vakmanschap en volgens een familietraditie ambachtelijke producten worden gemaakt. Winkeltjes waar de geschiedenis van de stad tot leven komt, waar je de historie nog kunt ruiken en waar niks doet denken aan de anonimiteit van de moderne winkelketens.

Genua wil deze botteghe storiche graag als cultureel erfgoed aanmerken, zodat ze niet uitsterven. De stad heeft daarom een albo (openbaar beroepsregister) opgericht waar authentieke winkeliers en ambachtslieden zich kunnen inschrijven. Momenteel hebben 32 van deze ‘levende monumenten’ van verschillend pluimage de albo-status, van een macelleria (slagerij) tot een pasticceria (banketbakkerij), van een fabbrica cioccolato (chocoladefabriekje) tot een farmacia (apotheek), van een libreria (boekhandel) tot een barberia (kapper).

Een van de voorwaarden om in het beroepsregister opgenomen te worden, is dat de winkel al minstens zeventig jaar op die plek in originele staat gevestigd moet zijn, al dan niet gerund door één en dezelfde familie. Bovendien dient de winkel ook van buiten als zodanig herkenbaar te zijn en zoveel mogelijk authentiek te zijn.

Chocoladehemel
Samen met de andere journalisten en bloggers die waren uitgenodigd voor de doop van de KLM-vlucht van Amsterdam naar Genua bezocht ik een aantal van deze botteghe storiche. Allereerst Fabbrica Cioccolato Viganotti (Vico dei Castagna 14), verstopt in de steegjes tussen het Piazza delle Erbe en het Piazza Matteotti.

Genua-Botteghe-Storiche-Viganotti-4

Hier startte Domenico Viganotti in 1866 een chocoladefabriekje, waar anno 2016 nog altijd chocolade wordt gemaakt met de originele mixers en mallen uit die tijd! Dit maakt dit schattige oude winkeltje niet alleen een ‘chocoladehemel’ maar ook een levend museum.

Er is sinds 1866 maar weinig veranderd. De schitterende oude houten 3D-vloer, de oude houten vitrinekasten gevuld met glazen potten en de originele houten toonbank met glasplaten werpen je even terug in de tijd, een slordige honderdvijftig jaar geleden…

Genua-Botteghe-Storiche-Viganotti Genua-Botteghe-Storiche-Viganotti-2

De huidige eigenaar Alessandro Boccardo is pas het eerste niet-familielid dat deze chocolaterie runt. Hij heeft jarenlang met én voor de Viganotti’s gewerkt en is momenteel de bewaker van de waardevolle familierecepten en de beheerder van de historische inrichting en het pand. Hier, in de oudste chocolaterie van de stad, wordt met vakkundig vakmanschap een oeroude traditie in stand gehouden.

De chocoladepralines gevuld met kersen zijn een begrip in Genua en omstreken. Maar behalve de traditionele heerlijke chocolaatjes en pralines zoals scorze d’arancio, crocantini en cremini is Viganotti ook altijd op zoek naar nieuwe recepten en smaakcombinaties. Een recente specialiteit zijn pralines met kruiden die sierlijke vormen hebben en heerlijk exotische smaken. Ik krijg er geen genoeg van!

Genua-Botteghe-Storiche-Viganotti-1 Genua-Botteghe-Storiche-Viganotti-3

Kippen, eieren en een pasgeboren kuikentje
Antica Polleria Aresu (Vico Inferiore del Ferro 1) is nog zo’n pareltje. In 1910 begon men hier kippen en eieren te verkopen en die traditie houden ze tot op vandaag in stand. Het assortiment is in de loop der jaren wel aangevuld met ander gevogelte: fazanten, ganzen en duiven.

Genua-Botteghe-Storiche-Aresu-1 Genua-Botteghe-Storiche-Aresu-3

We zien een prachtig, oud marmeren werkblad, vriescellen met de originele houten deuren en een balkenplafond met haken waar de vleeswaren aan hangen (en Viagra voor de armen). Verder is de achterwand uitgevoerd in prachtige witte tegeltjes en is er een schitterende symmetrische stenen vloer.

Deze winkel leeft! Vader, moeder en hun twee zonen werken in de zaak, waar een heerlijke authentieke, theatrale sfeer hangt. Onlangs is er zelfs gezinsuitbreiding geweest, zo getuigt het bordje boven de toonbank met L’e arrivôu o pollìn (er is een kuikentje geboren).

Genua-Botteghe-Storiche-Aresu-2 Genua-Botteghe-Storiche-Aresu-4 Genua-Botteghe-Storiche-Aresu-5

Met veel liefde en gezelligheid wordt hier een oude familietraditie in stand gehouden. De mannen dragen petten en mooie schorten en hebben het hoogste woord. Het lijkt wel of ze hardop denken – en dat op die typische passionele, Italiaanse manier.

Zoon Matteo: ‘Vroeger liepen de kippen hier gewoon door de zaak en kon de klant zijn kip uitzoeken, waarna gelijk vakkundig de kip de nek werd omgedraaid! Tegenwoordig is er geen levende kip meer te bekennen, maar alles is nog altijd kakelvers.’

De geur van verse gebakjes
Bij Pasticceria-Confetteria Profumo (Via Portello 2r), een banketbakkerij uit 1827, staat net als bij Viganotti nog de originele apparatuur. Er worden hier nog altijd traditionele methoden en de allerbeste ingrediënten gebruikt; alles met het oog op versheid en vakmanschap. Sinds Domenico Villa de zaak startte zijn de geheime familierecepten van de dolci en gesuikerde amandelen van generatie op generatie doorgegeven.

Genua-Botteghe-Storiche-Profumo Genua-Botteghe-Storiche-Profumo-2

Overal waar ik kijk, zie ik gesuikerde amandelen in alle mogelijke kleuren, in wel honderd glazen potten die zich sierlijk tegen de gespiegelde achterwand nestelen. Boven op de glazen toonbank staan marron glacés, chocolade-olijven, gekonfijte vruchtjes, pandolce genovese, kleine gebakjes én de traditionele Avola chocolaatjes op hun nieuwe eigenaar te wachten.

Maar er is meer moois: de marmeren vloer is prachtig en boven mijn hoofd schittert een nóg mooier gewelfd plafond, beschilderd met fresco’s met bloemmotieven. Wat moet het een feest zijn om in deze fantasie van kleuren te mogen werken!

Genua-Botteghe-Storiche-Profumo-3 Genua-Botteghe-Storiche-Profumo-4 Genua-Botteghe-Storiche-Profumo-5 Genua-Botteghe-Storiche-Profumo-6 Genua-Botteghe-Storiche-Profumo-7

Brood & pasta met passie
Ander lekkers proef ik bij Panificio Grissineria Claretta (Via della Porta Vecchia). Direct bij binnenkomst zie, ruik en voel je de historie. Wat is dit ook weer een fijn adresje! Helaas (nog) niet opgenomen in de officiële lijst van de botteghe storiche, maar dat doet niets af aan de sfeer en aan het vakmanschap van de familie Claretta. De passie en het plezier spatten er vanaf, alleen maar lachende gezichten!

De bakkers maken hier op een uiterst eenvoudige manier brood, met alleen basisingrediënten als meel, water, zout, olie, gist én hun handen. Het deeg wordt nog liefdevol en vakkundig met de hand gekneed. De specialiteit van het huis is de focaccia, waarbij het zout niet in het deeg verwerkt wordt maar aan de oppervlakte van het brood aangebracht wordt. Heerlijk!

Genua-Grisseneria-3Genua-Grisseneria Genua-Grisseneria-2

Als laatste schieten we nog naar binnen bij Da Mario Pasta Fresca (Salita S. Paolo 28). De zakken met ingrediënten staan broederlijk tegen de muur opgesteld, precies zoals dat vroeger ook was. De pasta die ermee gemaakt wordt (natuurlijk honderd procent met de hand) ligt in de glazen vitrines. Een grote kom met de beroemde verse pesto genovese nodigt uit om meteen even te proeven. Buonissimo!

Genua-Da-Mario-pasta-fresca Genua-Da-Mario-pasta-fresca-2 Genua-Da-Mario-pasta-fresca-3 Genua-Da-Mario-pasta-fresca-4

Wil je ook genieten van deze historische winkeltjes in de binnenstad van Genua? Via deze link vind je een overzicht van alle botteghe storiche, maar je kunt ook bij het VVV-kantoor in Genua een folder halen waar alle botteghe storiche in vermeld staan, inclusief een handige plattegrond.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Een reactie

  1. Weer een geweldig verhaal over Genua door Paul, het water loopt me uit de mond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *