Naar hoofdinhoud Naar navigatie
20 januari 2019

Hedendaagse helden in Napels

De heerlijke traditionele gerechten, de geschiedenis en de schitterende panorama’s die Napels rijk is, zijn in principe redenen genoeg om deze bruisende stad te bezoeken. Maar daarnaast is Napels een stad die ook duizenden verhalen te vertellen heeft. Op elke hoek, in elke steeg, kom je wel een verhaal tegen dat de moeite waard is om naar te luisteren. Felicia van Salerno Travel wil in deze blog een aantal van deze verhalen delen:

Felicia: ‘Opvallend aan Napels zijn de vele eerbetonen aan personages die door de Napolitanen zelf verheven zijn tot helden. Denk bijvoorbeeld aan de voetballer Maradona, komiek/acteur/dichter Antonio de Curtis (beter bekend als Totò), acteur Massimo Troisi en zanger Pino Daniele. Allemaal personen die met hun kwaliteiten een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten en door de inwoners op een voetstuk zijn geplaatst.

Totò

Tussen de beeltenissen van deze eeuwige helden en het wapperende wasgoed in de karakteristieke steegjes, vind je de ware inwoners van de stad. Op het eerste oog normale, onbekende personen aan wie je zo voorbij zou lopen. En toch zijn het vaak deze personen die een indrukwekkend verhaal te vertellen hebben en een inspiratiebron blijken te zijn voor jongeren die dagelijks op zoek zijn naar manieren om een stabiele toekomst op te bouwen.

Ondanks de moeilijkheden waar velen dagelijks aan onderworpen zijn, is het prachtig om te zien hoe rasechte Napolitanen een inspiratie kunnen vormen voor anderen, dat ze dat ene sprankje hoop weten te bieden.

foto: Leny Boerstra

Graag neem ik je mee om enkele van deze hedendaagse ‘helden’ van Napels te ontmoeten. Personen die keihard werken om het imago van Napels op te poetsen en bijdragen aan een betere stad. Personen die ook jij gewoon kunt tegenkomen tijdens een bezoek aan deze indrukwekkende stad.

#1 Salvatore Iodice

Salvatore is geboren en getogen in de Quartieri Spagnoli, de Spaanse wijk in hartje Napels. Daarmee was zijn leven niet altijd even gemakkelijk. Deze eerlijke timmerman geeft toe dat hij dan ook niet altijd de juiste keuzes heeft gemaakt, maar daar juist van heeft geleerd en een beter mens door is geworden.

Hij besloot het roer om te gooien en iets te doen met het talent dat hem door God was geschonken: de gave om met zijn eigen handen kunst te maken. Afgedankte voorwerpen die hij op straat vindt, weet hij om te toveren tot nuttige en mooie werken die ook in de wijk zelf terug zijn te vinden.

Kleurrijke plantenbakken, wegwijzers en bankjes van Salvatores hand sieren de smalle steegjes van de Quartieri Spagnoli. Daarnaast biedt zijn werkplaats, La Miniera, ruimte aan iedereen die behoefte heeft om zijn artistieke kant te ontwikkelen. Kinderen en jongeren uit de wijk zijn meer dan welkom om de fijne kneepjes van het vak bij hem te leren.

Op de vraag waarom hij dit allemaal doet, antwoord hij op een bescheiden toon: ‘Toen ik opgroeide, was er geen Salvatore bij wie ik terecht kon.’ Een zin met een dubbele betekenis als je bedenkt dat de naam Salvatore redder/verlosser betekent…

#2 Giuseppe Schisano

De jonge Giuseppe (25) is eveneens afkomstig uit de Quartieri Spagnoli. Hij is erin geslaagd om, met behulp van een stichting, zijn eigen creatieve idee werkelijkheid te laten worden. Met Don Café – Street Art Coffee rijdt hij met zijn bakfiets door de stad om op traditionele wijze Napolitaanse koffie te bereiden. Dit doet hij met behulp van een cuccuma, een typisch Napolitaans koffiepotje. Voor de lekkere trek bereidt hij ook verse, warme sfogliatelle.

Dit project is niet zomaar ontstaan: al jaren speelde de jonge Napolitaan met het idee van een mobiele koffiebar in zijn geliefde stad. In de loop der jaren werd het idee tot in de puntjes uitgewerkt en bekeek hij de mogelijkheden om zijn droom te realiseren. De weg ernaartoe was echter niet gemakkelijk; hij heeft te maken gehad met veel tegenstand en ontelbaar veel regels waar hij keer op keer tegenaan liep.

Ondanks alles bleef hij volhouden en standvastig geloven dat zijn idee goed genoeg was om te realiseren. Uiteindelijk kreeg hij steun van een stichting waardoor dit project werkelijkheid kon worden. Sinds een aantal maanden rijdt hij vrolijk door de stad met zijn koffiebar. Hiermee is Giuseppe erin geslaagd om twee van zijn dromen uit te laten komen: eigen baas zijn én een oude Napolitaanse traditie doen herleven!

foto’s: Frank Damiano

#3 Isabella de Cham

De uit Rione Sanità afkomstige Isabella de Cham is pas vijfentwintig jaar, maar wist een verpletterende indruk te maken op de juryleden van 50 Top Pizza. In 2017 kreeg zij van hen de titel ‘Pizzaiola van het jaar’ en werd in datzelfde jaar tweede in de race voor het Wereldkampioenschap pizza bakken in de categorie pizza fritta.

Isabella de Cham (rechts op de foto) en een collega

Dit opende vele deuren maar gaf haar vooral de motivatie om haar droom te verwezenlijken: in het hart van de Sanità opende deze jonge ondernemer haar eigen zaak (Via Arena della Sanità 27). Op de gevel schittert in zilveren letters haar naam en in de strakke, maar gezellig ingerichte zaak kun je haar persoonlijk aantreffen in de open keuken. Want dat is wat ze het liefste doet: de lekkerste pizza fritta bereiden voor haar klanten.

Ze blijft verbazen door iedere keer met nieuwe creaties te komen die af en toe zelfs de krant halen. Zo gooide ze onlangs hoge ogen met haar millefritta, de gefrituurde versie van de millefoglie (een gebakje dat bestaat uit laagjes bladerdeeg en banketbakkersroom, met de smaak van de Napolitaanse pastiera, geserveerd met hazelnoten en abrikozenjam).

foto’s: Isabella de Cham

#4 Chiara Nocchetti

Chiara Nocchetti (24) werd geboren in Napels en groeide op in een huis vanwaar je de zee kon zien. Ze ging de hele wereld over, op zoek naar verhalen om over te kunnen schrijven. Toen ze eenmaal terugkeerde in Napels, kwam ze erachter dat de mooiste verhalen ook gewoon bij haar om de hoek te vinden waren.

Ze raakte gefascineerd door de wijk Sanità en werd bovenal geraakt door de eerlijke, aangrijpende verhalen van de vaak jonge mensen die ze sprak. Ze besloot deze indrukwekkende verhalen op te schrijven en te delen via een Facebookpagina waarbij ze de verhalen van deze mensen op een prachtige manier wist te verwoorden. De reacties waren lovend en al snel ontstond het idee om de verhalen te bundelen in een boek. Chiara’s boek vol inspirerende verhalen ligt sinds oktober 2018 in de winkel, met de titel Vico Esclamativo.

foto: Chiara Nocchetti

In haar boek laat ze vijfentwintig verschillende personen aan het woord, die er allemaal voor hebben gekozen om in de wijk Sanità te blijven en er een betere plek van willen maken. De rode draad die door het boek loopt, is hoop. Met deze verhalen wil Chiara laten zien dat er altijd een kans bestaat om opnieuw te beginnen, weer op te staan, je eigen zwakheden te accepteren en leren om te houden van jezelf, van anderen en van waar je vandaan komt.

Door deze mensen een platform te bieden en de kans te geven om hun verhaal te delen, heeft Chiara er bovendien voor gezorgd dat anderen hoop en inspiratie kunnen vinden in haar woorden.

#5 Catacombe di Napoli –  La Paranza

Cooperativa La Paranza werd in 2006 opgericht door zes vrienden die inzagen hoe rijk hun wijk Rione Sanità was. Ze waren zich bewust van de middelen die ze in Rione Sanità tot hun beschikking hadden en wilden met hun kennis en ervaring de situatie in de wijk in positieve zin veranderen.

In 2006 kregen zij het beheer van de Catacombe di San Gaudioso in handen, onder de Basilica di Santa Maria della Sanità. Daar bleef het niet bij: in 2008 slaagden ze erin om ook de Catacombe di San Gennaro in handen te krijgen en weer te openen voor het publiek (beide plaatsen zijn trouwens zeer de moeite waard om te bezoeken, ze trekken nu meer dan honderdduizend bezoekers per jaar).

Naast de catacomben hebben ze ook twee B&B’s in beheer die zijn gevestigd in voormalige kloosters. Er is een orkest, een theatergezelschap, een opnamestudio en een stichting die alle activiteiten coördineert en er zorg voor draagt dat er voor dit alles voldoende financiële middelen zijn.

Hoewel ze veel sollicitaties ontvangen van afgestudeerden die dolgraag mee willen werken aan dit prachtige project, geven ze de voorkeur aan jongeren uit de Sanità, aan mensen die vaak geen ander alternatief hebben dan de wanhoop.

Cooperativa La Paranza is inmiddels uitgegroeid tot een groep van zevenentwintig personen, allemaal afkomstig uit de Rione Sanità. Ze doen hun werk met passie, kennis, ervaring en veel toewijding, dankbaar voor de kans zij hebben gekregen.

#6 Davide D’Errico

De opa van Davide D’Errico (27) werd in 1993 door de Camorra vermoord omdat hij weigerde il pizzo, het beschermgeld, te betalen. Door deze gebeurtenis nam Davide al op jonge leeftijd het besluit om zich tegen deze organisatie te verzetten. Met een aantal jongeren sloeg hij de handen ineen. Zo ontstond in 2010 een van de jongste stichtingen van Italië, Adda Passà A’ Nuttata.

foto: Davide d’Errico

De naam is afgeleid van een bekend Napolitaans spreekwoord dat gebruikt wordt wanneer de zaken niet zo goed gaan. Het heeft als doel hoop te geven en geeft aan dat aan ieder donker moment vroeg of laat een einde zal komen (in het Italiaans: deve passare la notte). En dat is precies wat Davide met zijn stichting wil bereiken: hoop geven en een einde maken aan de donkere periode.

In 2017 kreeg de stichting twee panden in beheer die voorheen in het bezit waren van de Camorra. Door een enorme inzamelingsactie zijn ze erin geslaagd om in een van deze panden het project Opportunity van start te laten gaan.

In deze ruimte kunnen jongeren werken aan hun eigen onderneming zonder dat ze huur moeten betalen. De jonge ondernemers delen enkel de kosten voor gas, elektra en water en besteden in ruil voor gratis werkruimte een paar uur van hun tijd aan mensen die weinig tot niets hebben.

Met hun kennis van verschillende vakgebieden kunnen ze op deze manier iets terug doen voor de wijk. Men kan hier terecht voor medische, wettelijke en psychologische bijstand, maar ook op kunstzinnig vlak worden er diensten aangeboden. Zo is er een groep acteurs die gebruik maakt van een repetitieruimte en in ruil daarvoor gratis acteerlessen geeft aan kinderen uit de wijk.

Davide wil de misdaad bestrijden door de jeugd voldoende kansen te geven, hen weg te houden van het slechte pad en hen in te laten zien dat er altijd andere mogelijkheden zijn.’

Wil je deze helden in het echt ontmoeten? Dat kan! Tijdens de tour Napels met een local laat Felicia je graag kennismaken met deze kleurrijke Napolitanen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen