Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De gesluierde beelden van Napels

In Napels bewonder je vele prachtige kunstwerken, van grootse schilderijen (zoals dit werk van Caravaggio) tot kleurrijke street art.

Volgens Iris en Joël van Ontdek Napels is een van de mooiste kunstwerken van de stad toch wel het marmeren beeld Cristo Velato, de gesluierde Christus. Je vindt dit prachtige beeld in de Cappella Sansevero.

Deze kapel, die midden in het historische centrum van Napels ligt, werd in 1590 gebouwd als grafkapel voor de familie Sangro. Nu is het meer een museum, waar vele toeristen de marmeren gesluierde Christus van beeldhouwer Giuseppe Sanmartino komen bewonderen.

Iris: ‘Giuseppe Sanmartino heeft een echt meesterwerk gecreëerd. Het lijkt namelijk echt alsof Christus, onder een heel dunne sluier ligt. Het beeld is echter uit één blok marmer gecreëerd, dus ook de sluier is van steen. Prachtig om te zien!’

foto’s: Museo San Severo

Cristo Velato is niet het enige gesluierde beeld in Napels. Sinds december 2019 bestaat er ook Il Figlio Velato, het gesluierde kind.

De artiest van dit werk is Jacopo Cardillo, die vooral bekend is onder zijn pseudoniem Jago. Je vindt Figlio Velato in de Cappella dei Bianchi in de San Severo fuori le mura kerk in de wijk Rione Sanita.

Joel: ‘Dit waanzinnige marmeren beeld werd in New York gemaakt en vervolgens geschonken aan de wijk Rione Sanita.’ Iris: ‘Dit werk is net zo mooi als de marmeren Cristo Velato, of misschien nog wel mooier!’

Het beeld van Giuseppe Sanmartino is puur religieus, maar het beeld van Jago is dat niet; dit werk heeft een andere bijzondere betekenis. Il Figlio Velato is levenloos en vertegenwoordigt alle onschuldige slachtoffers van deze tijd. Jago wil laten zien dat er veel onschuldige kinderen gedood worden, iets wat overal ter wereld meer aandacht zou moeten krijgen.

In een van video’s die in het Italiaans verschenen zijn over het beeld zegt Jago het volgende: ‘Dit is het gesluierde kind, een kind dat symbool staat voor enorm lijden, maar ook voor de hoop dat dit niet meer zal gebeuren. De waarheid is dat kunst gebeurtenissen niet kan veranderen, het kan gruweldaden niet stoppen, maar het kan de kant van schoonheid kiezen, het kan oproepen tot broederschap.’

Wil je dit marmeren beeld in het echt zien? Je kunt de Chiesa di San Severo fuori le mura dagelijks tussen 10.00 en 13.00 uur bezoeken. Een kaartje kost € 6,- per persoon. Kinderen jonger dan 18 jaar, ouderen boven de 65 jaar en studenten betalen € 4,-.

Je kunt ook samen met de Nederlandse gidsen Iris & Joël het beeld én de wijk waaraan het beeld geschonken is bezoeken, tijdens de Volkswijk Rione Sanita Tour.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *