Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Anti Maffia Tour in de Napolitaanse wijk Scampia

Wanneer het over Napels gaat, wordt er vaak al vrij snel gesproken over de Camorra, de Napolitaanse maffia. Met name de wijk Scampia staat bekend als een gevaarlijke achterstandswijk, ook omdat deze wijk het decor vormde voor de populaire serie Gomorra. Het verhaal dat in deze serie wordt verteld, is echter niet meer actueel.

Het ware gezicht van Napels
Het valt niet te ontkennen dat je, wanneer je opgroeit in een buurt als Scampia, onvermijdelijk in contact komt met mensen die bij de Camorra horen. Toch heeft deze wijk ook een ander gezicht en het is juist dát gezicht dat de Nederlandse Iris de Brouwer samen met haar Napolitaanse man Peppe Renzuto wil laten zien.

In deze blog liet Felicia je al kennismaken met dit koppel. De geboren Napolitaan, die Nederlands spreekt met een charmant Italiaans accent, en de Nederlandse Napolitaanse die er ontzettend veel plezier in heeft om de pareltjes te vinden waar de grote toeristenstroom aan voorbij loopt, vormen een topteam.

Ze hebben het tot hun missie gemaakt om het ware gezicht van Napels te tonen. Naast de vele activiteiten en tours die ze organiseren, hebben ze nu iets nieuws in het leven geroepen: de Anti Maffia Tour. Een bijzondere tour waarmee ze aandacht willen schenken aan een kant van Scampia die maar weinig mensen kennen.

Scheuren in het imago van Scampia
Als tienjarig jongetje kwam Peppe in Scampia terecht, toen zijn vader een mooi appartement kocht in deze nieuwbouwwijk. Het appartement was nog niet klaar, maar het gezin moest er na de aardbeving van 1980 halsoverkop intrekken om te voorkomen dat mensen die dakloos waren geworden, de woning zouden betrekken. Deze aardbeving bleek de doodsteek te zijn voor deze nieuwe wijk; de reputatie ging al snel achteruit.

Zelf is Peppe zich bewust van de gevaren in deze wijk. Hij heeft de nodige dingen gezien en meegemaakt terwijl hij er opgroeide. Deze gebeurtenissen hebben hem uiteindelijk doen beslissen om uit de wijk te vertrekken.

Maar hoewel hij voor zichzelf geen toekomst zag in Scampia, betekent dat niet dat hij de wijk de rug heeft toegekeerd. Integendeel: samen met Iris zet hij zich juist in om de verenigingen onder de aandacht te brengen die vechten tegen de Camorra.

Het sterkste wapen tegen de Camorra
Tegenwoordig zijn er in Scampia meer dan honderdtwintig verenigingen en coöperaties actief die zich inzetten om jongeren te laten zien dat er alternatieve wegen zijn voor het pad van de Camorra. Deze verenigingen onderwijzen, verspreiden kennis, leren mensen om zichzelf en hun talenten te ontdekken en voorzien in werk. Het verspreiden van kennis en voorzien in educatie is het krachtigste wapen tegen de Camorra.

Iris en Peppe werken zo veel mogelijk samen met deze verenigingen. Ze willen namelijk niet enkel het Scampia tonen dat mede door Gomorra bij het grote publiek bekend is, maar juist de verhalen delen van personen die zich dagelijks inzetten om op een legale manier te strijden voor een betere toekomst.

Heel bewust hebben zij er dan ook voor gekozen om een Anti Maffia Tour op te zetten, om aandacht te geven aan de mensen die een positieve bijdrage leveren. Er is uiteraard ook aandacht voor het verval van de wijk, maar de focus ligt voornamelijk op het laten zien van die andere kant van Scampia, een kant die vaak niet wordt belicht.

Noi non siamo Gomorra
Het doel van de tour is ook dit verhaal van de wijk op de kaart te zetten, samen met de lokale bevolking, waarbij dit niet, zoals bij Gomorra, over de hoofden van deze mensen gebeurt, maar juist mét en voor de bewoners.

Iris: ‘Daarom heet het ook een Anti Maffia Tour. Met de duidelijke boodschap van de bewoners van de wijk: Non siamo Gomorra!, Wij zijn geen Gomorra!’

Tijdens de tour ontdek je de veerkracht, creativiteit en groei in de mensen die hier wonen. De bewoners delen de harde realiteit binnen de Vele di Scampia, de zeilvormige gebouwen, maar ze laten ook zien wat er voor goeds gaande is en hoe ze geïnspireerd worden door de mensen met wie ze samenwerken.

De tour organiseren Iris en Peppe samen met ervaringsdeskundige én strijder Ciro Corona. Zonder angst maar met liefde en een filosofische blik heeft hij in de afgelopen vijftien jaar een zichtbare verandering teweeg gebracht met zijn vereniging (R)esistenza Anticamorra.

Virtueel bezoek aan Scampia
Aangezien reizen momenteel niet mogelijk is, doen Iris en Peppe de tour nu tijdelijk online, live vanuit Scampia. Hierbij brengen ze, samen met Ciro, een bezoek aan de Vele di Scampia en aan de culturele vereniging Gelsomina Verde.

Met deze tour worden zowel de vereniging als de mensen in de wijk financieel gesteund in het werk dat ze elke dag opnieuw verrichten. Een bijzonder initiatief, waar we graag een steentje aan bijdragen. Wil jij ook deelnemen aan deze bijzondere tour? Check dan deze link voor de data.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Hoi, we zijn vanaf 29 september minimaal een week in Napels.We zouden graag de tour doen, maar het liefst met een wat grotere groep.( gezien de kosten).
    kunnen jullie ons laten weten of jullie dan een groep hebben waar wij ons kunnen aansluiten.
    je kan naar marcel bellen 0653610208
    of mailen naar Loes

  2. Ciao Marcel,
    wij organiseren de tour niet. Je kunt contact opnemen met Local in Napels voor de mogelijkheden > https://www.localinnaples.com/contact/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *