Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Koffie in Milaan: van de traditionele bar tot de spectaculaire Starbucks

Na heel lang speculeren opende Starbucks onlangs de eerste vestiging in Italië, in Milaan. Inge nam er een kijkje en laat zien hoe Starbucks de Italiaanse koffiemarkt probeert te veroveren.

Inge: ‘Koffie is best wel een ding in Italië. Je hebt natuurlijk de gewone espresso en de heerlijke cappuccino, maar daarnaast bestaan er nog veel meer varianten. Laatst hoorde ik zelfs iemand een cappuccino zonder schuim bestellen!

Over het algemeen wordt koffie als iets vanzelfsprekends bevonden. Het hoort er gewoon bij in Italië en eigenlijk moet je er vanuit kunnen gaan dat je waar je ook bent, in een grote stad of ergens hoog in de bergen, je voor een goede prijs een lekkere koffie kunt krijgen.

Dat is in de meeste gevallen ook zo, dus wat dat betreft valt er niet zoveel over te zeggen. Maar de koffiediscussie laaide hoog op toen een aantal jaar geleden bekend werd dat een grote Amerikaanse koffieketen ook in Italië voet aan de grond wil krijgen.

De opening van de eerste Italiaanse vestiging van Starbucks, die in Milaan zou moeten komen, zorgde al een aantal jaar geleden voor discussie aan de Milanese koffiebars. Het werd concreet in 2016, toen de gemeente Milaan op zoek was naar een nieuwe sponsor voor de inrichting en het onderhoud van het plantsoen op het Piazza del Duomo, het drukste plein van Milaan. Starbucks won deze aanbesteding en liet een klein park met voornamelijk palm- en bananenbomen aanleggen. Het gebruik van deze tropische boom zorgde voor veel ophef onder de Milanezen.

Er ontstonden twee kampen, waarin de ene groep helemaal achter het ontwerp stond, want palmbomen waren inmiddels al gewoon in Milaan (kijk maar eens op de vele binnenplaatsen van de appartementencomplexen), terwijl de andere groep het absurd vond. ‘We zitten hier tenslotte niet aan de riviera…

Ondanks de opstootjes die in de periode van de aanleg plaatsvonden (er werd zelfs een boom in brand gestoken), heeft niemand het nog over dit groen dat het Piazza del Duomo net iets minder hard maakt.

Totdat op de eerste vrijdag van september gebeurde waar zo lang over was gespeculeerd: de eerste Starbucks in Italië opende de deuren. En niet op zomaar een plek, maar op het Piazza Cordusio in Milaan, letterlijk op een steenworp afstand van de Duomo.

Ook niet zomaar een Starbucks maar een Reserve Roastery, waar er over de hele wereld slechts drie van te vinden zijn. In deze megakoffiebar van tweeduizend vierkante meter schenken ze niet alleen koffie, maar branden ze ook de bonen. In dit geval genoeg om alle Starbucks-filialen in Zuid-Europa te kunnen voorzien.

De winkel of bar is enorm. Hier kom je niet alleen voor een kop koffie maar voor een complete ervaring. Toen ik foto’s naar het thuisfront stuurde kreeg ik de vraag of ‘Willy Wonka er ook rondloopt?’ Geen gekke gedachte, want het ziet er bijna magisch uit.

Er gebeurt van alles, van het koffiebrandproces tot aan het inpakken van de bonen. Er zijn drie bars: één in samenwerking met Princi, de Milanese bakkerij die brood, pizza en zoete lekkernijen levert voor de Starbucks Reserve Roastery; één voor de cocktails, natuurlijk ook op basis van koffie, en één waar je koffie kunt krijgen die op de meest uiteenlopende manieren is gezet, van traditionele filterkoffie (natuurlijk in een nieuw jasje) tot aan ijskoffie die ter plekke wordt gemaakt met vloeibare stikstof. Zodra je hier naar binnengaat, beland je in een mini-attractiepark.

Hoewel er veel gediscussieerd wordt over de introductie van Starbucks in Italië, lijkt het voorlopig een succes te zijn. Vanaf dag één staat er een enorme rij voor de deur en eenmaal binnen heeft niemand er een probleem mee nog eens een kwartier te wachten voordat die dampende kop koffie echt voor je neus staat. Ondertussen valt er namelijk genoeg te zien. Voorlopig ben ik dus helemaal blij met deze Starbucks Reserve Roastery in Milaan en is het zeker een aanrader voor wie binnenkort in de stad is.

Wil je tijdens je stedentrip naar Milaan echter ook meer over de historie van de Milanese culinaire cultuur te weten komen, boek dan ook een Old Milano Food Tour. Je wandelt met mij door Milaan, waarbij je onderweg allerlei interessante zaken te weten komt over de geschiedenis van Milaan en geniet van kleine proeverijen van lokale producten. Bovendien geef ik je graag wat extra culinaire tips om van je weekend in Milaan een smakelijk succes te maken!’

foto’s: Roy Bisschops | zeropxl.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

 1. Irene Malvina Grisèl

  Voor Inge

  Dank U voor “het lekkermaken” van de reiziger voor Uw bijzondere Woonplaats Milaan.
  Wij, mijn Schone Zus en Ik maken aantekeningen bij het leven, als mijn verhuizing achter
  de rug is verdienen wij Uw aanbevelingen te zien en te genieten van La Bella Regazza!

  Met vriendelijke groet,
  IM Grisèl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *