Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Liguria Holiday Homes – het perfecte vakantiehuis in Pigna

Na een bezoek aan kleurrijk Apricale gaat Paul op weg naar zijn tijdelijke thuis: het recent gerenoveerde vakantiehuis van Liguria Holiday Homes in Pigna. De weg slingert langzaam tussen de heuvels omhoog en al snel rijdt hij Pigna binnen.

Apricale-Ligurie (4)

Paul: ‘Het valt gelijk op dat dat het hier een stuk rustiger is dan in Dolceacqua. Juist die rust beviel de Engelse Rachel erg goed toen ze hier in 2015 samen met haar man een vakantiewoning aan het zoeken was. Dolceacqua vonden ze iets te druk, maar in het middeleeuwse gedeelte van Pigna werden ze op slag verliefd op een leegstaand pand. Niet veel later was de koop een feit en na een zeer grondige en luxe renovatie is het huis nu klaar voor hun gasten.

Het huis is niet per auto bereikbaar, dus we parkeren de auto en lopen via een klein klimmetje (met ‘flauwe’ treden) het oude dorpsgedeelte, met zijn smalle straatjes en middeleeuwse onderdoorgangen. Het oogt allemaal heel sfeervol, maar ook spannend. Waar zijn we beland? Zitten we wel goed? Opeens ontmoeten we Rachel, die ons staat op te wachten en ons voorgaat naar de eeuwenoude woning.

Bij binnenkomst zien we in één oogopslag dat hier sinds het moment dat Rachel en haar man de sleutel kregen een ware metamorfose heeft plaats gevonden. De oude hardstenen trap naar de eerste verdieping valt gelijk op.

Op de begane grond is een stijlvolle badkamer geplaatst inclusief een jacuzzi en een luxe regendouche. De dikke zware handdoeken en de rijke details maken het helemaal compleet. Aan de andere kant van de trap bevindt zich een grote slaapkamer met een tweepersoonsbed met heerlijk zachte matrassen en luxe beddengoed.

Pigna-Liguria-Holiday-Homes (3)

Op de eerste verdieping ligt de compleet ingerichte lounge inclusief een grote televisie met Blue-Ray-speler, games en dvd’s. Brochures, gidsen en boeken over de regio ontbreken ook niet, evenals een door Rachel samengestelde gids met (uitgaans)tips, restaurantjes en allerlei ander leuks in de omgeving.

Pigna-Liguria-Holiday-Homes (7)

Op de tweede verdieping is een prachtige, zeer luxe keuken geplaatst, inclusief alle apparatuur. Er ontbreekt hier echt niets… De laden en kasten zijn gevuld met mooi bestek. Op het keukenblad staan kleurrijke apparaten van het Italiaanse SMEG – met daarnaast natuurlijk ook een espressoapparaat.

Terwijl ze ons elk vertrek laat zien, vertelt Rachel vol passie over de verbouwing, de materiaalkeuze en haar wens om de authentieke details samen te laten komen in hedendaags woon- en leefgemak. Het behouden van de antieke vloer in combinatie met de moderne keuken is het bewijs dat ze hierin goed geslaagd is. Buiten koken kan overigens ook; op het dakterras vind je zowel een barbecue als een pizzaoven.

Op deze bovenste verdieping vind je nog twee slaapkamers. In totaal kun je hier dus met zes personen terecht, maar wij hebben dit weekend het rijk alleen.

Pigna-Liguria-Holiday-Homes (8) Pigna-Liguria-Holiday-Homes (9) Pigna-Liguria-Holiday-Homes (10)

Onder het genot van een glaasje prosecco vertelt Rachel over het grootscheepse renovatieproject. ‘Bij de renovatie hebben we zoveel mogelijk van de oude details intact gelaten: de natuurstenen trap, delen van de oude stenen muren en de originele mozaïekvloer in de keuken.

Het heeft ontzettend veel energie gekost maar ik ben erg trots op het eindresultaat. Om een voorbeeld te geven: ik had graag een groot granieten werkblad in de keuken. De werklui verklaarden me voor gek en vertelden dat niemand in héél Pigna een granieten blad heeft. Dan word ik dus de eerste, antwoordde ik. Mooi dat ik het heb! Dit oude pand leeft nu weer van binnen. Bovendien zorgen de dikke muren voor een perfecte isolatie; in de zomer blijft de warmte buiten en in de winter de kou’.

We complimenteren haar uitgebreid met het resultaat. Zoveel luxe hadden we niet verwacht is deze middeleeuwse omgeving, maar het contrast tussen oud en nieuw is geweldig.

Pigna-Liguria-Holiday-Homes (13)

Het centro storico van Pigna

Voor we van de luxe van ons tijdelijke thuis gaan genieten, willen we het dorpje Pigna ontdekken. Eenmaal buiten staan we gelijk midden in het sfeervolle centro storico. Dit oude gedeelte bestaat uit een doolhof van steile straatjes, overdekte steegjes, bogen, fotogenieke doorkijkjes en oude bouwvallige huizen. Alle straatjes, doorgangetjes en steegjes zijn zo smal dat ze alleen te voet of met een Ape bereikbaar zijn.

Het is ongelofelijk hoe de huisjes hier tegen en op elkaar gebouwd zijn. Vroeger werd dit gedaan ter bescherming; de huizen vormden zo samen als het ware één groot kasteel. Betreed je een willekeurig pand op de begane grond, dan kan het zomaar zijn dat de eerste verdieping op een andere straat uitkomt! De sfeer is erg knus en intiem maar ook mysterieus, vooral als de typische caruggi, kleine steegjes, in de schemer slechts summier verlicht zijn.

Pigna-Liguria-Holiday-Homes (14)

Alle steegjes leiden uiteindelijk naar de prachtige San Michele, die op het hoogste punt staat te pronken. De kerk is gebouwd tussen 1450 en 1500 en prachtig gedecoreerd door Giovanni Canavesio. Het is echt de blikvanger van het dorp. Op onze tocht naar boven komen we nog een klein piazza met een fontein tegen en verderop lopen we onder mooie halfronde portici, die naar een uitzichtpunt leiden.

Pigna-Liguria-Holiday-Homes (15) Pigna-Liguria-Holiday-Homes (16) Pigna-Liguria-Holiday-Homes (17)

Het valt ons op dat er best veel bordjes met Vendesi, te koop, op de panden hangen. Als we niet veel later een praatje maken met een bewoner en om uitleg vragen antwoordt hij: ‘De jongeren zijn bijna allemaal weg, naar grote steden als Turijn en Genua. Alleen de ouderen blijven nog over.

Daarom worden er ook zoveel feesten en activiteiten georganiseerd. Dan hopen we dat ze inzien dat het hier prettig wonen is. Nu komen er steeds meer buitenlanders op de leegstaande huizen af, vooral Duitsers, Engelsen en Scandinaviërs. ’s Zomers is het hier gezellig druk, maar in de winter is Pigna uitgestorven’.

Ook Rachel vertelt ons dat er gedurende de zomermaanden zeer regelmatig feesten en activiteiten georganiseerd worden, voor jong en oud. Ook tijdens ons verblijf in Pigna is er elke avond gezellig vertier op het centrale piazza. Het lijkt wel of het hele dorp uitgelopen is, zo druk is het!

Proeven van Pigna

De volgende dag proeven we van de culinaire kant van Pigna. Hoewel we natuurlijk ook in ons vakantiehuis kunnen ontbijten, duiken we allereerst Pasticceria Desir De Roy in voor een heerlijk ontbijtje.

Het ligt langs de doorgaande weg zodat het een soort gezellige verzamelplaats is van bewoners, bezoekers, fietsers en wandelaars. In de glazen vitrine ligt een ruime keuze aan verse zoete en hartige lekkernijen. In een heerlijk ochtendzonnetje genieten we van een lekkere cappuccino en een verse jus.

Pigna-Liguria-Holiday-Homes (18) Pigna-Liguria-Holiday-Homes (19) Pigna-Liguria-Holiday-Homes (20)

Voor de lunch schoven we aan bij de vriendelijke Carla van Trattoria La Posta. Er is geen menukaart, dus het is eten wat de pot schaft – in ons geval een heerlijke pasta. Wil je ook ’s avonds je honger stillen in Pigna dan is Ristorante Sul Ponte (eveneens aan de doorgaande weg) een uitstekende keuze. Met name de flinterdunne heerlijk krokante pizza’s zijn hier een aanrader.

Eropuit in de omgeving van Pigna

Pigna ligt prachtig tussen de schilderachtige groene bergen van de Nervia-vallei, omringd door olijf- , kastanje- en eikenbomen, rivieren, natuurlijke zwembaden en juweeltjes van dorpjes zoals Castel Vittorio (dat als een arendsnest tegen een berg aan ligt), Dolceacqua en Apricale, Perinaldo en Baiardo.

Pigna-Liguria-Holiday-Homes (21)

De mogelijkheden voor outdoor sporten in dit gebied zijn eindeloos. Je kunt hier naar hartenlust kilometers wandelen of hiken over oude ezelpaden, bergbeklimmen, mountainbiken, kanovaren en paardrijden.

Tijdens onze wandeling passeren we een mooie oude brug over een zacht kabbelend riviertje en idyllische natuurlijke waterbaden. We hebben bijna continu uitzicht op de groene bergen. Een zwoel windje strijkt over ons heen, vergezeld van de kruidige geur van tijm en lavendel. Wat een heerlijke omgeving!

Pigna-Liguria-Holiday-Homes (22) Pigna-Liguria-Holiday-Homes (23) Pigna-Liguria-Holiday-Homes (24) Pigna-Liguria-Holiday-Homes (25)

Wil je naar het strand? Dan ligt de Ligurische kust aan je voeten! In Bordighera is een kilometers lange autovrije promenade waar je heerlijk kunt slenteren en een mooi groot strand waar het heerlijk toeven is. In een leuk tentje direct aan de haven kun je je eerste dorst lessen met heerlijke sappige meloen.

Nog niet uitgetoerd? Langs vrijwel de gehele kuststrook tussen Ventimiglia en San Remo vind je mooie zandstranden langs de azuurblauwe zee. Che bel paradiso!’

Pigna-Liguria-Holiday-Homes (26) Pigna-Liguria-Holiday-Homes (27) Pigna-Liguria-Holiday-Homes (28)

Wil je deze prachtige omgeving verkennen en net als Paul logeren in een luxe zespersoons vakantiewoning? Neem dan contact op met Rachel van Liguria Holiday Homes en verheug je op een heerlijk verblijf in een gastvrij dorpje.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *