Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Piazzetta del Libro in Lucca – een pleintje vol vintage boeken

Boekenliefhebbers opgelet: neem tijdens je bezoek aan Lucca alle tijd om over het pittoreske Piazzetta del Libro te zwerven. Dit ‘boekenpleintje’ ligt in het hart van de stad, tussen het grote Piazza Napoleone en het Piazza San Michele. Het ligt ietwat verscholen, aan de Corte del Biancone, aan de voet van de Chiesa di San Giusto.

Duizenden boeken en prachtige prenten

Ruim twintig jaar lang halen de Lucchesi hier hun hart op aan oude boeken: reisgidsen, thrillers, atlassen, kinderboeken, strips, encyclopedieën, kunstboeken, romans… Er is voor ieder wat wils, met naast veel Italiaanse titels ook Franse, Engelse en Duitse boeken. De planken buigen bijna door onder het gewicht van de duizenden boeken die ze dagelijks moeten torsen.

Naast boeken vind je er ook prachtige oude prenten, van de eigenwijze Pinokkio tot vintage Vespa-reclames, van posters voor Italiaanse wintersportbestemmingen tot antieke landkaarten en stadsplattegronden. We kunnen uren dwalen langs de kramen en bakfietsen vol leesmateriaal.

De boekverkopers zijn bijzonder trots op hun plein. Een van hen vertelt dat dit stukje Lucca op 13 november 1996 voor het eerst officieel La Piazzetta del Libro werd genoemd, ‘het Pleintje van het Boek’. Sindsdien is het aanbod enorm toegenomen, van een enkele boekenkraam tot een ware openluchtboekhandel.

Studio Bibliografico Pera

Ook Studio Bibliografico Pera maakt deel uit van de boekenmarkt. Het is weliswaar een winkel en geen kraam, maar het aanbod antieke boeken is er niet minder om. Als je hier over de drempel stapt, kom je in een andere wereld.

Er is een mooie hoek vol boeken over Lucca (en het lokale dialect), een hele kamer vol met boeken over Puccini (inclusief partituren), er zijn stapels kunstboeken, romans, naslagwerken…

Ook hier voel je in elke hoek de passie voor boeken. En dan niet voor de bestsellers die iedereen leest (of in elk geval koopt), maar voor bijzondere verhalen, unieke edities, vaak nog in een kleine oplage gedrukt, verhalen die niet verloren mogen gaan…

Association culturelle des bouquinistes di Parigi

Hier is het papieren boek springlevend. Zeker nu de boekhandelaren van het Piazzetta del Libro als kroon op hun werk recent een verbintenis zijn aangegaan met de Association culturelle des bouquinistes di Parigi, de bekende bouquinistes langs de Seine in Parijs (die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan). Het maakt de Lucchesi bijzonder trots dat ze gelieerd zijn aan deze bekende boekenclub.

Het volgende streven is een groter Europees netwerk voor boekenliefhebbers, maar stiekem dromen ze ook van een plek op de Werelderfgoedlijst. In de tussentijd brengen ze elk stukje cultureel erfgoed met liefde aan de man. Er wacht voor iedere bezoeker een perfect passend boek, als je de tijd neemt om lekker rond te neuzen. Een perfect aandenken aan een bezoek aan Lucca!

Ontdek nog veel meer moois in Lucca

Lucca is een rijke stad, met schitterende kerken en vele schatten die je ook buiten de musea kunt bewonderen. Met onze City Walk zul je al dat moois ontdekken, maar de route brengt je ook bij een fijne osteria voor een heerlijke lunch, bij het mooiste palazzo van de stad en bij het huis van Puccini, die in Lucca veel inspiratie opdeed. Ook geven we een extra tip – voor wie durft – voor een bezoek aan een duivelse brug ten noorden van Lucca.

Download onze City Walk in Lucca

Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *