Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef de klinkende wijnen van La Rifra (Desenzano del Garda)

Mooie wijnen met een goed verhaal, dat is waar het hart van Wijndivas Heskia en Kim sneller van gaat kloppen. Ze letten voor hun wijnwebshop Wijndivas niet alleen op de kenmerken van de wijn, maar ook op het verhaal áchter de wijn.

Regelmatig tippen ze op Ciao tutti een bijzonder wijnhuis uit hun collectie. Dit keer is dat La Rifra in Desenzano del Garda, een klein maar verrassend fijn wijnhuis aan het Gardameer.

Heskia: ‘Ik ben altijd gek geweest op het Italiaanse merengebied. Buiten het hoogseizoen kom ik graag in Desenzano del Garda, met een schattig haventje, fijne restaurants en terrasjes aan het meer.

Kim en ik ontdekten hier een klein wijngebied, waar onder meer de verrassende Lugana DOC wordt gemaakt. De druiven hebben een jaloersmakend uitzicht op de bergen. We vonden er een juweeltje van een wijnhuis: La Rifra.’

Kim: ‘Als we er voor het eerst over de drempel stappen, staan we in een kleine keuken met een grote openhaard, waar nonno, opa, zijn handen warmt. Met pretoogjes ontvangt deze charmante 86-jarige wijnboer ons hartelijk. Hij maakt grapjes in het Italiaans en gebaart naar buiten, waar we zijn zonen Claudio en Luigino kunnen vinden.

Claudio en Luigino Fraccaroli hebben het wijnbedrijf een aantal jaar geleden namelijk overgenomen van hun vader en zijn nu verantwoordelijk voor de wijnen die bij La Rifra gebotteld worden.’

Claudio: ‘Om goede wijn te maken, is het belangrijk dat de druiven op een goede ondergrond groeien, met voldoende mineralen als voedingsstoffen. We hebben hier een soort microklimaat, dat waanzinnig goed is om deze druiven mooi te laten rijpen. Dat proef je absoluut terug in onze wijnen.’

Heskia: ‘Wij zijn vooral onder de indruk van de rotsvaste overtuiging van de broers om op een zuiver ecologische manier te werk te gaan, met de middelen die er ter plekke zijn. Zo onderscheiden ze zich van andere wijnhuizen.

Dat de heren goede wijnen kunnen maken, is niet alleen onze opvatting. Deze mening wordt breed gedeeld, door onder meer de Italiaanse ‘wijnbijbel’ Gambero Rosso.’

Kim: ‘Dé autochtone druif hier is de Trebbiano di Lugana, door de locals Turbiana genoemd, om het onderscheid met de Trebbiano di Toscana aan te geven.

La Rifra maakt van deze autochtone druif een heerlijk frisse en fruitige jonge wijn, de Libiam, met een vol mondgevoel en mooie mineraliteit. Met de namen van hun wijnen laten de broers weten dat ze echte opera liefhebbers zijn. Zo is Libiam een hommage aan Maria Callas, in de opera La Traviata van Verdi.’

Heskia: ‘Ook voor de Palpito lieten Claudio en Luigino zich inspireren door deze zelfde opera, maar dan door Amor e palpito. Voor deze heerlijke fruitige en kruidige wijn hebben ze de autochtone Noord-Italiaanse druif Marzemino gebruikt.

Deze Marzemino is dan weer bekend geworden door de opera Don Giovanni van Mozart: ‘Versa il vino! Eccellente Marzemino!’

Na een wijnproeverij bij La Rifra is het tijd voor de stad, vinden Kim en ik. Voor we de snelweg opdraaien moeten we kiezen: oostelijk naar Verona of westelijk naar Brescia. We gaan voor het onbekendere, de tweede stad van Lombardije (na Milaan).

Daar kregen we geen spijt van, Brescia is echt een heerlijke stad. We raden in elk geval een bezoek aan Trattoria Caprese aan, met een grandioos terras op een van de mooiste pleinen van deze stad.’

Tijdens je vakantie aan het Gardameer kun je La Rifra bezoeken. De Wijndivas regelen graag een proeverij voor je. Thuis alvast proeven van de wijnen van La Rifra? Je kunt ze bestellen in de Wijndivas webshop.

Proef meer mooie wijnen van de Wijndivas
De Wijndivas proeven naast wijn vooral ook de sfeer. In welke omgeving rijpen de druiven? Welk uitzicht mogen ze in zich opzuigen? Door wie wordt de wijn gemaakt? Is het een familietraditie of proberen jonge mensen juist een vergeten wijn nieuw leven in te blazen?

Om hun mooiste wijnverhalen te delen, nemen ze je graag mee op reis, naar de mooiste wijngaarden en wijnhuizen die stuk voor stuk een uniek verhaal vertellen. Op Ciao tutti namen ze je al mee naar Crosarola in de Valpolicella, Stanig in Friuli-Venezia Giulia, Bricco del Cucù in Piemonte en Fratelli Vagnoni in Toscane.

Nog meer wijnen van Wijndivas ontdekken? Via het gratis Wijndivas magazine blijf je op de hoogte van leuke nieuwtjes en krijg je tips en wijnadviezen. Of volg Wijndivas op Facebook voor een regelmatige wijnupdate.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *