Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Salviatino – droomvilla in de heuvels van Florence

Il-Salviatino-hotel-Florence-Toscane (23)

Florence, wat een stad, wat een kunst, wat een schoonheid. Er is zo veel te zien en te doen dat de hele wereld tegelijkertijd in deze prachtstad wil zijn. Om te voorkomen dat je door alle indrukken aan het Stendhal-syndroom gaat lijden en door de mensenmassa’s al het moois amper nog kunt waarderen, moet je je af en toe even terug trekken om alles te verwerken.

Maar waar kom je nou echt tot rust? Op het Toscaanse platteland natuurlijk. Vaak voelt het dan alleen alsof je tijdens je vakantie moet kiezen voor het één of voor het ander; of natuur of stad. Wat als het nou allebei kan?

Salviatino Hotel - Fiesole - Florence – Italy

Eind 1400 werd aan de voet van de heuvel Maiano, die wordt bekroond door het dorpje Fiesole, een imposante villa gebouwd. Door de prachtige ligging in het groen, met uitzicht op Florence in de diepte, wilde de ene belangrijke familie na de andere de villa in bezit hebben. Alamanno di Averardo Salviati was een van de gelukkigen. Hij kocht de villa in 1531 en doopte het gebouw Il Salviatino.

Eeuwen later kocht poëet Ugo Ojetti de statige villa om zo een lange neus naar de andere rijke families in de regio te kunnen maken. Hij nodigde veel kunstenaars uit en legde onder andere de Italiaanse tuin aan, die nog altijd intact is. Stanford University koos na de Tweede Wereldoorlog de prestigieuze plek voor hun dependance bij Florence. Vijftien jaar lang waren de ruimtes van de villa bestemd voor colleges en zo werd al de overbodige pracht en praal afgeschermd.

Daarna stond Il Salviatino twintig jaar leeg, totdat men bedacht er een hotel in te vestigen. Bart Spoorenberg, de Nederlandse manager van Luxury Hotel Il Salviatino, vertelt dat tijdens de verbouwing onder de witte wandpanelen parels van fresco’s tevoorschijn kwamen. Dat is pas een verrassing! In 2010 opende het hotel zijn deuren, met als missie il servizio perfetto.

Il-Salviatino-hotel-Florence-Toscane (1)

Lantaarns met licht flakkerende kaarsen vergezellen je aan weerszijden als je over de slingerende bosweg omhoog naar de villa loopt. Bij het aanzicht van Il Salviatino slaat je hart even een slag over. De vroegere limonaie (citroenkassen) zijn nu compleet in het wit gestoken suites, de tuinen liggen er piekfijn bij en het terras met daarachter de majestueuze villa is letterlijk adembenemend mooi.

De spa is van alle gemakken voorzien en vanuit de infinity pools kijk je sereen uit over een deel van het in totaal 50.000 vierkante meter bestrijkende landgoed.

Il-Salviatino-hotel-Florence-Toscane (7) Salviatino Hotel Il-Salviatino-hotel-Florence-Toscane (19)

De 45 kamers en suites zijn allemaal uniek door eeuwenoude mozaïeken, fresco’s uit 1800 en zelfs een origineel Romeins bad dat in de tuin is gevonden. Ze delen dezelfde klassieke stijl gecombineerd met moderne techniek. De televisie is verwerkt in de spiegel, het surround sound system zit zelfs in de badkamer en de bagni zijn allemaal voorzien van een regendouche.

Il-Salviatino-hotel-Florence-Toscane (5) Salviatino Hotel Salviatino Hotel - Fiesole - Florence – Italy Salviatino Hotel - Fiesole - Florence – ItalyIl-Salviatino-hotel-Florence-Toscane (2)Salviatino Hotel - Fiesole - Florence – Italy

Casual luxury, noem het ontspannen luxe, is de insteek van Barts paleis. Hij loopt steevast zonder stropdas rond, heeft geen conciërges maar service ambassadors in dienst en leeft volgens de formule: schenk de gast een ervaring, niet slechts een hotelovernachting. ‘Ik wil dat de gast zich op zijn gemak voelt en echt contact heeft met het personeel. Iedere gast heeft één toegewezen persoon die van te voren contact opneemt en vraagt waar zijn of haar voorkeuren en interesses liggen. De suggesties voor uitstapjes tijdens het verblijf worden vervolgens geheel op maat door de service ambassador aangeleverd.’

Wil je om twaalf uur ’s middags nog ontbijten? Geen probleem. Wil je tijdens dit droomverblijf een huwelijksaanzoek doen, dan wordt het mooiste plekje op het terras met het beste zicht op de koepel van Brunelleschi gereserveerd en loopt ondertussen in je kamer het door kaarsen omringde bad vol. Daar zouden wij volmondig ja op zeggen…

Il-Salviatino-hotel-Florence-Toscane (15)

Met een gratis shuttlebus word je van en naar Florence gebracht. Tips, folders en reserveringen zijn allemaal te verkrijgen bij je eigen service ambassador en hij raadt je daarbij het liefst zijn eigen favoriete restaurant aan, waar hij als echte Florentijn altijd heen gaat met familie en vrienden.

Ja, het is een vijfsterrenhotel en ja, daar betaal je voor. Tijdens het laagseizoen liggen de prijzen echter veel lager. Ook is één nachtje voor je huwelijksaanzoek absoluut de moeite waard. Je vindt Il Salviatino aan de Via del Salviatino 21 in Fiesole, net even ten noorden van Florence. 

Salviatino HotelIl-Salviatino-hotel-Florence-Toscane (11)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *