Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Borgo Cadonega Relais & Spa – wellness in de weelderige heuvels van Emilia-Romagna

De adellijke families die het in lang vervlogen tijden voor het zeggen hadden in Emilia-Romagna wisten het al: de groene heuvels in deze regio vormen de perfecte plek voor een paar dagen van volledige ontspanning. De welgestelde leden van de Estensi-familie uit Ferrara namen zodra de zon scheen hun toevlucht tot een prachtige boerenhoeve in Viano, ver van de drukte van de stad.

Waar zij genoten van fluitende vogels, uitbundig bloeiende rozen en de schone lucht, verrijst nu Borgo Cadonega Relais & Spa. Het is nog altijd een heerlijke plek om je hoofd even helemaal leeg te maken en je in de watten te laten leggen om bij te komen van de hectiek van alledag. Na een weekend relaxen in de spa, het restaurant, de kleurrijke tuin en je luxe kamer of suite kun je er weer helemaal tegenaan!

Luxe kamers en suites
Voor een verblijf bij Borgo Cadonega kun je kiezen uit negen ruime kamers of suites, die allemaal een originele naam dragen en veel originele elementen hebben behouden: robuuste balkenplafonds, mooie afgewerkte stenen muren en terracotta vloeren.

De inrichting is een perfecte mix van antieke meubels en modern design, met prachtig glas-in-lood voor een aantal badkamerramen. Aan de wand originele kunstwerken vol kleur, van onder anderen Joan Mirò, Valerio Adami en Luca Alinari. De kunst moet echter concurreren met het uitzicht ; elke kamer of suite biedt uitzicht op de omliggende heuvels of op de tuin van Borgo Cadonega, waar de rozen uitbundig bloeien (en waar deze zomer ook een zwembad verrijst).

Alle kamers en suites zijn mooi, maar als je écht een bijzonder weekend wil boeken, dan vraag je naar La Piccionaia. Op de vroegere zolder van het landhuis, waar de duiven ooit hun eigen onderkomen hadden, vind je nu een liefdesnestje, met een prachtig rond bad, een comfortabele – eveneens ronde – bedbank vol kussens en een heerlijk hemelbed.

Verwenmiddag in de spa
In de kleine dependance meteen naast het relais, waar ooit het personeel van de familie Estensi woonde, vind je het wellnesscentrum van Borgo Cadonega. Hier laat je alle zorgen even buiten, om je over te geven aan het ritme van masserende handen, bruisend water en de warmte van de sauna.

De spa is verdeeld over twee verdiepingen, met beneden een bubbelbad, een Turks stoombad, een sauna en een relaxruimte. Een etage hoger vind je niet alleen de ruimtes voor massages en schoonheidsbehandelingen, maar ook een aparte privéspa, met onder meer een bubbelbad en een massageruimte voor stellen.

met dank aan Pietro Ballardini voor een aantal foto’s

De spa is overigens ook geopend voor niet-gasten, maar aangezien men slechts een beperkt aantal mensen toelaat (om ervoor te zorgen dat rust en weldaad gewaarborgd blijven), moet je wel van tevoren reserveren.

Ook logeren bij Borgo Cadonega Relais & Spa? Via deze link vind je alle details voor een heerlijk verblijf in de heuvels van Emilia-Romagna.

Buonissimo tafelen
Na een middag in badjas schuif je heerlijk rozig aan om je nóg meer te laten verwennen in het restaurant van Borgo Cadonega. De jonge, getalenteerde chef Andrea Fanti tovert samen met zijn eveneens jonge keukenbrigade de lekkerste gerechten op tafel, een lust voor het oog én voor je smaakpapillen.

Er worden voornamelijk ingrediënten uit de directe omgeving gebruikt, allemaal biologisch geproduceerd, met respect voor mens, dier en milieu, plus een fikse dosis creativiteit en fantasie om daar iets moois – en lekkers – van te maken.

Wij genieten van versgebakken brood, van klassieke focaccia tot brood met spinazie. De olijfolie van Tamía die erbij op tafel komt, wordt iets verder weg gemaakt, in Tuscia (Lazio). Dat is een bewuste keuze, om de allerbeste kwaliteit olie te kunnen garanderen. Deze olijfolie sleepte namelijk al drie jaar op rij de prijs voor de beste biologische olijfolie in de wacht.

De balsamico komt wel van heel dichtbij, uit het gehuchtje Borgo Visignolo, op letterlijk een steenworp afstand van Borgo Cadonega.

De prosecco komt uit Asolo (Veneto), gemaakt door een vriend van de eigenaren van Borgo Cadonega. De vader van deze vriend wilde altijd al graag prosecco maken, maar had nooit de mogelijkheden om die droom te verwezenlijken. Toen de zoon een succesvolle onderneming had opgezet en wat tijd en geld vrij kon maken, was het eerste wat hij deed een wijngaard aanleggen om prosecco te kunnen maken. Elke fles prosecco draagt hij op aan zijn vader, een bruisend eerbetoon.

Als amuse krijgen we een finto cannolo siciliano, een ‘nep-cannolo’, gemaakt van pane carasau en gevuld met ricotta en Japanse groene thee, met erbij gember, ei en citroen. Een voortreffelijke en subtiele start van een smaakfestijn dat ons gang na gang weet te verrassen.

Als de omgekeerde bordjes waarop de cannolo prijkte zijn afgeruimd, komt er een pappa al pomodoro op tafel, een Toscaanse broodpap die we altijd heerlijk vinden maar die er nogal onsmakelijk uit kan zien. Deze versie is echter zo verfijnd – zowel qua opmaak als qua smaak – dat we hem eerst niet als pappa al pomodoro herkennen. De ansjovis maakt het helemaal af. Alleen al voor dit gerecht komen we snel weer terug naar Borgo Cadonega…

De primo is zo mogelijk nóg spectaculairder: een bord vol zachte gnocchi-kussentjes met funghi porcini en truffel. We bestelden eigenlijk maar een halve portie, maar de keukenbrigade was het daar niet mee eens en bracht ons een bord vol van deze fluweelzachte verwennerij. Wellicht overbodig om te zeggen na het zien van onderstaande foto, maar het hele bord ging schoon op…

Ook de perfect gegaarde eend op een bedje van polenta fritta (gebakken polenta) met yoghurt en bosbessen is een plaatje. De subtiele combinatie met yoghurt en fruit maakt het bovendien een fris gerecht, wat na het voorgaande lekkers helpt om ook hier geen kruimeltje van over te laten.

Voor toe kiezen we de ganache met passievrucht en pistachenootjes, een weldadig samenspel van pure chocolade, zoete passievruchtcoulis en knapperige nootjes. Maar ook het meringuetaartje met bosvruchten van onze tafelgenoot mag er zijn.

Voor we nog een klein slaapmutsje nemen en in ons bed duiken, brengen we een bezoek aan de wijnkelder, met prachtig vormgegeven wijnranken die de mooiste flessen uit de collectie bevatten. Ook hier is over elk detail nagedacht.

Antico Mulino Cadonega
Het meel voor het brood komt deels van de naast Borgo Cadonega gelegen Antico Mulino Cadonega, waar vader en zoon Aldini nog elke dag allerlei biologische graansoorten vermalen tot bloem. Wij krijgen een korte rondleiding door zoon Massimo en stoppen een heerlijk zakje meel in onze koffer om thuis nog even na te kunnen genieten van de geur van vers brood met een vleugje van deze authentieke borgo.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *