Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 19 beste blogs over Italië van 2019

Ciao tutti! Het jaar is bijna voorbij, tijd voor een overzicht van de best gelezen blogs uit 2019. Welke blogs hebben jullie het meest gelezen – naar we hopen voor inspiratie voor een eigen tripje naar de betreffende bestemming?!

Voor we dit overzicht delen, willen we jullie, onze lezers, van harte bedanken. Mede dankzij jullie terugkerende bezoekjes, enthousiaste reacties, vragen én tips is Ciao tutti in 2019 weer enorm gegroeid. Grazie di cuore daarvoor – het is heerlijk om te merken dat jullie net zo veel van Italië houden als wij!

Puglia – onverminderd populair
Puglia was in 2019 de meest gezochte regio op Ciao tutti. Jullie lazen massaal onze artikelen en Saskia’s boek over alle moois in de hak van de laars. Drie verhalen over Puglia behoren tot de meest gelezen blogs van 2019: Slapen in een trullo in Puglia, Nel blu dipinto del blu – een roadtrip langs de Riviera dei Trulli, van Bari naar Brindisi en Kamperen in Puglia – de mooiste campings in de hak van de laars.

Le Marche – beste bestemming voor 2020
Ook ontzettend veel gelezen is het artikel Waarom je in 2020 vakantie moet vieren in Le Marche, dat we toch pas in november schreven, naar aanleiding van het nieuws dat Le Marche door Lonely Planet werd uitgeroepen tot een van de tien regio’s die je in 2020 zou moeten bezoeken. Le Marche staat op de tweede plaats in hun Best in Travel top 10 regio’s.

Voor ons geen verrassing, want deze veelzijdige regio biedt een heerlijke mix aan charmante heuveldorpjes, food festivals, fijne stranden en schitterende vergezichten, zonder de drukte van bijvoorbeeld buurregio Toscane maar mét een grenzeloze gastvrijheid. Wie voor 2020 Le Marche op het wensenlijstje heeft staan, vindt via deze link veel inspiratie.

Rome – de mooiste musea en monumenten zonder rijen en reserveringen
Rome is onverminderd populair als bestemming voor een stedentrip, ook voor een tweede of derde keer. Er is – gelukkig – steeds meer vraag naar bezienswaardigheden die wat meer buiten de gebaande paden liggen. Vandaar dat we de mooiste monumenten en musea zónder rij voor je op een rijtje hebben gezet.

Castelli Romani – 17 heerlijke heuveldorpjes ten zuiden van Rome
In februari namen we je mee naar de Castelli Romani. Hoewel deze dorpjes slechts op een steenworp afstand van Rome liggen, waan je je in een heel andere wereld. Met dank aan de vruchtbare vulkaangrond zijn de stadjes altijd behoorlijk rijk aan lokaal lekkers geweest.

Culinair gezien kom je er als Italiëliefhebber dan ook volop aan je trekken, met heerlijke lokale delicatessen en bijzondere wijnen. Maar dat niet alleen: ook qua historie, cultuur en landschap heeft dit stukje Lazio veel te bieden.

Onze roadtrip langs alle dorpjes van de Castelli Romani is vaak gelezen. Hopelijk hebben jullie niet alleen virtueel meegereisd, maar ook met eigen ogen kunnen zien hoe sfeervol de Castelli Romani zijn…

De mooiste quotes over Italië
Jullie lezen graag over Italië, waarbij niet alleen onze verhalen goed in de smaak vallen maar ook bijvoorbeeld de boeken die we tippen. In juli zetten we de mooiste quotes over Italië op een rijtje, een artikel dat enorm veel gelezen is. We kregen ook een aantal nieuwe quotes toegestuurd, dus wie weet kunnen we in 2020 een keer een tweede editie maken.

100 jaar Aperol
In 2019 vierde het vrolijk gekleurde Aperol Spritz zijn honderdjarig bestaan. We wijdden een artikel aan de historie van dit populaire drankje, dat meer dan in de smaak viel. Hopelijk hebben jullie allemaal mee kunnen toosten op dit bijzondere jubileum!

Napels & de Amalfikust
Saskia verbleef in 2019 enkele weken in Napels en omgeving, voor haar nieuwe boek dat in het voorjaar van 2020 verschijnt. Napels wordt steeds populairder, volgens de zoektermen op Ciao tutti en de artikelen over de stad die jullie meer en meer lezen.

Het verhaal over street food in Napels dat Iris en Joël van Ontdek Napels deelden, wordt al sinds de publicatie meer dan goed gelezen. Dat kunnen we ons goed voorstellen, want het is echt een artikel om van te watertanden. Je krijgt meteen zin in een weekendje Napels om van al het lekkers te proeven…

Ook het artikel over Il Sentiero dei Limoni, het citroenenpad, aan de Amalfikust was populair. We hopen dat velen van jullie deze prachtige wandelroute ook hebben kunnen lopen, want de uitzichten zijn spectaculair.

Jullie zochten ook bewust naar de wat minder bekende plekken en bezienswaardigheden. De blog over de tien mooiste minder bekende plaatsjes aan de Amalfikust werd zo goed gelezen, dat de plaatsjes nu waarschijnlijk allemaal wat bekender geworden zijn…

Wegens vakantie gesloten
Er verschenen dit jaar tientallen boeken over Italië: romans, thrillers, reisgidsen… Maar geen enkel boek was zo populair als Wegens vakantie gesloten van Volkskrant-correspondent Jarl van der Ploeg, waaruit we een fragment mochten delen dat massaal werd gelezen. Hopelijk hebben jullie ook allemaal het boek gelezen – en zo niet, echt doen, want je waant je in heerlijk herkenbare Italiaanse sferen…

Het Genua van Ilja Leonard Pfeijffer
Ook onze wandeling door Genua met Ilja Leonard Pfeijffer als gids viel bij jullie in de smaak. Ilja nam Vivian en Marc mee op pad in Genua, om hen de plekken te laten zien waar hij zelf graag komt en schrijft. Hij leerde ons de stad met heel andere ogen zien, waardoor maar weer eens duidelijk wordt dat we na bijna tien jaar nog lang niet zijn uitgekeken op Italië en het schrijven over al het moois dat er te zien is.

In de voetsporen van Da Vinci in Milaan
2019 was het jaar van Leonardo da Vinci, ter ere van de vijfhonderdste sterfdag van deze Italiaanse alleskunner. Veel steden organiseerden tentoonstellingen en evenementen ter ere van dit ‘jubileum’. Zo ook Milaan, de stad waar Leonardo da Vinci ruim twintig jaar woonde. Inge nam je mee op pad langs een aantal plekken waar de erfenis van Da Vinci in Milaan te bewonderen is – en jullie hebben haar tips massaal opgevolgd.

Slapen in een wijnvat
Regelmatig tippen we fijne vakantieadresjes, maar deze waren wel heel bijzonder! We deelden namelijk een aantal plekken waar je kunt slapen in een wijnvat! We zijn benieuwd of jullie dit ook werkelijk hebben gedaan of dat een nachtje in een wijnvat nog op de bucketlist staat…

Als je overigens nog op zoek bent naar bijzondere logeeradressen, dan kun je ook een kijkje nemen in ons artikel met boomhutten om in te slapen en de mooiste kastelen voor een romantisch weekendje weg. Ook kunnen we alvast verklappen dat we in 2020 meer van dit soort unieke plekken zullen delen!

De mooiste steden en dorpjes van Sardinië
Sardinië was weliswaar iets minder populair dan vorig jaar, maar eindigt nog nét in de top 19 – en wel met dit artikel over de mooiste steden en dorpjes die je tijdens een rondreis over het eiland niet mag missen. Onze persoonlijke favoriet is nog altijd het kleurrijke Bosa!

De lekkerste kookworkshops & culinaire vakanties in Italië
Een vakantie in Italië betekent niet alleen genieten van al het moois dat het land te bieden heeft, maar ook van de Italiaanse keuken. Dat doen jullie graag, zo getuigt ook de enorme populariteit van deze blog, waarin we de lekkerste kookworkshops & culinaire vakanties in Italië voor je op een rijtje hebben gezet.

Het recept voor een Bombardino
Pas zeer kort geleden gepubliceerd, maar meteen in de reeks best gelezen blogs van dit jaar: het recept voor een Bombardino, hét Italiaanse wintersportdrankje bij uitstek. We hopen dat jullie heerlijk hebben genoten van dit hartverwarmende recept!

De mooiste pleinen van Italië
Last but not least genoten jullie van ons artikel over de mooiste pleinen van Italië, waarvoor Saskia haar favoriete pleinen in Italië op een rijtje zette, van groots en meeslepend tot intiem en inspirerend.

Gelukkig hebben we na de bijna zeshonderd nieuwe artikelen die we in 2019 publiceerden nog meer dan genoeg inspiratie voor nieuwe artikelen, interviews, verhalen, recepten en tips. Op een mooi 2020!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *