Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ti volevo dedicare van Rocco Hunt en J-Ax – een muzikaal eerbetoon aan Salerno

Goed nieuws voor wie niet genoeg kon krijgen van de zomerhit Ostia Lido van de Italiaanse rapper J-Ax. Met misschien wel een nóg opzwepender deuntje dan Ostia Lido, blijft Ti volevo dedicare zonder twijfel de hele dag in je hoofd hangen nadat je deze gehoord hebt.

Felicia: ‘Dit vrolijke nummer werd onlangs uitgebracht en al vrij snel een enorm succes, met miljoenen weergaven op Youtube en een nummer één-positie in verschillende hitlijsten.

Wat dit nummer met de regio Campanië te maken heeft? Het antwoord is: Rocco Hunt!

Rocco Hunt, il poeta urbano
De hoofdartiest van deze hit is namelijk Rocco Hunt, een jonge rapper uit de Zuid-Italiaanse havenstad Salerno. De naam klinkt je wellicht niet heel bekend in de oren, in de Italiaanse muziekwereld is Hunt echter geen onbekende.

Op social media is hij te vinden onder de naam Poeta Urbano, dat tevens de naam van zijn eerste album is, dat in 2013 verscheen.

In 2014 nam hij deel aan het Festival di Sanremo, waar hij de eerste prijs in de categorie jongeren in de wacht wist te slepen met het nummer Nu juorno buono, waarin hij zijn trots en liefde voor zijn geboortestreek én zuidelijke accent niet onder stoelen of banken steekt.

Met zijn teksten haakt hij in op herkenbare problemen en teleurstellingen waar mensen, voornamelijk in het zuiden van het land, mee te maken hebben.

Hoewel de artiest pas vijfentwintig jaar oud is, heeft hij al een biografie uitgebracht met de titel Il sole tra i palazzi (‘de zon tussen de gebouwen’). Net als in zijn muziek, brengt hij ook hier de moeilijkheden waar de huidige generatie mee te kampen heeft aan het licht en hoe makkelijk het is om hierdoor op het verkeerde pad terecht te komen.

Maar hij benadrukt ook er vertrouwen in te hebben dat men zich niet zonder slag of stoot over zal geven, precies zoals hij zelf ook heeft gedaan.

Zijn passie voor muziek en rappen hebben ervoor gezorgd dat hij niet in de verleiding is geraakt om verkeerde keuzes te maken en gelokt te worden door de belofte om ‘eenvoudig’ geld te verdienen op een verkeerde manier.

Ti volevo dedicare
Zijn album Libertà kwam aan het einde van de zomer uit, met dertien nummers, bonus tracks en een aantal mooie samenwerkingen. Naast het serieuze Maledetto Sud, waarin hij wederom de sociale problemen aankaart waar het zuiden mee te kampen heeft, vind je op dit album ook het vrolijke en romantische nummer Ti volevo dedicare.

De samenwerking met J-Ax, een van de bekendste artiesten van Italië, laat zien hoe ver Rocco het inmiddels heeft geschopt. Zijn roots blijft hij echter altijd trouw. Zo werd er voor de opnames van de bijbehorende videoclip, gekozen voor ‘zijn’ Salerno en is er een gebruik in beeld gebracht dat onder andere in de regio Campanië tot op de dag van vandaag in stand wordt gehouden.

Het is namelijk traditie dat de bruidegom op de avond voor de bruiloft een serenade brengt aan zijn toekomstige bruid. Iets wat de bruidegom in de clip heeft gedaan met de hulp van onder anderen Rocco Hunt en J-Ax.

Aan het begin van de clip is te zien hoe de menigte zich heeft verzameld op en rondom de trappen van de kathedraal van Salerno. Wanneer de bruid in spe haar palazzo verlaat, zien we de heerlijke pizza’s van Pizzeria La Smorfia (aanrader!) voorbijkomen, waarna de stoet zich al dansend en zingend door de karakteristieke steegjes van het historisch centrum beweegt.’

Een heerlijk nummer met een Zuid-Italiaans tintje dat wat ons betreft prima mee kan naar de zomer van 2020!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *